icon

Má moja 2,5-ročná dcéra psychickú poruchu?

5. jan 2026

Ahojte mamičky, potrebovala by som váš názor a skúsenosti.
Moja dcérka má 2,5 roka a posledné obdobie má veľmi silné záchvaty vzdoru. Keď sa rozčúli, extrémne kričí, kope a nevie sa upokojiť. V poslednej dobe sa to deje takmer každý deň, dnes to trvalo asi 40 minút a nič nezaberalo.
Hranice sa snažím nastavovať a dodržiavať, nekričím na ňu ani ju nebijem, ale začínam byť zúfalá, niekedy mám pocit že by som jej už dala po zadku. Už neviem, kde je hranica medzi „normálnym“ vzdorom a niečím, čo by už mohlo signalizovať problém.
Chcela by som sa spýtať, či ste niečo podobné zažili so svojimi deťmi v tomto veku, či to časom prešlo, alebo ste vyhľadali odbornú pomoc. Budem vďačná za každú skúsenosť alebo radu.

Strana
z2
anonym_468c4b
5. jan 2026

@anonym_autor čo ju tak rozčúli a ako reagujes?

anonym_76934d
5. jan 2026

Čoby mala psychickú poruchu. Rozmaznaná je. Zopár po zadku a bude po "psychickej poruche".

januska12323
5. jan 2026

Ako reaguješ? Snažíš sa ju upokojiť alebo ju necháš tak?

anonym_b516fb
5. jan 2026

Je zlá. Robí to od zlosti. Žiadna "porucha". Už to konečne pochopte mamičky.

zuzubb007
5. jan 2026

Rozmaznana je, jednoducho povedať nie a nech reve

autor
5. jan 2026
@anonym_468c4b

@anonym_autor čo ju tak rozčúli a ako reagujes?

@anonym_468c4b napríklad dnes sa nechcela obliecť po plávaní, začala kričať, (reakcia: vysvetlila som, že musí sa obliecť veď vonku je zima a obliekla som ju nasilu) potom sme išli do obchodu kde chcela nálepky, tak som jej kúpila, no keď sme zaplatili, chcela ich dať naspäť, povedala som, že nie, musíme už ísť a zoberieme ich, potom nechcela pásy v autosedačke - dala som zase nasilu, doma sa nechcela vyzliecť, nechala som ju na chodbe a povedala, že nemôže ísť v topankach dovnútra, môže ak sa vyzuje... takže takéto stavy, ale rev neskutočný :/

zuzubb007
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_468c4b napríklad dnes sa nechcela obliecť po plávaní, začala kričať, (reakcia: vysvetlila som, že musí sa obliecť veď vonku je zima a obliekla som ju nasilu) potom sme išli do obchodu kde chcela nálepky, tak som jej kúpila, no keď sme zaplatili, chcela ich dať naspäť, povedala som, že nie, musíme už ísť a zoberieme ich, potom nechcela pásy v autosedačke - dala som zase nasilu, doma sa nechcela vyzliecť, nechala som ju na chodbe a povedala, že nemôže ísť v topankach dovnútra, môže ak sa vyzuje... takže takéto stavy, ale rev neskutočný :/

@anonym_autor veľká chyba, nekupujeme všetko čo dieťa ukáže, potom sa bude hádzať v obchodoch po zemi, jednoducho od začiatku kúpime, keď bude sviatok a koniec bez nakupovania somarín

autor
5. jan 2026
@januska12323

Ako reaguješ? Snažíš sa ju upokojiť alebo ju necháš tak?

@januska12323 Nedá sa upokojiť, nepočúva. Zoberiem ju preč, aby ostatných nerušila a čakám kým prejde. Potom sa snažím vysvetliť keď sa ukľudnila.

anonym_9e2676
5. jan 2026

No jasne, ma psychicku poruchu a este aj predlzeny rodicak vybavis podaj si ziadost

autor
5. jan 2026
@anonym_9e2676

No jasne, ma psychicku poruchu a este aj predlzeny rodicak vybavis podaj si ziadost

@anonym_9e2676 akože do práce som sa vrátila keď mala rok a pol, neide mi vôbec o peniaze alebo rodičák, chcela som len radu či mi niekto nevie poradiť. Bola by som rada keby si svoju frustraciu nevybíjala na mne.

