Nenávidím svoje 2-ročné hyperaktívne dieťa
2 ročne dieťa, veľmi hyperaktívne, ja už nevládzem, už to s ním nedávam, moja energia sa minie a to ešte len vstane z postele. Desím sa každého dňa s ním, skúšala som unaviť, ísť na výlet, ale to miesto toho, aby kráčal, tak naschvál išiel na inú stranu, utekal preč. Vonku sa hrať nechce, ja musím sedieť vedľa neho na pieskovisku, inak sa hrať nevie. Máme dvor, ale ako náhle ja odídem dovnútra, tak za 3 sekundy je v obývačke v topánkach, pritom som mu už viackrát kázala, že nemá ísť v topánkach, že ich treba vyzuť. A takých situácii je veľa, že som dospela do bodu, kedy ho začínam neznášať. Mme sa už prostivi tá hyperaktivita, neskrotnost
@anonym_autor nie, nie si hlupa ani zla matka... si len unavená a hovorí z teba zúfalstvo. potrebuješ len niekoho, kto by ti pomohol. Nemas nikoho z rodiny? Par rad si tu už dostala. Staršieho daj pokojne do jaslí, vyhra sa tam, pripadne študentka na par hodín na výpomoc. A vyhľadala by som pomoc...
Tak, svoju nenavist a hnev si kludne vybi na debila suseda. Ten je dospely, a spravat sa nevie.
Deti su niekedy hrozne, hrozne narocne, vyciciavajuce🤣 tiez mam dve male, opacne ako ty, ze je mladsie narocnejsie. Chce to upustit, tie deti su jedine, co ta vylozene potrebuju. A zaroven im plnit potreby, ktore su validne na ich vek. 2 rocny nepotrebuje, aby si ho nosila. Ani ho nemusis zdvihat zo zeme, ked sa vala. Staci pockat, a prejde to
@anonym_autor tak mám dvoch podobných drobcov doma a moje rady sú: tesco dovoz a celkovo všetko objednavam online.., keď cítim, že už je to na mňa veľa vykašlem sa na všetko a idem sa radšej hrať s deťmi.. inak hrám sa s nimi oboma spolu nech sme ako partia.. keď malý diví vždy to má nejaký dôvod a viac pomaha keď sa dám do pohody ako keď som nervozna to potom hneď obaja zrkadlia... Za ďalšie áno prasknú mi nervy ale základ je snažiť sa ďalej... V domácnosti robiť v prvom rade najnutnejšie a keď nebude poriadok kašľať na to radšej bordel a pohoda ako poriadok a nervy a za posledné a najdôležitejšie tvoj syn vycíti ak ho nemiluješ a to môže jeho vyvádzanie viac zhoršiť. Deti potrebujú aby sme ich milovali... Vži sa do jeho pocitov.. si jeho celý svet a nedostáva od teba lásku? Jasné, že si ju bude chcieť získať hociakými spôsobmi... Prejavy lásky pohladenia a pod tiež pekne upokoja atmosféru.. a ešte jedna vec.. chceš od neho naozaj veľa a nechať ho samého na dvore je veľmi blbý nápad
Ja mam doma toniste 😊 tiez mu hovorím tornádo 🤣🤣 kade prejde vserkonhore nohami. Je hyperaktivni jemu aj 6km prechadzy malo. Tiez sam nebude vsade ho mam za zadkom tiez mam nervy ale tak je este malinky. Moja láska maly zlobrik. Ked sa namna zasmeje alebo sa zaskwri tak mam hned úsmev na tvári 😍 takz eoni s roho vyrastú uvidis
@anonym_autor Čo odčakávaš od 2 ročného dieťaťa, ktoré potrebuje stálu opateru,pozornosť a učí sa spoznávať svet. Také dieťa človek nemôže nechať bez dozoru, ani sekundu.
Ale nič netrvá večne. Všetko raz prejde. A ani sa nenazdáš a budeš len spomínať. Dieťa potrebuje lásku a,spokojnú mamu. Požiadaj o pomoc aj iných.Musíš do starostlivosti a výchovy zapájať aj manžela. Nezabúdaj"dvaja sú vždy viac ako jeden " Prajem pevné nervy a veľa lásky.
