Problém v škôlke

ewka0012
1. okt 2021

ahojte, potrebovala by som nazor na toto,co sa deje u nas v skolke. syn nastupil v sept.do skolky ako 3rocny.rano ho vodim ja na osmu.poobede vyzdvihuje muz.skolka je otvorena do 16.30. prve dni sme ho bravali skor okolo 15hod aby tam nebol dlho.potom uz zacal chodit po 16tej muz. jedneho dna si ucitelka zavolala mojej svokre (poznaju sa lebo svokre tam kedysi chodili vsetky deti),vraj nas maly tam byva najdlhsie a caka rodicov a vobec to nie je pre tak male dieta dobre aby tam bol dlho. tak isla svokra po neho. toto sa udialo bez dovolenia rodicov. nam nikto nevolal, bez nasho vedomia ho vyzdvihla svokra po dohode s tou ucitelkou.muz tam prisiel po neho a dieta nikde. no dobre bola som ticho. muz mi tvrdil,ze chodi po 16tej, maly sa vraj vzdy tesi na tata, pekne sedi a hra sa alebo vsetko zatvara s ucitelkou,myslim okna atd. malokedy je tam vraj sam. parkat sla pre neho svagrina a plakal ze chce ist s tatom. muz chodil do prace s kolegom autom,kolega vsak dal vypoved,tak muz chodi busom,uz riesime druhe auto. takze teraz chodi neskor v praci konci 15.30 . ale vzdy stiha do 16.30.vcera prisiel 16.34, utekal celu cestu zo stanice,nestihol spoj na ktory chodi. ucitelka ho vraj cakala vonku uz,sedela v aute a maly bol na chodniku skoro bosy ,napoly obuty,vraj mu nevedela obut topanky. muz sa ospravedlnil ze meska. rano si ma odchytila riaditelka, povedala mi, ze muz prisiel 16.40, meskal a je to vraj hrube porusenie poriadku a ked sa to zopakuje, mozu nam ho vylucit zo skolky. uplne som zostala zarazena. nechapala som co povedat, neviem preco muz nevolal niekoho,aby po neho prisiel,myslel si ze to stihne.
starsi syn chodil do inej skolky kde s tymto nebol vobec problem. tiez som po neho chodila cca 16.15, velakrat sa stalo ze ine mamicky obcas meskali, ucitelky pekne cakali vonku s detmi na skolskom ihrsiku na lavicke a nikto nikoho nevyhadzoval zo skolky.
co si o tomto myslite? ked som muzovi volala rano co sa stalo, tak sa strasne nastval,ze ich zazaluje ze dieta cakalo na ulici skoro bose a predtym volali bez vedomia rodicov svokre,ktora ho vyzdvihla bez nasho vedomia. proste cele zle. nechcem si robit problemy v skolke, nechcem aby si on zvykal zase v inej chudatko male,ale toto ich spravanie sa mi nepaci absolutne.este tam chodi len mesiac a toto robia.

pribinak
1. okt 2021

@ewka0012 treba sa ísť tvrdo porozprávať s učiteľkou a riaditeľkou
Syn býval bežne v MS do 17.00, bohužiaľ skôr som nestíhala ani ja a ani manžel
Nezda sa mi, že by mu to nejak ublížilo

bebotka
1. okt 2021

@ewka0012 Nechcem byť zlá, ale zober si, že si na mieste tej učitelky aj jej môže ísť autobus a keď bude čakať pokým vy dojdete tak ho nestihne a môže čakať aj hodiny na další. Mali ste vybrať škôlku takú kde majú do piatej aby ste mali istotu, že to budete stíhať.

marianna_peskova
1. okt 2021

Keď teraz nemáte auto a manžel nestíha, choď po dieťa buď ty, alebo svokra. Tak či onak sa porozprávajte s riaditeľkou, kde je problém.

luulinkaa
1. okt 2021

Normalne by som isla za ucitelkou, treba zdoraznit,ze uz sa to nestane. Hrube porusenie pravidiel je aj to,ze VASE dieta dali svokre, kto im to dovolil? Aj ked sa poznaju nemaju si nieco taketo dovolit. Skolka je do 16:30 tak si davajte pozor, aby ste nechodili neskor, ak nebudete stihat zavolajte niekomu aby s vasim vedomim vyzdvihol dieta a informujte o tom ucitelku, ze dnes pride pre dieta niekto iny.

