Jasle - za a proti

evka52
19. jan 2024

Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať mamičiek, ktoré majú skúsenosti s jaslami. Narodilo sa mi bábätko hneď po ukončení VŠ, kedy som ešte nemala prácu. Keďže manžel má prácu, v ktorej zarába veľmi dobre, nepanikárili sme a tešili sme sa na bábätko s tým, že mala som v pláne čo najskôr nájsť si prácu po narodení malého, teda nezostať na RD 3 roky. Jedným z dôvodov sú financie. Čo sa toho týka, aktuálne vieme vyžiť relatívne OK, máme vlastné bývanie na hypo, vieme kúpiť malému všetky potrebné veci, niečo málo aj odložiť…samozrejme bolo by fajn mať viac a dopriať viac sebe aj dieťatku, a hlavne by som bola pokojnejšia ak by sme mohli toho viac odložiť, aby sme mali čo najskôr peknú finančú rezervu (manžel zarába síce pekne, ale predtým robil len pár mesiacov, takže nestihol veľa toho našetriť. Situácia však ozaj nie je vyslovene zlá, okrem partnerovho príjmu máme aj podporu rodiny. Mne však stále vŕta v hlave to nutkanie byť schopná finančne zabezpečiť moju rodinu, keby sa niečo stalo. Nechcem, aby to bolo 3 roky len na ňom. Ďalšia vec je kariéra. Keďže nemám sa kam vrátiť a musím teda “zabojovať” o novú prácu, ideálne v mojom odbore, bojím sa, že mať 28 a nemať žiadne pracovné skúsenosti je iné, ako mať 25 a tak si hľadať prácu. Žiaľ pracovný trh je nekompromisný. Preto som pôvodne chcela zostat doma len pol roka a hneď ísť pracovať. Veľmi skoro som však prišla na to, že to nedám. Bábätko kojím, pripravujem príkrmy, veľa sa mu venujem, v tomto období mi to príde veľmi skoro. A keď si zoberiem, že mám pocit, že som sa v materstve našla, tak najradšej by som s ním zostala aj tie 3 roky… ale kvôli uvedeným dôvodom si myslím, že z racionálneho hľadiska by to nebolo správne. Preto by som sa chcela opýtať, aký vek je podľa vás najvhodnejší na jasličky. Veľa ľudí spomína, že najskôr od 2 rokov, niekto však vraví že už od cca 1 roka je to fajn a dieťatku to prospelo. Ďakujem za názory. ☺️

azzflo
19. jan 2024

Dieta bude ok vtedy, ked bude ok matka. Za mna cim skor, tym lahsie zvykanie si.

ivangeline
19. jan 2024

Pred 2 rokom,potom uz bude mat mozno vlastny nazor na to. ;D A za 3r ti nic neutecie. Minule som pozerala rozhovor s mamou 8 deti... Nic jej neuslo. ;) Robila potom riaditelku materskej skolky a teraz je v nejakej alternativnej sukromnej skolke. Pocas casu doma si spravila dalsiu vs a nejake kurzy..

hendikep
19. jan 2024

podla mna spravny cas je ked budes Ty pripravena sa s dietatkom “rozdelit” …za mna, ak viete vyzit a bytostne nepotrebujes pracovat z existencnych dovodov, neponahlala by som sa … dieta je male len raz ..

Minule som stretla kamosku zo ZS ma dve deticky, hovorila ako zacala pracovat ako ucitelka na ZS a ze dieta mala v tej istej budove v jasliach .. a vyhrkli jej slzy ze ju tam dala ako 10mesacnu .. to je priklad toho ze nebola pripravena a vycita si to

evka52
autor
19. jan 2024

@evka52 Ďakujem vám za odpovede 🙂

andreatytler
19. jan 2024

@evka52 Asi lepsie dat pred tym ako nastane vzdor, lebo dieta menej protestuje Teda 2 rocne uz moze byt neskoro. Ale na druhej strane by som nedala dieta, ktore nevie chodit a sediet.