@anonym_autor Raz na to budeš spomínať s úsmevom. Všetci čo máme deti sme si tým prešli. Niekto má živšie,iné kľudnejšie,ale každé jedno potrebuje lásku, opateru, venovať sa mu,hrať sa s ním. Iba raz su malé.
Ulahci si zivot … potraviny si objednaj, nech ich donesu pred dvere a 2 rocneho daj minimalne na pol dna do jasli. Ty trocha vypnes a on sa nauci skor, ze nielen okolo neho sa to i vesmir. Ak mas pouzivaj surodenecky kocik … kocik nie je len na to aby sa vozilo dieta kym nevie chodit, ale aj na to, aby sa tam priputalo a aspon nejaky cas “bol pokoj” a neutekal kade tade a robil bordel. Ze vresti v kociku … nevadi, ale neutecie
@anonym_autor skus mu to poslať emailom ked si mu už viackrát kázala, že nemá ísť v topánkach ale nereagoval. 🤷 OMG a čo by si ešte nechcela od 2 ročného dieťaťa?
@anonym_autor
Úplne si pamätám to peklo, keď mal starší 2 roky. Mal 17 kg a 102 cm a vedel sa brániť tak, že som ho niekedy nebola schopná sama prebaliť. Lebo mladý pán nechcel...utekal všade, na odrážadle letel tak, že som ho dobiehala s vypätím všetkých síl.
Ako polročné bábo nespal. Teda spal 2x denne po 20-30 minút. Keď bol hore, do kočíka nechcel, v nosiči vydržal,ale tiež vymýšľal.
Kombinácia by bola pre mňa smrteľná.
Milujem svoje deti, ale rozumiem, že si na konci so silami.
Moja múdra a skvelá mama mi stále hovorí, že treba poprosiť o pomoc. Či už to preberies s manželom a povieš mu, že potrebuješ opatrovateľku aspoň na pár hodín alebo skúsiš zapojiť rodinu...nebude to ľahké, ale situácia, v ktorej sa nachádzaš, tiež nie je ľahká.
Veľmi držím palce a keď bude najhoršie, skús si spomenúť na tehotenstvo s tvojim starším tornádom.
Ako si sa naňho tešila, ako si si ho predstavovala. On ťa ľúbi, si preňho celý svet.
Drž sa!
@anonym_autor ešte autorka poradím čo mi zachránilo krk bol nosič a veľa vecí maximálne prispôsobiť deťom nech je tto čo najviav jednoduché ono to chce aj dosť plánovania...inak môj syn by nestál na stupienku na kočíku to by divil a do obchodu jedine v košíku
@anonym_autor potrebujes sa o jeho hyperaktivite poradit s doktormi obvodnym, s detskym psychologom, s neurologom a s psychoterapeutom.
potrebujes rozdelit cas, ktory s nim travis - nech s nim travi cas aj rodina, kazdy by mal pomahat, rodicia, svokrovci,
tvoje kamaratky - pretoze teraz mas ty krizu, tak by mali ako milujuci ludia pomoct
aby si mala cas na oddych
a pripadne cas aj sama osobne sa o svojich pocitoch radit so psychoterapeutkou.
Je dolezite naozaj najst co potrebujes, viac cas na oddych, sposoby ako to zvladat, a tiez najst
ci dieta nepotrebuje nejaku zasadnejsiu zmenu, ci napr nema nejaku zdravotnu situaciu na ktoru treba pozriet a dat mu nastroje a napady
ine nez ake len rodina vymysli.
Ja by som odporúčala jasle alebo opatrovateľku . V klude si nakúpiš navaris zájdeš k lekárovi postaras sa o mladšie ,proste čo treba a potom môžeš v klude sedieť vedľa neho na pieskovisku. 🙂
@anonym_autor ja mam 2male deti (7r ma asperger🤕, mladsy je hyperaktivny), dcera už dospela a pracuje.., nechci vedieť čo preživam a s akými kommentarmi sa stretnem po obchodoch , že keby to boli jej deti uz by ich vyfackala atd..niekto aj kricí na nich nech prestanu..ja ked zakricim sa pozeraju ci som normalna🤦ale deti milujem aj keď sa nespravajú ako majú a ja to nedokažem ovplivniť. Ako mam zmlatit dieta ked ma asperger, to sa nemoze, este bude agressivnejsi, snazim sa ich vychovat s laskou a s trpezlivostou i ked uz nervy nemam.ale nikdy by som nepovedala a este na verejnost že svoje dieta nelubim!. je to moje i ked s chybami , staeostami..i ked musim pocuvat blbe kommentare
Ano, ide dovnutra, pretoze chce tvoju pozornost. Najdes si kazdy den dostatok chvilokz kedy nie si v strese, nervozna alebo potrazdena, aby z teba citil lasku? Sadni si s nim a hraj sa s nim. Rozvijaj jeho fantaziu, nauc ho hrat sa. Dbaj na toz aby sa citil lubeny a aby sa citil fyzicky a emocionalne v bezpeci. Podporuj ho v sanostatnosti, ale primeranej veku. Nepozeraj sa nho ako na neschopneho alebo na nejaku zataz, ale pochop, ze je to male dieta, ktore sa vyvija. Najlepsie urobis, ked pojdes do knihkupectva a kupis si dobru knizku p vychove a orom ako budovat s dietatom puto.
