Kedy je správny čas na jasle ?

20. nov 2019

Ahojte mamičky

Uvažujem, že by som malého dala do jaslí, keď bude mať rok, resp 13 mesiacov. Chcela by som racionálny názor, či ešte počkať, kedy je vhodný čas, čo by mal malý už vedieť pred nástupom, čo všetko zvážiť pred nástupom, načo prihliadať pri výbere jaslí a samozrejme, ako zvládnuť odlúčenie /nielen u dieťaťa, ale aj u matky/.

Len upresním, som v štádiu, že zvažujem čo a ako ďalej, keďže ma celkom tlačia finančné dovody, chcem sa preto správne rozhodnúť a nechám si rada poradiť, hlavne uprednostním názory mamičiek, ktoré dávali deti do jaslí a majú s tým skúsenosti.
Žiaľ, doma do veku 3 rokov dieťaťa nemožem byť.
Ďakujem za rady.

siska53
20. nov 2019

Poviem za moju mamu - kebyze nemusi, nikdy nas do jasli neda.. len vtedy bola.materska krátka, pri mne len pol roka, pri sestre 2 roky.
Ale ked musis, musis.. zvykne si..

autor
20. nov 2019

@siska53 dik za koment, to bolo kedysi. Ja som taktiez bola v jasliach od roka a tu som 🙂 Mama to komentuje, ze to bolo ok, rychlo som sa adaptovala, z nicim nebol problem, blabla...ale to boli roky 80te a ina doba. Skor ma zaujima sucasny pohlad na vec

era777
20. nov 2019

Myslis, ze su dnesne deti ine ako my ? 😊 Ja som bola tiez v jasliach 10 mesacna a som tu, keby neexistovala rodicovska na sk , a bolo by to ako v inych statoch, ani by si sa nad tym nezamyslela... To len na SK mame taky luxus, ze 3 roky s dietatom , v inych krajinach to neexistuje ... Niekde idu, zeny do roboty po par tyzdnoch, hned a dieta musi k opatrovatelke .... Urcite mu to neublizi, skor sa veci nauci, vybuduje si imunitu, nauci sa kolektivu, spolocnosti atd. Nevidim, nic zle na jasliach, len dnesny trend je mysliet si, ze bude mat psychicku ujmu dieta a neviem co, ked sa rodicovska na sk zrusi, a budeme ako v inych krajinach, co budu robit tie matky potom ? 😊

janickacrazy
20. nov 2019

no poviem ti moja sestra musela malého dať do jaslí z finančných dovodov, mal vtedy 12 mesiacov a zvykol si pekne, bez problému, plakal chvíľu len prvý den, no on bol výnimočne zlaté dieťa, aj učiteľky vraveli, že také dobré dieťa v jasliach ešte nemali, lenže býval často chorý, tak ho musela sestra odhlásiť, lebo jasle drahé a polovicu času bol aj tak doma, našla mu potom opatrovateľku a ona chodila do práce, potom už chorý nebýval

era777
20. nov 2019

Jemu sa nic nestane, a ked ta tlacia financie, myslim, ze nemas o com rozmyslat .... Poviem to obrazne radsej budes doma s malo peniazmi a dieta nebude mat vsetko co potrebuje ? Ono to nepociti, ze je v jasliach a ty mu dokazes pracou zabezpecit viac ako s financnymi problemami 😊

siska53
20. nov 2019

Ale deti su stale.len deti a kazde to inak.znasa..aj vtedy, aj teraz. Rovnako ako skolku.. ja ti napisem, ze kebyze mozem, som s mojou do 6r.doma.. ale dalsia to napise, ze sa super lahko adaptoval..

A od takych malych sa este nic speci nevyzaduje, susedina mala.chodi do štátnych jasiel, jasne, ze sa nevie obliect ani nic podobne.. nasa chodila do sukromnej skoly, kde mali aj rocne deticky, normalne ich prebalovali...a možno to znasali lepsie, ako moja, ktora musela nahle nastupit a s povahou po mne a babke.. t.j.jasle, skolky su utrpenie..
Kamoska, co dala.syna v 1.5 roku, dceru dala az v 2,5r... Dalsia dala.syna v 6m., Musela ako ty, do prace, s druhým uz ostala doma..

siska53
20. nov 2019

@era777 busu mat nervy, ako moja mama, ked nas musela dat do jasiel. A tie, co si to budu moct dovoliť, budu doma, rovnako ako v zapadnych statoch.

zuzka102
20. nov 2019

Nemusíš byť na RD do 3 rokov, ale je veľký rozdiel, či ide do jaslí/škôlky ročne alebo 2-rocne dieťa. To ročne je pre mňa ešte také skoro bábätko, kdežto okolo toho 2-2,5 r. je to už o inom. Ak ťa tlačia financie (ale že naozaj veľmi), tak potom moc na výber nemáš... No ak by sa dalo, počkaj s jaslami aspoň do toho 1,5 r. (prip. 2 r.).

abbey1
21. nov 2019

Nikdy

ivu80
21. nov 2019

Pracujem v jasliach a môžem povedať, že menšie deti, okolo roka, si zvyknú lepšie ako tie staršie, okolo 2 a viac. ( samozrejme každé dieťa je iné, hovorím z mojej skúsenosti). Ale ja ako mama by som dieťa do jaslí nedala, bolo by mi ľúto, že som si ho neužila, lebo veď deti sú malé len chvíľku... Samozrejme je to na tebe..

