Prečo deti utekajú pred mojou dcérou?
Mam dcéru 2 a pol roka, zboznuje deti ale je dosť kontaktná. To znamená, že prídeme na ihrisko a najradsej by všetky deti postiskala. Chápem, že niektoré deti to nemajú radi a ja to rešpektujem, lenže každé jedno dieťa pred nou uteká keď sa co i len priblíži. Som z toho taka smutná, že ju proste k sebe nevezmu. Vysvetľujem jej aj, ze nemôže ísť len tak za hocikym a objímať ho, lebo to nemá každý rad ale nedá si povedať. Ci sú to mladšej, či staršie deti všetky od nej utekajú... ale to aj predtým ako by sa ich snažila objať. Len proste prídeme na ihrisko, vidi nejaké dieta tak ide ku nemu a to dieta hneď otočí.
Mame také ihrisko kde je vyvýšené plošina, mala sa hrala s kamienkami a išla ku trojici deti , tie sa vzápätí rozbehli a vyšli na plosinu, chlapec poznamenal ... dúfam, že sa tu hore nedostane. Ja už ani nemám chuť chodiť na tie ihriska ,lebo všetci sa pekne hrajú ale pred mojou utekajú akoby bola nejaká zrúda. Možno som precitlivela, ale keby moja utekala pred nejakým dieťaťom, tak sa ju skúsim nejak navodiť aby sa pohrala aj stým dieťatkom, samozrejme bez objimaciek ak to nechce. Ale som z toho zúfalá. Bojím sa normálne keď pojde do škôlky, že tam bude z nej taka samotárka.
A to "prevalcovat" no... vies ja viem akou silou mna vedel odstrcit, ked bol o rok mladsi (a to teraz nema este ani 2 roky) a vidim, ze pre neho nie je problem manipulovat s relativne tazkymi vecami... preto si viem predstavit situaciu, ze sa na neho tvoja dcera vrhne ho obijmut a moze sa stat, ze jeho silou ju proste "prevalcuje", lebo proste nema v jeho veku mozgovu kapacitu na ovladanie svojej sily.
Kazdopadne dodam, aby sme nezneli nejako nasilnicky :D Nikdy nijake dieta neodstrcil ani nesiel fyzicky do bitky, ani ked ho niekto omylom podrazil, zobral mu ciapku alebo drgol... no viem ako reagoval, ked som sa ho snazila tulit, tak ti len hovorim, ze aj v ramci bezpecnosti tvojej dcery to treba nejako ukocirovat, hoci aj nechodenim na to ihrisko isty cas
@reela ako ved ja si to o vás ani nemyslím. Len mi to prišlo moc aj keď viem, že moja dcéra si teda tiež vie dovoliť ako som písala aj v príspevku, beriem v úvahu, že nie každý to ma rad. Len teraz som trocha zaskočená tým, ako to vnímajú aj napríklad rodicia. Aspoň u mňa môžu vidieť, že mám snahu o to aby to nerobila. Ale, že je potom na ihrisku všetkým nepríjemná naša spoločnosť má ešte viac desí.
@anonym_autor som rada, ze niekto, kto ma potrebu zakladat anonymne diskusie...pripadne prispievat do takychto hlupych tem anonymne, sleduje, kedy a co pisem.
mat tak vas cas a huzevnatost...
@nyusika casu maš dost si tu stale si neprijemna ako jezibaba deti nemáš čo ty vies o vychove vedela som že sisi prisla kopnut frustrovana zena
Treba ju proste naučiť nerobiť to bez opýtania. Síce je ešte malá ale keď to budeš stále opakovať naučí sa. Nikto nemá rád keď ho cudzí ľudia chytajú.
@anonym_autor posledne co budem ucit moje dieta, aby strpelo ked niekto nerespektuje jeho osobne hranice. Aj za cenu zvalcovania, ked ocividne neposluchne na pekne slovo.
A toho nastupu do skolky a odclenenia sa obavas opravnene. Syn ma v skolke takehoto nasilnrho objimaca. Len sa to eskalovalo, maly v tuzbe po pozornosti zacal hryzt a inak ublizovat - hadaj kto nie je pozvany na ziadnu oslavu narodenin ani play date?