anonym_9e2676
5. jan 2026

A nie je to preto ze si v praci a pyta si tvoju pozornost?

anonym_a6faff
5. jan 2026

@anonym_autor nie je to žiadna porucha, jednoducho nezvláda svoje emócie, nezvláda ich občas aj dospelý, nie to ešte také malé dieťa, ktoré nemá dozretú nervovú sústavu. Snaž sa prrdchádzať tomu, čomu sa predísť dá, viem, nie je toho veľa. Keď už je v amoku, nemá zmysel vysvetľovať, nevníma ťa. Sama musíš zistiť, či jej pomôže ju zobrať do náručia, počkať, kým to odoznie a potom jej povedať, že chápeš, že chce....ale nemôžeš jej to dať, lebo je to nebezpečné (podľa situácie). Niekedy tento postup naopak dieťa ešte viac rozzúri a je lepšie sa tváriť, že si ho nevšímame. U nás zabrala tá ignorácia, samozrejme, že som neodišla z miestnosti, ale robila som si svoje, upratovala riad, uvarila som si kávu, postupne boli amoky čoraz zriedkavejšie a kratšie, až zmizli úplne. Snaž sa o pravidelný režim, jasné a nemenné pravidlá, vnášajú mu do života pokoj. To, čo si opísala, je boj o moc, tvoje dieťa veľmi dobre vie, že nemôže ísť von bez oblečenia, aj to, že v aute musí mať pásy. V tomto neustúp, nech reve, kľudne jej ešte aj môžeš povedať, že či bude revať alebo nie, von bez oblečenia nepôjde. Ona časom pochopí, ak sa dá, daj jej vybrať z dvoch vecí, oblečieš sa sama, alebo ti pomôžem? Chceš modré tričko alebo červené....Nejako to musíš len prežiť, na zadok určite nie, moja známa, keď mala dieťa v amoku, tak naň frkla trochu vody, vraj pomohlo. No mala dvojčatá, tak chápem, drž sa

anonym_a6faff
5. jan 2026
@anonym_76934d

Čoby mala psychickú poruchu. Rozmaznaná je. Zopár po zadku a bude po "psychickej poruche".

@anonym_76934d alebo to spustí ešte väčší amok až do modra

anonym_602c0b
5. jan 2026

Typické rozmaznané dieta

akvi
5. jan 2026

@anonym_autor dieta v tomto veku sa zacina sebauvedomovat, objavuje svoju volu, zacina si presadzovat svoje a zaroven, nedokaze svoje emocie nijako regulovat a ovladat. moze to byt velmi narocne obdobie, obzvlast u deti silne autonomnych, temperamentnych a tvrdohlavych. Robis spravne, ze nekricis a snazis sa zachovat pokoj. Neboj sa, dieta nie je zle, nerobi to naschval, ako tu vyssie komentujuce pisu. Predstav si seba, kolkokrat za den si vytocena, frustrovana, nahnevana, alebo aj velmi stastna, nadsena a pod. Proste silne emocie - ty, ako dospela, ich dokazes ovladnut, regulovat, spravat sa "prijatelne". Dieta mechanizmy na to ovladanie emocii a tym aj tu schopnost "spravat sa prijatelne" este nema vyvinute a potrebuje tvoju pomoc, aby malo sancu sa to naucit.. Ta pomoc nespociva v tom, ze ju nechas v tych emociach sa utapat alebo budes kricat, zlahcovat, ironicky komentovat a pod. stereotypne reakcie, ktore mnohi poznaju z vlastneho detstva a pouzivaju ich aj na svoje deti. Ty potrebujes v tej emocii byt pri dietati, potvrdzovat pocity, ukazovat, ze dieta moze pakat a kricat, ze si tam pre neho. Potvrdit pocity znamena pochopit a pomenovat to, co to dieta prave preziva. Cize, ak sa nechcela na plavani obliekat, tak miesto vysvetlovania dovodov, treba pomenovat to, co preziva - Chapem, ze sa ti nechce obliekat, si unavena, rozumeim ti. - toto staci. Zaroven trvat na tom, ze sa obliest musi. Vsvetlenie, ze je vonku zima,to moze prist potom, ked emocia prejde, skor je to uplne zbytocne, deti v emocii nepotrebuju pocuvat racionalne argumenty, je im to fuk. A jasne, ze frustraciu si dieta vybija na tebe, si jej bezpecny pristav, si presne ta, ktora jej ma pomoct, je to normlane a proste tam bud pre nu. Nic viac a nic menej..

autor
5. jan 2026
@anonym_9e2676

A nie je to preto ze si v praci a pyta si tvoju pozornost?