fiafia
1. okt 2021

@ewka0012 to vyzdvihnutie svokry bez vášho vedomia by som riešila. Bolo to hrubé porušenie pravidiel od učiteľky. A k tomu neskoršiemu vyzdvihnutiu,myslím,že bola v práve. Ešte nie všetci chodia na aute čo ak jej pre tých pár minút ušiel spoj? Niekedy rozhoduje pár minút. Možno má tiež deti alebo potrebovala niekde byť. Moja kolegyňa mala za toto permanentné problém. Autobus jej meškal len 5minut a už nestíhala. Učiteľka už vonku s dieťaťom.

diewcatqoo
1. okt 2021

Hned po tom, ako by ucitelka zavolala svokre, aby prisla pre vasho syna a vam nikto nic neoznamil, by som sa porozpravala bud priamo s danou ucitelkou alebo s riaditelkou, ze tak toto teda nie. Toto by som bola riesila hned vtedy za horuca.

A s tym meskanim.. no je to vasa chyba. Aj mne sa stalo, ze som bohuzial syna nestihala vyzdvihnut nacas, tak som volala, ze pravdepodobne budeme meskat. Nakoniec sme to ale stihli. Ale vzdy pre istotu zavolajte do skolky, ze mozno to nestihnete - je to slusnost.
K tomu, ze nechali stat dieta na chodniku bose a ze sa vam vyhrazaju vylucenim... je to o ludoch. Ale nepacilo by sa to ani mne. A k vyluceniu, precitaj si skolsky poriadok, co je tam k tomu napisane. Ak to tam nie je spomenute, tak vyhodit syna kvoli tomu nemozu.

kristina2412
1. okt 2021

Moja dcéra má tri roky a tiež nastúpila do škôlky,keď prídem po ňu o 15:30 je tam už veľmi málo detí. Teraz je ten problém že deti sa nesmú zmiesavat medzi triedami, predtým to bolo tak ,že deti ktorých rodičia chodili neskôr sa dali do jednej zbernej triedy. S nimi ostala jedna učiteľka, a tie sa medzi sebou striedali. Teraz v každej triede čaká učiteľka kým neodíde posledné dieťa. Naše učiteľky samy majú malé deti a celkom ich chápem že sa ponáhľajú domov, pre deti do družiny atď

heleninamama
1. okt 2021

Viem, že svokry sú zlé, 😂 ale ak by som mala možnosť, žeby dieťa vyberala zo škôlky babka-svokra napr. o 15.00 po olovrante, keď odchádza väčšina detí a bola s ním hodinu, dve, dohodnem sa s ňou. Syn môže byť s babkou a ja nemusím stresovať muža a seba... A chápem aj učiteľku. Škôlka je do 16.30 a ak budete meškať hoci len pár minút, jej to zmení plány...

deedol
1. okt 2021

tu su vlastne dva problemy - odovzdanie dietata svokre a muzov neskory prichod.
co sa tyka odovzdania dietata, my sme u nas v skolke podpisovali na zac. roka splnomocnenie, ze kto vsetko moze vyzdvihnut nase dieta, normalne aj s cislami OP. ak takyto papier skolka od vas nema, podla mna nema pravo dat dieta "po znamosti" nikomu inemu ako zakonnym zastupcom.
co sa tyka meskania, to je zas vasa chyba - u nas v skolskom poriadku je vyslovene napisane, ze ak bude rodic viackrat meskat, dieta bude vylucene.

stvura
1. okt 2021

No oslovila by som riaditelku...presne aby si vedela od- do, kedy mozes cakat ze bude o tvoje dieta postarane. V tom case ti nema nikto co vycitat kedy prides. Ine je ak sa to meskanie fakt ze opakuje, potom to vylucenie mozu spravit lebo nedodrziavas ich stanoveny cas kedy funguju.

