Jasle a škôlka len do 16:30
Ahojte ženy idem sa opýtať a aj posťažovať. Ostala som sama s dieťaťom. Začal sa kolotoč s hľadaním jasieľ, škôlky, roboty, bývania a pod. Narážam stále na nejaké problémy. Pracovných ponúk v meste kde žijem nie je veľa. Našla som na internete dve - tri čo by mi vyhovovali. Tu prichádza prvý problém. Všetky tieto práce končia o 16:30 tak isto ako jasle a škôlka. Čiže to nestíham. Ďalšia vec je že v jasliach ani nie je stopercentne isté že mi dieťa vezmú od septembra. Mohla by som dať na pár mesiacov do súkromných jaslí tie sú do 17tej to ale nerieši problém že aj škôlka je do 16:30. Môžem mať len robotu od rána do poobedia nemôžem pracovať nočné ani poobedné. Dieťa mi nemá kto vyzdvihovať z jaslí. Takisto neviem ako budem riešiť prázdniny keďže vtedy je škôlka mesiac zatvorená. Ďalšia vec je bývanie. Je tu strašne drahé a je ho malo. Ponúkajú tu najmä trojizbaky a to si nebudem môcť dovoliť. Po jednoizbakoch sa zľahla zem. A to ani nehovorím o tom že keď sa zaujímate o prácu alebo byt a priznate že máte malé dieťa tak vás odmietajú. Maminy čo ste sami s deťmi ako toto všetko zvládate? Začínam mať pocit že sa z tohto nevyhrabem
To si ešte časovo dobre 😀 U nás je to od 6:30-16:00 😉 Keď som mala prvú prácu tak som sa dohodla so škôlkou aby mi malú vzali o 10min. skôr, pretože o 6:30 mi odchádzal spoj a naspäť som musela odísť z práce tak isto skôr o pol hodinu aby som stihla spoj a škôlku. Všetko je to o dohode.
@eliskadad1 tak predpokladám že jasle a škôlka nebudú ochotne byť otvorené o polhodinu dlhšie kvôli môjmu dieťaťu... je to o dohode ale takúto službu mi tam nik neurobí
Aj u nas je skolka len od 16hod. Vybavila som pri nastupe do prace, ze pracujem len do 15hod. O 15.30hod vyzdvihujem jedneho syna v meste zo skoly a letime domov pre mladsieho do skolky... Ale ked mi starsi chodil do skolky, mala som inu pracu a nestihala skolku, tak zial, musel chodit od mesta do sukromnej skolky, ktora bola otvorena do 17hod...
Tak potom sa treba dohodnúť v práci.
Tak potom sa treba dohodnúť v práci.
@nuklia
@eliskadad1 ďakujem ženy skúsim to teda tou cestou že dohodnúť sa v práci i keď sa obávam že keď prídem na pohovor s tým že potrebujem inú pracovnú dobu aby som stihla vyzdvihovať dieťa tak uprednostnia iného uchádzača ktorý s tou pracovnou dobou nebude mať problém. Súkromné jasle pár mesiacov by som ešte zvládla a platiť roky súkromnú škôlku to už by sa mi nevyplatilo. Ďakujem vám za rady
Keď som bola na zápise do mš bolo napísané na dverách že sú do 16:30, ja že ok všetko stíham. A potom si nova riaditeľka dala odhlasovať skrátenie do 16:00. Lebo do 16:00 tam boli iba dve deti. V septembri keď dcéra nastúpila som bola v šoku. Mne spoj došiel o 15:59 a mš do 16:00 ak ovśem bus nemeškal. Na ďalšom rodičku som chcela predĺženie a tri sme boli za a desiatky proti. Tak niektoré učitelky neboli práve Happy a čo už, keď som nestihla bus dcéru vyberala suseda ako doručovatelka končila vždy do 15tej
Keď som bola na zápise do mš bolo napísané na dverách že sú do 16:30, ja že ok všetko stíham. A potom si nova riaditeľka dala odhlasovať skrátenie do 16:00. Lebo do 16:00 tam boli iba dve deti. V septembri keď dcéra nastúpila som bola v šoku. Mne spoj došiel o 15:59 a mš do 16:00 ak ovśem bus nemeškal. Na ďalšom rodičku som chcela predĺženie a tri sme boli za a desiatky proti. Tak niektoré učitelky neboli práve Happy a čo už, keď som nestihla bus dcéru vyberala suseda ako doručovatelka končila vždy do 15tej
@katica06 no to je hrozne že len do 16:00 to sa nedá stíhať. Ja žiaľ nikoho takého čo mi vybral každý deň dieťa nemám
Do veku 6rokov čakala dcéra s učitelkou buď pred dverami alebo pred mš pred bránkou. Nie som čarodejnica aby som inak stíhla.