@anonym_9e2676 rada chodí do škôlky, s tým sme doteraz žiadny problém nemali, mám pocit, že je to práve horšie teraz keď sme doma. Venujem sa jej keď môžem, fakt sa snažím.

autor
5. jan 2026
@anonym_a6faff

@anonym_autor nie je to žiadna porucha, jednoducho nezvláda svoje emócie, nezvláda ich občas aj dospelý, nie to ešte také malé dieťa, ktoré nemá dozretú nervovú sústavu. Snaž sa prrdchádzať tomu, čomu sa predísť dá, viem, nie je toho veľa. Keď už je v amoku, nemá zmysel vysvetľovať, nevníma ťa. Sama musíš zistiť, či jej pomôže ju zobrať do náručia, počkať, kým to odoznie a potom jej povedať, že chápeš, že chce....ale nemôžeš jej to dať, lebo je to nebezpečné (podľa situácie). Niekedy tento postup naopak dieťa ešte viac rozzúri a je lepšie sa tváriť, že si ho nevšímame. U nás zabrala tá ignorácia, samozrejme, že som neodišla z miestnosti, ale robila som si svoje, upratovala riad, uvarila som si kávu, postupne boli amoky čoraz zriedkavejšie a kratšie, až zmizli úplne. Snaž sa o pravidelný režim, jasné a nemenné pravidlá, vnášajú mu do života pokoj. To, čo si opísala, je boj o moc, tvoje dieťa veľmi dobre vie, že nemôže ísť von bez oblečenia, aj to, že v aute musí mať pásy. V tomto neustúp, nech reve, kľudne jej ešte aj môžeš povedať, že či bude revať alebo nie, von bez oblečenia nepôjde. Ona časom pochopí, ak sa dá, daj jej vybrať z dvoch vecí, oblečieš sa sama, alebo ti pomôžem? Chceš modré tričko alebo červené....Nejako to musíš len prežiť, na zadok určite nie, moja známa, keď mala dieťa v amoku, tak naň frkla trochu vody, vraj pomohlo. No mala dvojčatá, tak chápem, drž sa

@anonym_a6faff ďakujem veľmi pekne za podrobnú odpoveď. Skúsim všetky rady... možno ani ma nevytáča to, že zlostí, ale že začínam mať pochybnosti či je psychicky ok.

klip0
5. jan 2026

Žasnem s komentárov.
Podľa čoho sudite že je dieťa rozmaznané ? Alebo veľká chyba že kúpila nálepky ? Veď to je spotrebná vec ktorá sa bežne míňa. Dieťa má obdobie vzdoru,zároveň doma ventiluje emócie ktoré v škôlke drží na uzde. Treba držať láskavo hranice a vydržať a opakovane vysvetľovať. Ale nie v amoku, vtedy dieťa nevníma. Vopred upozorňovať čo sa bude diať, komunikovať, veľa vysvetľovať a nečakať že to dieťa pochopí na prvý krát.

slovakboy
5. jan 2026
@anonym_a6faff

@anonym_a6faff 👏👏👏

anonym_1b786b
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_a6faff ďakujem veľmi pekne za podrobnú odpoveď. Skúsim všetky rady... možno ani ma nevytáča to, že zlostí, ale že začínam mať pochybnosti či je psychicky ok.

@anonym_autor každé dieťa v tom veku skúša niektoré viac druhé menej.Nie je unavená, hladna, prestimulovana, vie rozprávať?mužovi to nerobí však?😜prejde to.Mne to občas syn spravil išla som si robiť svoje, alebo som ho nechala na ulici a ja som bola blízko.Este nevedia regulovať frustráciu.Nerobis nič zle len to je teraz takto...

