Muž chce, aby dieťa chodilo do jaslí – čo robiť?
Nase dieta ma 1,5 a muz nalieha, aby sme dieta zacali davat do jasliciek na par hodin denne, aby si zvyklo na kolektiv a ked pojde na ostro do skolky, aby nemalo z toho stres.
Ja s tym nesuhlasim. Vobec. Som na rodicovskej dovolenke a kym nedovrsi tri roky, tak sa to menit ani nechystam.
Mame jedno dieta a viac ich ani neplanujeme. Tym chcem povedat to, ze si tento cas vyhradený pre nas chcem naplno uzit spolocne. (nie sme v situacii kedy by som musela nastupit do prace kvoli akemukolvek dovodu)
Nemam ziadnu ujmu a ani dalsich xy deti len preto, ze sme nenavstevovali rozne zariadenia skor ako bolo nevyhnutne.
Dieta ma kontakt s rovesnikmi a tym ze nechcem, aby chodilo do jasli, tak mi vykrikuje, ze ho chcem drzat pod zamkom ako vtača v klietke. Co je klamstvo. Ja neviem kto mu tlaci take blbosti do hlavy alebo kde vycital, ze je to nevyhnutne pre spravny vyvoj dietata, ale komplikuje nam to extremne komunikaciu a aj normalne bytie lebo je neustupcivy a ja tiez.
A nie som ochotna ani pristupit na ziaden kompromis v tomto smere. Som doma. Som tu pre nase dieta. Nevidim dovod preco by malo v tomto rannom veku byt v jasliach, ked mu mozem venovat stopercent svojho casu a skolkarskeho obdobia si uzije este az az.
A co sa tyka nejakeho kruzku pre deti, tak - byvame na dedine , byva tu jeden kruzok pre deti pre rozne vekove kategorie , ale chodia tam stale tie iste matky, ktore tvoria gang aj na ihrisku aj doma aj tam - nic prinosne, ony sa tam vykvakajú lebo cely den vonku a doma po kavach je asi malo a deti zas tie iste a styl hry rovnaky len ine prostredie. Proste naco.
Uz stracam nervy, ked nacne tuto temu
Ja ti rozumiem, a j uz ani nevyhladavam ziadne aktivity, syn uz vie rozpravat a sam povedal, ze nechce, nutit ho nebudem. Nemyslim, ze by šz neho vyrastol kvoli tomu odud. Porozpravaj sa s muzom, odkial to ma
A on ma aký vzťah k dieťaťu ??
Zaujímavé by bolo zistiť odkiaľ jeho názor pramení. Niekto (svokra, kolegovia...) mu niečo nahovorili? Mal on traumu keď išiel do škôlky v troch rokoch?
Ak si doma a nemusíš s ponáhľať do práce nechala by som to tak ako je. Keď ho chce muž socializovať nech si to rieši po robote.
To ste boli dohodnuti, ze ostanes s malinkym doma do troch rokov a on len tak zmenil nazor?
Skus argumentovať aj tým ze v tých jasliach riadne ani nebude. Len budete chori doma.. a.tym padom ani. Ic ai neuzijete, pretoze len kllobeh lekar, sople, postel bude.
A jasle nemajú radi pár hodinové deti.. Nam to ledva tolerovali na pol dna mesiac...
A ja ta chápem, moje dieťa išlo.do jasiel a presne takys scenár ako som opísala bol cca 3mesiace, potom som jej dala pauzu, do jari a potom postupne začala chodiť čiže mala v podstate takmer 2+r keď bola v jasliach viac ako doma (najskor september, potom do druhych nastúpila v apríli na pol dna, potom na cely)
S malym teda nikam nechodis medzi deti? Plavanie, cvicenie, s kamoskou, detske kutiky? Ak nie tak ho chapem. Podla mna, ale do jasli ked si doma je zbytocne aj ked len na pol dna. Su rozne detske centra kde mozes maleho dat na 4h raz/ dvakrat do tyzdna. Syn bude b kolektive, manzel bude snad spokojny a Vas cas to tiez neovplyvni.
Dva krat v tyzdni po 4h sa ist pohrat kompromisne do jasli zas ziadna drama nie je. Tvoj nazor zavazi viac, ako muzov? tiez ma dobre argumenty za, ty za ten cas behnes ku kadernicke ci na nakup a povybavujes...rodicia ste OBAJA, niekde musite najst kompromis, nie, ze ja chcem, ja nepustim, ja nedam a moje moje moje dieta.
