Porozumenie a reč u 22-mesačného dieťaťa
Ahojte.
Idem sa Vás opýtať .
Mám synčeka má čerstvých 22 mesiacov . A mám pocit, že porozumenie je slabšie a tým pádom aj reč je zlá .
Na meno reaguje na prvý krát asi od 1,5 roka. Či doma alebo vonku a zavolám naňho hneď zareaguje. Očný kontakt bol slabší ale tiež sa dosť zlepšuje . Malý je ďalekozraký má 3 dioptrie a okuliare nechce nosiť čiže nevidí dobre do blízka (takže asi aj preto bol ten očný kontakt nie bohvie aký). Prstom ukazuje od 11tich mesiacov aj zdieľanie pozornosti je, asi nie možno na 100%, ale je . Hrubá motorika je super v tej je asi aj dopredu jemná je tiež OK si myslím. Je to veľmi živé dieťa.
Porozumenie :
Keď sa ho opýtam kde je mama, ocko a starká ukáže, jednoduché poveli dones, odnes, sadni si atď. chápe.
Poviem ideme papať ide do kuchyne, ideme umyť ruky ide do kúpeľne, vyzuj si topánočky sám si ich vyzuje…
Časti tela mi ukáže kde ma vlásky, očko, nos, zuby, jazyk, bruško, pupok, rúčky, nožičky, palček na nožičke.
Keď má autíčka rôzne a poviem mu podaj mi traktor podá mi správne auto.
Ale zložitejšie veci zober knižku a odlož ju tak to už nechápe. Dvojstupňové poveli nechápe.
V knihe keď sa niečo pýtam kde je ukáže . Aj sám si ukazuje v knižke povie zvuk alebo po svojom názov danej veci alebo zvieraťa. Napríklad ukáže na sanitku a povie “ka” opýtam sa ako robí sanitka tak povie “vauvau”. A samozrejme keď na niečo ukáže pozrie sa aj na mňa.
Čo sa týka reči :
Je to slabota. Keď chce povie mama ale fakt musí chcieť , ocko je “ko”ale sám od seba nás neosloví jedine keď napríklad idem od kočíka tak kričí mama mama alebo keď ma hľadá.
Keď niečo chce väčšinou nás zoberie za ruku dovedie nás kde je daná vec a ukáže nám prstom alebo občas aj povie. Chce dudku aby som mu podala tak ukáže prstom a povie “duda”. Ale niekedy mu musím povedať ukázal mi prštekom čo chceš a ukáže .
Má aj svoje skrátené slova, ktoré používa a používa ich funkčne.
Keď sa ho ja niečo opýtam kde je dáka vec tak aj ukáže a povie “tam” . Mám pocit, že sa snaží rozprávať . Aj v pesničkách si dopĺňa zvuky ,napodobňuje aj robí to čo spievajú .
Tak povediac my mu doma väčšinou rozumieme čo chce ,nemá žiadne záchvaty hnevu.
Napríklad chce v TV pesničku o traktore tak mi ukáže hračkársky traktor a povie “kaka” a ukáže na TV a začne tancovať . Skôr sa hnevá keď mu to zakážem.
V 18tich mesiacoch sme boli u Dr.Jánošíkovej lebo dáke veci sa mi proste nepáčili. Ona usúdila, že autizmus tam nevidí ale že skôr malý má OVR a odporučila mi logopeda. Nezrelá CNS ale náprava v čase. A že má prejavy hyperaktivity a poruchy pozornosti .
V auguste ideme ku klinickému logopédovi.
Tak chcem len vedieť či je možné že časom sa to aj samé upravý to porozumenie a aj reč alebo môže to byť niečo vážnejšie ?
Alebo len ja zbytočne stresujem a chcem od neho príliš veľa ?😏
Opísala si úplne normálne dieťa, ktoré proste neskôr začína rozprávať...
@glade22 tak dúfam že potrebuje len čas. A ono to príde.
Zober knižku - chápe a odlož ju - nechápe, to je abstrakt, ak povieš odlož ju do police - bude chápať (ak vie, čo je polica). To neni o dvojstupňovom povele ale abstrakt, vs konkrétna vec. Napr uprac si hračky vs daj hračky do škatule 🙂. Toto bude trvať tak do cca 4-7r. To že nerozpráva je tiež ok, nemusí vedieť ešte, ak sa ti to nezdá objednaj sa na logopediu. To že sa hnevá - pozri terrible two, toho si ešte užiješ dosť. Začína mu obdobie, kedy sa naplno prejaví jeho osobnosť, proste začne si presadzovať svoj názor viac a odporovať tvojmu.
