Muž chce, aby dieťa chodilo do jaslí – čo robiť?
Nase dieta ma 1,5 a muz nalieha, aby sme dieta zacali davat do jasliciek na par hodin denne, aby si zvyklo na kolektiv a ked pojde na ostro do skolky, aby nemalo z toho stres.
Ja s tym nesuhlasim. Vobec. Som na rodicovskej dovolenke a kym nedovrsi tri roky, tak sa to menit ani nechystam.
Mame jedno dieta a viac ich ani neplanujeme. Tym chcem povedat to, ze si tento cas vyhradený pre nas chcem naplno uzit spolocne. (nie sme v situacii kedy by som musela nastupit do prace kvoli akemukolvek dovodu)
Nemam ziadnu ujmu a ani dalsich xy deti len preto, ze sme nenavstevovali rozne zariadenia skor ako bolo nevyhnutne.
Dieta ma kontakt s rovesnikmi a tym ze nechcem, aby chodilo do jasli, tak mi vykrikuje, ze ho chcem drzat pod zamkom ako vtača v klietke. Co je klamstvo. Ja neviem kto mu tlaci take blbosti do hlavy alebo kde vycital, ze je to nevyhnutne pre spravny vyvoj dietata, ale komplikuje nam to extremne komunikaciu a aj normalne bytie lebo je neustupcivy a ja tiez.
A nie som ochotna ani pristupit na ziaden kompromis v tomto smere. Som doma. Som tu pre nase dieta. Nevidim dovod preco by malo v tomto rannom veku byt v jasliach, ked mu mozem venovat stopercent svojho casu a skolkarskeho obdobia si uzije este az az.
A co sa tyka nejakeho kruzku pre deti, tak - byvame na dedine , byva tu jeden kruzok pre deti pre rozne vekove kategorie , ale chodia tam stale tie iste matky, ktore tvoria gang aj na ihrisku aj doma aj tam - nic prinosne, ony sa tam vykvakajú lebo cely den vonku a doma po kavach je asi malo a deti zas tie iste a styl hry rovnaky len ine prostredie. Proste naco.
Uz stracam nervy, ked nacne tuto temu
Jasle sú nutnosť pre pracujúce matky a ničím, naozaj ničím dieťa neobohatia. Pracovala som v jasliach a detičky v takom veku sa tam cele dni prehrajú samé a ešte aj povinné spoločne aktivity väčšina bojkotuje. Množstvo z nich počas dňa plače. Promo jaslí a učiteľky klamú, ak tvrdia, ako sa tam deti spoločne hrajú. Nezmysel. Dieťa v takom veku rovesníkov nepotrebuje. A mamičky, ktoré tvrdia, aké sú ich detičky šikovné vďaka jaslickam sa len utesuju, pretože ich deti by boli rovnako šikovné, i keby do jaslí nechodili. Moja dcéra je predskolacka, v triede majú viacero deti, ktoré chodili do jaslí od roka a skutočne tie deti výrazne nevynikaju oproti ostatným v ničom, ani v motorike, ani slovnou zásobou, ani šikovnosťou. A sú aj rovnako často choré, ako tie deti, ktoré nastúpili do kolektívu v 3 ci 3 a 1/2 roku. Dieťa by som do jaslí nikdy nedávala, pokiaľ by som nemala existenčné problémy. Dieťa bude v kolektíve od 3 rokov už do konca života vlastne, načo to siliť, keď to nemá žiadne benefity. Manželovi kúp knihu od nejakého uznávaného pedopsychologa, je ich na SR ci v ČR viacero. Ked mu tak záleží na blahu dieťaťa, nech si prečíta, co a koho dieťa do 3 rokov najviac potrebuje. A nie, nie sú to jasle, cudzie tety a cudzie deti.
Daj manzelovi precitat tento clanok
https://najmama.aktuality.sk/clanok/257084/jasl...
