Porozumenie a reč u 22-mesačného dieťaťa
Ahojte.
Idem sa Vás opýtať .
Mám synčeka má čerstvých 22 mesiacov . A mám pocit, že porozumenie je slabšie a tým pádom aj reč je zlá .
Na meno reaguje na prvý krát asi od 1,5 roka. Či doma alebo vonku a zavolám naňho hneď zareaguje. Očný kontakt bol slabší ale tiež sa dosť zlepšuje . Malý je ďalekozraký má 3 dioptrie a okuliare nechce nosiť čiže nevidí dobre do blízka (takže asi aj preto bol ten očný kontakt nie bohvie aký). Prstom ukazuje od 11tich mesiacov aj zdieľanie pozornosti je, asi nie možno na 100%, ale je . Hrubá motorika je super v tej je asi aj dopredu jemná je tiež OK si myslím. Je to veľmi živé dieťa.
Porozumenie :
Keď sa ho opýtam kde je mama, ocko a starká ukáže, jednoduché poveli dones, odnes, sadni si atď. chápe.
Poviem ideme papať ide do kuchyne, ideme umyť ruky ide do kúpeľne, vyzuj si topánočky sám si ich vyzuje…
Časti tela mi ukáže kde ma vlásky, očko, nos, zuby, jazyk, bruško, pupok, rúčky, nožičky, palček na nožičke.
Keď má autíčka rôzne a poviem mu podaj mi traktor podá mi správne auto.
Ale zložitejšie veci zober knižku a odlož ju tak to už nechápe. Dvojstupňové poveli nechápe.
V knihe keď sa niečo pýtam kde je ukáže . Aj sám si ukazuje v knižke povie zvuk alebo po svojom názov danej veci alebo zvieraťa. Napríklad ukáže na sanitku a povie “ka” opýtam sa ako robí sanitka tak povie “vauvau”. A samozrejme keď na niečo ukáže pozrie sa aj na mňa.
Čo sa týka reči :
Je to slabota. Keď chce povie mama ale fakt musí chcieť , ocko je “ko”ale sám od seba nás neosloví jedine keď napríklad idem od kočíka tak kričí mama mama alebo keď ma hľadá.
Keď niečo chce väčšinou nás zoberie za ruku dovedie nás kde je daná vec a ukáže nám prstom alebo občas aj povie. Chce dudku aby som mu podala tak ukáže prstom a povie “duda”. Ale niekedy mu musím povedať ukázal mi prštekom čo chceš a ukáže .
Má aj svoje skrátené slova, ktoré používa a používa ich funkčne.
Keď sa ho ja niečo opýtam kde je dáka vec tak aj ukáže a povie “tam” . Mám pocit, že sa snaží rozprávať . Aj v pesničkách si dopĺňa zvuky ,napodobňuje aj robí to čo spievajú .
Tak povediac my mu doma väčšinou rozumieme čo chce ,nemá žiadne záchvaty hnevu.
Napríklad chce v TV pesničku o traktore tak mi ukáže hračkársky traktor a povie “kaka” a ukáže na TV a začne tancovať . Skôr sa hnevá keď mu to zakážem.
V 18tich mesiacoch sme boli u Dr.Jánošíkovej lebo dáke veci sa mi proste nepáčili. Ona usúdila, že autizmus tam nevidí ale že skôr malý má OVR a odporučila mi logopeda. Nezrelá CNS ale náprava v čase. A že má prejavy hyperaktivity a poruchy pozornosti .
V auguste ideme ku klinickému logopédovi.
Tak chcem len vedieť či je možné že časom sa to aj samé upravý to porozumenie a aj reč alebo môže to byť niečo vážnejšie ?
Alebo len ja zbytočne stresujem a chcem od neho príliš veľa ?😏
@glade22 jj, pravdepodobne. ale logopedovi chodte, my uz chodime tiez a boli sme na tom lepsie
@princezna_bosorka jasné pôjdeme v auguste a uvidíme čo povie 🙂

Pozri ja mám 2 ročného, síce bol predčasne narodený ale s jeho rečou je to tiež bieda. Chápe všetko, rozumie mi ja rozumiem jemu. Keď chce rýchlo sa niečo naučí ale väčšinou sú to lotroviny. Vie mi ukázať čo chce kde to je, urobi čo mu poviem. Keď má náladu, aj hatlaninou zopakuje. Ale jeho základne slova sú papa, piť, daj, nie, ma je mama, a je auto.
Proste ide mu to pomalšie, nemam o neho strach že by mu niečo bolo lebo všetky ostatne parametre spĺňa. Ide aj na skúšku do skolky, možno mu to pomoze v rozvoji.