@anonym_d51e0e ďakujem za povzbudive slová, veľmi si ich vážim. 🙂
@reela ako ved ja si to o vás ani nemyslím. Len mi to prišlo moc aj keď viem, že moja dcéra si teda tiež vie dovoliť ako som písala aj v príspevku, beriem v úvahu, že nie každý to ma rad. Len teraz som trocha zaskočená tým, ako to vnímajú aj napríklad rodicia. Aspoň u mňa môžu vidieť, že mám snahu o to aby to nerobila. Ale, že je potom na ihrisku všetkým nepríjemná naša spoločnosť má ešte viac desí.
@anonym_autor inak ja som tuliaca ako tvoja dcera, tak ju viem trosku pochopit ;D je to tazke, ale podla mna to pochopi, uz len ako bude rast a mozog sa jej vyvijat
Treba ju proste naučiť nerobiť to bez opýtania. Síce je ešte malá ale keď to budeš stále opakovať naučí sa. Nikto nemá rád keď ho cudzí ľudia chytajú.
@januska12323 mala mi ešte nerozprava, otázka nehrozí. Ale už som objednala tu knižku, čo mi odporúčala jedna pani, budeme čítať. Ale fakt nemám chuť ísť po tomto na nejaké ihrisko, len neviem ci by to nebola chyba
@nyusika co som nevzala v úvahu ? Jedine to, žeby malo byt mojej dcére ublížené. Ja deti rešpektujem, že to nechcú asi radšej nebudeme chodiť ani na ihriska, lebo ma mrzí ze ani dospelí nemajú v láske takéto deti. 🙂
@anonym_autor si velmi utlocitna na svoje dieta. Trosku uber plyn.
Preber si situaciu do dospelej verzie. I des si tak po meste, a zrazu k tebe vystartuje niekto uplne cudzi, ze - caaaaaau, ahoooooj, a vrchne sa na teba, zacne na objimat, ochmatavat, hladkat. Tebe by to prislo v poriadku? Pacilo by sa ti to? Bolo by si s tou situaciou uplne v pohode, a objatie by si opatovala, a pozvala by si totho cloveka na kavu, ze ved co, pobavime, pokecame, skamosime sa? Alebo by si toho cloveka odsotila, slovne by si ohradila co to ma znamenat, odisla by si, alebo by si mozno kontaktovala napr. mestsku policiu, ze ta niekto obtazuje? A keby si na prechadzkach mestom, tohoto konkretneho cloveka stretavala kazdy den, neobysla by si ho z daleka, ked by si o nom vedela, aky je? Nepovedala by si si pre seba pod nos - jezis maria, dufam, ze dnes za mnou nedolezie a da mi pokoj?
Zamysli sa, ako by v takej situacii bolo tebe. Presne tak sa citia tie cudzie deti.
Cize uz vies kde je problem...
@anonym_autor inak ja som tuliaca ako tvoja dcera, tak ju viem trosku pochopit ;D je to tazke, ale podla mna to pochopi, uz len ako bude rast a mozog sa jej vyvijat
@reela lebo ona ma ohromnú radosť keď sú tam deti, chce objat hrať sa ,pozorovať. A potom je taka no smutná lebo je sama. Vždy jej poviem, ak sa chce objať môže prísť za mnou, lebo tie deti nemajú radi objatie a pod. Už fakt neviem.
Ahoj, moja dcerka je podobna, ma rok a pol a tiez je velmi kontaktna ked ma okolo seba deti, ale akoby to vyciti ze ci moze ci nie a vtedy sa skusa skamaratit. Je mi velmi luto, ze ti malu deti odstrkuju, tiez by mi zovrelo srdce, keby to vidim. Urcite by jej ta knizka co pani spominala v tejto konverzacii by pomohla, my ju mame tiez, za mna je to vysvetlene pekne.