vladi4444
19. jan 2024

Ahooj, moje dieťa som dala do "jasličiek" ako ročné, akurát že som našla malé súkromné jasličky s malým kolektívom, kde nemusím platiť za celý mesiac ale iba za dni, ktoré tam realne strávi. Začali sme 2x do týždňa, potom aj viac. Ja som veľmi spokojná, veľmi rýchlo si zvykla, teší sa tam, má tam kamarátov. Doma by som jej ja taky program urobiť nevedela. Akurát, ak sa vyžívaš v materstve, a finančne to až tak nehorí, doma si spokojná, nedávala by som.

sirka9
19. jan 2024

Moja išla do jasiel ako 14 mesačná. Teraz ma 2 roky a mesiac. Hodnotím to veľmi pozitívne. Veľmi záleží aj na tom, ako si s tým vyrovnaná ty. Dieťa to cíti. My sme finančné boli ôk, ale ja som aj na malej videla, že jej proste nestačím. Aj keď sme chodili kade tade s nou od malička, proste iba so mnou sa nudila. V jasliach sa hrajú, ma tam rovesníkov, úžasné sestričky. Niekedy ani nechce ist domov.

birika
19. jan 2024

druhu dcerku sme dali do jasiel ked mala 2 roky (jej sestra mala 4 a isla do skolky). Jaslickarka vedela rozpravat, bola uplne samostatna okrem uviazania maslicky na topanocke 🙂 nikdy neplakala, tesila sa a bola nax spokojna, s tretim (synom po 9 rokoch) som si matersky vychutnala a dokonca som bola rok na neplatenej materskej a nikdy som nemala vycitky...vedeli sme vyzit z manzelovho platu, Tak za mna jaslicky okolo 2 rockov - ano

queen_mary
19. jan 2024

Ja som dala maleho v 2 rokoch a pohodka. Podla mna je to uz taky standard, ci? Tie 2 roky.

lucia.t
19. jan 2024

@evka52 no ja si neviem predstaviť ísť od dieťaťa do práce po roku, dokonca ani po dvoch ešte nie na full time. Ale ja som si privyrábala, najprv z domu, potom čiastočne aj mimo domu a som doma s tretím dieťaťom. Ani to neviem ešte poslať do škôlky, už počkám do 3 rokov. Ale to som ja a navyše mi najmladšieho vie postrážiť babka. Viac by ma mrzelo, že mi ušiel čas s deťmi, než práca. Rozvíjať a pracovať na sebe môžeš aj na materskej. Za mňa aspoň 2 roky, ak si to môžete finančné dovoliť a baví ťa to s dieťaťom. A kľudne aj 3 roky.

zuzanockamt
19. jan 2024

@evka52 V roku a pol. Podľa stavu a povahy dieťaťa aj od roka.

tetapetra
19. jan 2024

@evka52 môj šiel do jasiel keď mal 1,4m. Nebudem klamať,že sme to dali bez sĺz. Ale to asi všetci ťažko zvládajú, aj tí v škôlke. Môj bol v škôlke už ťažký frajer. Kebyže sa mám rozhodnúť znovu,tak by som ho dala. Asi aj z toho dôvodu, že viac detí nemám

dominikamacakova
19. jan 2024

Moja má 2,5 a jasle zvládala zle. Ten pohľad na deti keď som prišla pre ňu, uslzené oči, niektoré sa aj rozplakali keď videli, že neprišla ich mama. Mne to rvalo srdce, pytali sa kde je mama kde je mama....chúďatá.. Samozrejme , že učiteľky ti nepovedia, že tam dieťa plakalo. Malú tam už nedávam.

