icon

Oľutovali ste umiestnenie jednoročného dieťaťa do jaslí?

4. mar 2025

Oľutovali ste niekedy, že ste dali jednoročné dieťa do jaslí? Ako to zvládali vaše deti a ako ste to zvládali vy? Budem rada za každú radu alebo skúsenosť. 😊

Strana
z3
alica110
Autor odpoveď zmazal
simona92101
4. mar 2025

Dcera chodi do jasli temer od 2 rokov.ale maju tam aj 1 rocne deti,niektore este nechodiace a teda nevyzera ze by boli spokojne.ucitelky hovorili ze su gro dna na rukach,uplakane,idu im zubky,tie spanky su tam vselijake..

janickacrazy
4. mar 2025

Sestra dávala malého od 1 roka, zvládal to veľmi dobre, len bol často chorý, takže nakoniec ho musela zobrať k opatrovateľke, lebo furt platila a malý tam bol 2 týždne, zase 2 týždne chorý a tak dookola. Pri opatrovateľke chorý nebol vôbec.

nynia
4. mar 2025

Rocne dieta to zvlada spravidla ovela lepsie ako 3-4rocne. Podla tam ani nie je dovod preco to lutovat.

ina2405
4. mar 2025

@nynia nemám osobnú skúsenosť, ale podľa psychológov je pre ročné dieťa ešte dôležitejšie mať jednu kontaktnú osobu, než pre trojročné, ktoré sa už osamostatnieva. A v najlepšom prípade to má byť matka. Len to ročné dieťa to nevie povedať nahlas.

nynia
4. mar 2025

@ina2405 Predpokladam, ze tam nebude cely den od rana do vecera tak tu osobu bude mat 🤣 a celostvetovo je len par krajin v Europe v ktorych je standard byt s dietatom az do 3 rokov. Tak to tiez o niecom hovori keby to bolo az tak potrebne tak maju tento system zauzivane aj ine staty.

siska53
4. mar 2025

Kamoska dala polrocneho, nemala vtedy inu moznost. Neviem sice, ci to lutuje, ale viem, ze s druhym dietatom bola doma normalne. Dalsia dala 1,5 rocneho, s druhym dietatom bola uz ale do 2,5 roka doma.
Ale viem, ze mama bola strasne nestastna, ked ma musela dat do jasliciek. Ale tam som dlho nebola, lebo sa ukazalo, ze kvoli zdravotnemu stavu do zariadeni chodit nemozem.

alica110
Autor odpoveď zmazal
ina2405
4. mar 2025

@nynia nezáleží na tom, ako je to v iných krajinách. Psychológovia sú v tomto jednotní, že pre dieťa je najprospešnejšie byť s mamou aspoň do troch rokov, nie len po večeroch. A nechcem sa tým dotknúť nikoho, kto dieťa v jasliach má, rozumiem tomu, že sa to nie vždy dá alebo ze s týmto mnoho ľudí nesúhlasí a jasle im vyhovujú.

carrot_apple
4. mar 2025

musela by som mať naozaj riadne platenú prácu blízko domu a istú ,aby som šla od takého malého dieťaťa...
1ročné dieťa= ten čas sním ti nik nevráti, ja som mala dieť pretože som ho naozaj chcela od 2 rokov som mala syna v jasliach = 3týždne choroba, týždeň tam
nikdy viac
Stálo ma to času a stresov, na peniaze kašlem,že mi ich jasličky zhltly,ale aspoň som zistila, že je alergik = tráva (5druhov)
Takže všetko zlé je na niečo dobré.
Znášal to naozaj dobre, inak problém nebol, ani dáko neplakal, no 1 ročné bude určite plakať, ja by som skúsila iba na 4 hodiny a 3x do týždňa. Postupne ho zaklimatizovať.

anavixy
4. mar 2025

@nynia to je hlupost… ano, je pravda, ze len malo krajin to ma tak ako my, ale pozri sa aj na vyjadrenia matiek z tych ostatnych krajin… hadam nejdeme popierat dolezitost pritomnosti matky pre rocne dieta na zaklade zle nastaveneho systemu v inych statoch

nynia
4. mar 2025

@ina2405 No, jednotni urcite nie su povedala by som, ze ani vacsina psychologov nie ak to ratam celosvetovo nie len na Slovensku ale aj na Slovensku poznam viacerych, ktori sa priklanaju k tomu, ze je to vhodne.

nynia
4. mar 2025

@anavixy Ja som napisala za seba ze PODLA MNA nie je co lutovat 🤣 som rada, ze vies respektovat aj iny nazor a nepotrebujes ma presviedcat o opaku 😉

katka533
4. mar 2025

Nedala by som, take dieta chce byt len s matkou, myslim, ze ujme aj vztah, sama som bola od pol roku v jasliach. Ja som moje dala az ked som videla, ze su psychicky pripraveni. Starsi 3,5 roka, mladsi 2,7

autor
4. mar 2025

@katka533 Prosim, pytam sa na osobnu skusenost. Tu nemas.

