icon

Čo robiť, keď dieťa nerozpráva dostatočne?

15. okt 2025

Dobrý deň. Mám predčasniatko narodené v 32 týždni. Má 19 mesiacov ale mal by mať 17. Ešte veľa toho nerozpráva iba základ mama tata haja baba ham občas sa podarí daj alebo kde. Čítam že rok a pol ročné deti by mali vedieť už 50 slov. U nás nehrozí. Mám to nejako začať riešiť alebo ešte počkať? Rozumie úplne všetkému. Veľa si aj čítame spievame.

Strana
z2
janka1224
15. okt 2025

Osobne by som počkala do 24 mesiacov ale pre Váš kľud sa poraďte s detskou doktorkou. Môj syn ešte poriadne nerozprával v 3 rokoch a mne napríklad detská doktorka povedala že mám počkať, ale ja som nečakala a zapísala na logopédiu a neľutujem to. Logopedička nám poradila aj neurologičku a ona nám potom predpísala equazen olej, vitamín B.

autor
15. okt 2025
@janka1224

Osobne by som počkala do 24 mesiacov ale pre Váš kľud sa poraďte s detskou doktorkou. Môj syn ešte poriadne nerozprával v 3 rokoch a mne napríklad detská doktorka povedala že mám počkať, ale ja som nečakala a zapísala na logopédiu a neľutujem to. Logopedička nám poradila aj neurologičku a ona nám potom predpísala equazen olej, vitamín B.

@janka1224 ďakujem za odpoveď , idem objednať ten olej čítala som na neho dobre recenzie vyskusame🙂

janka1224
15. okt 2025
@anonym_autor

@janka1224 ďakujem za odpoveď , idem objednať ten olej čítala som na neho dobre recenzie vyskusame🙂

@anonym_autor Nám veľmi pomohol, ale treba ho dávať poctivo každý deň.

ivik4
15. okt 2025

Pre boha ved je este dost male ze 19 mesiacov . Neriad sa hned tabulkami. Moj takmer 3 rocny nehovoril 50 slov 😃. Tiez som chodila s nim na logopediu od 2,5 roka

autor
15. okt 2025
@ivik4

Pre boha ved je este dost male ze 19 mesiacov . Neriad sa hned tabulkami. Moj takmer 3 rocny nehovoril 50 slov 😃. Tiez som chodila s nim na logopediu od 2,5 roka

@ivik4 ďakujem za názor 🙂

katkaseiner
15. okt 2025

do 3 rokov by som neriesila vobec. Moji sice hovorili od 1,5 roka, ale teda na pohyb boli lenivy... cize co dieta to uplne iny vyvoj. Vela deti dokonca do skolky islo s tym ze vedeli 5 slov... ide skor o to ci ti to tvoje dieta rozumie, na to by som sa zamerala ovela viac ako na to ci bude hovorit. Ma cas sa rozrozpravat v skolke a to sa uz potom aj za hlavu budes chytat. Neboj, dietatko mas ok, vsetko raz pride.

autor
15. okt 2025
@katkaseiner

do 3 rokov by som neriesila vobec. Moji sice hovorili od 1,5 roka, ale teda na pohyb boli lenivy... cize co dieta to uplne iny vyvoj. Vela deti dokonca do skolky islo s tym ze vedeli 5 slov... ide skor o to ci ti to tvoje dieta rozumie, na to by som sa zamerala ovela viac ako na to ci bude hovorit. Ma cas sa rozrozpravat v skolke a to sa uz potom aj za hlavu budes chytat. Neboj, dietatko mas ok, vsetko raz pride.

@katkaseiner v čom bol lenivý na pohyb keď sa môžem opýtať? Áno rozumie úplne všetko až niekedy moc😀

anonym_a4c7e2
15. okt 2025

Mam 16mesacneho, ziadne predcasniatko, sikovny chlapec co od rana do vecera blaboce (svoje nezmysly) vsetkemu rozumie, ale povie mozno 5 slov co su slova, aj to tam pocitam aj brm brm 😃
A absolutne neriesim. Nie kazde dieta ma rok a pol a povie 50 slov 🙂 bud v klude, na 17 mes (lebo ano, tak sa to u nich pocita) je uplne normalne ze niektori este ziadne slova nerozpravaju, nenechaj sa strasit tabulkami.

anonym_e3d2a9
15. okt 2025

@anonym_autor vôbec to nerieš, aj keby takto rozprával o rok, je to stále v poriadku. Deti sa vyvíjajú kazde ináč, veľa krát urobia za pár týždňov veľký skok. Podstatné je, či rozumie, ak povieš, aby priniesol auto, topánky, spýtas sa, kde je nejaký predmet a pod. Moje dieťa nebolo predcasniatko, v tom veku bolo na tom rovnako, v dvoch rozprávalo v celých vetách. Ak by sa nenaučilo do dvoch rokov žiadne nové slovo, potom by som uvažovala nad logopedom

anonym_e3d2a9
15. okt 2025
@anonym_autor

@katkaseiner v čom bol lenivý na pohyb keď sa môžem opýtať? Áno rozumie úplne všetko až niekedy moc😀