00kvetinka00
21. nov 2019

@ivu80 viem ze kazde jasle su ine ale len ma zaujima otazka ..... napr. ak mamicka chce mat u vas dieta ale pracuje kazdy druhy den je moznost dat dieta kazdy druhy den do jasliciek alebo musi kazdy den tam zaniest dieta ..... a ako je to u vas s casom kedy najskor doniest dieta mozu a kedy najneskor zobrat 😁 len tak pre zaujimavost aby som bola v obraze

klarka0002
21. nov 2019

@siska53 Ja som ako dieťa zažívala škôlku ako traumu. Bola som upnuta na maminu a domáce prostredie pre mňa znamenalo bezpečie. Ako skolkarka som nechápala prečo tam musím chodiť. Stále som bola chorá od detí ktoré tam capli choré... Našťastie rodiča začali podnikať a ja som si vybojovala že som mohla ostať doma. Pekne som sa sama zahrala a nebola som ani chorá. Som za to mamine vďačná. Všetko je individuálne ktoré dieťa ako znáša jasle ci škôlku. Človek musí vyskúšať ako to dieťa zareaguje a podla toho sa zariadiť alebo hľadať alternatívu. 🍀🤞

clarissa96
21. nov 2019

Ahoj, ja skúsenosť ešte nemám, ale dcérku dávam od nového roka do jasiel. Bude mat 1 a pol roka.

michaelamedova
21. nov 2019

Ahoj môj malý má 2 roky a 3 mes. Od októbra šiel do škôlky prvý mesiac chodil krásne tešil sa ešte ani prezlečený nebol už utekal do triedy a teraz posledný týždeň chodí s plačom,On sa ak nejde a prečo tam musí atď.v škôlke plač ešte kým ho prezliekam..pýtala som sa učiteľky či sa mi niečo nestalo či nespadol neudrel sa niekto ho neudrel alebo tak no vraví ,že nie že nič sa nestalo aj malý tvrdí ,že nie ,že ho nikto nebol ani nič ,ale že tam nechce ísť ,že chce byť pri mne..No bojujeme snáď ho to čoskoro prejde..od januára by som chcela do práce ,preto je v škôlke..

angela85
21. nov 2019

Ak máš tu možnosť ísť do roboty a malé ísť do jasli,no tak to proste skús. Keď to nepôjde tak to nepôjde,neslúžia nebudeš vedieť. Môj išiel do škôlky 2 roky a 5 mesiacov,po týždni žiadny problém a bol minimálne chorý. Iné deti trvali do 4 rokov. Je to veľmi individuálne. No ale keď musíš tak musíš . Malému to nejak neublíži a keď to nebude vôbec zvládať tak to už budeš riešiť potom.

bubinko1506
21. nov 2019

Moji isli do jasli, ked mali 20 mesiacov - pekne si zvykli a nebol problem. Akurat byvali kazdy druhy tyzden doma so soplom, vdaka rodicom, ktori tam davali chore deti. Takze popri jasliach sme to lepili v praci kadejako (home office, lekar, dovolenka, moja mama).

arieska
21. nov 2019

Kedy je ten správny čas - na to ti nikto nedá jasnú odpoveď. Sú dve skupiny ľudí. Jedni sú takí, čo povedia, že do 3 rokov by mala matka stráviť čo najviac času s dieťaťom kvôli citovej väzbe, druhí sú takí, čo si myslia, že čím skôr pôjde dieťa do kolektívu, tým bude neskôr viac ostrieľané.
Moje deti boli obidve jasličkové. Starší šiel do jaslí v 13tich mesiacoch, druhý mal sotva 9. Začiatky boli ťažké u obidvoch. Našťastie neboli chorľaví. V škôlke si jasličkové deti učiteľky nevedeli vynachváliť - aspoň u nás to tak bolo. Jednoducho deti boli už od malička naučené na režim. Nebol problém s jedením, so spaním s kolektivizáciou.
U nás bol v obidvoch problém finančný. Chceli sme stavať dom, takže peniažky boli potrebné. A aj ja som mala pocit, že ja tým deťom toľko nedám ako v jasliach. Naučili ich básničky, pesničky, odplienkovali ich...
A s deťmi máme veľmi pekný dôverný vzťah napriek tomu, že starší je už takmer v puberte.

