Ako zvládnuť plač na krúžku u dvojročnej dcéry?
Dcera bude mat v januari 2 roky, z mojho pohladu je sikovna, uz rozprava jednodyche vety, rada si doma cita, kresli, tancune, spirca, hovori basnicky. chodime na kruzok, je to uz stvrty semester, rovnake prostredie aj lektorka. Stale he aj cca rocnaky priebeh hodiny, pozdravime sa, basnicky si povieme, nejak jednodyche cviky hlava ranena, potom pesnicka, tancujeme, potom nejaka ajtivita napriklad kreslenie, potom zase pesnicka tancovanie, prekazkova draha pohyb a rozlucka. Vzdy tam chodila rada. Posledne 3-4 razy to cele preplace ja uz neviem co mam robit, ci ju mam nasilu tam s nou chodit. Je tam cca 10 deti v rovnakom veku. Nikto tam tam neplace len ona. Den vopred ju uz pripravujem ze tam ideme, ako tam bude super, ako tam budu ine deti, tesi sa, chce tam ist, cestou tam uteka, pomaly sa ani nevyzuje uz sedi prva na mieste. Potom zacne hodina, nieco nie je pidla jej predstav a uz je zle, plac, neda sa utisit, alebo chodi sama pocas hodiny po miestnosti, robi vsetko ostatne len nie to co vsetci. Nejde ku mne. Potom opacny extrem, je len pri mne nalepena ale ked sa napriklad hovori basnicka tak ju nesmiem hovorit, ked sa kresli nesmiem kreslit. Otvara dvere chce ist prec. Potom place ze sme odisli. Tak sa vratime a zase place ze asi nerobime to co ona chce ja uz neviem priznam sa ze jej nerozumiem uz. Ludia tam uz maju dvihnute obocie. Nechcem jej sposibovat nejaku traumu, len s detmi sa moc nestretavame, teraz v zime ani na ihrisko sa neda tak som ju chcela trochu aspon takto socializovat. Je to iba obdobie? Co mam spravit aby sa to zlepsilo? Alebo prestat tam chodit? Prosim poradte dakujem
@simca06022011 Presne, prezentuje sa to ako pomaly nutnost, pritom ide len o biznis. Deti v tomto veku potrebuju hlavne mamu a svoj klud. Cokolvek ich vytrhne z ich dennej rutiny, znamena pre ne stres a ten potom spusta zachvaty hnevu a placu. Niektore deti su menej popudive a znasaju to lepsie, ine idu hned do vyvrtky. S tym sa treba len zmierit a prisposobit tomu program.
A zacina to uz v batolacom veku, potom pokracuje v skolke kruzkami anglictiny, aby sa nahodou deti v skolke nenudili a vrcholi to v skole, kde maju decka aj po 2-3 kruzky denne. Ja som za zdravu mieru, nechajme deti byt detmi, nech sa naucia aj nudit a zahnat nudu vlastnymi hrami a aktivitami. Netreba ich stale organizovat.
@simca06022011 vsetko je to len ťahanie peňazí z rodičov. Nikto to nerobí zadarmo a deti sú vďačným objektom, lebo vsak presne rodicia zaplatia...Ci si fakt myslíš, ze 2 rocne dieta potrebuje nejaký krúžok? Ci batoľa nejaké plávanie?
@simca06022011 manzel chcel anglictinu ale to som zatrhla, podla mna to nie je vobec nutne s tym suhlasim. Toto bola nasa jedina organizovana aktivita za cely tyzden. Ja som cely tyzden na nu sama a preto mi to prislo aj vhodne tam chodit, kvoli nej. Ja som introvert, absolutne nikam chodit nemusim, vieme sa zabavit aj doma, chodime na prechadzky so psom kazdy den, aj na ihriska ked sa dalo, ked sa nedalo aspon loptu sme si tam isli kopat alebo na dvor. Ideme spolu do obchodu, kedze som na nu sama a muz odcestovany chodi so mnou teda vsade kde je to nutne. Aj do herne kde moze len behat a robit co chce. Tam chodime tak raz za mesiac.
