Ako riešiť problém s neskorými príchodmi do jaslí?
Ako by ste reagovali keby vám častokrát mamička co býva hneď vedľa jaslí chodila po pracovnej dobe. A vy by ste ju stokrát prosili nech chodí najneskôr o 17 ked zatvarate lebo bezite na autobus. Dnes som ju čakala vonku a ešte mi nadala, že je otvorené do 17. Ale už bolo po. Kým dieťa oblečie, obuje je 17,10 a to nestihnem autobus. Ďalší mi ide o hodinu a auto nemám k dispozícii. Beriete to tak, že keď zatvárajú škôlku o 17 tak ešte tam len stačí prísť alebo že už idú učiteľky domov. Ďakujem za názory
@nafka0483 presne tak, nikto zmluvu nevidel, ale 90% komentov je na strane autorky, ako automaticky je matka ta zla a bezohladna potvora. autorka aj v niektorom komente pisala, ze to s riaditelkou riesila a bez vysledku, lebo riaditelka je na strane matky. tak co vyriesi diskusiou na MK, aj ked jej x zien da za pravdu? no nic. ak jej pracovna doba nie je v sulade s pracovnou dobou, ktoru ma uvedenu v pracovnej zmluve a riaditelka odmieta preplacat nadcasy (aj ked uprimne neviem, ktory zamestnavatel preplaca parminutove nadcasy, lebo nepoznam cloveka, ktory z prace odchadza v sekunde,ked mu odbije 8.5hod.), tak riesenim je najst si pracu, kde jej pracovna doba bude ladit s odchodmi autobusov. co ma nejaka matka s tym, ze ona nema vodicak/auto a je odkazana na autobusy? riaditelka o "probleme" vie, neriesi to, tak diskusie na akomkolvek fore jej problem predsa nevyriesia.
u nas okamzite aj jeden takyto prichod riesila riaditelka, deti sme museli vyzdvihnut max 15minut pred zavretim, a ak bola skolka do 16:30, 16:30 zamkynali. AK mas pracovnu zmluvu ty do 17tej tak ries s riaditellkou to, ze kludneee nech maminka chodi aj o 18tej, ale ty o 17tej odchadzas a moze tam byt riaditelka... nech pride zavriet skolku. Dieta by tam 16:55 bolo, tak riaditelka nakluse a bude cakat. Inak ak nemas v zmluve pracovnu dobu po 17tej, tak je to nadcas, nadcasy su riadne platene a tiez to nie je len tak, ze hocikedy ti oznamia, ze ostavas v praci, kedze mas rodinu...
Ak je riaditelka pribrzdena, treba vymenit pracu a nech si najde inych co budu vyckavat, priapdne mozno keby fakt dlho meskala, alebo napr. o 16:59-17:00 sa matke nedovolam, pockam a poviem, ze nabuduce beriem dieta so sebou, alebo budem volat nevime koho - policia alebo kto sa vola? ze po dieta si rodic neprisiel.
@matkahelka kvoli zene, ktora si NACAS nevie prist po dieta, si niekto musi robit vodicak a kupovat auto, aby mamicky podnikatelky mohli chodit kedy sa im chce? A ano, drviva vacsina ludi odchadza presne z prace... a ak aj nie drviva vacsina nepracuje ak sa napr zamoce v prace, pre nu cakanie na rodica s dietatom praca je. Ten co sa ponahla po deti, domov atd, chodi z prace nacas a nie hocikedy = a hlavne ked ani nevie, o kolkej sa majsterke sveta raci prist, cize to je permanentny stres.
@matkahelka tak to si aj mamicka moze hladat inu skolku, ktora je dlhsie otvorena, pretoze evidentne jej toto nestaci.
@simca06022011 ty vsak nevies, co znamena na cas, pretoze ty nevies, aky prevadzkovy cas maju jasle uvedeny v zmluve. ta matka moze mat pokojne rovnaku zmluvu ako sme mali my, ze su jasle do 18.00, ale po 17.00 su extra spoplatnene. to je uplne bezne v sukromnych zariadeniach. ak ma matka taku zmluvu, tak pre dieta moze prist aj 17.55. a ano, autorku tato zmluva nemusi zaujimat, ale potom sa bud bijem za nadcasy, alebo si hladam inu pracu, neexistuju ine riesenia.
