Muž chce, aby dieťa chodilo do jaslí – čo robiť?
Nase dieta ma 1,5 a muz nalieha, aby sme dieta zacali davat do jasliciek na par hodin denne, aby si zvyklo na kolektiv a ked pojde na ostro do skolky, aby nemalo z toho stres.
Ja s tym nesuhlasim. Vobec. Som na rodicovskej dovolenke a kym nedovrsi tri roky, tak sa to menit ani nechystam.
Mame jedno dieta a viac ich ani neplanujeme. Tym chcem povedat to, ze si tento cas vyhradený pre nas chcem naplno uzit spolocne. (nie sme v situacii kedy by som musela nastupit do prace kvoli akemukolvek dovodu)
Nemam ziadnu ujmu a ani dalsich xy deti len preto, ze sme nenavstevovali rozne zariadenia skor ako bolo nevyhnutne.
Dieta ma kontakt s rovesnikmi a tym ze nechcem, aby chodilo do jasli, tak mi vykrikuje, ze ho chcem drzat pod zamkom ako vtača v klietke. Co je klamstvo. Ja neviem kto mu tlaci take blbosti do hlavy alebo kde vycital, ze je to nevyhnutne pre spravny vyvoj dietata, ale komplikuje nam to extremne komunikaciu a aj normalne bytie lebo je neustupcivy a ja tiez.
A nie som ochotna ani pristupit na ziaden kompromis v tomto smere. Som doma. Som tu pre nase dieta. Nevidim dovod preco by malo v tomto rannom veku byt v jasliach, ked mu mozem venovat stopercent svojho casu a skolkarskeho obdobia si uzije este az az.
A co sa tyka nejakeho kruzku pre deti, tak - byvame na dedine , byva tu jeden kruzok pre deti pre rozne vekove kategorie , ale chodia tam stale tie iste matky, ktore tvoria gang aj na ihrisku aj doma aj tam - nic prinosne, ony sa tam vykvakajú lebo cely den vonku a doma po kavach je asi malo a deti zas tie iste a styl hry rovnaky len ine prostredie. Proste naco.
Uz stracam nervy, ked nacne tuto temu
Daj mu prečítať niečo o homeschoolingu a jeho benefitoch. S tým, že toto sice nechceš, ale predsa ani tie deti nie sú ochudobnené, tak už vôbec nie dieťa, čo v 3 nastúpi do škôlky. Ja som bola v jasliach od 6 mesiacov a myslím si, že aj preto som neskôr ako malé dieťa mávala strach, ze ak by mama chcela ma niekde v autobuse či na ulici nechať a odísť, tak by kľudne mohla.
Chcela by som vidiet ako venujes 100% svojho casu dietatu.
Neviem, ake máte po dovrseni tretieho roku zivota pracovne plany, ale riesit spolu s nastupom do prace skolkovu zvykacku (ktora moze trvat mesiace), nie je ziadny med. Moze sa stat, ze prva skolka nesadne, treba najst inu alebo si dat pauzu. A cim skor sa dieta dostane do kontaktu s kolektivom, tym skor si vybuduje imunitu. Nie kazdy zamestnavatel chape, ze dieta ma kazdy druhy tyzden sopel/hnacku a mamka s nim musi byt zase doma (a nie, home office nie je riesenie, s dietatom doma pri praci je to ocistec). Ale ak mate k ruke stare mamy, tak to riesit nemusite. Ja by som bola rada, ze muz to chape a nevadi mu platit to a vyuzila to (ak ma teda dieta na to povahu, niektore naozaj su zrele az neskor). Kym sa najde skolka a dohodne nastup, dieta bude mat dva roky.
Nedávaj ho. Ja som dala mladšiu dcéru do škôlky v 2,5r. lebo sa mi naskytla práca a aj som to ľutoval.Sama učím v MS,tak odkazujem manželovi z vlastnej skúsenosti,že to,že bude navštevovať nejaký čas jasle pred nástupom do MS,nezaručuje,že bude ten nástup bezproblémový.Prave naopak.Uz bude zvyknutý na určitých ľudí a keď ich potom zmeníte,bude to horšie.