A oni chcu zaviest skolu povinne od 3r a taketo veci ich netrapia, že bud nie su kapacity v skolke alebo rodicia nemaju taky luxus ako poslanci ze si mozu dovolit platit sukromne skolky popripade mat pracu tak ako su otvorene skolky...Keby som vedela odkial si kludne by som ti malu nosila zo skolky, lebo jedine len my matky si vieme pomoct ked uz nikde na to neprihliadaju...ci uz v praci alebo v skolkach...Klobuk dole ako to zvladas...
Nič iné ti neostáva len sa dohodnúť v práci, škôlke alebo platiť nejakému rodičovi, ktorý bude ochotný polhodinu postrážiť aj tvoje dieťa.
Poviem ti autorka, ze ti situaciu vobec nezavidim. V tomto sme sto rokov za opicami naozaj. Zeny ti radia sa dohodnut, ale povedzme si na rovinu, ktory novy zamestnavatel bude prisposobovat pracovnu dobu jednej mamine, to by vsetci potom chceli. Nehovoriac o tom, ze ak spomenies jasle/skolku, tak hned zablika kontrolka - potencionalne choroby a z toho vyplyvajuce absencie v praci. Neda sa ti prestahovat do vacsieho mesta? Tam by mohli byt skolky aspon do 17:00, davalo by ti to vacsi priestor mozno pri hladani prace, aj byvania, aj ked to zasa moze byt o nieco drahsie. Odkial si, ak sa smiem opytat?
Ak bude škôlka do 16:30, ozvú sa ďalšie, ženy, že oni potrebujú do 17, následne čo ženy, ktoré pracujú do 18?
Treba si aj uvedomiť, že sa bavíme o jasliach a škôlke, kde pre deti v tom veku skutočne nie je ideálne, aby trávili 10 a viac hodín denne.
Nedá sa vždy vyhovieť všetkým. V prvom rade treba myslieť i na tie deti a ich psychohygienu.
Poviem ti autorka, ze ti situaciu vobec nezavidim. V tomto sme sto rokov za opicami naozaj. Zeny ti radia sa dohodnut, ale povedzme si na rovinu, ktory novy zamestnavatel bude prisposobovat pracovnu dobu jednej mamine, to by vsetci potom chceli. Nehovoriac o tom, ze ak spomenies jasle/skolku, tak hned zablika kontrolka - potencionalne choroby a z toho vyplyvajuce absencie v praci. Neda sa ti prestahovat do vacsieho mesta? Tam by mohli byt skolky aspon do 17:00, davalo by ti to vacsi priestor mozno pri hladani prace, aj byvania, aj ked to zasa moze byt o nieco drahsie. Odkial si, ak sa smiem opytat?
@veronicka1901 kde je ponuka tam je dopyt. Narazam na fakt, ked bude mat co ponuknut, nejaku vyhodu v praci urcite dostane. Velmi zalezi na pracovnej ponuke. Ine je v kancelarii, ine vo vyrobe. Ak bude musiet mat skrateny prac cas, samozrejme bude mat kratenu aj mzdu. Ak bude mat pri pohovore "navrch" pred ostatnymi uchadzacmi, nevidim problem ju zamestnat. Vsetko je o vzajomnej dohode.
@autorka skus pozriet ine mesto, kde su aj byty mensie, aj moznosti. Nefuxuj sa na jedno miesto. Ked si na vsetko sama tu, budes aj inde 😔
@veronicka1901 kde je ponuka tam je dopyt. Narazam na fakt, ked bude mat co ponuknut, nejaku vyhodu v praci urcite dostane. Velmi zalezi na pracovnej ponuke. Ine je v kancelarii, ine vo vyrobe. Ak bude musiet mat skrateny prac cas, samozrejme bude mat kratenu aj mzdu. Ak bude mat pri pohovore "navrch" pred ostatnymi uchadzacmi, nevidim problem ju zamestnat. Vsetko je o vzajomnej dohode.
@autorka skus pozriet ine mesto, kde su aj byty mensie, aj moznosti. Nefuxuj sa na jedno miesto. Ked si na vsetko sama tu, budes aj inde 😔
@jajajaja2 Samozrejme, mas pravdu. Ale toto autorka nespomina, aku ma kvalifikaciu, takze som vychadzala len zo vseobecnych skusenosti.
