icon

Je správne trestať 18-mesačné dieťa umiestnením do kúta?

23. okt 2025

18 mesacne dieta hryzie, za trest ide do kúta, je to ok pre vas?
V mojom okolí je takýto prípad, dieta vychovávajú prísne, už dávno musí aj samé zaspávať. Podľa psychológov to není ok. Je to vec rodičov co vychovávajú, ale zaujíma ma ako ostatní riešia podobný problém.

huxy
23. okt 2025
@lilinka76

@huxy Normálne som musela rozkliknúť Tvoj profil, aby som vedela, "aká stará vykopávka" si 😁😁

@lilinka76 🤷🏼‍♀️😁 do starého železa rovno

anonym_0a325e
23. okt 2025
@amdornik

do kúta? z vlastných skúseností nie. moja by odtiaľ zdrhla 😀 hryzla by som nazad...

@amdornik tu ide o výdrž kto z koho. Keď dieťa utečie, musíš ho tam odniesť aj 10x aby pochopilo, že tam musí vydržať toľko minút, koľko má rokov. Potom si zvykne a nebude utekať.

vevesh
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@amdornik tu ide o výdrž kto z koho. Keď dieťa utečie, musíš ho tam odniesť aj 10x aby pochopilo, že tam musí vydržať toľko minút, koľko má rokov. Potom si zvykne a nebude utekať.

@anonym_0a325e a to mas na toto nervy? Ze kto z koho....ako mam prisnu vychovu, ale toto si mozes dovolit akurat pri prvom a jedinom dietati. Pri stvrtom uz na taketo caviky cas nemam😄podla situacie a veku poslem do druhej izby, zoberem hracku, popripadne zvysim hlas alebo jedna na zadok, niekedy staci pohlad a vybavene.....🫡🫡

gregik66
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@anonym_0a325e preboha

anonym_0a325e
23. okt 2025
@vevesh

@anonym_0a325e a to mas na toto nervy? Ze kto z koho....ako mam prisnu vychovu, ale toto si mozes dovolit akurat pri prvom a jedinom dietati. Pri stvrtom uz na taketo caviky cas nemam😄podla situacie a veku poslem do druhej izby, zoberem hracku, popripadne zvysim hlas alebo jedna na zadok, niekedy staci pohlad a vybavene.....🫡🫡

@vevesh spravíš to raz, dva krát a dieťa poslúchne, išli do kúta po druhom napomenutí. Deti som nebila a neposielala 18 mesačné do izby, také malé dieťa je treba mať pod dohľadom.

amdornik
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@anonym_0a325e o áno, iste. lebo deti sú ako cez kopirák 😀 no nie, moje nevydržalo. aj keby som ho tam 50x zaniesla. kdeže. stačilo 1x uhryznutie vrátiť (iste, nie tak, aby som odhryzla ruku, ale dostatočne silno na to, aby pocítilo, že to nie je príjemné, ale môže to dokonca bolieť) a bol pokoj.. odvtedy nikdy viac mňa, nikoho...

cukroska
23. okt 2025

@anonym_autor Tiež sa prikláňam k názoru, že je to ich vec ako si dieťa vychovávajú .Ja by som tak malé dieťa určite do kúta neposlala.Veru sú deti ktoré zaspávajú samé od malička. Môj syn keď bol maličký zaspával sám. Okúpaný,položila do postielky a spal..Az neskôr začali uspávačky,rozprávky..detí skúšajú a majú rôzne obdobia.

amdornik
23. okt 2025
@vevesh

@vevesh neboj, ani prvé, ak je také akčné, tak jednoducho neobstojí. ako tu poniektoré písali, musela by si také dieťa prilepiť alebo priviazať.... to si môže dovoliť mamka s naozaj pokojným dieťaťom, ale stále premýšľam, ktoré 18-mesačné je také pokojné, že tam obstojí-obsedí...

vevesh
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@vevesh spravíš to raz, dva krát a dieťa poslúchne, išli do kúta po druhom napomenutí. Deti som nebila a neposielala 18 mesačné do izby, také malé dieťa je treba mať pod dohľadom.

