Oľutovali ste umiestnenie jednoročného dieťaťa do jaslí?
Oľutovali ste niekedy, že ste dali jednoročné dieťa do jaslí? Ako to zvládali vaše deti a ako ste to zvládali vy? Budem rada za každú radu alebo skúsenosť. 😊
@nynia prosim, ktori psychologovia sa k tomu priklanaju? Rada si rozsirim obzory.
Môj mal rok a 8 mesiacov. Ale mali aj mensie deti, najmensia mala tuším jeden rok. A zvládala to najlepšie. A že vraj vo všeobecnosti je to tak, potvrdili to aj sestričky v jaslickach. Môj syn už bol v tom čase na mne (na nás) riadne navyknuty a nacucnuty (pochopiteľne), čiže to bez plaču nie vždy šlo ráno. Tá mala ešte nebola v tej fáze. Čo som si všimla, boli tam deti rodičov, ktorí pracovali.. či museli, lebo peniaze, alebo museli, lebo sú práce, ktoré nepustia a jednoducho si nemôžeš dovoliť vypadnúť z nej tri roky, to neviem.
Na margo diskusie, keďže sa to uberá iným smerom a iba málo ľudí sa vyjadrilo, čo má vôbec skúsenosti, za to názor musí mať: nikdy som sa žiadnej matke nevysmievala za to, že je doma, ani neoznačovala za lenivé, pre mňa osobne to bolo veľmi náročné obdobie. Čo som však JA dostala teplé aj studené za to, že som dala malého do jasliciek a vrátila sa do práce skor, či preto, lebo som nekojila, teda ani neprajem nikomu a mohla by som o tom romány písať, koľkí mali za potrebu ma odsúdiť, a to ešte bola len skupina, ktorá aj mala gule mi to povedať do tváre, nehovorím o zvyšku, čo len poza chrbát, či tu na fórach anonymne. Čiže sa nedá zahanbiť ani "druhá strana", čo sa posmeškov a mudrovaní týka...
Kamarátka dala syna do jaslí, keď mal presne rok. Musela. Bola slobodná mama a dlhšie by to sama finančne nepotiahla. Povedala mi, že pokiaľ by mala na výber, do jasiel by ho nedala a zostala by s ním doma do troch rokov. Bolo jej to veľmi dlho ľúto a viem, že si aj poplakala. Syn sa jej ale adaptoval dobre, nemali problémy s ranným plačom. Tým, že bol malý, neriešil. Bol ale veľmi často chorý a v podstate aj stále je, ale tak nenavyberá si. Do práce chodiť musí.
A aku mam mat skusenost, ved to dieta ti to nepovie, ako sa citi, uz nebudes pre neho stred vesmiru, ked ti to nevadi, sak kazdy nech si robi ako chce
@nynia no nie, napisala si len ze podla teba nie je co lutovat, ale ja som sa nevyjadrovala k tomu, ale k tvojmu druhemu komentaru, kde pises, nie PODLA TEBA, ale spominas celosvetovy standard ako potvrdenie toho, ze dat rocne dieta do jasiel je uplne v pohode. Nehovoriac o dalsich tvojich komentaroch.. skus si nabuduce najprv precitat po sebe, nez budes vtipna
môj syn chodil od 18 mesiacov do jaslí na 3-4 hodiny od pol 9 do 12, zvládal to bez problémov
Zijem v zahranici,syn zacal ked mal 6m a dcéra 8m. Ľutovala som niekedy a niekdy zas som bola vďačná 😂 na zqciatku obcas nechceli ist ,ake celkovo obaja radi chodili;takze som bola kludna ze sa im tam lubi; ja sa s malými detmi neviem tak zahrať a vymysliet co snimi, . Nechodili cely tyzden;syn 3 dni. Dcéra este chodi a byva 4 dni
Moja isla ako skoro 1,5r, teraz ma 5 a nelutujem to, som rada ze som medzi prvou a druhou materskou bola nejaky cas v praci. Teraz pojde aj mladsi ako 2r. Ja som ich do vyse 1,5r oboch kojila a ked mali rok, tak 90% ich jedla bolo mlieko, takze by som si to v roku predstavit este nevedela, ale kazde dieta je ine.