Ak bude škôlka do 16:30, ozvú sa ďalšie, ženy, že oni potrebujú do 17, následne čo ženy, ktoré pracujú do 18?
Treba si aj uvedomiť, že sa bavíme o jasliach a škôlke, kde pre deti v tom veku skutočne nie je ideálne, aby trávili 10 a viac hodín denne.
Nedá sa vždy vyhovieť všetkým. V prvom rade treba myslieť i na tie deti a ich psychohygienu.
@abbey1 obavam sa, ze toto musi ist u matiek samoziviteliek uplne bokom
@klara1205 je to veľmi milé od teba a áno s tými školkami je to pravda súkromné sú skrátka príliš drahé ak si má človek platiť aj drahý nájom, drahé jedlo a všetko ostatné už sa to jednému utiahnuť nedá.
@veronicka1901 presne toto si aj ja myslím že proste keby toto poviem na pohovore tak nedostanem ani šancu lebo skorej potrebuje končiť, má malé dieťa je naň sama dovidenia..
A do väčšieho mesta sa mi presťahovať momentálne nedá keby sa dá už by som bola fuč. K tomu treba na začiatok aj nejaký kapitál ísť na obhliadky, zaplatiť kauciu, nájmy nejaké zariadenie a na to musím najskôr našetriť kým v tomto meste v ktorom bývam som u rodiny. Navyše neviem ako sa to potom rieši keď máme súdne určené stretávanie dieťaťa čítala som že to môže byť problém odsťahovať sa.
@abbey1 ja ale nechcem dieťa nechávať v jasliach 10 hodín ale normálnu pracovnú dobu len skrátka sa v tých prácach začína neskôr a končí neskôr a vyznie to možno blbo ale ja riešim existenčné záležitosti a naozaj keby sa mám zamýšľať ešte aj nad tým čo ty píšeš by som sa nepohla nikde
@jajajaja2 nemyslím si že budem mať navrch pred ostatnými uchádzačmi
Ďakujem ľudia aspoň som sa tu vyrozprávala celkovo mám taký pocit že akoby sa matkám s deťmi hádžu polená pod nohy tým ako je nastavený systém pretože prácu žene s malým dieťaťom dať nechcu, bývanie žene s malým dieťaťom tiež dať nechcu, v jasliach a škôlkach dobre že zobronit nemusíte aby vám to dieťa vzali. No nič iné mi neostáva len skúšať
A ešte doplním že áno mohla by som si nájsť aj prácu s inou pracovnou dobou že skorej od rána ale zarobila by som minimum a potom by som si už nemohla dovoliť bývanie
Dohodnúť sa v novej práci či sa dá o 20 minút posunúť pracovná doba, že napríklad prídes skôr ako ostatní, nič iné neostáva, čo sa týka prázdnin to je ešte nič, treba sa pripraviť v škôlke dávajú všetci nonstop soplave deti, čiže realita je potom taká, že týždeň z mesiaca každé dieťa doma a to tiež nebude každý akceptovať, starí rodičia nikdo neexistujú? Akože ak sa ťa spýtajú či máš kde dať dieťa počas choroby a povieš, že nie podľa mňa šanca je takmer nulová na prijatie
Dohodnúť sa v novej práci či sa dá o 20 minút posunúť pracovná doba, že napríklad prídes skôr ako ostatní, nič iné neostáva, čo sa týka prázdnin to je ešte nič, treba sa pripraviť v škôlke dávajú všetci nonstop soplave deti, čiže realita je potom taká, že týždeň z mesiaca každé dieťa doma a to tiež nebude každý akceptovať, starí rodičia nikdo neexistujú? Akože ak sa ťa spýtajú či máš kde dať dieťa počas choroby a povieš, že nie podľa mňa šanca je takmer nulová na prijatie
@zuzubb007 existujú ale pracujú čiže ani počas choroby ani počas tých prázdnin nemôžu strážiť
Tak už len nájsť zázračného zamestnávateľa, verím, že dá sa všetko 😉
@abbey1 obavam sa, ze toto musi ist u matiek samoziviteliek uplne bokom
@veronicka1901 Tak to by bokom nemalo ísť úplne u nikoho.
