Je správne trestať 18-mesačné dieťa umiestnením do kúta?
18 mesacne dieta hryzie, za trest ide do kúta, je to ok pre vas?
V mojom okolí je takýto prípad, dieta vychovávajú prísne, už dávno musí aj samé zaspávať. Podľa psychológov to není ok. Je to vec rodičov co vychovávajú, ale zaujíma ma ako ostatní riešia podobný problém.
prečo sa staraš do cudzích deti?
podla mna nie. nedovolila by som hryzt, ale neposielala by som ho do kuta ani nenutila zaspavat same. ale to som ja...
Moje dieťa zaspáva samo od narodenia, má prísnu výchovu, ide aj do kúta. Napriek tomu nás oboch rodičov zbožňuje, ani sa nás nebojí, ani nie je psychicky mimo. Každé dieťa je iné a každý rodič má iný pohľad na výchovu. Myslím si, že je to každého vec a netreba si o tom myslieť nič. Pokial dieťa nie je hladné, špinavé, choré, fyzicky týrané, zanedbávané, absolútne sa do toho nestaraj.
Veď ho nemlátia, netýrajú, tak prečo sa starať do výchovy druhých? Či sa má to dieťa nechať, nech hryzie, to by bolo podľa teba ok?
V určitých veciach som tieź vo výchove bola prísna, hlavne, kým sa dieťa dalo formovať. Vekom to bude oveľa ťažšie totižto.
@huxy spýtaj sa detského psychológa prečo to neodporúča. Vidno ze používaš výchovu minulého storočia a máš už svoj vek. Máš na to ale úplne právo. Ďakujem za tvoj názor, je primeraný tvojmu veku.
Moje dieťa zaspáva samo od narodenia, má prísnu výchovu, ide aj do kúta. Napriek tomu nás oboch rodičov zbožňuje, ani sa nás nebojí, ani nie je psychicky mimo. Každé dieťa je iné a každý rodič má iný pohľad na výchovu. Myslím si, že je to každého vec a netreba si o tom myslieť nič. Pokial dieťa nie je hladné, špinavé, choré, fyzicky týrané, zanedbávané, absolútne sa do toho nestaraj.
@anonym_70c6c2 ako to ze som bola v kúte si pamätám dopodnes...ozaj krásna to výchova.
Ja by som takto svoje dieťa nechcela vychovávať ale na druhej strane čo teba do toho
Áno, deti tých rodičov si tieto výchovné praktiky ponesú v sebe a budú na to spomínať oveľa dlhšie ako na tie pekné chvíle, ktoré zažívajú. Toto budú tie nepríjemné spomienky, ktoré v nich ostanú. Ako stali v kúte... Chudatka. A ani im ešte nedochádza, že kvôli čomu vlastne...
@anonym_70c6c2 ako to ze som bola v kúte si pamätám dopodnes...ozaj krásna to výchova.
@anonym_b54efa a čo, si psychicky narušená z toho alebo čo sa ti stalo, že si to pamätáš? Nebuďte všetci cintľavé vločky. Dieťa sa musí naučiť, čo je dobré a čo zlé. Urobí niečo zlé, dostane to vysvetlené opakovane, tretíkrát ide do kúta na 30 sekúnd. No hrozné, strašné, určite sa z toho zblázni a už nikdy sa nespamätá 🤦🏻♀️
ano, v tomto veku u nas pomahalo, ked nieco vyviedli, ist do kuta. V tom veku absolutne nepocuvali, resp. nechapali prevravanie do duse, mohla si aj anjelskym hlasom povedat, a 5 sekund robili to iste. Na skrini som nalepila takeho velkeho zamraceneho smajla, a vedeli, ze ked tam maju ist, ze to prepiskli. Rychlejsie tak chapali, ze prekrocili hranice.
Neskor, ked uz zacali rozumiet, to uz nebolo potrebne, stacilo hubovej polievky.
@huxy spýtaj sa detského psychológa prečo to neodporúča. Vidno ze používaš výchovu minulého storočia a máš už svoj vek. Máš na to ale úplne právo. Ďakujem za tvoj názor, je primeraný tvojmu veku.
@anonym_autor ja sa nikoho pýtať nemusím, mám vlastný rozum. Nečudujem sa však tvojmu nazoru, tiež je primeraný tvojmu veku 😉
Nikde som však nepísala, že by som to sama robila. No nie, nebolo treba. Dieťa mi to nerobilo, keďže malo nastavené hranice od útleho veku. Vidno, ze tvoj mladý vek (čím sa tu sama oháňaš, aká som ja už stará), ti nepridáva na rozumnosti.
@anonym_autor akože pri 18-mesačnom by mi taká somarina ani nenapadla, ani si neviem predstaviť, že by to malo nejaký efekt 😬 (mám 2,5-ročného, takže to nie je až tak dávno, čo bol v tomto veku). U starších detí, povedzme tak od 4 rokov, asi môžu fungovať time-outy, aj keď to ani pre ne nie je zrovna ideál a neplánujem to používať… ale 18-mesačného dávať do kúta mi príde až absurdné
ty si asi svokra ze?
ty si asi svokra ze?