mamamasama
19. jan 2024

Na čo si robíte deti, ak ich chcete dať hneď od seba? Nie ste na tom finančne zle, tak prečo? Ja mám vysnívanú kariéru, najmilovanejšie zamestnanie so skvelým platom a predsa si tie 3 roky doma s dieťatkom chcem užiť. Nepoviem ani slovo, ak by ste mali zlú finančnú situáciu, ale toto? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ To mi hlava neberie

lenkatroj
20. jan 2024

Palec hore autorke za to, že rozmýšľa aj nad budúcnosťou a finančným zabezpečením rodiny. Ja by som bola veľmi v strese, keby som mala dieťa a bola finančne úplne závislá od muža. Myslím, že to môže byť psychicky náročné aj pre muža, toľká zodpovednosť... V práci ticho sedieť, ak sa mu aj niečo nepáči, len aby ho nevyhodili. Veľa zamestnávateľov to potom zneužíva.
My sme sa vystriedali s mužom aj na materskej (každý 9 mesiacov), deti išli do jaslí ako 18-19 mesačné a brali to fajn. Boli už v tom veku veľmi spoločenské a vedeli aj v rámci možností komunikovať. Teraz sú samostatné a zdravo sebavedomé. Staršie deti si už viac veci uvedomujú a tým pádom si ťažšie zvykajú. Keby sme mali tretie dieťa, urobili by sme to úplne rovnako.
Jeden škaredý fakt je, že dieťa býva po nástupe do kolektívu veľmi často choré. 3 dni v jasliach/škôlke, 2 týždne doma. Na toto sa treba pripraviť a mať plán, kto sa o dieťa postará. Ďalšia vec je, že zamestnávatelia častokrát neprijmú ženu s malým dieťaťom doma, lebo nechcú časté absencie.
Nastúpiť na čiastočný úväzok s možnosťou práce z domu, ak to pracovné zameranie autorky umožňuje, by bolo podľa mňa super. Alebo druhá možnosť ostať doma dlhšie, ale počas rodičovskej na sebe pracovať a zvýšiť tak šance na dobré zamestnanie po nástupe dieťaťa do kolektívu. Aj zamestnávateľ by videl, že na sebe pracovala. Ale to už je problém, na ktorý sa autorka priamo nepýta...

jazula
20. jan 2024

Podľa mňa závisí hlavne od teba (či si ten čas doma užívaš, alebo sa trápiš) a povahy dieťatka.
Ako to bolo u nás - ja som doma nebola úplne šťastná, plus v našej domácnosti som hlavný živiteľ rodiny ja a môj pobyt doma znamenal míňanie úspor… v 10m dcérky sme sa s partnerom vymenili a ja som išla naspäť do práce. Bolo to pre mňa veľa stresu, ťažké obdobie, mala som dlho pocit, že to nezvládam v žiadnej oblasti, že nestíham v praci (mgr v korporáte), že sa nevenujem dcérke, domácnosť ako po výbuchu… V septembri v 2r4m išla dcérka do súkromnej škôlky a všetko sa zlepšilo. Mne odpadol stres, či sa jej partner venuje “správne” (hry na rozvoj, typ jedla - no premotivovaná matka, čo to nemala pod dozorom 😅), vedela som sa lepšie sústrediť na prácu a aj sa kvalitnejšie venovať dcérke po škôlke… Plus pre ňu to bol už najvyšší čas na kolektív. Už pár mesiacov pred nástupom bola paf z každého dieťaťa nablízku a len za nimi sa ťahala a chcela sa hrať. Teraz v škôlke je ich 10 parťákov a je to super. Ráno sa teší a poobede nechce ísť domov, kým je s kým sa hrať 🙂.
Takže závisí od tvojho nastavenia a povahy dieťatka 🙂

evka52
autor
20. jan 2024

Ďakujem veľmi pekne za odpovede 🙂 Naozaj mi to pomohlo. Už teraz vidím na malom, že je veľmi aktívny typ, vnímavý, všetko ho zaujíma, aj noví ľudia okolo neho, možno by bolo aj pre neho prospešné, ak by mal každý deň zaujímavý program v jasliach s ostatnými detičkami.. nejde o to, že “chcem ísť od neho preč”. Raz tak či tak ho budem musieť odovzdať vzdelávaciemu systemu. A keď pre neho bude fajn namiesto od 3 rokov dajme tomu v roku a pol, a pre mňa/nás ako rodinu by to znamenalo viac financií a kariérnych možností, tak prečo to nevyužiť. Stále budem jeho mama, budem sa mu venovať, prispôsobovať, nechystám sa mať príliš náročnú prácu, ktorá by mi brala všetok čas. Preto som bola zvedavá na skúsenosti 🙂 Ďakujem!