Zober knižku - chápe a odlož ju - nechápe, to je abstrakt, ak povieš odlož ju do police - bude chápať (ak vie, čo je polica). To neni o dvojstupňovom povele ale abstrakt, vs konkrétna vec. Napr uprac si hračky vs daj hračky do škatule 🙂. Toto bude trvať tak do cca 4-7r. To že nerozpráva je tiež ok, nemusí vedieť ešte, ak sa ti to nezdá objednaj sa na logopediu. To že sa hnevá - pozri terrible two, toho si ešte užiješ dosť. Začína mu obdobie, kedy sa naplno prejaví jeho osobnosť, proste začne si presadzovať svoj názor viac a odporovať tvojmu.
@denkabemommy v auguste ideme na ligopediu. Možno je chyba vo mne a nesprávne sním komunikujem.
Mne veľmi pomohli knihy o výchove pochopiť, čo je úplne bežné 🙂 napr detsky mozog vysvetlený rodičom
Mne veľmi pomohli knihy o výchove pochopiť, čo je úplne bežné 🙂 napr detsky mozog vysvetlený rodičom
@denkabemommy ďakujem za radu 🙂
Ahoj mám 4 deti a každé je alebo bolo iné prvá tá bola neskutočne šikovná napríklad čo sa týkalo chodenia mala 9 mesiacov a už sama chodila . Mala 13 mesiacov a prišla za mnou a povedala mami pási namiesto páči druhý nechodil ešte v roku ale pekne rozprával tretí napríklad mal 7 mesiacov a vôbec sa nevedel pretočiť z boka na bok a už som si myslela že niečo nieje v poriadku ale to iba zato keď som to porovnávala zo staršími a najmladšia bude mať zajtra rok a taktiež je úplne iná neboj všetko je v poriadku netreba hneď robiť paniku síce ja som tiež robila 🙈ale uvidíš drobec potrebuje len čas 🫶🫶🫶
Ahoj mám 4 deti a každé je alebo bolo iné prvá tá bola neskutočne šikovná napríklad čo sa týkalo chodenia mala 9 mesiacov a už sama chodila . Mala 13 mesiacov a prišla za mnou a povedala mami pási namiesto páči druhý nechodil ešte v roku ale pekne rozprával tretí napríklad mal 7 mesiacov a vôbec sa nevedel pretočiť z boka na bok a už som si myslela že niečo nieje v poriadku ale to iba zato keď som to porovnávala zo staršími a najmladšia bude mať zajtra rok a taktiež je úplne iná neboj všetko je v poriadku netreba hneď robiť paniku síce ja som tiež robila 🙈ale uvidíš drobec potrebuje len čas 🫶🫶🫶
@jarka0 je to moje prvé babo a ani nemám ským porovnať tak väčšinou vychádzam z toho čo čítam tak preto tiež hneď panikárim či je to OK či nie …
Áno zbytočne stresujes. Ešte "včera" to bolo bábätko dnes od neho chceš aby chápalo povely. Pockaj medzi 2 a 3 rokom. Dieťa sa bude skokmi vyvíjať ze nebudeš chápať kde tie veci berie. Dieťa nasava, učí sa každý deň . zrazu zacne hovoriť slová ktoré si ho poriadne ani neučila iba ich zapoculo.
Čo čítam,je to úplne normálne správanie ani nie dvojročného dieťaťa.
Ja neviem, veď nemá ani 2 roky a Ty podľa mňa od svojho dieťaťa žiadaš až príliš veľa ... Veď chce to čas ... Môj ma 3,5 roka a len teraz napríklad idem riešiť logopédiu, nakoľko som čakala, ako sa reč vyvinie ...
Chceš od neho priveľa.
Áno zbytočne stresujes. Ešte "včera" to bolo bábätko dnes od neho chceš aby chápalo povely. Pockaj medzi 2 a 3 rokom. Dieťa sa bude skokmi vyvíjať ze nebudeš chápať kde tie veci berie. Dieťa nasava, učí sa každý deň . zrazu zacne hovoriť slová ktoré si ho poriadne ani neučila iba ich zapoculo.
