Ako zvládnuť problematické správanie 2,5-ročného syna?
Dobrý deň mamičky neviem či chcem nejakú radu možno sa len vyrozprávať ja už proste nevládzem....syn má 2,5 roka a je to čo raz horšie sním, bije nás dcéru jeho sestru 11 ročnú tiež ta ho už neznáša a radšej uteká odneho do druhej izby a mne je to ľúto lebo je radšej sama ako snami ,keď ju bije hádže do nej hračky aj ťažké veci do hlavy, psíka tiež bije včera mu hodil kovové auto do hlavy mne je to hrozne ľúto ale on nepočúva ma vôbec, capnutie po zadku okrikovanie ,vysvetľovanie nič nepomáha akokeby si neviem dať rady a to mám už 39 rokov ...ale takéto dieťa som nezažila ešte provokačne ako je môj syn a to veľa detí som strážila tak viem porovnať, že ozaj takéto som ešte nezažila oto horšie ,že ja uz strácam nervy a to som bola kludná žena ale teraz každy deň sa len rozčulujem.rozprávať ešte nevie iba pár slov povie a niekedy ho nechápem a on sa rozčuľuje je nervák...akurát riešim to jeho blabotanie nezrozumiteľné z lekárkou sme objednaný na neurológiu .Mali ste takéto dieťa niektorá?zlepšilo sa to časom?lebo čím je starší tým vidím, že je to horšie sním ledva čakám kedy bude mat 3 a pôjde do škôlky celkovo má veľmi veľa energie a malo spáva od mala už nám...
@adzy Prečítaj si veci na nete, aj videá sú o tom. V rodine bola jedna dievča taká neovládatelná hysterická. Nič jej nebavilo iba pár minút a zase chcela telku, youtube a podobne. Museli ju odnaučiť, lebo nedalo sa vydržať. No ale aj to bola drina, lebo bola závislá. Pusti mu niečo retro menej impulznú rozprávku, ale neviem či už ho budú baviť, alebo pesničku. Daj mu kusok cesta, nech aj on akože varí s tebou
Museli sme skrývať mobile, ovládač. Bola schopná hodinu revať alebo aj viac. Hádzala sa o zem.
Potrebuje vybit energiu a tvoju pozornost no. Drzim palce
@hederamonstera ďakujem takto bude musím odložiť poriadok nech je aj bordel a chodiť sním na dlhšie prechádzky
Môj mal presne v tom veku operáciu, kde mu vybrali veľkú nosnú mandlu. A za seba poviem, že pred mandlou to s ním to bolo veľmi zle. Agresívny a nezvladnutelny nie len k nám ale aj k deťom okolo. Nerozprával, stále plakal, hneval sa a bil. Po vybratí mandle sa trosku upokojil, ale keďže mal nks, tak nám nerozumel a najviac sa to zlepšilo časom, keď sa zlepšilo porozumenie a zvýšilo sa mu sebavedomie. Dnes by si ho nepoznala, úžasný milý chlapec áno ma občas chvíle, ze sa dokáže dosť hnevať, ale je to úžasné a kludne dieta.
@777januska777 to rada čítam takéto..tak dúfam, že aj unas sa to zlepší ..
Nebila by som ho, ani dcéra by mu nemala vrátiť keď ju bije. Keď môžete bit vy, bude biť aj on. Zober ho na odrážadlo a nech si vybije prebytočnú energiu. Keď si s ním nedáš rady teraz, časom to bude ťažšie.