@anonym_0a325e asi nemas tvrdohlave dieta. Prve by to kludne od prveho momentu urobilo, zvysne tri ani nahodou, ani na druhy-10 krat, ani na 11ty🙃🙃🙃

20erika07
23. okt 2025

@anonym_autor nie, 18 mesačné dieťa by som nezmyselne neposielala do kúta. Ked začala dcérka hrýzť, tak sme to riešili adekvátne k jej veku, snažili sme sa tomu zabrániť s vysvetlením, základ je nenechať dieťa dokonat úmysel, predvídať a stopnúť ho včas. Po čase ho to prestane baviť. Vyborne zabera aj ukazka pri hre dvoch postaviciek, co nechcem aby dieta robilo a pochopilo ,ukazem mu to pri hre. Dost nam to pomahalo.
Mimochodom, v kúte som stála nespočetne veľakrát, klacala som x krát, asi tak veľmi to zaberalo, keďže sa to muselo diať opakovane toľkokrát. Nikdy som sa neponaucila.

vevesh
23. okt 2025
@amdornik

@vevesh neboj, ani prvé, ak je také akčné, tak jednoducho neobstojí. ako tu poniektoré písali, musela by si také dieťa prilepiť alebo priviazať.... to si môže dovoliť mamka s naozaj pokojným dieťaťom, ale stále premýšľam, ktoré 18-mesačné je také pokojné, že tam obstojí-obsedí...

@amdornik moje prvorodene je a bolo take, kludne, kam polozis-tam aj najdes, aj o 5 hodin. To by v kute kludne stali (sice nechapalo, ale stalo) 🫣. Ostatne 3 urcite nie, hlavne druhe by bolo schopne aj z bytu zdrhnut, keby ho necham 5 sekund osamote....

anonym_0a325e
23. okt 2025
@20erika07

@anonym_autor nie, 18 mesačné dieťa by som nezmyselne neposielala do kúta. Ked začala dcérka hrýzť, tak sme to riešili adekvátne k jej veku, snažili sme sa tomu zabrániť s vysvetlením, základ je nenechať dieťa dokonat úmysel, predvídať a stopnúť ho včas. Po čase ho to prestane baviť. Vyborne zabera aj ukazka pri hre dvoch postaviciek, co nechcem aby dieta robilo a pochopilo ,ukazem mu to pri hre. Dost nam to pomahalo.
Mimochodom, v kúte som stála nespočetne veľakrát, klacala som x krát, asi tak veľmi to zaberalo, keďže sa to muselo diať opakovane toľkokrát. Nikdy som sa neponaucila.

@20erika07 nebolo tam nezmyselne. Samozrejme, že vedelo za čo je potrestané, neposlali sme ich do kúta len tak bez vysvetlenia, potom sa museli ospravedlniť.

katulienkax
23. okt 2025
@anonym_autor

@huxy spýtaj sa detského psychológa prečo to neodporúča. Vidno ze používaš výchovu minulého storočia a máš už svoj vek. Máš na to ale úplne právo. Ďakujem za tvoj názor, je primeraný tvojmu veku.

@anonym_autor psychológovia to sú ti čo stále len tárajú ale aj tak potom dieťatko šikanuje druhé deti však? Tie poslušne zlatucke deti na ktoré sa rodičia boja aj zakričať .

amdornik
23. okt 2025
@vevesh

@amdornik moje prvorodene je a bolo take, kludne, kam polozis-tam aj najdes, aj o 5 hodin. To by v kute kludne stali (sice nechapalo, ale stalo) 🫣. Ostatne 3 urcite nie, hlavne druhe by bolo schopne aj z bytu zdrhnut, keby ho necham 5 sekund osamote....

@vevesh takže si sa nepoučila pri druhom, že to môže byť inak a mala si ďalšie dve? 😀 😀 (to v dobrom teraz....) no ale je to tak. je to povaha a temperament dieťaťa. no to nevysvetlíš, to musí človek zažiť 🙂

maciatkolulu
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@maciatkolulu ty nevieš čítať ?? napísala som, že sa to stále praktizuje v škôlkach a je to po novom nazývané time out, dáva sa od útleho veku, 1 rok - 1 minúta time out, 2roky - 2 minúty atď....

