icon

Ako zvládnuť nespolupracujúce 2,5-ročné dieťa?

vrds
4. sep 2025

Doma nechce vobec spolupracovat. V skolke nosi slipy a pyta sa na zachod aj cikat aj kakat a doma sa nechce na zachod ani len posadit. Reve jak zmyslov zbaveny. Ked som ho tam predaalen dala tak sa trepal az si pricvikol pindulaka a to bolo zase bolesti.
Reve pri umyvani vlasov, musime umyvat teraz kazdy den
Pri cisteni zubov, nespolupracuje. Doma nechce ziadne kvapky v skolke zje vsetko co mu da ucitelka na lyzicke.
A jedlo. - doma nechce jest. Uteka sa schovat do izby, alebo reve akoby som ho trhala na kusky, mame uz toho dost s muzom. Vikendy su strasne tazke. Obaja sme ako po 48 smene. Otrasne. Co mam robit

Vysvetlovali sme 15 mesiacov nic nepomaha, uz som mu dala aj na zadok, to pomohlo, ale nechcem to robit kazdy vikend. Aom zufala. Nechapem preco neposlucha. V skolke vsetko robi a doma jest jak nevychovana opica. Za vsetko sa hadze na zem, place, vkuse mrnci
Mame toho dost. Musi to skoncit. Co mam urobit?

Strana
z5
pribinak
4. sep 2025

Čo máš robiť? Ukľudniť sa !

Pricvakla si mu pipika? Úžasná motivácia sedieť na wc. Chudák maly

autumn1
4. sep 2025

Keď v škôlke spolupracuje a doma nie problém nebude v dieťati. Zmeň prístup, zisti si rady od učiteliek ako sa k nemu správajú, navštívte spolu detskú psychologičku ... možností je veľa

vrds
autor
4. sep 2025
@pribinak

@pribinak a ako? Nemam volny cas. Musim decko vkuse nahanat s jedlom. Cely den som v praci potom utekam do skolky a domov varit. A jak dojdeme domov robi veci co v skolke nerobi. Na to aby som sa ukludnila potrebujem aby sa konecne znormalizoval a nespraval sa jak opica

anonym_91e5bd
4. sep 2025

@vrds ak pomáha bitka, tak mu ňou skús pohroziť alebo reálne mu ešte párkrát naozaj dať na zadok a potom bude mať snáď rešpekt a začne aj poslúchať

vrds
autor
4. sep 2025
@pribinak

@pribinak pricvikol si ho sam, lebo tam nesedel ale napol cele telo a nestihla som ho zobrat! Ktp to mohol cakat ked v skolke tam v klude sedi

anonym_57d664
4. sep 2025

Nedavno som citala clanok od nejakeho psychologa, ze to je normalne spravanie, ze deti inde posluchaju a doma nie, pretoze po prichode zo skolky sa potrebuju vyventilovat a doma sa citia natolko v bezpeci ze mozu dat priechod svojim pocitom, ze to proste urobia aj ked nevhodnym sposobom. Navyse v skolke vela deti poslucha preto, ze to vidi okolo a doma nemaju dalsich 20, ktori robia v rovnakom case to iste. To len tak v skratke hlavna myslienka clanku. Nemusi to byt samozrejme tento pripad, ale nieco na tom asi bude.

javiemneviem
4. sep 2025
@vrds

@pribinak a ako? Nemam volny cas. Musim decko vkuse nahanat s jedlom. Cely den som v praci potom utekam do skolky a domov varit. A jak dojdeme domov robi veci co v skolke nerobi. Na to aby som sa ukludnila potrebujem aby sa konecne znormalizoval a nespraval sa jak opica

@vrds tak si urob pauzu. Oddych. Žiadna oddýchnutá matka neprirovna svoje dieťa k opici. Myslím, že si vyčerpaná. Každý týždeň ty aj muž minimálne hodinu niekde mimo domu, sami či s kamošmi. Potom budeš mať energiu aj na láskavejší prístup k dieťaťu.

vrds
autor
4. sep 2025
@autumn1

Keď v škôlke spolupracuje a doma nie problém nebude v dieťati. Zmeň prístup, zisti si rady od učiteliek ako sa k nemu správajú, navštívte spolu detskú psychologičku ... možností je veľa

@autumn1 to aom spravila.
Doma nic nefunguje ako v skolke. Kupila som rovnake sedatko na wc ako maju v akolke a nic. Davam mu kvapky na lyzicke ako v akolke so slovami ze bude liecik a Nic. Nefunguje to

vrds
autor
4. sep 2025
@anonym_57d664

Nedavno som citala clanok od nejakeho psychologa, ze to je normalne spravanie, ze deti inde posluchaju a doma nie, pretoze po prichode zo skolky sa potrebuju vyventilovat a doma sa citia natolko v bezpeci ze mozu dat priechod svojim pocitom, ze to proste urobia aj ked nevhodnym sposobom. Navyse v skolke vela deti poslucha preto, ze to vidi okolo a doma nemaju dalsich 20, ktori robia v rovnakom case to iste. To len tak v skratke hlavna myslienka clanku. Nemusi to byt samozrejme tento pripad, ale nieco na tom asi bude.