Ja som sa do prace vratit nemusela, ale chcela som a myslim si, ze je to kazdeho osobna vec. Laska matky sa nemeria tym, kolko rokov je s dietatom doma. Ja ked som s detmi, tak sa im venujem, nesedia pri telke, necumia do mobilu/tabletu a podobne, v skolke/jasliach maju tiez svoje aktivity a program. Cez vikend vzdy niekam spolu ideme. Vela s nimi cestujeme. Myslim ze im nic nechyba a to ze som s nimi nebola do 3r alebo dlhsie doma si vobec nevycitam 🤷🏼♀️
@nynia aj cigarety zjavne škodia a predávajú sa. Neznamená,že ak niečo je zavedené v rôznych štátoch, tak je to LEN ok. Nejeden psychológ povedal,že možnosť dieťaťa byť s matkou do 3r je to lepšie v našom systeme. A ja súhlasím. Zároveň rešpektujem, ak si to niekto zariadi inak. Len príklad článok psychiatricky https://babetko.rodinka.sk/vychovavame/opatrova...
Podla toho ako kto moze, dietatu tam nejak zle nebude. Zase ti ludia tam su profi vedia co robia. Skor to je luto rodicom, lebo rok prejde a dieta je uz uplne ine povahovo, vie chodit, hovorit. Toto je ta nevyhoda. Samozrejme, ze ked pred nami robili prve kroky, tak sme to nepovedali, nebrali sme tu radost ked to spravili poobede doma 😉 Ale zas to je o tej emocionalnej bolesti rodica. Za mna com mensia skupina tym lepsie. U nas je teraz kde chodi syn 6 deti max na jaslickaroch. Za mna ideal. To ma clovek prehlad a tie deti maju tu vztahovu osobu dobre zafixovanu.
Velmi ma mrzi, ze tu pisu ludia bez skusenosti.
To oľutuješ až keď bude dieťa staršie. Ten čas sa nikdy nevráti. Nikdy.
Naozaj pokiaľ nejde o život, neexistuje, aby som ročné dieťa dala cudzej osobe niekam do jaslí.
Ja by som nedokázala dať takého maličkého synčeka do jaslí. Ja som bola šťastná, že som s ním mohla byť celé 3 roky doma. 🩵 Iné je, keď zostane mamina sama s dieťatkom a potrebujú peniaze. To je jediný dôvod, ktorý chápem.
Môj chodi od 1 roka ako 3mesiscov na 4 dni v týždni na cca 4 hodiny. 2-3m a uz bol veľký kamo teraz sa tesi na svoju triedu maju 9 deti od1do 3r a 3 ucitelky. Vobec neľutujem
Autorka
ak chces, napis mi správu, napíšem ti osobnú skusenost 🙂
Moj maly mal 1,5 roka. Ziadny problem nemal. Ale ja som vyberala štátne jasle, nie sukromne. Bolo tam asi 6 deti a 2 ucitelky a 1 zdravotna sestra. Sice nemali take moderne vybavenie ako sukromne a platilo sa skoro tak isto ale v súkromných bolo aj 15 deti na dve ucitelky. Za mna super. Ani choroby sme nemali a maly ako silny extrovert sa kazde rano tesil. Je to podla mna aj podla toho ake mas dieta. Ci je komunikatívne, je rado v kolektive a nema separacnu uzkost.
Autorka - zrejme hľadas uistenie, že to bude ok. Ale vieš, skúsenosť je neprenosna.. a skúsenosť iných ľudí neznamená pre teba a tvoje dieťa nič..