Aj ked mam taky pocit ze bude trvat na tom ze je mudrejsi ako primar 😂
@milovnickakvetov tak s tebou v tomto absolutne nesúhlasím. Jasle na deti vplyv majú a keď sú správne učiteľky a vyhxivsvatelky deti sa tam majú super a vetu robia spoločne aktivity aj sa veľa naučia. Len tu je rozdiel jasle a jasle.. ale aj dieťa a dieťa... A moja výrazne veľmi vyčnieva nad deťmi v škôlke od začiatku. Preto napr bola preložená do.strednej triedy po par týždňoch, od ďalšieho roku až do konca bola u predskolakov...
Ale je fakt, že keď mama nechce, nemusí, tak zbytočne nútiť ju aj dieťa k takémuto kroku
Kazdy seriozny detsky psycholog odporuca aby dieta ostalo s matkou do 3 rokov. Pohladaj clanky a daj mu ich precitat.
@klip0 môžem sa spýtať kvôli čomu? zaujíma ma vás názor keď ste učiteľka v materskej škôlke.
@simca06022011 ako vieš, ze by tvoje dieťa veľmi výrazne nevycnievalo aj bez pobytu v jasliach? Nevieš. Moja dcéra ako predškoláčka ma v triede 2 dievčatka, obidve nastúpili do škôlky prvýkrát teraz v septembri do predškolskej triedy. Učiteľky nad nimi vzdychaju, aké sú vo všetkom šikovné, akú majú extrémnu slovnú zásobu, ako krásne kreslia a prirovnávajú ich k deťom na úrovni 3.roc. základnej školy. A tie dievčatka nechodili do jaslí a do svojich 5.5 r. ani do škôlky. Skutočne netreba jasliam pripisovať benefity, pretože tam žiadne nie sú. Pracovala som v 2 typoch jaslí - v mestských, kde bol veľký kolektív detičiek a v súkromných rodinného typu, kde sme mali 7 detičiek. A v oboch boli detičky rovnaké. Dieťaťu sa môžeš chcieť akokoľvek venovať, vymýšľať akékoľvek aktivity, keď si dieťa jednoducho sadne a skladá kocky, alebo sa hrá s vláčikom. Ty máš jedno dieťa, ja som ich zažila desiatky a ver, ze takéto detičky, v takomto veku sú najradšej sami so sebou. Ich spoločné hranie spočíva v 2-minutovej zámene hraciek. A častokrát bolo nutné vynaložiť nadľudské úsilie dat ich všetky dokopy a robiť spoločne aktivity, pretože deti v takom veku na to jednoducho nie sú ešte zrelé. A naozaj sa veľmi často stávalo, ze detičky plakali pokiaľ sme im "nútili" nejakú spoločnú aktivitu. Ale to samozrejme žiadna učiteľka v jaslickach mamičke popoludní neprizná.
@milovnickakvetov Nám sama učiteľka v jaslickach povedala, že oni sa hrajú vedľa seba, málokedy spolu. Môj je taký mojkáč, a mamkin cecok napriek (či práve?) jasliam od roku a pol. Ja som do práce ísť musela aj chcela, a stále budem tvrdiť, že ak sa tak žena cíti, tak nech do tej práce ide aj skôr, ALE (a to sa budem opakovať), keby to nebola nevyhnutnosť už z akéhokoľvek dôvodu, dieťa by som uz do jasliciek pravdepodobne nedala. Nemyslím si, že mu to uškodilo, ale že by ho tie jasle nejak sociálne obohatili, tak toto určite nie (a to sme mali naozaj dobre jasličky).
@simca06022011 moja starsia dcera ma v triede spoluziakov, kt.reprezentuju skolu v olympiadach na krajskych urovniach a tie decka nechodili ani do skolok, nie to do jasli. Mladsia dcera od roka a pol dokaze rozlisit kraba od raka, aligatora od krokodila, supa od orla, atd. pozna zakladne farby, oblecie si leginy aj ponozky a mnoho, mnoho ineho - pre mna uplne nepochopitelneho v takom veku. A do jasli este vtedy nechodila. Jasle nie su ziadnou liahnou geniov, je to institucia na odlozenie deti.