@ella1234 asi fakt chcem od neho veľa . Dám mu čas . Ono je to podľa mňa tým že som skoro stále sním sama a nepočuje toľko reči a preto je to také slabšie . Že nemá z čoho až tak nasávať .
Ja neviem, veď nemá ani 2 roky a Ty podľa mňa od svojho dieťaťa žiadaš až príliš veľa ... Veď chce to čas ... Môj ma 3,5 roka a len teraz napríklad idem riešiť logopédiu, nakoľko som čakala, ako sa reč vyvinie ...
@nikoleta999 no logopeda riešim na odporučenie psychologičky . Ale tak uvidím možno ma prekvapí a rozhovorí sa zrazu aj do vtedy 🙂
Čo čítam,je to úplne normálne správanie ani nie dvojročného dieťaťa.
@jaskolka asi len chcem priveľa
No tak to sa mýliš dieťa v takom veku nepotrebuje okolo seba 10 ľudí a počúvať ich..to je nanho náročné. Úplne mu stačís ty a jednoduché hranie a nabalovanie slovíčok, kazodedenne aktivity.
Čítať si menej na internete, neporovnavaj deti m3dzi sebou. Áno dočítaš sa ze niektoré dieťa v 2rokoch rozprávava vety, obleče si ponožky,nakŕmi sa samé. Ale ide to od mamiciek ktoré sa chcú pochváliť dieťaťom ved na tom nie je nič zlé...ale nie je zle keď je dieťa v niečom proste priemerne alebo aj pomalšie napríklad.
No tak to sa mýliš dieťa v takom veku nepotrebuje okolo seba 10 ľudí a počúvať ich..to je nanho náročné. Úplne mu stačís ty a jednoduché hranie a nabalovanie slovíčok, kazodedenne aktivity.
Čítať si menej na internete, neporovnavaj deti m3dzi sebou. Áno dočítaš sa ze niektoré dieťa v 2rokoch rozprávava vety, obleče si ponožky,nakŕmi sa samé. Ale ide to od mamiciek ktoré sa chcú pochváliť dieťaťom ved na tom nie je nič zlé...ale nie je zle keď je dieťa v niečom proste priemerne alebo aj pomalšie napríklad.
@ella1234 tak jasne že sa radi chvália 🙂napríklad moje dieťa či sa týka motoriky je orpti rovesníkom dopredu … kope do lopty počas behu, behá, chodí bez problémov , vylezie schody bez opory aj do kopca,aj na šuchačku čo má doma dokáže sám vyliezť a spustiť sa atd … v okolí rovesníci sa nedávno len rozchodili a on lieta ako šiši a ja za ním😂U nás je problém len tá rečová stránka .
Podľa mňa preháňaš. 99% matiek ani len netuší,čo slovo porozumenie znamená a ty to máš prestudovane až,až. V reči asi naozaj zaostáva, ale to sa ešte môže v pohode rozbehnúť. V tomto veku sú decká ako špongie, nasávajú o 106
Podľa mňa preháňaš. 99% matiek ani len netuší,čo slovo porozumenie znamená a ty to máš prestudovane až,až. V reči asi naozaj zaostáva, ale to sa ešte môže v pohode rozbehnúť. V tomto veku sú decká ako špongie, nasávajú o 106
@tetapetra no je pravda nemám sa skym poradiť a tiež porovnať tak čítam (ako blbá) a stresujem.
Zbytočne sa stresuješ, prestaň sledovať, čo by malo a nemalo dieťa robit a reči. Ľudia majú stále nejaké reči, jedným uchom dnu a druhým von. Nech si svoje deti komentujú. A ešte vyhadzovať peniaze za Jánošíkova v 1
a pol roku. 🤦
Zbytočne sa stresuješ, prestaň sledovať, čo by malo a nemalo dieťa robit a reči. Ľudia majú stále nejaké reči, jedným uchom dnu a druhým von. Nech si svoje deti komentujú. A ešte vyhadzovať peniaze za Jánošíkova v 1
a pol roku. 🤦
@rejka7 tak ja nechcem popravde nič zanedbať tak som vyhodila peniaze za to ….