Ďakujem Vám ešte raz za správy a rady aj za dobre aj nedobre niesom dokonalá mama to nieje asi nikto ale jedno viem ,že keby som mohla tak aj za svoje deti dýcham...nechodím nikam som snimy nonstop len ja sama manžel príde len na víkend domov a som už zjavne aj vyčerpaná...skúsim zmeniť to a dať na nejaké vaše rady ďakujem
@adzy dceru ked si vychovavala bola jedinacik. A mozno je aj ina povaha. Ale teda kazdopadne vsetku pozornost mimo domacnosti si venovala len jej. Teraz ju musis delit medzi bezlepkovu skolacku a syna. Nie je to tvoja vina aj chapem, ze mu pustis telku, ze chces vklude porobit. Len je dobre si to uvedomit. Co by som ti poradila na zaciatok ako taky zaklad, co by mohol byt v tvojich silach. Zrusit youtube. Cas pred telkou vyrazne eliminovat, kludne nech s tebou vari, nech aj hodi auticko do polievky, vyberes, schovas a nedas mu ho kym dovarite. Zamestnaj ho, nasyp mu do plechu muku nech tam jazdi bagrom, do misy fazulu nech miesa, prelieva vodu, hadze pokrajanu zeleninu do hrnca. Bordel upraces. Ked ho to prestane bavit, tak nech ide prec a hra sa. Ty mu povies, ze teraz varis a musis to dokoncit. Ked bude revat a volat ta, stokrat zopakujes, ze toto musis dorobit. Ked to ale dorobis, chod za nim a venuj mu aspon 15 minut plnej nerusenej pozornosti. To iste ked budes mat cas a budes vidiet ze sa pekne hra. Pridi, pohladkaj, pridaj sa. A dokola. Nieco si potrebujes spravit, popros ho nech pocka kym nedorobis. Akonahle dorobis, par minut plnej pozornosti a hry. Ak potrebujes pustit telku, stanov limit. Nastav budik, ked zazvoni, vypiname.A nepustaj debiliny. Pustaj pesnicky, spievankovo, jarosa alebo jednoduche rozpravky pre tak male deti. Peppa pig, Bluey. Kratke a jednoduche. Bude pytat chvilu svoje videa, proste nepustis. Rozhodla som sa ze budeme odteraz kukat toto, je to pre teba vhodnejsie, bodka. Ked sa ti nepaci, mozem to este aj vypnut. Hlavne neustupuj. Nekric,nenervuj sa, ked bude revat kludne ho nechaj, potom ho ukludni a vklude vysvetli.
@adzy je päť hodín a píšeš že syn zaspal. Teraz je ten čas, kedy máš ísť variť a popratat si čo sa dá a zajtra sa mu plne venovať. Nie je možné, aby si si naňho našla len dve hodiny čas počas dňa. Dieťaťu, hlavne takému ako píšeš ty sa treba venovať stále. Mať pevný a pravidelný režim a trvať na dodržiavaní pravidiel. Čo budeš robiť keď pôjdeš do práce? Pracovný čas je viac ako dve/tri hodiny, potom sa chceš ako starať o rodinu a domácnosť? Inak 2,5 roka je vek, kedy nech robíš doma čokoľvek, mala by si ho zapájať. Spratujes prádlo? Nech paruje ponožky. Varíš? Nech supe cibuľu. Upratujes? Daj mu handru nech utiera prach. V opačnom prípade z neho len vyrastie ďalší element, ktorý bude o pár desiatok rokov ohovarany na modrom koniku ako ten, čo si sám ani chleba neodkroji 😅
@lucilaines ďakujem niekdy ešte predtým pozeral rad Mášu ale to mi niekto zas povedal ,že nie nech to nepozerá, že preto sú zlé deti kvôli nej ....teraz ,keď tak mu pustím cocomelon a pozerá videa alebo rozprávky auta alebo rád mal fihu ale prestal to pozerať chce len videa auta už sa mi sníva aj o ich všade sú doma po zemi posteli na posteli no všade ešte aj tv chce ich aj na tel...ono je asi horšie mať malé dieťa a veľké keby mal len o rok 2 súrodenca tak sa prehrajú spolu aj
@abbey1 no ved skôr si myslím že zdravotný problém...vzťahy nemáme zle doma však sme len väčšinou len mi dvaja ,čo sa týka toho zdravotného problému tak som to tu nespomenula ešte len to sa bude riešiť, keď bude mať 3 roky či tam nieje adhd alebo aj autizmus ...ale to tiež len kvôli rozpravaniu budeme chodiť po vyšetreniach a to ,že ma veľa energie a malo spáva
@adzy ja by som na tvojom mieste isla smer lekar, vylucit zdravotne problemy - vyvinove, problem so sluchom, neurologicke problemy. A urcite sa poradila s odbornikmi. Ak nahodou napriklad nepocuje, budes si to vycitat, ze si vyskusala rady ako sprchovat studenou vodou za trest.
Do toho casu, kym obehas lekarov, by som skusila odpozorovat spustac, co predchadza tej situacii, kedy sa takto sprava. Ak nevie zvladnut frustraciu, tak ho to skusit ucit, nasmerovat ho k uvolneniu emocii inou cestou, takou kde nebude nikomu ublizovat.