Ja som dala syna do jasli v 1,5 roku, lebo sa mi naskytla moznost ist do prace. Nastupil v decembri, v marci som ho odhlasila, lebo bol vkuse, ale ze vkuse chory. Nemalo to vyznam.
Mam dve deti, byvam na dedine, nikdy som s nimi na ziadne kruzky, aktivity, plavanie nechodila. V skolke poplakali v prvy den nastupu a to bolo vsetko. Su spolocenske, nic im nechyba. Ja lutujem, ze som dala syna do jasli, spatne si uvedomujem, ze jasle znasal tazko.
A uz mi je smiesno, ked tu uz padaju argumenty, ze budes mat cas vybehnut ku kadernicke, na nechty...to hadam tie dve hodiny dokaze postrazit aj manzel. Nebeham ku kadernicke predsa kazdy tyzden
Mam rok a pol stareho syna, take dieta nepotrebuje socializaciu na 8h denne, ak tu nie je potreba ist do prace, nevidim v tom zmysel. To tak po 2roku - 2 a pol... Skor si chlap potrebuje nieco presadit... nemate doma skor iny problem? Potrebuje sa citit dolezity ze je po jeho? Dava aj pri inych prilezitostiach prikazy?
Inak by ma zaujímalo, aké aktivity má s dieťaťom otecko. Ako aktívne sa mu venuje.
Strasne dramatizujes, ako keby si mala strach, ze niekto od teba bude vyzadovat pracovat.
Jaslicky dokazu dieta velmi posunut. A zaroven cas, kedy tam je dieta, mozes venovat sebe, sebarozvoju, sportu.
Nerozumiem tomu postoju. Ziarli na teba, ze si s dietatom vytvoris pevnejsi vztah, ked narozdiel od neho s nim budes 24/7? Alebo ta nenapadne posiela pracovat? Alebo dokonca ti zavidi “dovolenku”? Lebo racionalny dovod nevidim.
A ak ma ist do skolky v troch rokoch, tak na aklimatizaciu a zvykanie si na kolektiv skutocne nepotrebuje rok a pol 😅
chápem že keď to bude vaše jedine dieta, tak si chceš uzit plne tri roky. peniaze nie sú problém? že možno muž nepovie narovinu ale inak chce aby si išla do prace? či ty máš byt zatiaľ doma keď bude v jasliach?
chápem aj myšlienku aby bolo dieta v kolektíve, ale ak ste na dedine, kde by v jasliach boli tie iste deti ako sa stretáva momentalne teraz tak to nejaka slávna zmena zase nebude…. asi jedine aby si dieta zvyklo na určitý režim a posluchánie v kolektíve….skus mužovi vysvetlit svoj uhol pohľadu, hlavne to že to bude tvoje jedine dieta a chceš si ho ako mama uzit dosýta, pretože potom to je už len robota 40rokov a dieta vyrastie rýchlo
Povedz mu, že rovnako ho môžete dať do škôlky. Teda keď dovŕši 3 roky, najprv môže nastúpiť len na pol dňa napr. na prvé 2 týždne. A to bude jeho adaptacny proces a nie v 1,5 roku ho trepať do jaslí keď netreba a ani ty s tým nesúhlasis.
Ja mam 3 deti a do jasli nechodilo ani jedno. Tak male dieta by som fakt nikam neodkladala, pokial by nam ozaj nehrozilo, ze bez mojej prace budeme hladovat ci prideme o strechu nad hlavou. Mne to skor pride, ze Tvojmu muzovi mozno vadi, ze sa tolke hodiny venujes dietatu (co je ale normalne, ved malicke je teraz a prave teraz Ta najviac potrebuje) a on sa citi mozno "odstrceny"...?
1,5-rocne dieta nema nijaku, ale ze nijaku potrebu sa socializovat. Deti v tom veku sa aj tak hraju len vedla seba. Zatial mu uplne staci, ked sa idete prejst po dedine, ved i tam stretne ludi, kde sa postupne otuka... Sem-tam do obchodu, obcas do mesta, idealne verejnou dopravou (aj ked to uz asi az ked to zvladne bez kocika), to je socializacia, co mu zatial vzhladom na vek uplne staci. Obcas niekde na navstevu vy, inokedy navsteva ku vam a hotovo. Nehovoriac o chorobnosti.