Ale to nemôžeš, každý človek je iný. Ja ako mama dieťaťa s NKS, by som sa potom mohla zblázniť.
Ale to nemôžeš, každý človek je iný. Ja ako mama dieťaťa s NKS, by som sa potom mohla zblázniť.
@tetapetra ja viem že každé dieťa sa rozbieha inak jedno skôr druhé neskôr ale tiež sa bojím či tam nebude dáky problém. Ja viem že nie je ani cvičená opica ani nič podobné. Len napríklad som videla moje krstné dieťa v 1,5 roku a bolo s chápaním úplne niekde inde ako moje. Tak ma do dosť zneistilo. Že moje sa na to nechytá.
Za mňa popisuješ úplne šikovné dieťa, ktorému sa možno nechce ešte rozprávať. Jendo čo by som možno poradila je sa možno niekedy tváriť, že mu nerozumieš aby si ho trochu motivovala vymyslieť ako ti niečo vysvetliť a dosiahnuť svoj cieľ. Ja si myslím, že ti rozumie dobre. Dokáže pomenovať rôzne veci, ukázať.. čiže porozumenie by som povedala, že je fajn. Nemá ani 2 roky a myslím si, že od neho fakt priveľa očakávaš.
Pracovala som s deťmi a deti vedia niektoré "zameškané" veci dohnať bleskovou rýchlosťou. Ani sa nenazdáš a budeš rada keď sa ťa nebude na niečo pýtať :P. Známej syn bol na tom veľmi podobne ako popisuješ ty. Vídam ho raz za pár týždňov a STÁLE vidím posun a rozpráva čoraz viac - používa aj dvojslovné vety. Už niektoré slová neskracuje do jednej hlásky. Myslím si, že mu určite ešte daj čas.
Tak toto snáď ani pravda nieje. 🤦 Dávať dieťaťu povely ako psovi. No ja mám dosť. Ukazovať prstom. Chvala Pánu Bohu, že nemám teraz malé deti. Mne to príde, že len sa deti narodia, už ich šupnú psychológovi a behá pre nič k lekárom. Strašná doba. Aj dnes mi skoro jeden trotl skoro oko vypichol ako ukazoval decku v autobuse niečo. Otras. Máte úplne zdravé dieťa a vy z neho chcete silou mocou spraviť choré, alebo zaostalé. Kam táto doba speje. Asi máte dosť peňazí na vyhadzovanie a doma sa musíte strašne nudiť. Chodenie po lekároch je dobrý biznis. A predstavte si, mám skoro 18 ročného syna a vždy málo rozprával, až dodnes, lebo je introvert.
Tak ja ťa narozdiel od ostatných podporím. Podľa mňa robíš dobre. Vždy je lepšie ísť skôr ako potom ľutovať, že si dala na rady ostatných. Všetky problémy budeš totižto riešiť ty, nie oni. Ja som bola 1x v súkromnom CPP, kde bola detská psychologička a logopedička, keď mala dcéra 23 mesiacov. V tom čase hovorila len mamama a nejakých pár náhodných hlások, ktoré ale neznamenali nič. Porozumenie mala v tom čase ale nadpriemerné, už vtedy na úrovni 3-ročného dieťaťa (podľa logopedičky). Prešiel takmer rok, o dva mesiace má 3 roky a síce povie už pár normálnych slov (mama, tata, baba), no je to extrémna slabota oproti ostatným deťom. Začali sme chodiť znova k logopedičke (už pravidelne) a pridala som ešte JIAS terapiu. Porozumenie má stále vynikajúce, toto jej ostalo aj po takmer roku a logopedička bola unesená. 😀 Ale tá reč...Podľa mňa to treba riešiť, keď sa to rozbehne ok, keď nie, aspoň to budeš mať podchytené. Myslím si, že riešiť reč medzi 3-4. rokom je neskoro, ale každý nech si robí čo chce.
Za mňa popisuješ úplne šikovné dieťa, ktorému sa možno nechce ešte rozprávať. Jendo čo by som možno poradila je sa možno niekedy tváriť, že mu nerozumieš aby si ho trochu motivovala vymyslieť ako ti niečo vysvetliť a dosiahnuť svoj cieľ. Ja si myslím, že ti rozumie dobre. Dokáže pomenovať rôzne veci, ukázať.. čiže porozumenie by som povedala, že je fajn. Nemá ani 2 roky a myslím si, že od neho fakt priveľa očakávaš.