Tak pán manžel je vyznávačom "studeného odchovu"... Zaujímavé, neexistuje žiadny benefit jaslí, je to neskutočný stres pre tak malé dieťa, doslova týranie podľa mňa. Akože rovnoprávnosť a že majú obaja rodičia právo rovnako hovoriť do výchovy, vývoja či možnej socializácie dietata - "vodsaď - podsaď". Nenosil to dieťa mesiace v sebe, nerodil ho v bolestiach... Nie je predsa náhoda, že takmer vždy zostava dieťa s matkou, ak príde k rozchodu a nedohodne sa na striedavke... Pokiaľ má rozumné argumenty (jeden jediný argument v tomto prípade by boli len chýbajúce peniaze na základné živobytie) ok, diskutujem, robím kompromisy a stretneme sa na polceste. Ale keď je raz niečo debilina na n-tu, vtedy nezajem, cez toto vlak nejde, lebo je to pre mňa principiálne. Autorka, veľmi rozumne si sa rozhodla a v žiadnom prípade neustup 💖
@simca06022011 nechcem ti brat ilúzie, ale ak by si mala viac ako jedno dieťa, zistila by si, ze väčšina z toho, co popisuje ako benefity získané vďaka jasliam, je vysostne len a len zrelosť a povaha dieťaťa.
@nevelyn toto vôbec plošne neplatí. Ani znížená chorobnosť, ani to, ze dieťa si v škôlke skôr zvykne. Dcéra má v škôlke v triede deti, ktoré od roka boli v jasliach a choré sú rovnako často ako deti, ktoré do jaslí nechodili. A to, ci si dieťa v škôlke zvykne a za aký čas je o zrelosti a povahe dieťaťa, moja dcéra do jaslí nechodila a po týždni už ráno stepovala pred dverami, kedy už konečne pôjdeme do škôlky, co sa nevedela dočkať. A v triede maju deti, co do jaslí chodili od roka a ešte stále si v škôlke nezvykli, pretože iný kolektív, iné miesto, iné učiteľky. Aj učiteľky v škôlke hovorili, ze tie deti chodiace do jaslí si vo všeobecnosti na škôlku zvykajú ťažšie a dlhšie, pretože už boli zvyknuté na iný kolektív, iné učiteľky a zrazu si musia zvykať na niečo iné.
Tak na Vasom mieste ked mate jedno dieta a viac neplanujete by som ostala na materskej a uzivala, lebo ked date do kolektivu, ochorie a budete ci tak sa starat vy ked budete doma a manzel v robote.Iba starosti s chorym budete mat a takto ked nenavstevuje kolektiv tak neochorie.
Jasle su pre tych ked nechcete prist o flek alebo potrebujete financie. Ale vo Vasom asi ani jedno z toho nemate.
Nepíšeš, coho konkrétne sa muž obava. Je to len kolektív, alebo aj odlúčenie od vás, režim, pravidla..? Veď dieťa sa na škôlku da pripraviť aj inak. Hrať s deťmi sa môže i v rámci rodiny, na ihrisku, v krúžku. Učiť ho samostatnosti, nerobiť veci za neho, radšej ukázať a dať mu priestor ich skúšať, zapájať sa do chodu domácnosti, mu pomôže v škôlke tiež. Nechávať ho s niekym inym môžete rovnako trénovať.
Chcem napísať, skúste si prejsť skutočne príčiny, body, spôsob, ako môžete syna inym spôsobom pripraviť na škôlku. Mohlo by to pomôcť reálne i muzovym obavám.
K tým krúžkom ma každý rodič iné dôvody, prečo to robí. Dieťa to možno nepotrebuje, ale rodič ma potrebu sa socializovat. Keď sa to nepreháňa, dieťa nie je do toho tlačené, môže to byt fajn. Zas odsudzovať to len preto, že ty to nepotrebuješ, nerobíš, mi nepride Ok.
Bože vďaka že som mohla s oboma bez hlúpych výmyslov byť doma do 3 a takmer 3 rokov.ani jednému nič neuniklo. A tiež sme chodili nanajvýš na ihrisko a prechádzku. Žiadne extrémne vymyslacky. Ach ako by som to na pár mesiacov vrátila❤️nenechaj si to vyhovoriť. Každé čudo trvá tri dni.