@anonym_0a325e ale veď viem čítať. Takže ročne dieťa,čo nevie ani chodiť sa dáva na minútu do kúta,táto informácia je top. Nemám slov. Inak to si nenapísala,iba anglický výraz a ja zásadne debiliny nevyhľadávam na nete a ďakujem Bohu,že teda rakúske prísne štátne školstvo ešte tento systém nevynechali,zato moderné slovenské matky hej. Inak ja nepoznám jednu slovenskú škôlku jaslicky,kde by toto teraz aplikovali.

marsmykkok
23. okt 2025

Ja nevidím na tom nič zlé, nie je to trest, lebo to dieťa je ešte veľmi malé a nechápe činy a dôsledky, ale je to proste metóda ako zabrániť aby neubližovalo iným a ukľudnilo sa. Ak to funguje prečo nie.

marsmykkok
23. okt 2025
@anonym_672b14

Áno, deti tých rodičov si tieto výchovné praktiky ponesú v sebe a budú na to spomínať oveľa dlhšie ako na tie pekné chvíle, ktoré zažívajú. Toto budú tie nepríjemné spomienky, ktoré v nich ostanú. Ako stali v kúte... Chudatka. A ani im ešte nedochádza, že kvôli čomu vlastne...

@anonym_672b14 Ty si pamätáš čo si robila ako 18 mesačná? Lebo deti si pamätajú veci tak od 3-4 rokov... Teda aspoň za zamyslí nad tým kým napíšeš niečo srdcervúce.

maminkadeticiek
23. okt 2025

Je to ok.

anonym_0a325e
23. okt 2025
@maciatkolulu

@anonym_0a325e ale veď viem čítať. Takže ročne dieťa,čo nevie ani chodiť sa dáva na minútu do kúta,táto informácia je top. Nemám slov. Inak to si nenapísala,iba anglický výraz a ja zásadne debiliny nevyhľadávam na nete a ďakujem Bohu,že teda rakúske prísne štátne školstvo ešte tento systém nevynechali,zato moderné slovenské matky hej. Inak ja nepoznám jednu slovenskú škôlku jaslicky,kde by toto teraz aplikovali.

@maciatkolulu ty sa prosím ťa skľudni. Bavíme sa tu o 18mesačnom dieťati a nie o ročnom, ktoré nevie chodiť ak si si nevšimla. Ešte raz, nauč sa čítať s porozumením, hrotíš každý svoj príspevok. Napísala som "ročné" kým nedovŕši 2roky stačí mu 1minúta na ukľudnenie.
Time out som vysvetlila čo znamená, ak si to nepochopila, tak nereaguj, alebo si tú "debilinu" podľa teba vyhľadaj a potom sa vyjadruj. Nie si tu jediná matka, ktorá vychováva svoje dieťa v zahraničí, bežne učiteľky posielajú deti sa ukľudniť v škôlkach na Slovensku aj v Anglicku kde naše deti vyrastali.
V prísnom Rakúskom školstve učiteľka nemôže poslať dieťa sa ukľudniť ? vyjadruješ sa ako keby to bolo týranie, nepreháňaš trochu ? Či je lepšie dať dieťaťu na zadok ako to preferuje vevesh.

maciatkolulu
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@maciatkolulu ty sa prosím ťa skľudni. Bavíme sa tu o 18mesačnom dieťati a nie o ročnom, ktoré nevie chodiť ak si si nevšimla. Ešte raz, nauč sa čítať s porozumením, hrotíš každý svoj príspevok. Napísala som "ročné" kým nedovŕši 2roky stačí mu 1minúta na ukľudnenie.
Time out som vysvetlila čo znamená, ak si to nepochopila, tak nereaguj, alebo si tú "debilinu" podľa teba vyhľadaj a potom sa vyjadruj. Nie si tu jediná matka, ktorá vychováva svoje dieťa v zahraničí, bežne učiteľky posielajú deti sa ukľudniť v škôlkach na Slovensku aj v Anglicku kde naše deti vyrastali.
V prísnom Rakúskom školstve učiteľka nemôže poslať dieťa sa ukľudniť ? vyjadruješ sa ako keby to bolo týranie, nepreháňaš trochu ? Či je lepšie dať dieťaťu na zadok ako to preferuje vevesh.