@anonym_autor treba vyskúšať veľa aktivít. Isto sa nájde nejaká, ktorá dieťa baví 😉 na prechádzku odporúčam kúpiť ruksak s vôdzkou. Neboj, bude to dobre…. 😉
Ano, ide dovnutra, pretoze chce tvoju pozornost. Najdes si kazdy den dostatok chvilokz kedy nie si v strese, nervozna alebo potrazdena, aby z teba citil lasku? Sadni si s nim a hraj sa s nim. Rozvijaj jeho fantaziu, nauc ho hrat sa. Dbaj na toz aby sa citil lubeny a aby sa citil fyzicky a emocionalne v bezpeci. Podporuj ho v sanostatnosti, ale primeranej veku. Nepozeraj sa nho ako na neschopneho alebo na nejaku zataz, ale pochop, ze je to male dieta, ktore sa vyvija. Najlepsie urobis, ked pojdes do knihkupectva a kupis si dobru knizku p vychove a orom ako budovat s dietatom puto.
@marek775 sorry za preklepy, snad sa to bude dat precitat
@anonym_autor nie je pravda, že ho nenávidíš, alebo nemiluješ. Len tvije nervy kričia o pomoc - už to nevydržím. Môžeš vyhorieť. Vytvor pre neho bezpečnú ohradu, kde si samo neublíži ale ani tebe. Nech sa hrá tam celý čas. Alebo sa s ním hraj pár minút intenzívne a potom pár minút ho nechaj samé v tej ohrádke. Vtedy si oddychneš. Alebo mu daj veľmi intenzívne úlohy v hre, ktoré majú nejaký ciel s koncom. Vyniesť náklad na kopec, ťahať vozík alebo hračkársky kočík do kopca, alebo nech skáče z vyvýšeniny alebo schodu hore dole alebo dvíhať bremená. Zaved rutinu a denný režim s pravidlami kde dieťa bude vedieť kedy čo nasleduje.
Necitala som komentare. Ale preboha žena, vzchop sa. Sú to deti. 2ročné dieťa by som nenechala na dvore samé hrať sa, ešte že aspoň samé prišlo na to, že tam samé nemá byť, a ide dnu za tebou. Buď rada, že je živý a zdravý, že behá a vystrája. Presne to je vek, kedy toto deti robia, lebo sú deti a skúšajú. Je len na tebe ako ho ukoriguješ, zabavíš, usmerníš. Neboj sa poprosiť o pomoc, mamu, sestru, kolegyňu, kamošku alebo hocikoho iného. Dovoľ si oddychovať a načerpať silu. Lebo ju potrebuješ. Urob to pre seba aj pre svoje deti. Si za ne zodpovedná, ony sa nepytali na svet. A ich svet teraz závisí od teba. Aj tazsie obdobie pominie.
Akoze to s tym obchodom, tak to je uz dobre dno.
Ty nemas dvojkocik? Alebo skejtik/sedatko? Prejdete sa do obchodu len aby si odisla bez jedla a potom si doma nahnevana a hladna. Objednavky nie su? Alebo nech ti manzel vecer objednava to spominane tesco, ved aj decka vedel urobit aj s tymto pomoze.
Tebe netreba psychologa, len nastavit autopilota na mod "prezit den"
Spokojná matka, spokojné dieťa. Nakladať ti nebudem , naložila si si sama. Ak nemáš pomoc rodiny, nájdi si opatrovateľku alebo ženy na upratovanie. Nie nie je to hanba. Alebo pre malého súkromné jasle , aspoň na pol dňa.