Mna by len zaujímalo v čom je tvoje dcéra taká veľmi šikovná?
@aurora33 paneboze to fakt? No tak nie je sikovna, je uplne obycajne dieta ako kazde ine. Nebolo mojim cielom tu prezentovat ze je neviem aka uzasna a sikovna. Ale tak uz rozprava a vie vela veci tak som to (subjektivne) tak zhodnotila ze sa mi zda sikovna. Asi teda nie je.
Ale je
@lienka.7 neviem ci si teda citala co som napisala. Na ziadnu anglictinu ju davat nebudem.
Ja som sa normalne opýtala. Len mi to prislo zaujímavé keď si to viac krát spomenula aká je šikovná, pričom mi príde úplne obyčajná. Tak neviem mozno už vie skákať saltá 😅
@lienka.7 ty citas co piseme, ci ja alebo autorka, alebo si len prskat siru prisla z rana ? :DDD
Pre mna za mna ak sa to rodicom a detom paci, tak nech aj bungee jumping robia a minu si peniaze na co len chcu.. tak neviem co ta to tak trapi.. su deti ktore to bavi a rodica sa tiez aspon s dospelymi stretnu :D
@simca06022011 len malú to zjavne nebaví... a to je ten rozdiel.
A presne, je to len pokec pre zrušené matky. Tak nech si idú pokecat na káve, ale nech sa neschovavaju za krúžky pre 2 rocne deti 🤦♀️
A nechapem, keď tu niekto napíše iný názor ako mas ty, tak už hneď prska síru??? Zaujímavý postoj k životu mas👍
@simca06022011 znudene matky 😁
@simca06022011 citam co pisete aj som vyjadrila niektolko krat suhlas ale taky hejt ai nezasluzim ako ma tu vykreslujete ja som sa sem prisla normalne poradit a aj viem prijat nazor inych, o tom je diskusia. Ale vkladate mi tu slova a ciny do ust ze som premotivovana znudena matka co kazi dcere dectvo a vlaci ju po kruzkoch pricom realita nasich beznych dni je absolutne ina. A ked aa ohradim tak prskam siru…
@simca06022011 suhlasim, ale je zase kus rozdiel 2 rocne a predskolak 🙂
Moji mali vzdy plno kruzkov, ale preto, ze maju roznorode zaujmy a chceli. Ale zacali az pocas skoly, tj v 6 rokoch. A postupne si vyberali, comu sa chcu venovat. Do skoly inak isli s nulovou znalostou anglictiny. Co je dnes asi nepredstavitelne. Napriek tomu slo starsie v 16 s C1 studovat do UK. Mladsie este lepsie…
Ale teda skolu vzdy davali s prstom v nose😊
@autorka to si asi neplanovala poslat mne, ak ano, tak mozno kruzocek citania ? :D nic v zlom teda, kazdy mame horsi den sem-tam :D ja som nepisala vobec to, co pises v prispevku...
@lienka.7 vobec nie, ale dookola tu na nu doslova utocis :D nazor si si povedala, tak stacilo hadam raz, nie? :D A pritom ani citat nevies.. ked pisala, ze ju otec chcel dat na aj a ona nesuhlasila a hned si sa zadrapla do toho :D Ty nie si od toho aby si sudila, kam rodicia deti davaju alebo nie a aki su/nie su. Hlavne, ked je doba aka je a na mamy sa hrnu ponuky a recenzie z kazdej strany uz hadam od "pocatia"... myslim, ze sa ona dost trapi tym, ako spravne riesit situaciu, nie kazda je hned super matka neomylna, co vie co ma robit.
Aj ja som mala pokusy s kruzkom, pohybovym, este ked nemal ani rok. A co robil? Cely cas co chcel 🙂. Vsetky deti v kruhu, nas syn chcel na okno a sledovat auta, pocuvat zvuky. Obchytavat rozne povrchy. Sledoval obrazky na stene. Jedine, kde sa rozsantil bolo hadzanie guliciek do krabice - skoro vsetko nahadzal sam. A potom volny program, kde ako jediny sa odvazil prejst aj tunelom. Neplakal, lebo som ho nechala, nech robi, co potrebuje, nikoho sme tym nerusili. Ostatne deti dalej spolupracovali. Po 3 stretnutiach som prestala chodit.