Tvoj muz uz nieco precital o vyvojovych fazach a potrebach dietata? Vie, ze dieta si v prvom rade potrebuje vytvorit bezpecnu vztahovu vazbu, istotu, ze ta jedna osoba, mama, je tu pren stale? A nie, to neznamena, ze sa od Teba nepohne na krok ani v 15 rokoch. Ked si je dieta iste na zaklade tejto hlavnej vztahovej osoby, samo ma potom odvahu, tuzbu i potrebu postupne sa osamostatnovat a objavovat svet... A to je v tych cca. 3 rokoch.
Samozrejme, ze aj 1,5-r. dieta zvladne jasle (prinajhorsom je stale chore a uplakane alebo natolko frustrovane a "zmierene s osudom", ze uz ani neplace, lebo vie, ze aj tak ho tam odlozia) v zmysle, ze to nejako prezije. Ale o vyslovenej potrebe tam ist, nemoze byt ani reci v tomto veku. Potrebu casu v jasliach nema dieta, max tak rodicia (z financnych dovodov napr. - co chapem, ak sa jedna naozaj o hrozbu vaznych fin. tazkosti - v tomto pripade su jasle mensim zlom - alebo preto, ze mame sa nechce mu venovat, vychovavat ho a riesit denne problemy a rada ich zavesi na plecia cudzich ludi... )
Nesedíme celé dni doma ani sa nevyhýbame kontaktu s inymi ludmi. Standardne sa socializujeme bez nejakych extra kruzkov. Ja chapem, ze mnohe zeny maju potrebu stopercentne vyplnat cas dietatu a neustale vymyslat program pre svoje ratolesti, ale toto nie je smer, ktorym sa chcem ja uberat. Všetkeho vela skodi, moje dieta sa vie vyhrat samo tak isto ako sa vie vramci svojich moznosti zahrat aj s inymi detmi alebo nejakym sposobom participovat.
Nechodim niekolkokrat do tyzdna na rozne skraslovacie procedury, svoj cas si viem zmenezovat celkom fajn a kedze s muzom mame dohodu kedy ma kazdy z nas svoj cas extra len pre seba, tak taketo veci si viem vyriesit vramci toho. Nebojim sa ani toho, ze by niekto odo mna vyzadoval pracovat ako tu bolo spomenute lebo s pracujem stale.
Jednoducho nevidim ziadny benefit toho poslat dieta do jasli, ked som doma. Mozno je to teraz IN vyhladavat sukromne centra, ale aby malo dieta socialen vazby tam to vibec nieje podmienene tymto. Mame krasny a aktivny zivot bez tohto zbytocneho subjektu.
Nerozumiem tomu jeho nazoru. Keby vas tlacila financna situacia, tak pochopim. Dieta v tom veku ine deti este nepotrebuje tak velmi a vnima ich len okrajovo ( syn mal "kamosov", s ktorymi len tak existovali vedla seba, vnimali sa, ale nejaka veelka interakcia tam nebola. To som si vsimla az po 2.roku.. a dcera? Ta si deti vobec nevsimala a dost dlho.
Do jasli nechodili, dokonca syn siel do skolky az ako 4,5 rocny, lebo ho skor nevzali.. ziaden odlud nie je.
Ja som chodila chvilu do jasli, ktore si nepamatam, potom som musela byt doma. A konala sa az skola.. Nie som odlud, naopak, mam rada ludi, na rozdiel od muza, ktory do skolky chodil, ale je nespolocensky.
Takze urcite to nie je chodenim do jasli ci skolky.. plus dieta moxe byt kazdu chvilu chore..je malicky, imunitu nenastavenu, lahsie znasaju choroby uz trosku vacsie deti a aj tam to moze byt katastrofa.. ak chce, aby bol vkusr maly chory a mozno vy s nim ( ako my, ked deti nastupili do skolky a to sme mali pobehane ihriska, cvicenia pre deti, plaanie predtym), tak nech sa paci..
Skor by som sla cestou nejake plavania pre deti alebo nejakeho cvicenia pre deti... To je fajn, si aj s dietatom a dieta je medzi inymi detmi. A niekedy musi fungovat chvilu aj bez mamy.. to sa mi vidi vhodnejsie.. Skus dst.muzovu nejake logicke argumenty, ze preco nie a maj pripravene protiargumenty na jeho argumenty.