@matkahelka ja som nepovedala ze su liahnou geniou :D
@milovnickakvetov minimalne viem, ze nerevala pol roka ako ostatne deti, nepocuravala sa, nemala problem sa obliect, obut, najest, posluchnut ked sa nikam islo, spolupracovat ked sa nieco robilo a popravde skolka sa jej tiez nie kazda pacila, v jednej dlho sa hrala sama aj ked v jasliach mala bandu svoju.. ;) VSETKO zalezi od konkretnej situacie, ucitela, spoluziaka,... nie kazdy to vie, nie s kazdym sa nam chce... zaujimave ze poznam xy deti, ktore su schopne sa spolu hrat v 2r, 3r uplne v klude..
Chapem, co porovnavate, ale nejde o genialitu a co to dieta vie a nevie ako predskolak, samozrejme. Mne je jasne ze aj taka prirodzena sikovnost je v detoch (ktoru potom zazracne casto stratia s prichodom puberty :DDD). Ale urcite je to aj vec navrch. Najma ak matky nie su dostatocne, ani neviem ako to povedat, venujuce sa dietatu. Lebo vela zien je takych, ze s detmi by boli aj do 6r ale vela ich nenaucia, popravde pohrad sa s dietatom, dat mu mobil, zobrat na ihrisko, popri tom pozerat do mobilu, pripadne poskytnut baby plavania a nezduche behanie po detskom centre raz za cas, to dieta vela nenauci. Su aj genialne 6r deti, s ktorymi boli mamy doma a na druhej strane kolko je takych 6r, ktore si nevedia topanky obut pomaly... si pamatam pri nastupe do prvej triedy, ako riesili ze a ako sa tie deti maju obliect, ked idu zo skoly... a rodic do skoly nesmie vojst :DDD no neviem.. maminy ich doma nenaucili za tie roky co sedeli s nimi? :DD
@mclissa toto vobec nie je pravidlo, ze bude dieta viac otukane. Mojho 4 rocneho som po ziadnych kruzkoch nevodila, bol prevazne s nami doma a sirspu rodinou, ziadne male deti okolo a v tych 4 rokoch mi v skolke s usmevom zamaval a hned si nasiel kamaratov, ani raz mi v skolke nezaplakal. Naco tlacit 1,5 rocne dieta do jasli, ked nemusia??? Nic mu neujde.
Som na tvojej strane. Pre dieťa je najlepšie ak je s mamou min. do 2,5 až 3 r. Dovtedy mu stačia rodičia, potom začne spoznávať kolektiv detí v MŠ.
Je to 1 a pol rocne dieta,nepotrebuje sa socializovat,potrebuje mamu. Este sa nasocializuje az az...
Suhlasim s tebou. Pre dieta je najdolezitejsia mama. Nasich sme chceli socializovat, ze ich dame do skolky. Starsi na tri roky nechcel ist do skolky, na styri skusil, vydrzal mesiac a pol, ze on nechce byt s detmi. Deti mu brali hracky, deti kricali, ten toto robi skarede, ti dvaja sa biju...to nie je, ze potrebuje kolektiv 20 cudzich (vacsinou bohuzial vystresovanych) deti. Na pat rokov siel, uz chcel, uz ho deti zaujimali. Sam sa rozhodol. Mladsi detto. Na tri ani nahodou, to sme ani neskusali, na styri rocky vyskusal, bol tam sest krat. To iste, deti mi beru hracky, a nemoze toto, tamto, a ten stale place ...je so mnou doma, deti ho zaujimaju, ale nie tolko, aby bol s nimi pol dna. Chodil do skolky len do obedu. Akoze dufam, ze na pat pojde 😄 ale naco to silit? Socializuje sa v ramci kamaratov a ich deti, rodiny, deti, ktore stretneme na ihriskach ci v detskych centrach a sam sa rozhodne s ktprymi sa chce hrat. Ja vidim tie mensie deticky, ked chodime po starsieho do skolky. Vzdy vzdy nejake place, tvaricky vyhukane, nestastne, nesmele deticky, ked sa s nimi zacneme rozpravat. To nie je socializacia. Mam tiez len dve deti a chcem, aby boli stastne. Naco ich budem mat pat a supnem ich do jasli. No naco. Vztah mama-dieta je to najdolezitejsie co dieta formuje.