@anonym_autor aj môj bol lenivý na pohyb, do pol roka mal problém sa pretocit, potom behom troch mesiacov zvládol lezenie, státie, aj samostatnú chôdzu. To je presne ten vývoj skokom, ktorý som spomínala. Nestresuj, užívaj si drobceka

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_8a9c4e
15. okt 2025

@anonym_autor ja mam syna narodeneho v 36+1 a nejak tesne pred 2.narodeninami prepol z jeho tajneho jazyka na slova. A to ziadne mama, tata, ham a ine vobec nepouzival. On mal svoj dzavot.

Vsetkemu rozumie, neviem co tu chces este viac riesit

autor
15. okt 2025

Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede 🙂

katkaseiner
15. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dcera najskor chodila az potom stvornozkovala... Proste totalny cirkus, ale ona sa ani postavit nevedela, neliezla, najskor chodila. Ale teda usta jej od 1, 5 roka nezastali. Potom sme ju naucili aj stvornozkovat (znama je matikarka a hovorila ze aj dodatocne to mame riesit kedze stvornozkovanim si dieta vytvara matematicku logiku - nepytaj sa, naucili sme ju stvornozkovat.
Syn sice aj liezol aj stvornozkoval, ale teda bol take mensie nemehlo. Vlastne obaja casto padali takym sposobom, ze sa udreli do hlavy.. pritom deti casto skor sadnu a nie spadnu... no moji padali dopredu a nie na ruky ale rovno na hlavu.
Ono sa to potom vzdy vyriesilo, ale mi to cele pripadalo ze vobec neideme podla tabuliek, ale preskakujeme apotom sa vraciame... no nic, zvladli sme to, dcera ma uz 13 rokov a syn 10. Pohybovo nie su v zivote zdatny ale maju uplne ine prednosti. Obaja hovoria plynulo anglicky, dcera spieva a hra na gitare, syn hra na bicie.

siska53
15. okt 2025

@anonym_autor Nasi sa rozhovorili az po 2,5 roku. Rozumiet rozumeli, ale nehovorili. A to boli nacas narodene, takze klud. Kazde dietatko je ine.

majlo1234
15. okt 2025

Moja 17 mesacna nepovie nic🤣ale ze nic, ani mama. Vidim na nej, ze rozumie, pocuje dobre, prstom ukazuje, instrukcie poslucha. Neriesim, ze nerozprava. Kazde decko je ine, prvy syn v tom veku uz veru povedal kratku vetu

maryetta
15. okt 2025

Mam 4 deti. Najmensie ma teda 1r9m a zacina teraz rozpravat. Ale nie 50 slov 🙈

autor
15. okt 2025

Ďakujem vám veľmi pekne fakt dobre sa to číta🙂 ten tlak okolia je niekedy ťažký, snažím sa mu vyhýbať ale niekedy to nejde tie blbé komentáre.

olimuc
15. okt 2025

Mam predcasniatko 30 tt, zacal rozpravat neskoro, ale celkovo bol oneskoreny vo viacerych veciach, po 3 rokoch a v prvej triede skolky tiez vela nenahovoril. Nic som neriesila ako spravny krkavec. Ma 7,5 roka rozprava plynulo v 3 jazykoch a bola by som rada keby obcas tie usta aj zavrel a vo vela veciach je prilis “popredu”. Prave teraz skace plynule medzi spanielcinou a nemcinou a uz asi 1,5 hodiny “huci” do svojej tety 🤦🏻‍♀️

autor
15. okt 2025
@olimuc

Mam predcasniatko 30 tt, zacal rozpravat neskoro, ale celkovo bol oneskoreny vo viacerych veciach, po 3 rokoch a v prvej triede skolky tiez vela nenahovoril. Nic som neriesila ako spravny krkavec. Ma 7,5 roka rozprava plynulo v 3 jazykoch a bola by som rada keby obcas tie usta aj zavrel a vo vela veciach je prilis “popredu”. Prave teraz skace plynule medzi spanielcinou a nemcinou a uz asi 1,5 hodiny “huci” do svojej tety 🤦🏻‍♀️

@olimuc och obdivuhodne, krásne sa mu venujes 🙂

tiika
16. okt 2025

@anonym_autor skúste napodobňovať rôzne zvuky zvierat, deti to baví a je to pre ne i zaujímavé, posilňovať svaly tvare a úst, piť cez slamku, fúkať. Je i taká kniha - Kubko sa uci rozprávať, Kubko prvé slova a ďalšie,je pekne ilustrovaná, venuje sa rozvoju reči, sú tam rôzne tipy.
Je fajn s dietatom komunikovať jednoducho, klásť otvorene otázky, aby neodpovedalo iba áno/nie - namiesto máš auto? radsej - čo to máš v ruke?