@anonym_57d664 to nam hovori aj psychologicka ale neda sa takto zit. Obaja mame toho uz fakt dost

autumn1
4. sep 2025
@vrds

@autumn1 to aom spravila.
Doma nic nefunguje ako v skolke. Kupila som rovnake sedatko na wc ako maju v akolke a nic. Davam mu kvapky na lyzicke ako v akolke so slovami ze bude liecik a Nic. Nefunguje to

@vrds aj svoje správanie a emócie si zmenila? Nie všetko je o materiálnych veciach a dieťa dosť často je zrkadlom.

anonym_598d62
4. sep 2025

@vrds ja nechcem mudrovat, ale podla mna z vas dvoch citi nervozitu a preto sa takto sprava.

vrds
autor
4. sep 2025
@autumn1

@vrds aj svoje správanie a emócie si zmenila? Nie všetko je o materiálnych veciach a dieťa dosť často je zrkadlom.

@autumn1 ano skusala som to aspon 10x laskavo. Hovorim ze uz 15 mesiacov sa snazime byt laskavi, vysvetlovat, nedvihat hlas ale tie prejavy sa len stupnuju. Muza este aj bije. Alebo mu dala hlavicku rovno do zubov. Mne to nerobi, ja som mu za to capla hned spat. Ja nosim okuliare a nebude mi davat rany pastou do oci ani do nosa.

vrds
autor
4. sep 2025
@anonym_598d62

@vrds ja nechcem mudrovat, ale podla mna z vas dvoch citi nervozitu a preto sa takto sprava.

@anonym_598d62 tak to je mozne, lebo ho uz mame obaja pokrk. A nie len my. Ani stari rodicia ho nechcu a sirsia rodina. Vsetkych bije, hadze sa tam na zem a reve len tak na pockanie. A to je on ten stredobod pozornosti stale lebo ineho vnuka nemaju. Nechcu ho ani postrazit na 2-3h. Aj tam sa sprava zbesilo.

vrds
autor
4. sep 2025
@autumn1

@autumn1 tam chodime, nic nam nepomohla zatial, ani neporadila.

vrds
autor
4. sep 2025
@anonym_91e5bd

@vrds ak pomáha bitka, tak mu ňou skús pohroziť alebo reálne mu ešte párkrát naozaj dať na zadok a potom bude mať snáď rešpekt a začne aj poslúchať

@anonym_91e5bd snazim sa tomu vyvarovat, ale ked to inak nepojde budem nutena to apravit. Fakt uz nevladzeme takto zit

andrejka1974
4. sep 2025

@vrds moja dcéra je síce autistka , ale s tím jedlom je to to iste v dss zje všetko doma ken polievku a druhé ma kroasant čipsy horalmi pagáče a vermi neriešim však cez týždeň sa nepraskla v dss tak víkendy zvládneme takto

anonym_548657
4. sep 2025

@vrds treba umyt zuby? Prisadnem a umyjem s revom.
Na zachod doma nechce? Tak to nerobim nasilu ked je krik.
Nechce jest? Nech neje doma.
Liek? Skus nech si drzi lyzicku a sam si da.

Pustit ako podmaz nejaku rozpravku? Nezmesti sa do koze? Odnes do izby a privri dvere. Nepomaha? Skus vyhodit z bytu - akoze :D. Stale nepomaha? Tak dostane...

Kolko dostavali remenom a su tu... niekde ta respektujuca vychova nejde este ak si povaha nervak...

V skolke skratka ide s davom...