Tvoj muz si aj ine veci takto tvrdohlavo presadzuje, alebo len toto? V tejto veci by som s nim teda ziadny kompromis nerobila, nech sa nehneva. Ak ty mozes a chces byt s dietatom na RD do troch rokov, tak co sa do toho montuje? Nie su ziadne argumenty PRE toto rozhodnutie, ci uz z vyvinoveho hladiska ako to uz bolo povedane. Som za partnersku dohodu v rodinnych zalezitostiach, ale tu ide hlavne o Teba a Ty s dietatom ostat doma chces a mozes, takze nie je o com. Koniec diskusie 😉
Na to by som nepristupila v ziadnom pripade
“Milujem” premotivovanych oteckov. Neviem si predstaviť, aby na mňa takto tlačil môj muž. By som mu to ručne stručne a hlasno vysvetlila! Neustúpila by som.
Byvam na dedine a chodila som na pohybove kruzky s detmi do mesta od 8m. Ani jeden neplakal pri nastupe ani neskor v skolke. Bola som doma s oboma do 3r. Ved ked ma muz pocit dieta socializovat, tak moze s nim chodit on niekam aj dalej.
Vezmi knihu vyvinovej psychologie, najdi si a ukaz manzelovi, ze v takomto veku z vyvunoveho hladiska, dieta nepotrebuje kolektiv deti v jasliach. Nepotrebuje ani kolektiv inych deti zatial.
Kolektiv mozete navstevovat..pozri v okolk baby balance baby plavanie alebo materske centrum..a odlucenie sa da trenovat aj u babky na to netreba davat 1.5 rocne do jasli.ak by si s tym bola stotoznena alebo chybali financie ze Vam treba rychly navrat do prace.nechapem vobec preco na tom tak zasadne trva manzel..
1.5 rocnemu upl e staci mamina.o rok sa moze vsetko zmenit
Vsak ma 1,5 roka. To je este fakt male dieta... Prepac, ale tvoj muz tomu vobec nerozumie. Take dieta sa este vobec nepotrebuje socializovat. Co mu teraz chyba? Deti na hranie este nepotrebuje a choroby z kolektivu tiez nie. Skuste ist za psychologickou, alebo sa spytajte nejakej ucitelky v MŠ, ci take male dieta uz potrebuje kolektiv. Ja teda som a za mna nie.
Ale asi mas pravdu, ze mu pravdepodobne niekto nieco tlaci do hlavy.
Nase dieta je casto s inymi ludmi, nie je nejako specialne naviazane na nikoho. Od narodenia travi cas s najblizsimi ludmi aj bez nas, takze nie je ani ziaden “mamin cicek”, aby bolo nutne ho ucit byt aj bez nas.
Muzove arguemnty su také, ze sa dietatu zlepsi imunita, ale z vasich komentarov vidim, ze opak moze byt pravdou.
Dalsi argument je ta socializacia s rovesnikmi a to ste tiez spominali, ze dieta v tomto veku este nie je v takej interakcii s inymi detmi, ze by to bolo take nevyhnutne.
vymysla!!!
On je typ ze chce byt v kazdom zadku a vsetko co vidi chce skusit a vsetko co je nove alebo in ma potrebu implementovat do svojho zivota a toto bude jedna z veci preco to robi a asi to bude skusat vo vsetkom v buducnosti
Urcite ho v budcnosti podporim ked bude chciet nase dieta k niecomu viest ale toto je nepotrebny nezmysel a velmi ma mrzi ze to povazuje za tak dolezite kvoli comu sa nevieme dohodnut.
Pred tym ako ste sa rozhodli mat dieta ste sa nerozpravali o tom ako si obdobie RD predstavujete?
O tomto nebola ani reč , v meste otvorili nove sukromne jasle a on je taky uneseny touto myslienkou ze sa jej nevie vzdat
@nafka0483
a ked sa nezhodnete s manzelom na niecom inom dolezotom ci uz vychova financie dom tak ako to riesite? toto je prvykrat co sa ne,hodnete?
Jasle musíš zaplatiť za celý mesiac aj ak by tam bol dajme tomu 10 dni tak zbytočne platiť ak by tam celý mesiac nechodil.

Určite by som nedala dieťa do jaslí, ak som doma. Ale určite som v tomto veku žila s dcérou veľmi aktívne, mali sme takmer denne rôzne aktivity. Aj kvôli nej, aj kvôli mne. Ak bývaš na dedine, máš to obmedzenejšie, ale dá sa sadnúť do auta a ísť pár krát do týždňa do mesta za aktivitami.