A teda neviem, v akej sfere pracujes ty, ale ja som za svoj pracovny zivot vystriedala 4 zamestnania, aj v sukromnej aj statnej sfere a nikdy nikde som neodchadzala, ked mi odbilo 8 ci 8.5hod. a nie je to o suchtani. ked som dostala mail z inej pobocky, ci od nadriadeneho, ze je nutne nieco vyriesit, tak som si nemohla dovolit odpisat, ze sorry, skoncila mi v tejto minute pracovna doba. pracovala som aj na UPSVaR a ani tam som neodchadzala v sekunde, ked mi odbila pracovna doba, pretoze papierovacky sa nie vzdy dali stihnut pocas vybavovania stranok a v ten den museli byt uzavrete.
@martinkatinka opakujem, my nevieme, aky prevadzkovy cas maju jasle. pokojne to moze byt spoplatnene do siestej, takze mamicka chodi pre dieta vcas.
@matkahelka keby mala matka taku zmluvu, autorka o tom vie.
Ni enie je to bezne v sukromnych jasliach, ani skolkach, boli sme vo viacerych a bola tam moznost dieta zobrat neskor, ale NA DOHODU VOPRED a platilo sa za to OSVE. Nie ze ja sa rozhodnem ze dnes pridem 17:10 a zajtra o 18.. a dalsi den 17:20 a nech su vsetci kvoli mne v pozore... URCITE o prevadzkovom case zamestnanci jasli vedia. Nepadli z hrusky.
A jasne nik okrem teba nepracoval a nevie ako to chodi. Okrem toho ze pracujem, aj zamestavam ludi a dokonca robim aj mzdy kopec firmam a nie, neostavaju ludia hala bala povinne v praci... odbije 16:30, ak im konci praca odchadzaju, v kazdom pripade, pre zakaznikov je uz zavrete, a max si pobalia veci, vypnu pc - par minutove veci, priapdne porataju peniaze - ak bol nejaky zakaznik neskoro a nestihli to urobit pred zaverecnou.
Tak to funguje.
Keby si sa zdvihla v praci,ze ti padla a odchadzas, tak by ti nik nic nemohol. Tu je bohuzial autorka viazana tym, ze musi tam byt, lebo je tam male dieta. Ktore mama je bezohladna a arogantna a nevie si zariadit vyzdvihovat dieta nacas.
@simca06022011 uzavrime to tak, ze kazdy mame ine skusenosti. moja suseda je sestricka u pediatra a tiez neodchadza, ked im odbije zaverecna, moja svagrina pracuje na pobocke v banke a tiez neodchadza v sekunde, ked zatvoria. svagor pracuje v medzinarodnej IT firme, kde sa pracuje kvoli casovym pasmam nepretrzite 24 hod. a tiez sa neodpaja v sekunde, ked mu uplynie pracovna doba, neraz riesia aj hodinu, ak je potrebne nieco riesit. moj muz pracoval ako uctovnik v delloitte, neskor ako manazer v tescu a nikdy, nikdy, nikdy neodchadzal z prace v momente uplynutia pracovneho casu.podnikat zacal prave preto, aby mohol byt panom svojho casu. a mohla by som menovat mnozstvo rovnakych skusenosti z mojho okolia. ak mas ty ine skusenosti, je to v poriadku, ja mam vo svojom okoli taketo a preto pisem, ze je bezne ostavat v praci par minut navyse.
To, aku zmluvu ma matka so skolkou nevies. A rovnako nevies, aku ma zmluvu autorka s riaditelkou. presne ako som pisala v predoslom komente, autorka je chuderka a matka je zla, pricom detaily nikto nepozna, pretoze ich autorka neuviedla. kazda dedukuje zo svojho uhla pohladu.
@matkahelka ano matka je zla, presne si to napisala. LEBO ak by mala inu zmluvu, prevadzkovy cas by bol iny, tak v prvom rade to vedia zamestnanci a na tom si trvam. Tieto detaily autorka ani uvadzat nemusi. Ver ci nie, keby tvoj manzel utekal po dieta do skolky, tak by mu bolo fuk ci ho chcu v robote o dve hodiny dlhsie. Ano ja som tiez bola bezdetna, bezzavazkov a v praci som kludne aj spala, ked bol naval papierov... ale ina situacia boal ked som chodila po dceru do skolky/skoly. Mohol by prist aj sam diabol s dokladmi, caka ma dieta a odchadzam ked padla... praca sa dorobila potom. Alebo som vedela, ze mam uzavierky, musim byt dlhsie, tak som si to zariadila. Ale tu si to nevie autorka zariadit, ked nikdy nevie ako sa niekomu raci prist. Ked si to matka dohodne vopred, je to uplne ina situacia.
Riaditelke to nevadi, lebo to bude zena co sa urcite trasie pred rodicmi, a v praci nie je. Keby tam bola s tymi detmi ona, a mala vyckavat do neviem kedy, tak by jej to prekazalo.