A ako teda prebiehaju u vas vikendy?

hederamonstera
4. sep 2025

Dvaja dospeli, aby boli taki zniceni z normalneho 2,5rocneho chlapca, ktore je aj tak vacsinu casu v skolke…
Z tvojho vyjadrovania je uplne citit tvoja nechut k tomu malemu.
Ano, 2,5rocny je vzdorovity, ale da sa s nim robit. Si na neho nejako napojena? Citis a pocujes co vlastne chce a trocha sa mu prisposobila? To nie je robot, ze zapnem vypnem, nastavim a pojde podla kodu. Musis sa trosku prenastavit, prisposobit a spomalit a zacat vnimat potreby dietata. (V skolke to bud funguje preto, lebo ucitelka s nim vie robit alebo sa jej boji)

lucia13022023
4. sep 2025

Ty chceš od dieťaťa, 2,5r, aby sa zmenil, aby nepistal, nereval ale ty, predpokladám 25r+ osoba sa nevie kontrolovať? Začni od seba. To dieťa to vycíti.

anonym_ef46e1
4. sep 2025

Aby sa jedna matka takto vyjadrovala o svojom dieťati.. Normálne mi je z toho smutno. Nezaslúži si takých rodičov ako ste vy.

anonym_5f72af
4. sep 2025

@vrds ked nechce jest bude hladny. Samozrejme nezachadzat do extremov aby to ohrozilo zdravie. Pytali ste sa ho ako by mu to chutilo? Co chce papat? Ako mu s tym pomoct?
Alebo by som to nechala na stole a ked bude hladny nech sa naje.
Cistite si zuby ked aj on. Nech vas vidi.
Kvapky mu skuste dat striekackou.
Skuste hladat kde je problem doma.
Ako s nim travite vikend?

vrds
autor
4. sep 2025
@anonym_5f72af

@vrds ked nechce jest bude hladny. Samozrejme nezachadzat do extremov aby to ohrozilo zdravie. Pytali ste sa ho ako by mu to chutilo? Co chce papat? Ako mu s tym pomoct?

@anonym_548657 umyvame s revom uz 2r. On mal zuby velmi skoro…. A nic sa to nelepsi. Furt rev a nam to proste uz vadi. Brani, sklbe zo sebou akoby sme mu ublizovali. Proste je toho uz vela. Ked som sama nemam sancu mu dat ani sirup ani kvapky a uz vobec umyt vlasy alebo zuby. Aj ked je chory musime byt doma obaja, jeden to nezvladne.
Do izby sme ho zavreli 2x a pomohlo to
@lucia13022023 ja sa kontrolujem.. ale niekedy jednoducho je to vela aj na kona. Chapem ze matka musi byt proste ta ktora vsetko strpi a vydrzi ale ja teda niesom ten typ a hlavne nebudem tolerovat agresiu u dietata. Prepacte ale mojmu muzovi vybil normalne predny zub. 2,5r dieta ma uz taku silu a on sa ju teda neboji pouzit. Takze nie, neplanuj toto akceptovat a Nic nerobit a este sa mu milo prihovarat a vysvetlovat ked to nema cenu.
@anonym_5f72af

hederamonstera
4. sep 2025

Jemine, nechces ist k nejakemu psychologovi nech ta nauci ako robit s malym? Jasne ze uz ti bude pri vsetkych cinnostiach protestovat, ked 2 roky mu vsetko surovo a napriek robite…strasne smutne sa toto cita.

vrds
autor
4. sep 2025
@anonym_5f72af

@anonym_5f72af on si sam nic nezoberie. Je toho uz nejedlik od mala. Ine deti sa napchavali a on vsetko vkuse hadzal na zem a rozhadzoval. O nic nema zaujem a nema ani oblubene jedlo.
Samozrejme nechala som to aj na nom, nenutila som. Po 4 dnoch mizerie prestal aj pit a hrozila nam nemocnica. Takze odvtedy zabavame pri rozpravke, pri hre, behe za nim a cele to trva aj 1,5-2h. Ranajky su najhorsie. Ma vela alergii a nemozeme kvoli tomu jest kupovane jedlo.
Takze vikend doobeda varim, popritom sa snazime aby nieco zjedol na ranajky. Potom ide von, bud bicykel, odrazadlo alebo babky pozre, potom zas obedujeme. Potom spi a sa zobudi okolo 16-17 ( spava dlho) a potom sa snazim nejaky kolacik mu dat alebo proate nieco a vecera. Je to vycerpavajuce to jeho jedenie. Do 2r ani kusky nejedol, nechcel to prezuvat, napinalo ho, vsetko mal mix. Nepreslo ani pretlacene cez vidlivku a potom zo dna na den kusky

vrds
autor
4. sep 2025
@hederamonstera

Jemine, nechces ist k nejakemu psychologovi nech ta nauci ako robit s malym? Jasne ze uz ti bude pri vsetkych cinnostiach protestovat, ked 2 roky mu vsetko surovo a napriek robite…strasne smutne sa toto cita.