Takisto ak ti spávajú v rovnakom čase ľahni si s nimi. Ani to nie je hanba si po obede oddýchnuť alebo vyložiť nohy.
A nákupy riešiť cez donasku. V dnešnej dobe už máme ozaj veľa vymoženosti ako si to ulahcit
Ja som mala jednu s tiež ma nebavilo sedieť s ňou v piesku ale robila som to.
Je dosť možné že máš aj popôrodnu depresiu. Nie je hanba vyhľadať pomoc, pretože to môže mať fatálne následky.
Autorka,ja ťa úplne chápem.Mas momentálne jednu z "najhorsich" možných kombinácií -dve maličké deti krátko po sebe a si s nimi úplne sama. To je vlastne odpoveď na všetko,na tvoju únavu, hnev, vyčerpanie, frustráciu a podobne... Čas sa už nevráti,ani deti "sa nevyparia"takže ostáva len to prežiť.
Potrebuješ pomoc,a to bez podmienok. Čiže starí rodičia, sestra, teta, krstni, kamoška, hocikto, kto je ochotný a môže prísť pravidelne k tebe vziať deti von, urobiť nákup, alebo len porozprávať sa s tebou,dať kávu,aby si mala pocit,že nie si len sama medzi štyrmi stenami s dvoma drobcami.
Alebo aj opatrovateľka, skús pozrieť portál Hlidacky,sú to overené a ozaj skúsené dievčence,s sú v každom meste,ku mne chodila asi rok jedna zlatá dievčina , deti si ju tak obľúbili,že nechceli sa s ňou ani lúčiť 👍
Ak sa dá, objednať nákupy na donášku,alebo trebárs obedy nech ti nosia ,aj to je veľká pomoc. Ja som tak fungovala prvý rok po narodení dcéry,syn mal v tom čase 1,5roka,chodila ku mne dvakrat do týždňa poobede sestra, obedy mi nosili x donášky a raz týždenne prišla doobeda na 2-3hodiny dievčina z Hlidačiek,kým som si ja šla trebárs do mesta vybaviť lekára, úrady,čo som potrebovala.
Bez toho si neviem predstaviť,,ako by sa to dalo zvládnuť,lebo takisto manžel je preč, robí v zahraničí,preto sa to aj mohlo finančne dovoliť. Jednoducho nebol doma,tak zariadil aspoň takto,aby som mohla fungovať a nezbláznila sa.
Skúsim písať priamo k veci, bez hodnotenia, bez súdov, to mi neprináleží. Zníž očakávania na ideálnu výchovu. Nemusíš mať teraz dokonale upratané, navarené a každý deň program pre deti. Prioritou je, aby si prežila bez toho, aby si psychicky vyhorela. Niektoré pravidlá môžeš dočasne uvoľniť, aby si ušetrila energiu. Skús doma alebo na dvore aktivity, kde sa vybehá na krátkej vzdialenosti – napríklad naháňačka s loptičkou, prekážková dráha z vankúšov, skákanie na matraci, prenášanie hračiek na čas, trampolína napríklad. Hyperaktívne deti sa niekedy upokoja, keď majú sústredenú manuálnu činnosť, napríklad modelovanie z plastelíny, nalepovanie samolepiek, triedenie fazule a šošovice ( tu skús, či na to bude mať kapacitu a bude sa vedieť sústrediť ). Ak sa bude dať, zapoj ho do aktivít aj s malým bábom. Nech ti donesie plienku, odhodí použitú do koša, pomôže ti obliecť bábätko, pomôže pripraviť jedlo, donesie tu varechu, naberačku, misku apd. Pusti staršiemu dobrú hudbu, nech sa vytancuje, vyšalí dostatočne každý deň. A pokojne sa k nemu aj pripoj a uvoľni to napätie. Pusti si pri činnostiach dobrý podcast, audio knihu. Niekedy pomôže, keď počas dňa počuješ niečo príjemné, aj keď bežne funguješ v chaose. Najmi si opatrovateľku na pár hodín do týždňa, zájdeš do obchodu, prejdeš sa sama, dáš si kávu v kaviarni a super zákusok na nervy, alebo sa len pôjdeš prejsť do lesa alebo na korčule vyvetrať hlavu. Ak cítiš, že už sa blížiš k bodu, keď začínaš dieťa odmietať, je to signál, že tvoja psychická kapacita je preťažená. Myslím, že psychológ, poradňa pre rodičov alebo aj detský psychológ ti môže dať konkrétne stratégie pre hyperaktívne deti a zároveň pomôcť tebe samej uvoľniť napätie.