@janage no ako som vedela? Lebo vo veku dcery autorky uz vedeli pekne rozpravat a same sa pytali, kedy pojdeme plavat. A uz su velke a stale plavaju, uz v oddiely sportoveho plavania. Keby mi niekde zacali vriskat, tak tam s nimi nejdem, ak to nie je nutne. A pre dvojrocne dieta vobec nie je nutne nejake organizovane kruzky.
@yanni aj autorkine dieťa už rozpráva a citujem tesi sa, chce tam ist, cestou tam uteka, pomaly sa ani nevyzuje uz sedi prva na mieste. Takže doteraz až na tie posledne razy to bolo OK.
Ak by napísala, že to robí aby sa dieťa trosku otukalo lebo o 2mesiace ako 2 ročné nastupuje do malého kolektívu do škôlky či jaslí na 4 či 6h a ona do práce, drvivá väčšina by to považovala za dobrý nápad. Ak by takto plakala v škôlke min.polovica by jej radila vydržať, či si nezvykne a ďalšia mini kolektiv.
Toto bola predsa aktivita raz za týždeň na necelu hodinku prisposobena veku detí, nie každý deň 4 hodiny.
Zmenilo sa správanie dieťaťa, prišla po radu.
A máš pravdu škôlka či jasle to je iné. Je to na dlhšie a sú tam úplne detí bez mamky či ocka. Aktivity ale robia približne rovnaké.
Moje dieťa 2 ročné do škôlky chodilo na pol dna. 2,5 na cely. Ja do práce. A áno mali voľnú hru, ale tiež spoločne aktivity ako kreslenie, spievanie, tancovanie, pohyb.
Autorka už asi zbytočné vysvetľovať. Vôbec sa neobhajuj, nemáš za čo. Každému to vyhovuje inak.
Tie čo krúžok považujú za aktivitu pre matky, aby si mohli pokvakat asi na žiadnom neboli. Lebo v takom veku ide o spoločnú aktivitu rodiča s dieťaťom za prítomnosti ostatných a pokvakat si môžu tak pred alebo po aktivite.
Nie netreba to siliť, ale pokiaľ sa tam dieťa cíti dobre určite mu to len prospeje.
Autorka-tiez sme chodili zo synom na plavanie, reval v satni ako tur, prestala som s tym. Skusila som babybalance, ked mal asi rok, vtedy sa mu pacilo. Potom sme mali par mesiacov pauzu, bolo leto a mne sa nechcelo zatvarat s nim niekde na kruzku. Chceli sme zacat znova, uz plakal na prvej hodine. Tak sme si dali pauzu pol roka a zacali znova. On uz tiez rozprava a s revom mi povedal, ze tam nechce byt. Tak uz nechodime, ja ho nutit nebudem. Tiez su tam ostatne deticky spokojne, lwn jemu sa nepaci.
A lwn mimo temu, nakolko tu zaznelo par negativnych reakcii na kruzky- ja som mu chcela dopriat nejaku zabavu mimo beznych dni, na kruzku maju perfektne preliezky, rebriny, to my doma nemame. Ani bazen zatial nemame. A ani deticky dalsie nemame, chcela som ho posocializovat, nic zvlastne.

@guudy podla mna je neprimerany tlak aj napr na cudzie jazyky a vsetko, ucit predksolakov doma po veceroch a pod.. uplna katastrofa, oproti tomu tieto kruzky s detmi mi pridu take naozaj nevinne, socializacne :D
Neveim co si niektori tym kompenzuju.. mam dievcata v okoli co nemaju volny den, tlak na vykon je taky velky, ze nerozumiem absolutne ako rozmyslaju rodicia.. ci chceli deti ako robotov alebo co... :( je to smutne... dost sa nastresuju v dospelosti :( ale to su uz teda vacsie deti...