babi81
21. nov 2019

kazde dieta je ine, nasa sla do jasli, lebo je velmi otvorene dieta potrebuje spolocnost, rada sa hra s detmi, takze tak.v jasliach mi skoro nikdy neplakala na 5den tam uz aj
spala.teraz chodi do skolky a kazdy den ide pozdravit ucitelku z jasliciek, je to totiz v tej istej budove.takze ak pitrebujes a tvoje dieta je na to pripravene tak preco nie.kamoska dala maleho v 6mesiacovh musela spat do prace

miluna777
21. nov 2019

Ja sa tu trocha pripnem, lebo riesim to iste, len syn ma teraz presne 2 roky. Vsade pocuvam, ako ho tym poskodim, ako bude chudacik, ked nebude do 4 rokov so mnou doma. No idem na polovicny uvazok do prace a mam zariadene v praci, ze na popoludni - teda by chodil do skolicky v podstate iba na obed a spat. Nie kazda si moze dovolit byt roky doma, trebars aj s dvoma detmi, bud su to financie alebo to ze mi v praci 'ujde vlak' a neskor sa po materskych zamestnat bude ozaj tazke. Podla mna je toto strasne individualne a kazda tu napise daco ine. Jednoducho treba skusit a uvidime.

babi81
21. nov 2019

@miluna777 uplne s tebou suhlasim.

petamada
21. nov 2019

ja som dala tiez len preto, lebo som musela do roboty, mala mala 14 mesiacov, vydrzala 5mesiacov, stale chora, potom bola pol roka doma, zotavila sa, a potom to uz bolo v pohode 🙂 znasala to dobre, ziadne place neboli, paradoxne nastupom do skoly - revala, ze tam nechce byt 🙂, dnes ma skoro 10 je sikovna, samostatna.

autor
21. nov 2019

Dakujem pekne za nazory, ci ano alebo nie a kedy vlastne ho dat. Poprosila by som vsak aj odpoved na tie moje dalsie otazky - co by mal vediet maly pred nastupom, co zvazit a pod... to ze “daj a uvidis...” to mi je jasne ;) este raz vdaka

lujza123
21. nov 2019

Moju som chcela dať v 1.5 roku do štátnych jasli na deň, dva v týždni, aj tam mesiac chodila, ale vtedy sa ponúkla exsvokra dochodkyna tak sme to riešili že bola u nej.
Potom keď už som potrebovala robiť aj viac dni tak mala šla do súkromnej škôlky mala 2 roky. Za mňa tá súkromná bola oveľa lepšia ako štátne jasle, taka rodinná atmosféra, mala sa tam tešila (plakala ráno asi 2 dní a hneď si zvykla), dieťa som poobede nasla spokojne, čisté, mali tam angličtinu tak blabotala farby, čísla po anglicky. Ani chorá nebyvala často, v triede ich bolo max 8 - 10 takže sa toľko choroby nesirili.

Ú nás bol horší prechod do štátnej škôlky keď mal 3.5 roka, katastrofa pre mňa aj dcéru. Plakavala vyše mesiaca, vkuse chorá, poobede som si prišla po dieťa povyzliekane, usoplene, hladné, otras

lujza123
21. nov 2019

Najlepšie spravíš keď si obehnes všetky jasle, súkromné škôlky v okolí a zistíš si situáciu ako to tam chodí. Vedia byť veľké rozdiely aj v prístupe, cene.
Male deti zvládnu adaptáciu lepšie ako 3 ročne, ale nemusí to ísť vždy hladko. A priprav sa ze bude to ťažké aj pre teba, aj psychicky a hlavne niektoré mamičky ti to dajú pocítiť, u nás je občas žena co nieje s dieťaťom doma do 3 rokov dosť odsudzovana okolím.

miluna777
21. nov 2019

To zalezi. V jaslickach zvacsa nemaju dake poziadavky, to az v skolke, aj to v statnej. V sukromnych zvyknu brat dieta aj s plienkami, cumlom.

miluna777
21. nov 2019

@lujza123 toto nikdy nepochopim, tie odsudky inych mamiciek. Lebo tie zeny mi miesto v robote nepodrzia, ucty za mna nezaplatia, tak co im je po tom kedy dam dieta do jasli/skolky? Uz to tiez pocuvam, ked poviem, ze pojdem coskoro do roboty.

jankazsa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lujza123
21. nov 2019

@miluna777 to áno, u nás sú všetci odborníci hlavne na výchovu druhých deti. Nebodaj keď som spomenula ze som si šla do prace castokrat oddychnut tak ma išli zožrať.
Lenže málokto pochopí situáciu slobodnej matky, ktorá to finančne proste sama neutiahne iba s rodičovského príspevku a tým ze som bola naozaj sama s dcérou 24/7 bol to aj veľký nápor na psychiku, úplne iné ako keď je mama, otec, súrodenci predsa len sa všetko tak rozloží aj pozornosť, aj starostlivost..

Ja mam celkovo pocit ze zeny ktoré sa snažia zladiť rodinu a kariéru sú za zlé. Proste sú zamestnania (pripadne podnikateľky) kde si žena nemôže dovoliť zmiznúť na 3 roky, to ale automaticky neznamená ze je zla matka alebo nemá mat deti.