Pracovala som s deťmi a deti vedia niektoré "zameškané" veci dohnať bleskovou rýchlosťou. Ani sa nenazdáš a budeš rada keď sa ťa nebude na niečo pýtať :P. Známej syn bol na tom veľmi podobne ako popisuješ ty. Vídam ho raz za pár týždňov a STÁLE vidím posun a rozpráva čoraz viac - používa aj dvojslovné vety. Už niektoré slová neskracuje do jednej hlásky. Myslím si, že mu určite ešte daj čas.
@laurenciummm123 tak aj ja vidím že snaží ale pomaličky to ide . Takže musím sa len ukľudniť a čakať kedy to príde. A asi aj jemu dať trošku priestor nech sa aj on trošku potrápi a vysvetlí mi po svojom čo chce.
Tak ja ťa narozdiel od ostatných podporím. Podľa mňa robíš dobre. Vždy je lepšie ísť skôr ako potom ľutovať, že si dala na rady ostatných. Všetky problémy budeš totižto riešiť ty, nie oni. Ja som bola 1x v súkromnom CPP, kde bola detská psychologička a logopedička, keď mala dcéra 23 mesiacov. V tom čase hovorila len mamama a nejakých pár náhodných hlások, ktoré ale neznamenali nič. Porozumenie mala v tom čase ale nadpriemerné, už vtedy na úrovni 3-ročného dieťaťa (podľa logopedičky). Prešiel takmer rok, o dva mesiace má 3 roky a síce povie už pár normálnych slov (mama, tata, baba), no je to extrémna slabota oproti ostatným deťom. Začali sme chodiť znova k logopedičke (už pravidelne) a pridala som ešte JIAS terapiu. Porozumenie má stále vynikajúce, toto jej ostalo aj po takmer roku a logopedička bola unesená. 😀 Ale tá reč...Podľa mňa to treba riešiť, keď sa to rozbehne ok, keď nie, aspoň to budeš mať podchytené. Myslím si, že riešiť reč medzi 3-4. rokom je neskoro, ale každý nech si robí čo chce.
@lalala94 veď to ja chcem to riešiť čo z najkratšej cesty. Ak je tam dáky problém nech s tým pracujem ak nie tak budem len rada a kľudná. Ja z neho nerobím ani debila ani chorého ani nič podobné ale proste nechcem nič zanedbať a potom sa budeme s tým trápiť keď bude väčší .
Tak toto snáď ani pravda nieje. 🤦 Dávať dieťaťu povely ako psovi. No ja mám dosť. Ukazovať prstom. Chvala Pánu Bohu, že nemám teraz malé deti. Mne to príde, že len sa deti narodia, už ich šupnú psychológovi a behá pre nič k lekárom. Strašná doba. Aj dnes mi skoro jeden trotl skoro oko vypichol ako ukazoval decku v autobuse niečo. Otras. Máte úplne zdravé dieťa a vy z neho chcete silou mocou spraviť choré, alebo zaostalé. Kam táto doba speje. Asi máte dosť peňazí na vyhadzovanie a doma sa musíte strašne nudiť. Chodenie po lekároch je dobrý biznis. A predstavte si, mám skoro 18 ročného syna a vždy málo rozprával, až dodnes, lebo je introvert.
@dvanastka nikto nedáva povely dieťaťu ako psovi. Sú to jednoslovné vety ktoré by mal ovládať a urobiť. Nikto z neho nerobí ani chorého ani debila ani nič podobné. Len nechcem nič zanedbať aby sa potom malý trápil s tým, že sa nevie vyjadriť atď.
A druha vec áno táto doba je hrozná a kladie na všetko nátlak . všade sú dáke tabuľky, čo by malo dieťa robiť a čo nie a ja samozrejme všetko čítam a strachujem sa a to je chyba ale moja.
Ale som mama je to moje jedno dieťa ktoré milujem a bojím sa a chce pre svoje dieťa to najlepšie .Nič viac nič menej .
@glade22 jj, pravdepodobne. ale logopedovi chodte, my uz chodime tiez a boli sme na tom lepsie