danieli
5. jan 2026

Taku slecnu mam doma, hlavata od plienky, “hadzana” u nas bol denny program, vyrastla😉u nas sa stretli 2 povahy, ja mierna, nemam rada konflikty, hadky ani krik a moja dcera je zivel, dala mi to vyzrat od plienok, obdobie vzdoru bola pohroma, drzim palce

anonym_ebec53
5. jan 2026

Ak je to, ze nieco "musi" - skus byt prefikana a davat jej volby:
Chces sa obliect tu v prezliekarni, alebo na chodbe?
Chces si tu aj obut topanky, alebo az na chodbe?
Vyzujes sa ty sama, alebo ti pomoze mama?
Chces si tie nalepky zobrat do ruky, alebo ich da mama do tasky?
Chces cervene tricko alebo ruzovy svetrik?
Chces banan alebo jablko?
Pojdeme teraz tymto smerom alebo tymto smerom?
Uz len to ze moze dieta urobit volbu, obcas pomoze, aj take male. Ale ked jej tu volbu das, tak ju akceptuj - finta je v tom, ze das take volby, ktore ti obe vyhovuju.
Hrajte sa hry na striedanie - skoro pri vsetkom - teraz chvilku ty, teraz chvilku ja, tato kopka tebe, tato kopka mne, teraz skocim ja, teraz skoc ty, teraz obratim stranu v knizke ja, teraz ty...
Podporuj ju co naviac v samostatnosti, daj jej prilezitosti, nech ti pomaha.
Chces poskladat tento uteracik?
Chces si ulozit topanky do radu? Chces ulozit aj mamine a tatove?
Chces ockovi/mamke natriet chlebik?

A inak - mozno je jej len prilis teplo v tej plavarni, podla toho, co vsetko obliekas - nechaj si ciapku a bundu az na poslednu chodbu pred odchodom von, obcas su deti nervne z toho, ze im je teplo. A ked su uplakane a spotene, zase im je vonku alebo aj v aute zima. Mozno ma vodu rada, ale je jej neprijemne, ze sa musi prezliekat. Zvazte, ci neurobit s plavarnou v zime prestavku, kym sa nebude toho obliekat menej. Aj v obchode - iba ste prebehli, alebo dlhsi nakup, ze ju vezies v kosiku? Das jej dolu bundu, ciapku, alebo ich musi mat na sebe celu dobu? Nasa napriklad tieto tepelne zmeny neznasala. Bundu sme obliekali az pri vychode z bytovky, pri vychode z obchodu, v obchode som jej dala dolu...potom sa to dalo. Skratka jej bolo teplo a nepohodlne. Hladaj z atym taketo veci, nie nejaku chorobu.

autor
5. jan 2026
@akvi

@anonym_autor dieta v tomto veku sa zacina sebauvedomovat, objavuje svoju volu, zacina si presadzovat svoje a zaroven, nedokaze svoje emocie nijako regulovat a ovladat. moze to byt velmi narocne obdobie, obzvlast u deti silne autonomnych, temperamentnych a tvrdohlavych. Robis spravne, ze nekricis a snazis sa zachovat pokoj. Neboj sa, dieta nie je zle, nerobi to naschval, ako tu vyssie komentujuce pisu. Predstav si seba, kolkokrat za den si vytocena, frustrovana, nahnevana, alebo aj velmi stastna, nadsena a pod. Proste silne emocie - ty, ako dospela, ich dokazes ovladnut, regulovat, spravat sa "prijatelne". Dieta mechanizmy na to ovladanie emocii a tym aj tu schopnost "spravat sa prijatelne" este nema vyvinute a potrebuje tvoju pomoc, aby malo sancu sa to naucit.. Ta pomoc nespociva v tom, ze ju nechas v tych emociach sa utapat alebo budes kricat, zlahcovat, ironicky komentovat a pod. stereotypne reakcie, ktore mnohi poznaju z vlastneho detstva a pouzivaju ich aj na svoje deti. Ty potrebujes v tej emocii byt pri dietati, potvrdzovat pocity, ukazovat, ze dieta moze pakat a kricat, ze si tam pre neho. Potvrdit pocity znamena pochopit a pomenovat to, co to dieta prave preziva. Cize, ak sa nechcela na plavani obliekat, tak miesto vysvetlovania dovodov, treba pomenovat to, co preziva - Chapem, ze sa ti nechce obliekat, si unavena, rozumeim ti. - toto staci. Zaroven trvat na tom, ze sa obliest musi. Vsvetlenie, ze je vonku zima,to moze prist potom, ked emocia prejde, skor je to uplne zbytocne, deti v emocii nepotrebuju pocuvat racionalne argumenty, je im to fuk. A jasne, ze frustraciu si dieta vybija na tebe, si jej bezpecny pristav, si presne ta, ktora jej ma pomoct, je to normlane a proste tam bud pre nu. Nic viac a nic menej..