ina2405
4. mar 2025

@nynia nikdy som také vyjadrenie nepočula, ani nečítala

inaemre
4. mar 2025

Milujem vase vyjadrenia ze "take male dieta chce byt len s matkou". Cize ked ja som isla po roku do prace a dcerky ostali s manzelom, ich otcom, tak budu mat traumu? 🤣 Lebo otec nieje matka? 🫣

alica110
Autor odpoveď zmazal
oslo1
4. mar 2025

Syn isiel do jasli ked Mal rok. Sme v UK, som rada, ze som mohla byt na platenej materskej rok.

inaemre
4. mar 2025

@alica110 kazdy druhy komentar bol o tom ze "dieta ma byt s matkou"

beronsche
4. mar 2025

Odišla som od ročného dieťata do práce, ale dieťa bolo s blízkou osobou - mojou mamou, nie v jasliach. V danom čase to tak muselo byť, takže nemôžem povedať, že ľutujem alebo neľutujem.
Ale u nás to nebolo dobré. Dieťa bolo precitlivene, dlho na mňa naviazané, neskôr v predškolskom veku sme zistili , že je emočne nezrelé. Čiže aj to nezvládanie situácie pripisujem nezrelej nervovej sustave, hoci v čase, keď som nastúpila do práce, tomu nič nenasvedčovalo..

Moja svokra mala všetky deti v jasliach a často hovorí, že to veľmi ľutuje.

alica110
Autor odpoveď zmazal
beronsche
4. mar 2025

@inaemre nuž áno, nie je to pravda.
pre malé dieťa je ideálne, ak je s jednou, primárne sa starajucou osobou. Či je to matka, otec, babka, dokonca opatrovateľka, to až také dôležité nie je. V danom čase.

andreatytler
4. mar 2025

Tu kde zijem je materska rok (moze sa natiahnut na 1.5) roka.
Ked sme chodili pozerat jasle, pytam sa ako to deti zvladaju. Ucitelka vravela ze 1 rocne zvladaju nastup do kolektivu lahsie ako 3 rocne. Je to preto lebo 3 rocne su castokrat v obdobi vzdoru a prote uz maju svoju hlavu. Povedia si ze do skolky nejdu a budu na tom trvat 3 mesiace. To rocne dieta sa prisposobi novej situacii lahsie.
Tiez som nechapala ako ich dokazu naraz uspat, lebo ja som mala problemy uspat jedno, ale dokazu.
Deti sa naucia velmi rychlo samostatnosti. Nie preto ze musia, ale preto ze to odkukaju od inych deti.
To ci maju nejaku psychicku ujmu koli tomu ze nie su s mamou do 3 rokov sa neviem vyjadrit. Mozne to je. Ale to by potom muselo byt ovela viac psychicky problemovych ludi v statoch kde je materska menej ako 3 roky a to nemyslim ze sa deje.
Vyber sukromne jasle kde je minimalne jedna opatrovatelka na 6 deti.

beronsche
4. mar 2025

@nynia nejaký psychológ tvrdí, že jasle su vyslovene vhodne?
Nie, že akceptovateľné, ale vyslovene dobre pre vývoj dieťaťa?

Ak áno, to bude nejaká stara škola, mám za to, že moderná detská psychológia nič také vyslovne neodporúča ako vyvinu prospešné.
Ale ani ako zaručene poskodzujuce, to je tiež pravda.
Skôr je to individuálne, či to dieťa zvládne.

michaelamiako
4. mar 2025

Ahoj.ja tu skusenost este nemam,ale po velkej noci budem mat😀nasa mala ide po velkej noci do jasli(lebo musi a ja musim spät do prace)zijem v At a tu nie je rodicak do 3 r. sediet doma na riti s dietatom..ale mala bude mat 1,5r ked pojde. Ale ja si myslim,ze nasa mala nebude mat problem z jaslami,kedze deti ma rada co som si vsimla ked sme vonku a vidi deti tak hned za nami uteka a aj nato ze ma nejaku mamu zabudne😅😅Takze ak tvoje dieta javi zaujem o ine deti,tak si myslim ze nebudes mat problem..

lucia245
4. mar 2025

V našich mestskych jasliach sa ročné dieťa vyskytne ojedinele. Drvivá väčšina sú 2-3 roky. Ale teda s každým ročným dobre že neplačú učiteľky s ním... povedali, že ten pohľad neprajú nikomu a že im by im budovanie kariéry za toto určite nestálo (lebo to sú prípady u nás, žiadne osamelé matky odkázané na každé euro navyše).

beronsche
4. mar 2025

Inak je zaujímavé, že ženy ktoré musia/ chcú ísť do práce, aj keď majú dieťa do 3r, často označujú zeny, ktore sa rozhodli zostať s dieťaťom, ako tie, čo "sedia doma na riti.."
Rozmýšľam, čo ich vedie k takémuto výsmešnému označeniu...

janickacrazy
4. mar 2025

@beronsche pretože oni musia makať, tak asi závidia, že niekto ešte vegeti doma na gauči a to už ani nehovorím o ženách v domácnosti, tie by aj v zuboch roztrhli 🤐

13uzivatelka11
4. mar 2025

@beronsche tiež som sa nad tým pozastavila.. Pritom venovať sa živému zvedavému dieťaťu od rána do večera, zaberie veľakrát viacej energie ako ísť do práce.. Koľkokrát tu bol ten názor, že idú do prace si oddychnut od dieťaťa.. Zrazu sme lenivé a sedíme doma na riti 😅

Strana
z3