@simca06022011 pracovala som v Kosiciach v súkromných jasliach a ta flexibilita pre rodičov spočívala práve v tom, ze vopred nikto neoznamoval, ze pre dieťa príde neskor. V podmienkach bolo uvedené, čas do 17 a neskôr podľa potreby, ale po 17 sa už riaditeľke platilo. Ktorá z nás, mala poobednú, rátala vždy s tým, ze tam môže byť aj do 18, nebolo to brane ako nadčasy, bola to naša poobedná pracovná doba. Myslím si, ze úplne rovnaku zmluvu ma aj autorka, ale nevyhovuje jej kvôli cestovaniu zostávať pravidelne dlhšie a len kvôli jednému dietatu. Nám sa to síce tiež nie vždy páčilo, ale aj ja aj kolegyne sme s cestovaním problém nemali. Nadčasy sme nemali preplácane, pretože pracovná doba bola do 18. Treba si prečítať dobre, co ma v pracovnej zmluve a nie co je uvedené na vchodových dverách jaslí, pretože tie časy sa môžu líšiť. Nasi susedia nosia dieťa do sukromnej škôlky v Košiciach, škôlka je otvorená do 17.30 a do 18 majú taký čas, kedy už platia síce za tu pol hodinku 5€, ale nemusia vopred oznamovať, ze pre deti prídu až pred 18, učiteľky tam sú vždy do 18. Po 18 je každá ďalšia hodina spoplatnená 15€ a dieťa tam môže byť až do 21, to je však už potrebné ohlásiť min. deň vopred.
@milovnickakvetov ak ma autorka pracovnu dobu do 18tej je to ina situacia.
@matkahelka
@simca06022011 vyjadrím sa ešte raz, všetci rodiča sú oboznámení, že jasle sa zatvárajú o 17. Nikto žiadne výhody nemá. Takže sa nehrám na chuderku. V pracovnej zmluve mám uvedenú pracovnú dobu 8,5 hodiny. S riaditeľkou som si to vybavila. Ak chce potrebuje postrazit dieťa, zavolá jej a ona ma príde o 17 vymeniť.
@simca06022011 presne, riaditeľka sa pred rodičmi trasie a reálne robí hodinu denne
@matkahelka jasle nie sú spoplatnené po 17. U nás nič také neexistuje
@simca06022011 ďakujem za pochopenie. Mňa doma čakajú moje dve deti. Muž. Okrem toho chodím dvakrát týždenne na angličtinu súkromne a stojí ma to dosť peňazí. Kvôli rodičom, ktorí pravidelne meškajú mám každý deň stres.
Ja len ľutujem to dieťa, ktoré je do piatej v jasliach.. Nebodaj do 6..
@stevvvka a od 7 rána do 17
Autorka, ved mne to je jasne... ;) držím palce, nech to funguje 👍
@nafka0483 párkrát som zmeskala a nadčas mi nikto nepreplatil
@matkahelka my v zmluve s rodičmi máme uvedené, že prevadzkova doba jaslí je do 17. O žiadnom spoplatnenom dlhšom pobyte tam nie je ani slovo.
@simca06022011 ďakujem pekne
@princeznazvychodu neboj, hľadám si novú prácu. Píšem nie preto aby ma ľutoval mamičky ale poradili mi, či mám ešte nejakú možnosť okrem výpovede. Pekný večer prajem
Vyborne, ze si to poriesila. ak mas cas dany presne od -do v pracovnej zmluve, tak samozrejme nie je o com diskutovat a uz vobec, ak nemate platenu sluzbu strazenia nad ramec klasickej prevadzkovej doby. Nech strazi riaditelka, ak chce byt ustretova.
@oblecenie99 bodaj by bolo veľa takých empatickych mamiciek ako ty, co si vážia našu prácu. Všetko dobré
@matkahelka ďakujem, už som sa nahnevala a pohrozila riaditeľke výpoveďou a keďže vie, že som spoľahlivá a s deťmi to viem, vyšla mi v ústrety
Beriem to tak ze 17:00:01 by tam uz nemala byť ani matka ani dieta

@nafka0483 presne tak.
Autorku v podstate nemusi zaujímať, ako majú postavenú zmluvu rodicia, pre nu je podstatná jej pracovná zmluva. Pokial tam ma uvedené do 17, tak nemá dôvod vyčkávat do 18., lebo tak maju rodicia v zmluve. Ju to zaujímať nemusi. Pokial za to rodicia navyse platia, asi by mala byť zaplatená potom za "nadcas" aj autorka, ale asi sa to nedeje.
Autorka, je to na rozhovore s riaditeľkou ...