Co by som urobila ? Urcite vymenila ihrisko. Kedze tie deti ju poznaju, asi si daju medzi sebou vediet a konecna. Neviem aku mas dostupnost ihrisk, ale napriklad ak mate len toto jedno, stale je alternativou chodit na prechadzky. Ja napriklad nebravam malu velmi na ihriska, skor sa prechadzame, zbierame kamienky, konariky, listy, ukazujem jej zvieratka ked vidime nejake a tak. Skusila by som take nieco nejaku dobu (teraz ti na to praje aj pocasie lebo zacina jesen bude to vonku krasne) a napriklad po nejakom mesiaci dvoch skusila nejake ihrisko, ze ci to nebude lepsie, ze ci nebude mat trosku vacsi odstup alebo tak. Predpokladam ze skolku zacne buduci september takze mate este kopec casu na tom popracovat, aby aspon vedela navnimat, kedy je to vhodne a kedy nie. Velmi drzim prsty 🙂
@januska12323 mala mi ešte nerozprava, otázka nehrozí. Ale už som objednala tu knižku, čo mi odporúčala jedna pani, budeme čítať. Ale fakt nemám chuť ísť po tomto na nejaké ihrisko, len neviem ci by to nebola chyba
@anonym_autor neber to v zlom. Určite nebude chyba ak pôjdete na ihrisko. Keď bude dcérka staršia pochopí to. Do toho casu sa hraj s ňou ty aj keď chapem,že tá to veľmi mrzí. Mojim príspevkom som ti nechcela ublížiť,len ti vysvetlit,že aj ja ako dospelý človek to vnímam nepríjemne. Dcérku to prejde neboj
@anonym_autor si velmi utlocitna na svoje dieta. Trosku uber plyn.
Preber si situaciu do dospelej verzie. I des si tak po meste, a zrazu k tebe vystartuje niekto uplne cudzi, ze - caaaaaau, ahoooooj, a vrchne sa na teba, zacne na objimat, ochmatavat, hladkat. Tebe by to prislo v poriadku? Pacilo by sa ti to? Bolo by si s tou situaciou uplne v pohode, a objatie by si opatovala, a pozvala by si totho cloveka na kavu, ze ved co, pobavime, pokecame, skamosime sa? Alebo by si toho cloveka odsotila, slovne by si ohradila co to ma znamenat, odisla by si, alebo by si mozno kontaktovala napr. mestsku policiu, ze ta niekto obtazuje? A keby si na prechadzkach mestom, tohoto konkretneho cloveka stretavala kazdy den, neobysla by si ho z daleka, ked by si o nom vedela, aky je? Nepovedala by si si pre seba pod nos - jezis maria, dufam, ze dnes za mnou nedolezie a da mi pokoj?
Zamysli sa, ako by v takej situacii bolo tebe. Presne tak sa citia tie cudzie deti.
Cize uz vies kde je problem...
@elanor ale ja toto všetko rešpektujem.
Aj napriek tomu že moja dcéra nemá rada fyzický kontakt, keď príde na ihrisko dieťa ako je tvoja dcéra tak sa snažím moje dieťa motivovať aby dieťaťu dala šancu. Samozrejme ak vidím že mamička sa snaží tiež.
Všetko je to o ľuďoch, vidíš aké veci tu píšu. Netreba sa potom čudovať že sa deti správajú rovnako.
@reela lebo ona ma ohromnú radosť keď sú tam deti, chce objat hrať sa ,pozorovať. A potom je taka no smutná lebo je sama. Vždy jej poviem, ak sa chce objať môže prísť za mnou, lebo tie deti nemajú radi objatie a pod. Už fakt neviem.
@anonym_autor este mi napadlo, nemoze chodit vsade s macikom, ktoreho by tulila? Ze si ten "pud" odbije na hracke. Ale zas neviem, ci sa bude ju dat tak odtrenovat, ked je v takom veku, ze nie vzdy vysvetlovanie padne na urodnu podu.
@elanor ale ja toto všetko rešpektujem.
@anonym_autor z tvojich slov to, ale nejde. Keby si respektovala pocity tych cudzich a chapala ich, tak ti netrha srdce, ze z toho dovodu sa s tvojou nechcu hrat.
Ty vidis problem v nich, ze oni nechcu. Ale problem je ide. A dokial to nepochopis, nezmieris sa s tym, kde ten problem naozaj je a nezacnes ho razne riesit, tak sa z toho zacarovaneho kruku nedostanes.