@pralinka25 svokra to nebude, keď 40 ročná je už pre ňu stará. Skôr nejaká premotivovaná mladá ...
Môj štýl výchovy to nie, ale rozhodne sa do nikoho nestarám. Nevidíme za ich dvere čo a ako funguje. Tak na čo to je dobré? Aj ja mam susedu, ktorá huláka na syna cez celu ulicu, pred obchodom a pod. Nikdy som ju za to nesúdila. Pred pár mesiacmi sme sa bližšie spoznali, chalan je ťažký oriešok. Vôbec neposlucha, uteká jej, nepočúva, robí si čo chce. Proste ten zvýšený hlas aspoň trochu funguje, inak na nej vidím obrovskú bezradnosť. Pritom nemám pocit, že by zlyhávala ako matka. Stará sa, venuje sa mu, majú kopec aktivít aj na záhrade, často sú von, ale chlapec je hrozne náročný 🤷🏻♀️
ano, v tomto veku u nas pomahalo, ked nieco vyviedli, ist do kuta. V tom veku absolutne nepocuvali, resp. nechapali prevravanie do duse, mohla si aj anjelskym hlasom povedat, a 5 sekund robili to iste. Na skrini som nalepila takeho velkeho zamraceneho smajla, a vedeli, ze ked tam maju ist, ze to prepiskli. Rychlejsie tak chapali, ze prekrocili hranice.
Neskor, ked uz zacali rozumiet, to uz nebolo potrebne, stacilo hubovej polievky.
@elanor rok a pol ročné bábätko hej? No ja neviem,som proti všetkým tým novodobým kecom o Tom,ako dieťa má právo sa rozhodnúť a emócie a neviem čo. Ale 18mesacne bábo do kúta? Čo nevie poväčšine ani hovoriť.... Akože dobre,no. Hlavné,že je nájdené a čisté. Normálne neverim.
@pralinka25 svokra to nebude, keď 40 ročná je už pre ňu stará. Skôr nejaká premotivovaná mladá ...
@huxy to som nezachytila.
kazdopadne je divny patron ked riesi na sieti cudzie maniere.
@anonym_autor výchovu minulého storočia? No tu je vidieť ako neviete byt niektoré samostatne, a riadite sa len radami psychológov, psychiatrov, a kade koho. Len nie vlastnou hlavou. Ináč si úplne mimo moja.
@anonym_autor výchova minulého storočia je slap na zadok, alebo facka. Nás bežne dávali učiteľky v škole do kúta cez prestávky, keď sme sa nevedeli vpratať do kože a stále sa to robí v škôlkach. Teraz moderne nazývaný " time out " Deti treba vychovávať od útleho veku, kým ti neprerastú cez hlavu.
@anonym_70c6c2 niektori su citlive duse a takyto pristup ich silno zasiahne. takze netreba ich hned urazat. trochu respektu by neuskodilo.
jednej znamej zat posiela deti do kuta, a jeho mladsi syn ma neskutocne problemy, roky to riesia cez roznych psychologov. ale aj ked otca lubi a chce s nim byt, tak sa ho velmi boji. napr. radsej bude nosit ine stare topanky alebo bude chodit v prezuvkach/papuciach akoby mu mal povedat, ze tie topanky, ktore mu kupil, ho tlacia.
ale naozaj v tomto veku je taky pristup absurdny, take male dieta este nechape prepojenie spravania a trestu. je to o nevedomosti ako riesit danu situaciu a toto je ten najjednoduchsi a najbeznejsi sposob, ktory poznaju aj ked moderna vyvinova psychologia uz ukazuje opak
@anonym_b54efa a čo, si psychicky narušená z toho alebo čo sa ti stalo, že si to pamätáš? Nebuďte všetci cintľavé vločky. Dieťa sa musí naučiť, čo je dobré a čo zlé. Urobí niečo zlé, dostane to vysvetlené opakovane, tretíkrát ide do kúta na 30 sekúnd. No hrozné, strašné, určite sa z toho zblázni a už nikdy sa nespamätá 🤦🏻♀️
@anonym_70c6c2 to by musel posúdiť psychológ, ale ako vyrieši problém to, že bude v kúte? Akože už to nikdy nezopakuje? A čo je dieťa nejaký pavúk, že má trčať v kúte. Podľa mna to je maximálne psychické pokarhanie aké len môže byť. Kvázi ty si tu za h....o tak môžeš ísť do kúta (ako zbytočné veci).
A nie, fiňavá nie som, ale toto žiadna výchova nie je. Nedocieliš tým absolútne nič.