@animus no práveže on je až moc poriadny to mňa chvalabohu pomne pedant ...upratuje, umýva to ho skôr baví ako hračky mop metla okná dvere ešte aj si zavrie aj zahodí po sebe čo má vtomto aa nebojím do budúcna len dcéra skôr toje zas opak ona si neurobí po sebe tak ako by som chcela ja ...čo aa týka toho času no premna je čas malo 24 hodín žiaľ mám toho dosť doma a sama hlavne ...ale nesťažujem si zvládam to len nevenujem sa mu odrana do večera určite nie to sa ani nedá to už by som bola večer death ,ono sa to ťažko píše tu to vie taká ktorá je sama na deti aj dom nákupy kúrenie drevom no ja neviem ale nestíham...klobúk dole takým ženám čo áno
@paradajkova áno presne to aj riešime sme objednaný neurologické vyšetrenie už sme tam raz boli syn má asymetriu aj hlavičky a celkovo ju má malú a žiaľ máme podozrenie ,že sa mu neuzavrela úplne fontanela no žiaľ toto sme si ja nevšimla a ani lekárka mu to vôbec nepozerala možno len raz keď bol bábätko
@adzy kym cakas na neurologou, urcite sa pytaj aj na ORL skrz sluch. A skus aj na logopediu zavolat. Cakacky su dlhe. Predstav si to, ze mas potrebu povedat svojej najblizsej osobe nieco pre teba dolezite a ona tomu nerozumie. Ako by si sa citila? To, ze pri tom nervaci je pochopitelne. Take 2,5 rocne dieta uz ma toho v tej hlave vela, co potrebuje zdielat s mamou. Tuto naozaj len empaticky pochopit, ze je to pre neho tazke. Skusila by som vziat mobil aj telku - prve dni budu velmi narocne. Viac chodit von. Oblec sa poriadne a urcite to das 🙂. Skus merino tricko a spodky. Bude ti teplucko. Viem, ze s dietatom robota trva 4krat tolko, ale zapoj ho do upratovania aj varenia. Moze supat, krajat priborovym nozom, valkat, miesat, hadzat zeleninu do hrnca. Ano bude okolo bordel, ale ten upraces rychlejsie ako keby si k nemu mala odbiehat od varenia. Mne sa inak osvedcilo, ze ked sa chce hrat, tak sa naplno venujem 15 minut hraniu a potom mozem varit. Vysvetlit, teraz sa hrame, ale o chvilku pojdem varit, inak nebude co jest. Skus nehovorit nebi psa, nehadz auto. Skus pouzit psa hladkame, aha takto. S autom sa hrame na zemi, ahaha takto. Tu si mozes spravit drahu. Alebo povedz psa bit nie, auto hadzat nie. Jednu na zadok by som tiez zrusila. On sa tym naucil, ze bit niekoho je v poriadku. Zbytocne povies, ze on nema bit a ty mu das na zadok. Deti sa ucia vela pozorovanim. Nasava vsetko co vidi aj pocuje od teba.
Ani nehovorí?
@lucilaines to s tym YT robila aj mala ona pozerala tusim Nastya sa volala to bola katastrofa 🫣
@vreckovka2 ďakujem vezmem si stoho niečo
@adzy tá reč nemusí vôbec súvisieť s TV a mobilom. Ja mám 2-ročnú dcéru, ktorá povie akurát mama. TV nemala do 16-mesiacov pustenú vôbec, taktiež žiadny mobil, tablety (to nemá doteraz). Momentálne má pustenú telku len ráno, kým sa nejako dáme dokopy a aj to má pustené len detské slovenské pesničky (Miro Jaroš, Spievankovo, Smejko a Tanculienka), dokopy 30 minút, niekedy max. hodina. Veľa veľa čítame od bábätka, miluje knihy, ale hovoriť nehovorí aj keď rozumie všetko. Ono často sa tá reč zhadzuje na tie technológie, ale skôr to bude zrelosťou mozgu alebo zdravotným problémom (u nás to zatiaľ vyzerá tak, že jednoducho na tú reč nedozrela).

@sisska96 ale teda už tel.nedostane a uvidím či sa to zlepší či bude ako predtým pretože keď ešte tel nevidel nebol až takýto provokačny