bagre
1. okt 2021

No čo urobíte neviem, vyzerá nejak divne takýto prístup. Keď chodili do škôlky moje deti tak neexistovalo, že by ich vyzdvihol hocikto a už vôbec nie, že by si to vybavila učiteľka...
že tam býva posledný a bla bla - toto vám môže byť jedno, veď na to sú tam... s týmto sme sa stretávali najčastejšie pred prázdninami - učiteľky každému rodičovi hovorili, že ich dieťa tam bude posledné, či sa nedá prísť skôr lebo chudáčik...
no a k tomu neskorému príchodu, chápem obe strany, ale robiť z toho haló takýmto spôsobom... Nám sa raz stalo, že sme nestíhali lebo som celý deň strávila tehotná na hematológii 60km mimo, tak sme volali učiteľke, že nás to mrzí, a že letíme ako vieme. Čakala vonku pri aute aj so synom, ale odutá nebola, a ani nám nikto nič nevykrikoval. Vo vašom prípade by som zatiaľ, kým to máte takto natesno posielala po syna svokru - predsa len, budete mať menej stresu. K tej prazvláštnej a nevyzretej komunikácii sa vyjadriť neviem, pôsobí to divne zo strany škôlky. Nie to, že sa ozvali, ale AKO...

evkamotka
1. okt 2021

Manzel mal zavolat do skolky, ze to mozno nestihne (nech si myslel cokolvek, vedel ze je to tesne) - je to slusne a fer voci druhej strane. Niekto sa minutuje, druhy nie. Ucitelke mohol ujst vlak a pod.

Ak ste svokru neuviedli v splnomocneni ohladom vyzdvihovania, nemali jej ho dat. Aj ked to uz nie je ultra aktualne, ja by som si to odkomunikovala. Co ak ho nabuduce daju cudzim?

Ak mate so svokrou dobre vztahy a muz to stiha natesno, mozno by bolo pre vas praktické dat svokre splnomocnenie a ak by nestihal, poprosi svokru o vyzdvihnutie syna do 16.30

lenka2710
1. okt 2021

@ewka0012 u nás je na dverách jasne napísané, že dieťa treba do škôlky doviesť najneskôr o 8 a prísť do 16.30,inak je to porušenie pravidiel! Keď je raz škôlka do 16.30 učiteľka nieje povinná tam stat pred dverami a čakať na rodiča, keby muž zavolal, že bude 5 minút meškať, tak myslím, že by to bolo brane inak aj zo strany učiteľky!
Tiež sme vypĺňali na zaciatku roka tlačivo, kde sme mohli uviesť 3 ľudí, ktori môžu dieťa vyzdvihnúť namiesto rodičov, ak ste nič také nevyplnali, tak zas učiteľka nemala právo dat dieťa len tak po známosti hoci aj babke a prečo vlastne nezavolala že dieťa je u nej a muž sa zbytočne trmacal do škôlky?? Toto ste mali riešiť hneď na mieste
Napríklad u nás sa škôlka o 8 zamyka, kto príde neskor ma smolu 🤷‍♀️

luccija
1. okt 2021

@ewka0012 je svokra napísaná na splnomocneni?ak nie veľmi ostro by som sa ohradila, aký majú dôvod jej vyvolávať.Aj, keby bola ...nemajú právo volať, že je posledný, keď majú otvorené do 16:30.
Svokra tiež nie je na spagate...to, že muž meškal je nepríjemné vždy musí volať do škôlky či svokre...všetko je o ľuďoch...neraz som čakala aj 10 minút po záverečnej.Ak je to na malého veľa plače...tak treba chodiť skôr a to Vám mala povedať učiteľka, že mu je smutno a nemáte ho nechávať dlho, ak neplace nerieš to...za jeden omeškany príchod ho nevyhodi.A to, že učiteľke ide autobus, vlak je jej problém...pracovnú dobu má do 16:30

heleninamama
1. okt 2021

Baby, zase nefabulujte, že dieťa dajú cudziemu človeku. Síce pochybyli, ale píše, že svokru tam dobre poznajú. A zas, kto a načo by už len chcel cudzie dieťa? 😂 Treba to len vhodne odkomunikovať.
A fakt by som nestresovala muža chodením na 16.30 - stačí kolóna, blbá križovatka, nevhodný, ale dôležitý telefonát a bude zas meškať. Toto mám zažité a niekedy sa to nedá stíhať pri najlepšej vôli.
A nenechávala by som ani 3-ročného v škôlke do záverečnej, ak ho bude svokra ochotná vyberať. Je to dlho, najmä, ak tam zostáva chlapec posledný, bez ohľadu na otváracie hodiny. S babkou mu bude určite lepšie.