Pohľadám jeden dokument zaujímavý o presne takýchto deťoch a ich vývoji..možeš mu to pustiť, ja som každé dieťa dala podľa situácie aj podľa jeho pripravenosti..jednu z dcér som mala doma do 5 rokov šla až do predškolky..a nemá žiadnu ujmu oráve naopak, keď dieťa chodí na ihrisko rozne akcie nevidím problém, aj sa zaobídete bez chorob keď sa ešte vyvýja imunita to je ďalšie plus..a ešte keď možeš..nám Dr keď sme sa o tom bavili sama vravela že ni a čo ona nedala ani do predškoly ba až rovno do 1. Triedy..čiže by som sa prikláňala k potrebám dieťaťa ..dupľom ak máte jedno a nemusíš do práce však rozvijať sa može aj na roznych krúžkoch s tebou alebo aj bez teba, je veľa takých aktivít baby plávanie a podobne..keď to tak dupľom cítiš a si tak rada nie je o čom, pre dieťa a jeho vývoj je to to najlepšie čo može byť keď má dobrú milujúcu mamu..pevný základ pre silnú osobnosť a pre zdravý vývoj..
Skoda že neviem už kde je to YouTube video s jedným českým vychovávateľov a odborníkom, ktorý vysvetľuje prečo doeta ma byt minimálne do 3 rokov doma. Jasne že je neskoro ho tam dať keď ma ísť už do školy ale 3 roky musí byt doma. Take malé dieťa nedokáže pochopiť, že pre neho o dve tri hodinky prídeš. Ono nepozná ten pojem nevie si to ani predstaviť darmo mu to pri lúčení budeš hovorit. Pre neho je to ako keby si ho opustila a emočne to hrozne prežíva. Viem o com hovorím mňa dali do jasiel keď som mal 1,5 roka a nejaké momenty si pamätám aj z toho obdobia hoci sa vraví že to si nemôžem pamätať. Pamätám si že to bolo zlé a neustále som plakal. Pri lúčení potomnuz nie. Ale to bolo každé ráno. Otec sa ma snažil oklamať nejakou hračkou aby ma zabavil ale keď potom ušiel reval som. A kopec detí rovnako. Vraj po pol hodine bol kľud ale načo tak trápiť malé dieťa? Nedávno som absolvoval liečenie uzkosti súvisiacich s inou chorobou ale pri analýze možných príčin prišlo aj na to že keď manželka odišla do prace ja som v momente dostal silnú úzkosť. Mozog si spomenul na tie jasle. Takže neostalo to bez následkov. Možno niektoré deti sú silné ale ten vychovavatel to tam krásne vysvetľuje prečo je to potrebné byt s mamkou a ockom poprípade s babkou alebo s niekým koho pozná. To čo tvoj muz ma na mysli je pravda ale vôbec nevie že až po troch rokoch. To všetko pôjde mu ako po masle potom. Ja som samozrejme ako trojročný už bol v škôlke mache a zvyknutý ale čo ten čas pred tým. Samozrejme aj po troch rokoch bude možno plačkať keď pôjde do škôlky ale už to nebude mat také nasledky nebude to také bolestivé.