Viete co, stve ma jedna vec, a to je to, ze sa porovnava ako je to u nas a tam vonku. Su tam ale 2 roviny, jedna je ta ekonomicka a ako je nastaveny cely spolocensky system a potom druha rovina a to psychologicka. Ked pre to dieta a jeho vyvin je naozaj lepsie, aby malo do cca tych 3 rokov jednu osobu, ktora mu robi kotvu a emocionalnu stabilitu. To vo vseobecnosti a to sa obabrat neda. Niekto to odlucenie zvladne lepsie, niekto horsie. Ja som plakala aj v 1.rocniku za mamou a starkymi. Vacsinu casu som teda bola so starkymi doma, mam na nich len tie najlepsie spomienky, do skolky som chodila chvilku, co bolo nutne pred skolou. Bola a som citlivejsia a taku mam aj 1 dceru. Akoby som seba videla.
No ale vratim sa k tomu, co ma stve - ze kto zije mimo Slovenska, sa s despektom vyjadruje o matkach, ktore vyuziju tu slovensku moznost byt s dietatom doma 3 roky. Ak to ma umoznene, preco by malo byt zle "sediet 3 roky s deckom doma na riti" - fakt nerozumiem, kde sa berie tolko zloby. Vsak komu ako vyhovuje a ake ma moznosti. Rozumny clovek nebude predsa sudit matku, ked da dieta do jasli v 1 roku, lebo je taky system alebo musi. Ale ani tu, ktora si to odsedi doma do 3 rokov dietata. Tolerancia z oboch stran.
A tu sa vzdy rozputaju hadky kto z koho, a ako sme tu za opicami a chceme len sediet doma na riti. No veru vela nesedime, ale o tom potom 😅🤣.
Ja len tolko k tomu, osobnu skusenost teda nemam, ale svokra bola stastna, ked 3 mesiace po nastupe do prace (dieta malo rok a 3 mesiace) ostala tehotna a kedze mala rizikove, tak ostala doma na PN a dieta si nechala doma. Strasne zle to znasal syn a aj ona. Jej by to teda luto bolo a ten system bol vtedy tiez taky - do zariadenia a mama pracovat. Ci chces, ci nie. Kto mal tu moznost, nechal dieta so starkymi, ako nasi mna.
@beronsche Ja hladam osobnu skusenost. Ale tu väcsinou len ludia vyjadruju nazor a pritom dieta v jasliach nemali.
Ale ved ti tu píšu ľudia, ze dieťa dali do jasli a skôr a väčšinou to tie deti zvládali dobre.. Ja neviem aké ty máš dieťa, ja nemám napríklad moc spoločenské dieťa a veľmi dlho si zvyká, v škôlke je síce rad, ale nechce sa mu tam stále chodiť ani druhý rok, veľká výhoda ze ten prvý rok ako tak dobre zvládol je ten, ze svokra je jeho učiteľka..sestrin syn po týždni v škôlke ju ráno budil a vyťahovať topánky ze už nech idú do škôlky.. Dieťa si zvykne na všetko.. Ale väčšina mamiciek ti tu písala že skôr tie ženy to po čase ľutovali..
Ja som minule videla na fb komentár, ako si žena chválila súkromnú škôlku, resp. Jaslicky, ako tam dieťa všetko naučili, odplienkovali, naučili ho samého jest, obliekať sa a neviem co všetko este.. Mne len napadlo, čo ho doma naučila ona.. 🤷♀️ ja ešte celkom beriem, čo tu niektore písali ze dávajú dieťa na 4 hodiny.. To mi príde taky super kompromis, mama si oddychne, doma v kľude porobi, prípadne ak má dáku prácu na pol dna a potom zvyšok dňa je s dieťaťom, tie 4 hodiny fakt nie sú veľa.. Ale mňa stále občas ešte mrzí, že v práci musí človek tráviť viacej času cez deň ako doma s rodinou a každý jeden deň sa teším, keď ideme pre syna o pol 4 do škôlky 🤷♀️
@anavixy ten celosvetovy standard bol ten dovod preco som si o tom zacala citat viac a aj som to osobne konzultovala s psychologickou a nakoniec som sa priklonila k tomu, autorka sa pyta na skusenosti a moja je taka, ze nevidim dovod, co na tom lutovat 🤷🏻♀️ je to moja skusenost a moj nazor. Nech kazdy sa rozhodne tak ako chce v tomto.