veronikazuko
1. okt 2021

Bohužiaľ má škôlka pravdu. Ty si musíš zariadiť vyberanie dieťaťa včas. Poznám mamky,ktoré museli kôli tomu odísť z práce,lebo nemal kto vyberať 🤷 tak to proste je odjakživa

luccija
1. okt 2021

@heleninamama to nemáš pravdu babka odpadne, zrazi ich auto a škôlka má problém.To, že sa poznajú roky nič neznamená, ale myslím, že autorka tam bude mat svokru napísanu všetci v škôlke mali babky, alebo susedu pre podobné prípady.

luccija
1. okt 2021

@heleninamama alr súhlasím ako pozerať na vynervovanu učiteľku, ktorá somre, že mama mešká radšej nech chodí svokra o 15

pininka1
1. okt 2021

Toto co urobila tvoja svokra robila moja mama sestre. To by som si s nou aj s ucitelkou vybavila. Co je ina vec je presne to chodenie pre deti na poslednu chvilu. Presne ako tu niekto pisal, nevies ako a kde este cestuje ucitelka a nam napr v skolke povedali na zaciatku ze moze byt len kratko, kym si zvykne. U nas sa cela budova zatvara o 16;00 a vtedy aj odchadza kolegyniam autobus, ktore casto cestuju este ja vlakmi a pod dost daleko. Ak to nieje denodenne, da sa ostat aj dlhsie, ale proste si treba zvyknut ze je skolka dovtedy a hotovo. Mam tri deti a ani pri jednom sa mi nestalo ze som chodila na poslednu chvilu. Ak muzovi usiel spoj urcite by som si vzala taxi. Nechxem si predstavit co si tam to decko vypoculo a ten pocit ze vsetci su uz prec len on tam sam. Pre tento pripad maju vsetci moji rodicia na mna cislo, nieco sa deje, zavolam....

nikpa
1. okt 2021

@ewka0012 Pokial sa to stalo raz, že meškal tak OK, veď je to normálna vec. Keď tak vás mala slušne upozornit, nie hneď vyrukovat s tým že malého vylúčia. Ďalšia vec že dala malého svokre bez vášho vedomia, to by som jej určite vysvetlila a aj to, že ak je problém, rieši sa s rodičmi, nie s babkou. To je akože podľa nej v poriadku? Že ju niekto ešte nezbavil miesta, evidentne nevie čo môže a čo nie.

leuska15leuska15
1. okt 2021

@bebotka máš síce pravdu ale si predstav, ze ak sa doktorovi natiahne operácia, tiež nepôjde na autobus ale dooperuje, keď záchranári dostanú výjazd 1 minútu pred koncom zmeny, musia tam ísť. Keď v banke klient niečo vybavuje a natiahne sa to o 4 minúty po zatvárací h hodinách, pravdepodobne ho nevyhodia zo stoličky a neposlu domov ale doriešia začaté. Taktiež pilot nevyskoci z lietadla 4 minúty pred pristanim ak lietadlo ma 4 minúty meškanie. Toto je život proste. Je jasné, že sa to nemá stavať a ak sa to stáva častejšie tak je to problém, ale v tomto prípade sa to stalo jeden jediný raz

1katus1
1. okt 2021

@ewka0012 ty si do koľkej v práci ? Nedá sa upraviť pracovná doba prípadne ako ti písali nech ho chodí vracať svokra bol by to problém ?

katulkagajdos
1. okt 2021

@ewka0012 Ak škôlka funguje do 16:30 , pracovný čas majú určite zamestnanci zaplatený, takže ak prídeš do 16:30 nechápem tieto výstupy. A pani učiteľka by mala asi zmeniť zamestnanie celkovo, ked z jedného 4 minútového meškania toto vyrobila … 🤦‍♀️

sara07
1. okt 2021

chyba bola že ste sa hned neohradili, že nemá čo uč volat svokre, ak teda sa tak dohodli bud uč alebo svokra vám mali povedat,nie že sa príde po dieta a ono nikde
to bola chyba že ste sa ako neozvali lebo uč potom ako hned idu
prvy raz ste meškali 4 min a robit z toho halooo , to kde sem to je čo za jednanie , chápem keby sa to stalo opakovane alebo viac ako 3x , to je ako na mieste upozornit slušne rodiča a nie takto
chyba bola že uč sa nespytal alebo neodfotil dieta v akom stave tam chudatko bolo, ako najviac si to v podstate odnieslo ono , pre to dieta tiež nie je pozitivne že takto oblečene čaka na obrubniku rodiča
a aspon by mal dôkaz že to bolo 34