Keď tvoj muž toľko sleduje trendy, prípadne aj sociálne siete, našla by som mu na instagrame pár vysoko populárnych profilov, kde sú ženy doma s deťmi, prípadne dokonca na homeschoolingu a všetci ich životy obdivujú...na YouTube je aj fajn dokument o homeschoolingu, aj keď to nie je vaša cesta, len ako protipol k jeho názorom, aby videl aj druhú stranu sveta...a je tam čo obdivovať, aj keď ani ja nejdem týmto smerom, ale rozumiem mnohému a inštitúcie ako také nevelebím
Nuz neustup a drzim ti palce ♥️
Ked financie netlacia, tak nie je dovod davat dieta do jasli, kedze najlepsie pre vyvin dietata su prve roky zivota pri matke/alebo ina vztahova osoba...na to su vedecke studie a nazory odbornikov, ktore by som si pohladala a dala precitat manzelovi.
Ked ste na dedine, tak tam ma male dieta kooopec moznosti na prirodzeny rozvoj.
Ja som zase bola vzdy rada, ked som stretla nejaku mamicku v dedine a mohli sme si pokecat...ale pri 3detoch za sebou to uz bola nutnost 😁😁😁 ...prve este pohoda 🤭
Mame 3 deti a 1 je spolocensky, 2 su introverti...s tym skolka ani jasle nic neurobia.
Pozri sa na sposob akym sa vyjadrujes - nie nase dieta, ale moje moje moje. Aj otec ma pravo na nazor, a nazor obidvoch je rovnako dolezity. Neuraza ta tym, ze chce dat dieta do jasli, jednoducho si mysli, ze to bude pre neho dobre, ty mas opacny nazor, to je normalne. Najdolezitejsie je, uvedomit si, co je najlepsie pre dieta, bez riesenia svojho ega. Nebudes ani horsia ani lepsia matka, nech sa rozhodnes akokolvek, dolezite je odlozit ego aj nazory okolia, tie su naozaj najmenej podstatne
Moj od roka a tristvrte nechcel chodit do centra detskeho, Len na ihriska vonku a tahal sa za vacsimi detmi. Ani v skolke ho velmi rovesnici nezaujimaju. Kazde dieta je ine, ale nemyslim si, ze v tomto veku nejako osobitne potrebuje okolo seba male deti. Skor dobru Mamu, co mu ukaze co ako funguje.
Môj prvý syn začal chodiť do škôlky v 3,5 rokoch...dovtedy nebol ani raz chorý...nevedel čo je to teplota....ako nastúpil do škôlky tak menší syn mal pol roka....tak nám začal kolobeh chorôb....choré obe deti nonstop, ja s nimi ...alebo po nich.... Keď mal menší 9mesiacov skončili sme v nemocnici a neskôr na imunológii...kde nám doktorka poradila nechať obe deti aspoň pol roka doma, kým bude mať menšie dieťa lepšiu imunitu...nechala som ich teda doma...za tu dobu neboli ani raz chori... Striedali sa u nás zápaly ucha nastriedacku do zápalom priedušiek.... Chorý neznamená 5dni soplik....to bol soplisko týždeň, že nemohol ani spávať, vysávanie s vysávačom...a keď už ten soplik prestaval tak zrazu buď kašeľ že sa isiel udusiť alebo "mami boli ma ucho". Celkom bol chorý dva až tri týždne kým sa úplne vyčiecil...Mala som s nimi všetky choroby, aj piatu chorobu aj šiestu. Potom prišli kiahne, do toho nejaká črevna chrípka, potom rotavirus, najskôr ho mal starší, išiel s tatom do nemocnice, potom to dostal tato, potom menší dostal rotavirus a ja som s ním isla do nemocnice.... Školka bola peklo pre nás dospelých...
..