@akvi Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, skúsim teda bez argumentov a stručne.

autor
5. jan 2026
@klip0

Žasnem s komentárov.
Podľa čoho sudite že je dieťa rozmaznané ? Alebo veľká chyba že kúpila nálepky ? Veď to je spotrebná vec ktorá sa bežne míňa. Dieťa má obdobie vzdoru,zároveň doma ventiluje emócie ktoré v škôlke drží na uzde. Treba držať láskavo hranice a vydržať a opakovane vysvetľovať. Ale nie v amoku, vtedy dieťa nevníma. Vopred upozorňovať čo sa bude diať, komunikovať, veľa vysvetľovať a nečakať že to dieťa pochopí na prvý krát.

@klip0 Ďakujem za pochopenie, ja fakt si nemyslím že je rozmaznané, nedovolím jej všetko, práve v tom je problém, preto tie výbuchy. Keby môže čokoľvek tak asi sem nepíšem.

anonym_66fbce
5. jan 2026

@anonym_autor Nehnevaj sa na mňa ale psychickú poruchu máš ty. Tvoje dieťa prechádza mierne obdobím vzdoru a rozmaznanosti lebo maminka všetko dovolí.
Ak jej teraz neukážeš hranice tak ti bude skákať po hlave už stále lebo vie že sa jej nič nestane.
Niekedy aj menšie po zadku dokáže urobiť zázraky, nehovorím že pred ľudmi to by sa nemalo ale treba jej ukázať odkiaľ pokiaľ a keď to jedne podobrom, tak jedine ostáva tá horšia alternatíva.

jaskolka
5. jan 2026

Nemá psychickú poruchu ani nemusí byť rozmaznana, jednoducho je vo veku,kedy si začína uvedomovať samu seba a začína sa presadzovať. Zároveň ešte nemá vyvinutý nervový systém a nevie spracovat emócie. Preto sa ľahko nazlosti,keď niečo nesmie či sa jej nedarí a tým,že to nedokáze mozog ešte pokojne zvládnuť,tak bude kričať, plakať, hádzať sa o zem a podobne.Je to absolútne normálna súčasť vývoja,teraz treba začať ju učiť s emóciami pracovať a zároveň nastavovať hranice.

anonym_468c4b
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor skúša hranice. Nepovoliť.

anonym_a6faff
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor možno nemáte v rodine viac detí v tomto veku´a nie všetky deti majú obdobie vzdoru také búrlivé, ale nemyslím si, že by za tým bola nejaká porucha. My sme mali štyri sesternice deti približne v rokvnakom veku, takže pre mňa to nebolo až také nezvyčajné. Paradoxne, dievča, ktoré malo neuveriteľné amoky, nie že sa hádzalo o zem, bolo schopné sa povyzliekať aj v zime na parkovisku, to dotiahlo najďalej - VŠ, doktorát, vynikajúca kariéra. O mesiac, dva bude možno lepšie

autor
5. jan 2026
@anonym_1b786b

@anonym_autor každé dieťa v tom veku skúša niektoré viac druhé menej.Nie je unavená, hladna, prestimulovana, vie rozprávať?mužovi to nerobí však?😜prejde to.Mne to občas syn spravil išla som si robiť svoje, alebo som ho nechala na ulici a ja som bola blízko.Este nevedia regulovať frustráciu.Nerobis nič zle len to je teraz takto...

@anonym_1b786b dodržujeme režim, nemala by byť prestimulovaná a robí to aj mužovi... rozpráva pekne, ona si to aj uvedomuje, napríklad minule nechcela ísť domov z ihriska tak zase amok, avšak ďalší deň keď sme odchádzali povedala, že maminka ja sa nebudem hádať, idem pekne domov... no zneisťuje ma že tie amoky sú neskutočné.

autor
5. jan 2026
@danieli

Taku slecnu mam doma, hlavata od plienky, “hadzana” u nas bol denny program, vyrastla😉u nas sa stretli 2 povahy, ja mierna, nemam rada konflikty, hadky ani krik a moja dcera je zivel, dala mi to vyzrat od plienok, obdobie vzdoru bola pohroma, drzim palce

@danieli a mala až také dlhé a silné výbuchy?

Strana
z2