pozrela by som si poriadok škôlky presne ako je v tomto prípade porušenie v akom rozsahu a aky je postup, lebo vyhodzovat dieta v podstate pre 4 min ? už

učitelke by som povedala že sa spravala vrcholne neprofesiolnálne a závadzat sa nemá, to by som si neodpustila, zase nenechat po sebe jazdit lebo pani uč
kym by ste nemali auto poprosila by som svokru o 16,00 aby chodila a uč by som vysvetlila že to nie je zmena pre nu alebo čo urobila ale kôli dietatu a takto by som to natvrdo povedala, osobna skusenost ked je .................... uč netreba nechat zo sebou zametat zase lebo potom to ide
a uč by som ešte pripomenula že pracovnu dobu ma do 16,30 že ak bude riešit niečo poza váš chrbat pišete zriadovatelovi rovno ,toto sa fakt nerobí
ked jej tak šialene zaleží na blahu dietata tak ho pekne oblečiem obujem pomôžem , a zabavam dieta kym nepride rodič stane sa , nie sme stroje
v prvom rade uč sa spravala opakovane neprofesionálne , ano lebo sa jej to toleruje a môže
mna stále udivuje tento postoj uč a sestričiek a mudr že ich proste obtažujeme že vôbec ako niečo chceme , čest vynimkam tie si vysoko važim doslova ale niektoré to je už normálne prirodny ukaz

kacena4
1. okt 2021

necitala som prispevky ale moj nazor je ze ak sa take nieco stane treba to riesit skor nie na poslednu chvilu. ucitelke niekedy konci pracovna doba a potom mohla mat uz nieco zajednane a tiez sa ponahlala. predstav si ze by kazdy den 1 rodic prisiel neskoro/na poslednu chvilu pre dieta do skolky... vzdy to treba riesit telefonicky dopredu ospravedlnit sa a bez problemov vam vie pockat ale ak nedate vediet tak chuda ucitelka nevie ako sa ma zachovat cakat? pridete? kedy? co ak sa nieco vazne vyskytlo (napr. nehoda) a dieta jej tam bude cakat 2-3 hodky lebo pre neho nebude mat kto prist... krstna je uciteka v skolke a teda mali aj taketo situacie ze si musela vziat dieta domov, lebo rodicia sa do vecera neukazali...

tramtada31
1. okt 2021

U nás je škôlka tiež len do 16:30, čo je podľa mna dosť šibeničný čas, keďže napr. ja mám pracovnú dobu 7:30-16:00 a doprava mi trvá viac ako tých 30 minut. Nechapem, ako to môže dávať napr. nejaká slobodna matka, ktorá nebyva blizko rodicov. U nás je neoficialne hraničný čas 16:15 a už sú pindy😀 už viackrát sa stalo, že nejaká mamicka prišla minútu po mne a už jej hovorili: Nelka vás už cakala, už je tu posledna😀pritom s dcerou som ešte nebola ani mimo dvor🙈

sara07
1. okt 2021

@tramtada31 vieš to mi také príde ako ked by si prišla do obchodu a predavačka by ti šplechla no 5 minut pred zatvorením sa chodí no to sa nestiha a podobne
kolkokrát po zatvorení tam ešte zakaznici stepuju a predavači musia sa zdržat

loginexistuje
1. okt 2021

osobne by som nic neriesila dopisala do splnomocnenia svokru a poprosila ju aby maleho vyzdvihavala kym sa nevyriesi muzovo auto
a nerobila by som vetry kvoli tomu ze ho dali svokre ak sa poznaju svokra sa to dozvie a nemusi ti ho chciet vyberat uz vobec

evkamotka
1. okt 2021

@kacena4 preco sa do vecera neukazali?

kingstonka
1. okt 2021

@sara07 mne sa nedávno stalo v jedných potravinách 17:40 chodila predavačka " ukončíte nákup, zatvarame" ...otvorené mali do 18. H. Odložila som košík a išla do vedľajších potravín kde ma v kľude nechali 20 min nakupovat( tiež mali do 18h.otvorene)