@zmrzlinka2021 nedramatizuje, len je spravna mamka chce byt s dietatom a to je spravne, nemusi este pracovat ako pisala a dieta ma na prvom mieste, bodaj by bolo viac takych mamiciek. 😉
Ste múdra rozhľadená žena. Vaše slová a činy sú premyslené a pôsobíte veľmi inteligentne.
Hlavne sa upokojte, rozdýchajte a keď príde na tému, manžela v tichosti vypočujte a otočte list. Presviedčaním manžela Vás to bude len viac a viac vyšťavovať...
A bodaj by boli všetky mamičky také starostlivé a šťastné s dieťaťom
Čiže - nestačí, že dieťa bude mať stres zo škôlky, treba mu spraviť aj stres z jaslí? 😂. Manželovi povedz, že radšej nech má stres ako trojročný, ako 1,5-ročný... A že tomu stresu z odlúčenia sa aj tak nevyhnete. Alebo si myslí, že v jasliach vám malý s úsmevom zakýva pápá? 😂😂😂. Sa na tom bavím, aby sme sa vyhli stresu neskôr, urobme mu stres teraz, keď je menší a ešte menej pripravený, ako keď bude mať tri...
@mamatroch ja osobne take mamy nepoznam. Ale nesudte, kazdy chce pre svoje deti to najlepsie. Nebudme na seba zle a nepoukazujme na ine mamy prstom len preto, lebo to robia inak…
Veru s maminou je dietatku lepšie .a v 3 rokoch si lepšie zvykne ako v 1,5 ... Ale uvidíš o rok keď bude mať 2,5 tak môžete vyskúšať .
V jasliach dieta potlaca pocity .musí robiť to čo sa robí .tam veľmi neveru ohľad ci chce spat alebo jesť ale zas vytvorí si režim .no to už je na tebe na maminke .otec ma názor možno od svojej mamy .nenechaj sa dotlačiť do niečoho čo nechceš
@milovnickakvetov super napísané 👏👏👌👌
@matkamirko super presne aj ja si to myslím ... Otec potrebuje ísť akurát tak na vyšetrenie ... Fakt je iné keď s tým obidvaja rodičia súhlasia alebo je dieťatu jedno kde je .sú aj také deti. Ale pokiaľ s tým mama nesúhlasí a nežijú v biede ,nevidím dôvod dávať ročné dieťa do jaslí
Tak ma len napadlo: Neziarli nahodou muz na to vase spolocne dieta? Aj ked ho ma rad, chce sa ho nejako prirychlo zbavit. A ja rozmyslam, ze preco....
Nikam ho nedávaj. Ako sama píšeš, mas len toto jedno a ono ta potrebuje. Nikdy už nič nebude dolezitejsie
Ja tiež jasle veľmi “neuznávam”. Fakt len v prípade, že je nutné ísť do práce. Je to predsalen iné ako škôlka, nemyslím si, že by to dieťaťu dalo niečo extra. Náš syn bude mať teraz 2 a pol roka. A nechystám sa s ním do škôlky ani keď bude mať 3. Staršia dcéra išla, keď mala štyri. O rok sa tam už nudila. Keďže je októbrová, chodila tam takmer 3 roky a bolo to pre ňu utrpenie. Každý rok to isté. Deň mlieka, deň jablka, karneval, deň matiek, deň zúbkov, deň detí atď atď. Akurát jej to tam znechutili. Keby som vedela, čo viem teraz, išla by len ako predškolák. S deťmi problém nemala, s komunikáciou vôbec. Nechodili sme do žiadnych materských centier, krúžkov, nič. A je z nej normálna zdravá 18 ročná baba s triezvym pohľadom na svet, len akousi averziou voči škôlkam a škôlkarom. 🫣 Takže malého dám do školky, keď bude mať 5 (pokiaľ sa sám nebude hrabať skôr). A muža teda ani nenapadlo nesúhlasiť, alebo ho posielať skôr. Držím palce, nech nájdete riešenie, ktoré bude v prvom rade v prospech dieťaťa.
@beatinka super .tiež som nechodila ako 3 a 4 ročná do škôlky a som normálna 🙂

@labkosuch *prikladanie