@anonym_0a325e no nie,v beznej rakuskej skolke nesmie byť dieťa samé ,ani v škôlke a ani na prvom stupni. Takže nie a ukľudní sa ty,inak tíme Out,koľko máš rokov? Akože fakt neverím. Takže to 18mesacne je zrelé na zápis do školy asi. Ja neviem, mám dve dospelé a nikdy som nič takéto na ne v batolivom veku nemusela používať a ani na syna. A to by ma tu niekto medzi stare korytnačky, čo boli týrané,,vraj teda ,bol schopný zaradiť. Bábätko nemá čo stat v kúte a tam sa ukludnovat. To je choré,za mňa. Ale každý ako uzná,stačí dať anglický názov a moderné matky to žerú,zjavne. A teda to som dosť prísna mama,ale nie na batoľatá. Akože,ma to vôbec zuby🤣,koľko ? Vôbec nechápe čo v Tom kúte hľadá,to je snáď jasné každému. Škoda len,že väčšina mátery nevie normálne vychovávať,stačí sa ísť vyvenčiť do kútikov,to je radosti. Možno dávali bábätká do kúta a na veľkých to už neplatí. Ja neviem. Chyba v matrixe.

maciatkolulu
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@anonym_0a325e takže 18 mesačne stoji koľko? minútu a pol,hej,povieš mu,Janko máš 18 mesiacov ,budeš tu stát kým veľká ručička.... U nás zaberalo,nie nesmieš ,je to skarede a smutný,nahnevaný pohľad. Prísny ton.

basszabik
23. okt 2025

@anonym_autor úplne si neviem predstaviť ako 18 mesačne dieťa stojí v kúte 😀😀😀

klip0
23. okt 2025
@marsmykkok

@anonym_672b14 Ty si pamätáš čo si robila ako 18 mesačná? Lebo deti si pamätajú veci tak od 3-4 rokov... Teda aspoň za zamyslí nad tým kým napíšeš niečo srdcervúce.

@marsmykkok nepamätá si to tak môžem s ním robiť hocičo či ako ? 😅 Ja napríklad si pamätám z toho veku viac veci

anonym_0a325e
23. okt 2025
@maciatkolulu

@anonym_0a325e takže 18 mesačne stoji koľko? minútu a pol,hej,povieš mu,Janko máš 18 mesiacov ,budeš tu stát kým veľká ručička.... U nás zaberalo,nie nesmieš ,je to skarede a smutný,nahnevaný pohľad. Prísny ton.

@maciatkolulu ty na čom fičíš ?? si normálna ? Asi ti menopauza udiera na mozog.

maciatkolulu
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@maciatkolulu ty na čom fičíš ?? si normálna ? Asi ti menopauza udiera na mozog.

@anonym_0a325e tvoje reakcie sú adekvátne. Čo už.

anonym_0a325e
23. okt 2025
@maciatkolulu

@anonym_0a325e tvoje reakcie sú adekvátne. Čo už.

@maciatkolulu prečítaj si po sebe svoje reakcie !! Evidentne máš problém a ventiluješ si ho na MK.

maciatkolulu
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@maciatkolulu prečítaj si po sebe svoje reakcie !! Evidentne máš problém a ventiluješ si ho na MK.

@anonym_0a325e ano,samozrejme,za to,že napíšem,že batoľa ,18 mesačne nepatrí do kúta a je choré to aplikovať na doslova nechapajuce bábo. A tvrdiť,že to robia aj v jasliach. Lebo je sakra rozdiel nahnevaný a zuriaci 4.rocak a 18. Mesačné dieťa. Ale fajn. Time Out 🙃,žlté karty nič?

silvike
23. okt 2025

@anonym_autor No, ja som napr. presne ten typ matky, ktora do kuta nikdy dieta neposlala a ani som deti nenechala same zaspavat, hlavne ked samo zaspavat nechcelo, plakalo a pod. Proste ja taku vychovu neschvalujem a nepride mi ok.

euka210
23. okt 2025

@anonym_autor nie, nie je to ok pre take male dieta. Hryzt treba zakazat, ale inym sposobom. Ale uz musi byt riadne "vycvicene", ked 18mes.ide do kuta a aj tam ostane.

euka210
23. okt 2025
@anonym_0a325e

@anonym_autor výchova minulého storočia je slap na zadok, alebo facka. Nás bežne dávali učiteľky v škole do kúta cez prestávky, keď sme sa nevedeli vpratať do kože a stále sa to robí v škôlkach. Teraz moderne nazývaný " time out " Deti treba vychovávať od útleho veku, kým ti neprerastú cez hlavu.

@anonym_0a325e v skolkach sa toto nerobi. 3 deti chodili do skolky a neviem o tejto praktike nic.
Popravde, pocujem asi 1.x, ze toto este niekto pouziva, co sa pouzivalo u nas za socializmu.