@hederamonstera a co aom mala robit? Necistit mu zuby nech mu zhniju v puse? On od zaciatku nespolupracoval s nami v nicom! Nerobil vobec to co ine deti- zeby jedol chrumky alebo si nieco vzal. Behali sme nonstop po lekaroch, ci neni autista, ci neni hypersenzitivny, ci ma brucho ok, sono ma pomaly kazde 3 mes. Vsetci krutia hlavami ze take dieta nevideli este. V nemocnici sme boli s jedenim- otrasne nieco. Nepomohli nic. Vsetko ma negativne. Robi to proste naschval!

vrds
autor
4. sep 2025
@anonym_ef46e1

Aby sa jedna matka takto vyjadrovala o svojom dieťati.. Normálne mi je z toho smutno. Nezaslúži si takých rodičov ako ste vy.

@anonym_ef46e1 neviete o nas nic. Radu ste mi nedala a taketo obvinovanie ai nechajte pre ine. Robim pre neho vsetko. Proste ai to akuste a dietatom co je nervak od mala

vrds
autor
4. sep 2025
@lucia13022023

Ty chceš od dieťaťa, 2,5r, aby sa zmenil, aby nepistal, nereval ale ty, predpokladám 25r+ osoba sa nevie kontrolovať? Začni od seba. To dieťa to vycíti.

@lucia13022023 kontrolovali sme sa 2r. V lete to nabralo take obratky ze uz je to pre nas konecna a dalej takto zit jednoducho nemozeme.

anonym_ef46e1
4. sep 2025
@vrds

@anonym_ef46e1 neviete o nas nic. Radu ste mi nedala a taketo obvinovanie ai nechajte pre ine. Robim pre neho vsetko. Proste ai to akuste a dietatom co je nervak od mala

@vrds nervak po rodičoch. Zatvárate ho do izby, bijete. Je jasne, že takéto dieťaťa nebude slnieckove, stále usmiate, keď jeho rodičia toto robia. Nestačím sa čudovať, to dieta by vám mali odobrať. V škôlke je vsekto ok, doma nie je. Samozrejme, že nie je, keď ma doma rodičov tiranov.

hederamonstera
4. sep 2025
@vrds

@hederamonstera a co aom mala robit? Necistit mu zuby nech mu zhniju v puse? On od zaciatku nespolupracoval s nami v nicom! Nerobil vobec to co ine deti- zeby jedol chrumky alebo si nieco vzal. Behali sme nonstop po lekaroch, ci neni autista, ci neni hypersenzitivny, ci ma brucho ok, sono ma pomaly kazde 3 mes. Vsetci krutia hlavami ze take dieta nevideli este. V nemocnici sme boli s jedenim- otrasne nieco. Nepomohli nic. Vsetko ma negativne. Robi to proste naschval!

@vrds male deti nerobia nic naschval! Zmen toto chore myslenie, ty si si z neho normalne spravila nepriatela a zivot kazica. Chod k psychologovi.
Aj moj 2 rocny(extremny nervak) ma zuby od 3 mesiacov, isli sme na to postupne, v roku a pol sa zatal ale nenutila som!!! Lebo proste ako nieco dietatu znechutis/urobis strasiaka, tak sa to uz velmi tazko naprava. Strajkoval 2-3 mesiace, citali sme si o zubkoch, pozerali rozpravky, spolu umyvali, postupne skusali ako dovolil a teraz? Ma 2 roky a 3 mesiace a teda najprv si musi vycistit sam a potom mozme my, uplne v klude. Ano, bol to rony boj ale teraz znieme uspech a tak je to so vsetkym, zastat a vnimat dieta! Tiez by ti nebolo prijemne keby ti nasilu niekto cpal do ust nejaku palicku, a este ta nebodaj prilahne a neviem co, no uz ta vidim ako sa na ten ukon tesis a hlavne ako uz absolutne takym ludom nijako nedoverujes.

lucia13022023
4. sep 2025
@vrds

@lucia13022023 kontrolovali sme sa 2r. V lete to nabralo take obratky ze uz je to pre nas konecna a dalej takto zit jednoducho nemozeme.

@vrds nehnevaj sa, nie, nezažila som také dieťa, ľahko sa mi píše, ale to, čo píšeš je smutné. Ja si myslím, že dieťa z vás cíti nervozitu, stres, možno odmietanie? V škôlke to necíti, preto je tam "ako med".
Doktori vravia, že také dieťa ešte nevideli, ale v školke je všetko v poriadku? Čo hovoria v škôlke učiteľky, psychologička ho videla?

Strana
z5