Ja ťa chápem.Ale iné ženy zasa začínajú v práci o 6. Proste nedá sa mať škôlku od 5do 21:30, aby stihli aj ženy, ktoré chodia na 6, až ženy, ktoré pracujú napr v obchodoch do 21, či prípadne na smeny do 22. Jedine si nájsť osobu, ktorá bude dieťa zo škôlky vyberať, napr rovno so svojím dieťaťom, alebo dôchodkyňu, študentku.
@veronicka1901 Tak to by bokom nemalo ísť úplne u nikoho.
@abbey1 Ja tomu rozumiem, ale tie maminy doslova bojuju o to, aby tie deti nejako uzivili, cize bohuzial taketo deti prichadzaju do skolky ako prve a odchadzaju ako posledne. Ale ako to maju inak spravit? A platit dochodkynu, ci studentku? Z coho? Toto je velmi pekna predstava, ale v praxi tazko zreaizovatelna.
Ja sice nie som osamela matka, ale mam tri deti, manzel narocne zamestnanie, ja takisto, takze dcera rano chodi do triedy medzi prvymi o 7:00 a je tam do 15:30, kym ju nevyberie najstarsia dcera alebo manzel. Je to vela na trojrocne dieta,ale nemam to ako inak spravit. A pred nejakym casom som hladala niekoho na vypomoc, nikoho som nenasla, okrem jednej milej babicky, ktora mala problemy s nohami, takze by neustriehla male dieta cestou zo skolky.
@abbey1 Ja tomu rozumiem, ale tie maminy doslova bojuju o to, aby tie deti nejako uzivili, cize bohuzial taketo deti prichadzaju do skolky ako prve a odchadzaju ako posledne. Ale ako to maju inak spravit? A platit dochodkynu, ci studentku? Z coho? Toto je velmi pekna predstava, ale v praxi tazko zreaizovatelna.
Ja sice nie som osamela matka, ale mam tri deti, manzel narocne zamestnanie, ja takisto, takze dcera rano chodi do triedy medzi prvymi o 7:00 a je tam do 15:30, kym ju nevyberie najstarsia dcera alebo manzel. Je to vela na trojrocne dieta,ale nemam to ako inak spravit. A pred nejakym casom som hladala niekoho na vypomoc, nikoho som nenasla, okrem jednej milej babicky, ktora mala problemy s nohami, takze by neustriehla male dieta cestou zo skolky.
@abbey1 áno aj ja ti rozumiem ja však nepíšem nič o práci poobede do 22:00 a ide aj to že ja si môžem nájsť nejakú študentku alebo staršiu pani čo by mi vybrala dieťa skorej. Ale keby som dávala len 5€/hod. a brali by dieťa trebárs o hodinu skorej každý deň tak je to mesačne približne 110€
@veronicka1901 presne aj nájsť takého človeka je celkom problém a mne je to tiež ľúto čo sa týka môjho dieťaťa od narodenia je somnou nonstop a teraz pôjde na tak dlho do jaslí nuž ale nemám to ako inak vyriešiť
A máš niekde rodinu na sk, že by ste išli bývať bližšie aby si mala aspoň malú pomoc a bývania by bolo možno viac a za menej? Ak len hľadáš pracu, možno by bolo riešenie, odsťahovať sa na pre vás výhodnejšie miesto..
@veronicka1901 v AT to mame horsie, jasle len do 15:00 a skolka do 16:00, druzina do 16:30. Akoze tie casy su hrozne
@veronicka1901 v AT to mame horsie, jasle len do 15:00 a skolka do 16:00, druzina do 16:30. Akoze tie casy su hrozne
@kiki68 áno, ale u vás sú bežné pol, 3/4 úväzky, ale ako píšeš tie časy sú hrozne.Ja mám kamarátku na Orave a tam bola skôlka do 15:30 ťažko vybojovali do 16.Je to strašný nepomer medzi pracovnou dobou a dobou škôlky, ak náhodou je žena sama, alebo dochádza.
@kiki68 Tak to má úprimne mrzí, ako majú matky potom pracovať.
@kiki68 no to si neviem ani predstaviť lebo pri tom by som si už naozaj nenašla žiadnu prácu aj keď neviem možno tam máte vyššie platy a tu hodinu - dve zaplatiť opatrovateľku je menší problém ako u nás

To si ešte časovo dobre 😀 U nás je to od 6:30-16:00 😉 Keď som mala prvú prácu tak som sa dohodla so škôlkou aby mi malú vzali o 10min. skôr, pretože o 6:30 mi odchádzal spoj a naspäť som musela odísť z práce tak isto skôr o pol hodinu aby som stihla spoj a škôlku. Všetko je to o dohode.