@proximaa tatkovci majú obcas zvlastne názory...možno mamina to tak ani nemyslí ze "môj" majetnicky... Ale chce ho chrániť...Netreba ju hneď osočovať za slovíčko moj. Mne toto muz nikdy nerobil....plne má respektoval, vedel ze moje rozhodnutia sú len pre dobro dieťaťa. Nikdy som nebola sebecká, obetovala som sa vzdy. Preto kým boli deti malinké tak mi nikdy nerobil stres, nikdy ma do ničoho nenútil. Deti podrástli, sú to teraz veľkí chlapci. Teraz sa karta otocila, skôr on s nimi riesi výchovné veci, viac ako ja.
@proximaa keby su pozorne citala moje komentare, tak by si sa docitala, ze takmer vzdy pouzivam NAŠE a nie moje, tak nevymyslaj 🙂
A uz vobec to nie je o mojom egu, riesim to v zaujme NAŠEHO dietata a konkretne v tomto pripade som si svojim pohladom na vec taka ista, ze svoje presvedcenie budem presadzovat, ale nie prostrednictvom ega, ale zdraveho rozumu
ja Ťa úplne chápem … aký kolektív? veď aj trojročné deti sa hrajú ešte samé… takéto dieťa ešte potrebuje mamu - nič viac nič menej … pošli mu nejakú štúdiu o tom aké zasádné sú tieto prvé tri roky pre dieťa …
Ži materstvo tak ako chceš a cítiš - to že niekto lieta “ po aktivitách “ každý deň je síce pekné ale musí s tým byť ok aj dieťa aj Ty … spokojná mama - spokojné dieťa .. 1,5ročnému dieťaťu k životu fakt veľa netreba .. len priestor na spoznávanie sveta a mama v dosahu 🙂
@mclissa blbosť, moje dieťa nebolo nikdy v jasliach, ani v škôlke a je oveľa otťkanješi ako jeho bratranec, ktorý je od 3 rokov v škôlke. Socializuje sa v širokej rodine a na ihrisku. Najviac ho naučila prave rodina. Toto čo ty píšeš je skôr o povahe dieťaťa, nie o pobyte v inštitúciách. Dieťa v 1,5 roku sa naozaj nepotrebuje socializovať s 1,5 ročnými deťmi. Oveľa viac mu dá stretávanie s ľuďmi rozličného veku, keďže tak malé dieťa všetko kopíruje a od starších sa naučí oveľa viac ako od rovesníkov. Úplne stačí keď je dieťa s rodinou, starými rodičmi, tetami, bratrancami.
A robiť s dieťaťom pokusy v dnešnej dobe, keď je toľko poznatkov o vývoji detského mozgu je trochu za opicami.
Povedzte mu, že je to presne na tej úrovni, ako dat dieťa do decaku. Hodina ci dve, dieťa nepozná hodiny. Pre neho je to opustenie, každý jeden deň.
@labkosuch článok je z pred par rokov a mnoho vecí, proti ktorým pán doktor brojí aj v diskusii k nemu je dnes už zavadzanych do praxe a majú podporu odbornej verejnosti. Napr. prekladanie predcasniatok telo na telo k mamine či tatovi. Význam dojčenia nie len ako príjem potravy pre dieťa a ďalšie.
Ono je to síce fakt, že 3 právnici 5 právnych názorov na vec, ale obdobne aj v iných profesiách aj skutoční odborníci s praxou sa nie vždy zhodnú. A to platí aj u lekárov aj u ekonómov atď.
Osobne to pozná veľa rodičov, že jeden lekár odporučil to, druhý to vôbec neodporúča a radi úplne iné atď.

Jasle nemajú absolútne žiaden prínos pre také malé deti. Do jaslí sa dávajú deti, o ktoré sa rodičia doma nechcú/nemožu starať a nemajú peniaze, aby si zabezpečili súkromnú opatrovateľku.
Keď už pán manžel toľko číta tej literatúry, tak by bolo fajn, keby si niečo z toho čítania aj odniesol.