andreatytler
20. jan 2024

@evka52 Ano, vela zalezi od dietata. Ak je extrovert, potrebuje spolocnost a tym padom mu spolocnost deti urobi dobre.
@mamamasama Mne nerobi problem povedat ze potrebujem ist od dietata prec. Kazda zena to ma inac. Niektora sa najde v starostlivosti o dieta a niektoru to vycerpava. Podla mna nie je dolezita kvantita ale kvalita casu co stravim so synom. Ak si oddychnem od neho v praci a potom som s nim stastna a plne sa mu venujem 4 hodiny poobede je to ovela lepsie ako ked by som mala byt stalepritomna aj ked otravena a vyhorena.

mamamasama
20. jan 2024

@andreatytler je smutne ak si otravena z vlastnych deti, ale pokojne si to obhajuj.

20erika07
20. jan 2024

Prvy isiel 3,5r do skolky, druha 2,5r do skolky ale pracovala som pri prvom od jeho 10.mesiaca a pri druhej od jej polroka. Na striedačku s manzelom, svokrou. Nebola som sice denne v praci, mame dobry turnus, ale aj tak to vnímam ako strateny cas bez nich, ktory nedobehnem. Keby to nebolo o financiách ani by ma nehlo. Nestihla som si ich proste vychutnat takych mini ☹

asdfka
20. jan 2024

Prave riesim to iste, mam 9m dieta.
Poviem pravdu, uz mi hrabe doma a to nie som ani rok doma. Zo zvedavosti ci sa mi ozvu, som poslala CV do jednej spolocnosti (tam kde som pracovala sa vratit nechcem), po tyzdni mi volali, ze chcu so mnou urobit pohovor. Keby si ma vybrali tak nastup by bol v polke februara, najneskor v marci. A ja, som si nechala den na premyslenie, s tym ze potrebujem s muzom rozpravat a ze sa im ozvem. Samozrejme, zrusila som to. Neviem si predstavit dat tak male dieta do jasli. Puklo by mi srdce. Bola som smutna kvoli tej praci a asi aj trochu som, nakolko bola velmi dobre platena a cca 500m odo mna. Cize uplne super.

dominikamacakova
20. jan 2024

@andreatytler tvoje dieťa to vníma určite rovnako 😀

evka52
autor
20. jan 2024

@asdfka Áno chápem ťa.. možno 9 mesiacov je naozaj skoro a aj ty to tak cítiš. Tiež si to tak predstavujem, že cca až okolo roku a pol by to bolo viac v pohode. Ale na druhej strane, podľa mňa to človek môže aj “skúsiť”. Keby bolo najhoršie, po skúšobnej dobe by som odišla.. aspoň ja to tak vnímam. A keď niekto píše, že nie je moc v pohode byť vyhoretá pri vlastnom dieťati.. tak takto, je iné, keď máte partnera často doma, blízko príbuzných a kamarátov a relatívne bezproblémové dieťa. Keď ste sama, rodina/kamaráti ďaleko, partner často v práci a ako sa hovorí máte náročnejšie dieťa, tak nie je hanba si priznať, že je to na vás priveľa a takéto maminy by som nedokázala vôbec súdiť. Stále platí pravidlo - vyrovnaná, spokojná mama = šťastné a spokojné dieťa. ☺️ A keď niekto tú vyrovnanosť dosiahne tak, že po roku, dvoch pôjde naspäť do práce tak na tom asi ozaj nie je nič odsúdeniahodné.

andreatytler
20. jan 2024

@mamamasama Nie, nie je to smutne. Je to uplne normalne. Len niektore zeny maju potrebu sa povysovat a pretvarovat sa ze oni take nieco nikdy necitili.