Ahoj, moja dcerka je podobna, ma rok a pol a tiez je velmi kontaktna ked ma okolo seba deti, ale akoby to vyciti ze ci moze ci nie a vtedy sa skusa skamaratit. Je mi velmi luto, ze ti malu deti odstrkuju, tiez by mi zovrelo srdce, keby to vidim. Urcite by jej ta knizka co pani spominala v tejto konverzacii by pomohla, my ju mame tiez, za mna je to vysvetlene pekne.
Co by som urobila ? Urcite vymenila ihrisko. Kedze tie deti ju poznaju, asi si daju medzi sebou vediet a konecna. Neviem aku mas dostupnost ihrisk, ale napriklad ak mate len toto jedno, stale je alternativou chodit na prechadzky. Ja napriklad nebravam malu velmi na ihriska, skor sa prechadzame, zbierame kamienky, konariky, listy, ukazujem jej zvieratka ked vidime nejake a tak. Skusila by som take nieco nejaku dobu (teraz ti na to praje aj pocasie lebo zacina jesen bude to vonku krasne) a napriklad po nejakom mesiaci dvoch skusila nejake ihrisko, ze ci to nebude lepsie, ze ci nebude mat trosku vacsi odstup alebo tak. Predpokladam ze skolku zacne buduci september takze mate este kopec casu na tom popracovat, aby aspon vedela navnimat, kedy je to vhodne a kedy nie. Velmi drzim prsty 🙂
@haraburdova mame v okolí par ihrisk, na toto jedno chodíme lebo sa jej tam paci najviac ale to tiez nechodíme denne, presne pre to ako sa správa. Keď sme na prechádzke tak mi takto za deťmi neuteka. A dakujem aspon viem, že v tom niesom sama. 🙂
Ťažko je mať triezvy pohľad na svoje dieťa. Ja s tým mám tiež občas problém, čiže chápem. Len ty pozeráš na svoje dieťa ako na chúďatko s ktorým sa nechcú hrať. Keby som mamou dieťaťa ktoré je nasilu chytane, tak sa na tu malú pozerám inak.
Čiže pozrieť sa na to inak.
A teda ak vysvetľovanie nepomáha, treba vyvodiť dôsledok. Chytí dieťa - idete domov.
Obmedziť ihriska, dokola vysvetľovať.. Ak zas chytí dieťa, zas idete domov. Ty si jej matka, ty máš zakročiť, keď niečo také urobí a vyviesť z toho dosledok
@anonym_autor este mi napadlo, nemoze chodit vsade s macikom, ktoreho by tulila? Ze si ten "pud" odbije na hracke. Ale zas neviem, ci sa bude ju dat tak odtrenovat, ked je v takom veku, ze nie vzdy vysvetlovanie padne na urodnu podu.
@reela dačo budem musieť skúsiť, lebo nechcem aby bola samotár.
@ivangeline ale moja hlada, každé dieťa je predsa iné.
@anonym_autor moj syn je uzskostny nema extra rad deti je rad sam, dokonca aj ked ideme k nasim, vzdy sa pyta ci tam bude jeho sesternica (je od neho mladsia), on vobec nemusi.mensie deti ktore k nemu oridu nerozumeju mu a robia si co chcu kedze on sa nevie ubranit lebo bud zamrzne alebo tie deticky nerozumeju ze mu je celkovo ich pritomnost neprijemna. Je to aj pre mna frustrujuce lebo aj v skolke vidim aky ma stres a naozaj si tazko zvykal. "Neber si nic osobne", deti robia vzdy uprimne ako citia im sa neda vycitat, neber si to osobne su to deti konaju najlepsie ako dokazu, kamosku si najdete neboj 🙂
ked tak skusila by som to inak: vymyslela hru a nech sa hra s niekym koho poznate, ze tuto ukladajte kamienky kto bude mat dlhsieho hada a tak (to len tak ked si tie kamene spomenula som si vymyslela...).. proste nech sa hraju, zabavaju ale nedotykaju. Malym detom aj tak rodicia koriguju aktivity, takze im proste treba vymysliet nieco a mozno aj ine mamy sa pridaju.