Mna by velmi zaujimalo - bolo to totiz aj v inom fore tu - ako davate 18m deti do kuta. Privazujete ich tam? Zablokujete dverami alebo inym kusom nabytku? Nalepite ducktapeom? Lebo ja mam 22 mesacnu ale neviem si predstavit ze by takyto trest pochopila a dokazala stat v kute - niezeby som to planovala skusat lebo mi to pride na hlavu takto trestat taketo malicke dieta 🤡 Pripadne ci sa pouziva nejaka ina metoda na to aby tam dieta stalo/vydrzalo a popri tom sa neposralo od strachu 🤷🏼♀️ Nestaram sa do vychovy inych matiek, hoci si myslim ze disciplina a autorita k rodicom sa da aj inak docielit a nie trestami, ale nesmierne ma zaujima tato geneza trestania, lebo si to naozaj neviem predstavit. 🤷🏼♀️
@anonym_autor výchova minulého storočia je slap na zadok, alebo facka. Nás bežne dávali učiteľky v škole do kúta cez prestávky, keď sme sa nevedeli vpratať do kože a stále sa to robí v škôlkach. Teraz moderne nazývaný " time out " Deti treba vychovávať od útleho veku, kým ti neprerastú cez hlavu.
@anonym_0a325e fúha....vážne v škole? ,si nepostrehla,že sa jedná o 18mesacne batoľa? Toto porovnávať ...ale dobre.
Mna by velmi zaujimalo - bolo to totiz aj v inom fore tu - ako davate 18m deti do kuta. Privazujete ich tam? Zablokujete dverami alebo inym kusom nabytku? Nalepite ducktapeom? Lebo ja mam 22 mesacnu ale neviem si predstavit ze by takyto trest pochopila a dokazala stat v kute - niezeby som to planovala skusat lebo mi to pride na hlavu takto trestat taketo malicke dieta 🤡 Pripadne ci sa pouziva nejaka ina metoda na to aby tam dieta stalo/vydrzalo a popri tom sa neposralo od strachu 🤷🏼♀️ Nestaram sa do vychovy inych matiek, hoci si myslim ze disciplina a autorita k rodicom sa da aj inak docielit a nie trestami, ale nesmierne ma zaujima tato geneza trestania, lebo si to naozaj neviem predstavit. 🤷🏼♀️
@haraburdova ja si myslím,že to dieťa sa podvedome boji a stojí. Inak si to predstaviť neviem. Ako som písala,som proti modernej vzťahovej výchove,ale toto je absolútne cez. Veď zdravý kompromis a je to. Koľko matery by si zaslúžilo ísť do kúta,ajej. Inak bábo do kúta a za školáka sa napíše projekt domáca úloha a učiteľka je krava. To je tiež možnosť.
do kúta? z vlastných skúseností nie. moja by odtiaľ zdrhla 😀 hryzla by som nazad...
@huxy Normálne som musela rozkliknúť Tvoj profil, aby som vedela, "aká stará vykopávka" si 😁😁
18m dieta by mi v kúte nestalo ani keby ho tam prilepim lepiacou páskou 🤣
Ale nie, nepríde mi to ok. Nastaviť hranice sa dajú aj inak
@anonym_autor co je na tom, ze zaspava same? moje dieta bolo od malicka naucene, ze islo do svojej postielky a zaspalo, max okolo 3r sme mali cirkusy a to som si lahla s nou a zaspala.. a potom zase zaspavala v pohode sama (rozumej: je cas spanku, najeme sa, postiskame, odsikujem malu do jej postele a spi...)
V kute by nestala, ani za trest ani inak.. mohla by som ju tam postavit kolko by som chcela, musela by som ju asi priviazat :DDD a to by nemalo potom efekt... ak by hryzla a nedala si poevdat po upozorneniach, normalne by dostala na rit.. a zapamatala by si. Nehryzla. Capacky boli iste obdobie, stacilo chytit ruku a povedat, ze sa nebijeme.. vybavene. Ale napr. v jaslickach mali stolicky pri stene a neopslusnici, ked islo o zivot sedeli... raz tam bolo hadam 5 stoliciek a mali z toho mali srandu sice, ale boli nauceni, ze si tam sadli ked daco, ukludnili sa a potom mohli ist sa dalej hrat. CIze to nebolo, ze za trest bude tam hodinu sediet, ale ked sa nevpratali do koze, amoky a pod takto mali poriesene 🙂))
@anonym_0a325e fúha....vážne v škole? ,si nepostrehla,že sa jedná o 18mesacne batoľa? Toto porovnávať ...ale dobre.
@maciatkolulu ty nevieš čítať ?? napísala som, že sa to stále praktizuje v škôlkach a je to po novom nazývané time out, dáva sa od útleho veku, 1 rok - 1 minúta time out, 2roky - 2 minúty atď....

Veď ho nemlátia, netýrajú, tak prečo sa starať do výchovy druhých? Či sa má to dieťa nechať, nech hryzie, to by bolo podľa teba ok?
V určitých veciach som tieź vo výchove bola prísna, hlavne, kým sa dieťa dalo formovať. Vekom to bude oveľa ťažšie totižto.