@zuzudrnda Ja netvrdim, ze v tom nie su dva tabory co je vhodne ja pisem svoju skusennost a to, co som si vyhladala resp. osobne sa poradila s psychologickou 🤷🏻♀️
@tamta Citala som o tom ale bol to pred rokmi ked som si hladala o tom informacie aj z inych statov ako SK a CZ teraz nemam cas to hladat 🤣 a aj ucitelky v jasliach to potvrdili, ze rocne rychlejsie sa adaptuju (vacsina) oproti starsim detom koniec koncov aj ja sama som toho bola svedkom rano v satni rocne alebo do takeho roka a pol neplakali deti, starsie niektore aj pravidelne plakali, hadzali vsetkym o zem a tak podobne.
@beronsche Ja som napisala len svoju skusennost, co aj autorka chcela a to, co som si o tom sama zistila resp. po osobnej konzultacii so psychologickou. 🤷🏻♀️ A keby som mala pocit, ze jasle nie su vhodne a aj by sa mi to potvrdilo zo svojej vlastnej skusenosti tak nenapisem, ze podla mna na tom nie je co lutovat. Myslim, ze kazdy kto ma pristup k internetu a ovlada aspon jeden cudzi jazyk si vie najst nespocet clankov, podcastov, diskusii na tuto temu a z daleka nie vsetky nazory su jednotne, ci ano alebo nie.
@nynia nie, jednotne rozhodne nie sú. Ale trend je jednoznačný.... A nie je v prospech skorého odlúčenia.
Nemôžeš všeobecne tvrdiť, že "nie je čo ľutovať", keďže je to vysoko individuálne. Veľmi záleží od jaslí a konkrétneho dieťaťa. Môžeš iba povedať, že ty neľutujes.
Rovnako ako môžem povedať ja, že moje rozhodnutie odísť od 1r dieťa do práce, mu neprospelo. Tiež potvrdené psychologickou. Ale situácia bola aka bola a z toho som vtedy vychadzala.
Preto som aj autorke písala, že skúsenosti iných ľudí sú jej úplne na nič. Tu, viac ako v akejkoľvek oblasti platí, že skúsenosť je naozaj neprenosna..
@13uzivatelka11 Ja som sa presne nad tým zamýšľala: že s kolegom, kolegyňou trávim omnoho viac času, ako s vlastným mužom a dieťaťom. Manžel detto. Ja končím casto okolo pol.piatej, utekám už len taxíkom po malého, (ináč by som nestíhala) ktorý je od pol ôsmej v škôlke, manžel príde po deviatej večer domov. Je to šialené. A koľkokrát keď som už s malým, tak zazvoní mobil, lames hlavu nad robotou aj doma, lebo furt dačo, proste vnímam, že v hlave "nie som tam" kde by som už mala byť. Moja prababka by mavla rukou, že dnes to už máme jednoduché, všetko automatické a elektronické, že oni museli manuálne makať na poli a tiež nemali čas na deti, ani to tak neprežívali, ale čo ja viem... Neviem ako vy ostatní, ale všetky tie lehoty, povinnosti, tu zaplatiť hento a tamto dovtedy, poistky, práca, nákupy atď. mi zaberajú strašne veľa času a energie, nemám pocit, že toho mám menej, mám toho tiež dosť, len ináč. A niekde na konci toho všetkého je ten spoločne strávený čas s rodinou. Smutné.
@beronsche pisala som iba moju vlastnu skusenost z ktorej nie je co lutovat. Autorka sa pytala na osobne skusenosti, ktoru som jej dala. 🤷🏻♀️ Nepisala som to vseobecne, preto tam je "podla mna". Keby som to chcela vseobecne napisem to bez toho ale je to len a len co vyplyva z mojej skusenosti.
ma znacne skusenosti a vidi dosledky.
ponuka aj prakticke riesenia