Inak ako hrami sa neskamaratia a nezvyknu si na seba. casom pochopi ze stiskanie je no go, a aj deti ostatne budu mat viac rozumu a budu lepsie veiet vyjadrit svoje "pocity". Moja dcera tiez nema niektore veci rana a vyzeralo to presne ako opisujes, odisla, otocila sa, ... aj ked sa neskor pod vplyvom dospelych prisposobila, ze "treba sa spoluhrat", koncilo to iba zle a zase bolo moje dieta frustrovane. Cize ani tade cesta nevedie. Vekom sa to podla mna zlepsi, tak ak nema naaajlepsiu kamosku v 2,5r tak sa svet nezruti a neriesila by som tlacenie do hrania sa s detmi, ktore sa hrat s nou nechcu. A do skupiniek ju uz vobec nepchala na silu, tam deti casto byvaju take "neberieme novych clenov" :D
Okrem toho moze to dopadnut aj zle, niekto proste tvoje dieta odsoti. A to sa kludne moze stat.
@anonym_autor alebo, ak byvate blizko, tak sa daj dokopy s haraburdova a jej dcerkou a uz mate kamaratku vybavenu
@reela to ani neviem kto je :D
@anonym_autor alebo, ak byvate blizko, tak sa daj dokopy s haraburdova a jej dcerkou a uz mate kamaratku vybavenu
@reela uz viem, no niesme blízko. Ale aj tak ju potrebujem naučiť, ze sa to proste takto robiť nemá.
@nyusika co som nevzala v úvahu ? Jedine to, žeby malo byt mojej dcére ublížené. Ja deti rešpektujem, že to nechcú asi radšej nebudeme chodiť ani na ihriska, lebo ma mrzí ze ani dospelí nemajú v láske takéto deti. 🙂
@anonym_autor ja mám rada detičky, aj sa im rada prihovorim, ale ma stiskanie mám svoje , cudzie by mi bolo cudne stiskat ak by prišlo
@anonym_autor ja mám rada detičky, aj sa im rada prihovorim, ale ma stiskanie mám svoje , cudzie by mi bolo cudne stiskat ak by prišlo
@ladenka4 našťastie dospelých objímať nechce.
Ahoj, píšem ti z opačného spektra. Moja by tiež zdrhala pred tvojou :D a ešte by zobrala aj mňa a išla by preč z ihriska.
Sú rôzne povahy. Jednoducho je veľa detí, ktoré majú svoj osobný priestor vo výhradnom vlastníctve a cudzie osoby a deti tam nepúšťajú. Moja dcéra sa rada objíma ale s nami, s rodinou, najbližšími. A učím ju, že je to v poriadku. Je v poriadku odmietnuť, ak sa nám niečo nepáči a je nepríjemné.
Tvoja je kontaktná a je to v poriadku, ale stále jej povedz, "Emka, Lenka či Sárka, nie každý chce objatie." Môže objať teba. Môžeš ju objať ty a nech sa hrá, bez dotykov. Ak vidíš, že je to druhému dieťaťu nepríjemné zasiahni. Je to len obdobie, kým sa naučí ako to funguje. Je to predsa dieťa.
Buď hrdá, že tvoja dcéra si buduje rešpekt už v tak útlom veku! 🫡
Buď hrdá, že tvoja dcéra si buduje rešpekt už v tak útlom veku! 🫡
@sevrin no neviem, že sa jej strania nieje pre mňa respekt

Tiež sa stretávam s takýmito deťmi na ihrisku, a vadí mi to najmä preto, lebo som tam s kočíkom s malým bábätkom, kým sa syn zahrá, a tie deti (no lebo sú aj zvedavé, zatiaľ OK) pribehnú, naklonia sa do kočíka, a hneď chytajú malú za tvár, ruky. Je mi to nepríjemné, že musím zasiahnuť a rázne, a aj blbé, lebo styriarodičia z piatich sa na To fakt len pozerajú a komentujú že aha, bábo. Toto nesmie ani jej vlastný súrodenec, nakloniť sa tesne nad ňu, praskať jej do tváre a chytať špinavými rukami od piesku, nie že úplne neznáme deti. Môj syn je ináč extrémne nekontaktný, tiež by utekal pred tvojou 🙈 ale tak skúste zmeniť miesto, kde chodíte, a buď pri nej, zasiahni ak treba. To ju zrejme prejde, keď bude staršia, lepšie pochopi, že nemá stiskat deti len tak..