jablkovastrudla
18. okt 2025

Moj syn bude mat 2 v januari, je narodeny o mesiac skor. O 50 slovach nemoze byt ani rec 😃 pusa sa mu nezatvori cely den ale ma svoju hatlaninu a aj ked na neho rozpravam po slovensky tak mi odpoveda iba po anglicky ( muz aj prvy syn rozpravaju iba po anglicky) vie povedat mozno 20 slov maximalne.
Ked vidis ze ti rozumie daj mu este chvilu cas 🙂

anonym_c5f0b5
18. okt 2025

@anonym_autor moja ani nebola predčasne narodená a tiež veľmi malo rozprávala. Všetko sa zlepšilo keď prišla do škôlky.

euka210
18. okt 2025

@anonym_autor ved mas predcadniatko, tam sa to koriguje.
Mame skoro susedku, co ma tiez predcasniatko a ten nic, len kvical a max.mama, mama...a to mal 2r. Ked sme sa na jar po zime stretli, zrazu bol taky ukecany, uz ma 3r a ok.
Bezne deti hovoria par slov aj do 2r...zavisi od povahy. Moj bol jeden ukecany a druhy tiez malo slov na 2r...rozhovoril sa v skolke.
Pokial rozumie, ukazuje prstom, tak je vseeetko ok.

autor
18. okt 2025

Ďakujem vám ❤️🙏

lacibo
19. okt 2025

@anonym_autor jednoznacne neriesit.. kazde ma svoj cas.. mam tri nadane deti a kazde inak.. napr. starsia zacala az v 2 a pol roku vela rozpravat ale rovno cele vety, aj suvetia, dovtedy iba tata, mama ..nemala ani 3 roky, ked vyslovnost uplne spravna, aj hlasku r.Zabezpec dietatu co najpodnetnejsie prostredie pre jeho vsestranny vyvin a dalej sa netrap.. kazde ma svoje tempo vo vsetkom, napr. najmladsia zacala sa plazit az v 12 mes, v 14 m chodit.. v 2 rokoch uz bola fyzicky zdatnejsia ako vacsina rovesnikov.. teraz ma 9 rokov a tancuje, sportuje, nic jej nechyba.. a tiez som sa bala, ked mala rok a stale nic, iba pretacanie zo strany na stranu.. skratka mala svoje individualne tempo.. hlavne neporovnavat s inymi😉

milanemila
19. okt 2025
@janka1224

@janka1224 ja chapem, ze maleho ako predcasne narodene dieta si musela ovela viac sledovat, ci je vsetko v poriadku, ale ta rec je naozaj velmi variabilna. Ja mam 2 deti a ani jedno vo veku tvojho maleho nepovedalo 50 slov ani nahodou. Sledovali sme ale hlavne, ci nam rozumeju a z nicoho nic zacali zrazu rozpravat. Syn teraz 2,5r sa realne nejako trosku viac rozrozpraval a starsie dieta nam chceli 5r poslat zo skolky do skoly, takze naozaj v 19 (realne 17m) sa nemusis obavat v tomto smere 🙂

sasesoe
19. okt 2025

Ahoj, odporucam knihu O detskej reci - stiahnes oficialne z netu, zvyknu mat i v kniznici.

mon8060
19. okt 2025

Je to na tebe, vidíš to aj tu podľa týchto názorov.niektore mamičky čakajú do troch rokov.. popravde nerozumiem a nechápem načo, myslia si že keď dieťa dovŕši tri roky alebo pôjde do škôlky zrazu sa v jeho hlavičke prehodí koliesko a bum hneď bude na úrovni ostatných normo detí 🙈.môj tiež rozprával neskôr. To ale ty ako matka si musíš vyvodiť sama. Či to ideš riešiť, či už sama alebo s pomocou odborníkov alebo počkáš.

radacak
19. okt 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám veľmi pekne fakt dobre sa to číta🙂 ten tlak okolia je niekedy ťažký, snažím sa mu vyhýbať ale niekedy to nejde tie blbé komentáre.

@anonym_autor naša bude mať o 2 týždne už 18 mesiacov
Vie napodobniť pár zvierat (aj to sa vraj počíta ako slová)a pár slov ale bieda ...mňa to tiež mrzí,stresuje ale raz to snáď príde
Všetko rozumie ,všetko ukáže .. knižky,všetko poznáme od predu do zadu a opačne ...(Obrázky.. ukáže)hmká si pesnicky ..podľa mňa to chce čas ..raz to snáď príde 🙏🏼a verím že čoskoro

wqAle ten sirup veru kúpim aj ja

Strana
z2