keď Ti pravidelne nemôže pomôcť niekto z rodiny tak si zabezpeč opatrovateľku aspoň na pár hodín buď každý deň alebo aspoň 3x v týždni, takto to robí veľa rozumných žien, ktoré nemajú manžela doma
Chudacik chlapček 😟
Je zaujimave citat v diskusii vyssie, ako sa baby pohorsuju nad “nezvladnutelnym dietatom v detskom kutiku”, ktore je nevychovane, neempaticke a robi zle ich nekonfliktnym zlatickam. To najma preto, lebo “rodicia nezvladaju vychovu, nechaju deti bez hranic prejavovat city a vrieskat v obchode”.
@anonym_autor nečítala som celú diskusiu, len časť.
Potrebuješ vypnúť, aspoň na chvíľu. 2r. ak sa dá, šupni na chvíľu niekomu.
Ja mám medzi deťmi 1,5roka a prvý rok sme fungovali len "na prežitie". Bola som na prášky. Nestíhala som nič, varil manžel, keď prišiel z práce. Deti sa striedali pri spánku, mladšia bola a stále je aj teraz v 15tich extrémne citlivá, od malička doslova "revala" za všetko. Do toho sa staršia učila na nočník. Neboj, bude lepšie, hlavne si treba v hlave upratať, že je to malé dieťa, ktoré má iné vnímanie. Je dôležité, aby si nerobila medzi deťmi rozdiely.
Inak, pri tvojom opise nákupu som si spomenula na nás, kedy som bola hrdina, že mi stupienok ku kočíku stačí -haha. Jedenkrát sme boli v obchode, kedy sme mali problém doňho dôjsť ( 5min. cesta) a nákup, kedy ja kočík v jednej ruke, košík v druhej (lebo bez neho Ti šunku nepredali) a neriadená strela v podobe mojej staršie okolo mňa a o ceste domov ani nehovorím. Hneď ten deň som objednala dvojitý kočík, kde som nasadila obe deti a boli pod kontrolou, aj keď sa to staršej nepáčilo. Využili sme ho ešte dlho. Predsa len to 2 aj 3 ročne dieťa je ešte malé. A treba si pomôcť ako sa dá 🙂
Je zaujimave citat v diskusii vyssie, ako sa baby pohorsuju nad “nezvladnutelnym dietatom v detskom kutiku”, ktore je nevychovane, neempaticke a robi zle ich nekonfliktnym zlatickam. To najma preto, lebo “rodicia nezvladaju vychovu, nechaju deti bez hranic prejavovat city a vrieskat v obchode”.
@namornicka plač dieťaťa v obchode nikomu neubližuje, maximálne nejakému psychicky nevyrovnanému dospelému, ktorý má problém sám so sebou. Dieťa v kútiku, ktoré sáče, predbieha a ubližuje iným deťom je úplne iný prípad. A ani vtedy to nie je chyba dieťaťa, ale rodiča čo si naňho nedáva pozor

@anonym_autor V prvom rade, je mi luto, ako sa tu do teba zeny namiesto pomoci navazaju, skus to ignorovat. Ak si fyzicky unavena, skuste co najviac citat. Ja mam dvoch chlapcov, riadne sidla, ale od malicka vela vela citame, a hockedy potrebujem fyzicky oddych, citame. Sice je to narocne, citat nahlas niekolko hodin denne, ale na nezaplatenie. Mozes pri tom lezat, deti ta budu pocuvat, bude klud. Je to aj psychicky relax, teda pre mna ano 🙂. Mali sme na prespavacku u nas dvoch chlapcov, nie su nauceni citat, takze sme nemali tento druh oddychu a ja som bola vecer mega vycerpana, a to este len zacinala vecerna disco 😀 coskoro deti vyrastu, bude lepsie, dolezite je, aby ste tento cas stravili v co najvacsej pohode ako rodina. A nie je hanba poziadat o pomoc ci zaplatit vypomoc.