Syn 21 mesiacov sa nechce učiť nové veci. Je to normálne?
Ahojte mamičky, chcela by som sa s Vami poradiť.
Syn má 21 mesiacov a nechce / nevie sa nič naučiť. Učíme ho na nočník - bojí sa na ňom sedieť. Pred kúpaním sa vyciká pred vaňou vždy, keď mu dám dole plienku. 😅
Piť z pohára tiež nevie, radšej vodu povylieva alebo tam strká ruku… ale keď mu dám z pohára napiť ja, tak mu to problém nerobí.
Jedenie s príborom ho tiež neláka - väčšinou párkrát omočí lyžičku do jogurtu alebo kaši, trochu pooblizuje a položí vedľa misky, s vidličkou to isté, raz napichne, dá si do úst, pochválim ho, položí a už viac sa nesnaží.. aj som sa ho snažila viesť, že som mu chytila ruku a spolu sme takto papali, ale to sa len nervačí.
S rozprávaním je tiež celkom problém - povie len brm brm keď vidí auto, na psa hav, na mačku cici, otec je dada… keď ukážem na seba a poviem mama, tak znova len mrnčí a nechce povedať 🤦🏻♀️ hlavne že chodí po byte a vykrikuje stále bababa 🙄 rozumieť rozumie, keď mu poviem, že ideme papať, prebaliť sa, spinkať, poviem mu svetlo - ukáže na svetlo alebo ho chce zapnúť. Povieme daj si vodu, hneď si zoberie fľašu a napije sa. Vonku tiež poslúcha. Zavolám ho, tak ide za mnou. Na meno počúva, pokiaľ nie je niečím veľmi zaujatý, ale väčšinou sa otočí. Keď sa usmejem, usmeje sa aj on, keď sa zamračím, tiež sa zamračí - opakuje moje “tváre”.
Zahrať sa vie najdlhšie len s autíčkami alebo s duplom. Dávnejšie mal rád aj motorické hračky, aj sa mu darilo skladať vežu, bavila ho vkladačka, no to je teraz nula bodov. V knižke si najradšej listuje sám a keď ho niečo zaujme, ukáže na to prstom (väčšinou to je traktor alebo auto 😂).
Keď niečo robím, napríklad upratujem hračky do krabice, tak sa zapojí a upratuje so mnou. Celkovo opakuje všetko, čo obkuká odo mňa a od manžela, ale také základné veci ako pitie z pohára alebo jedenie s príborom obkukať nevie.
Samozrejme, vie dať rukou papa, ale aj to len mne alebo manželovi, nikomu inému nechce zakývať, alebo len občas. Keď poviem, sprav dupy dup ako slon, tak spraví. Ráno keď mu idú rozprávky a tam sa tancuje, dupe, tlieska, tak všetko opakuje. Keď mu niečo zakážeme, povieme nie, tak občas má nervičky, ale poslúchne, inokedy poslúchne bez problémov.
Iné deti na ihrisku ho tiež zaujímajú. Alebo len tak na prechádzke keď vidí dieťa, tak sa musí zastaviť a sledovať ho. 😄
Myslíte, že môže byť v niečom problém alebo je len trochu viac zaostalý?
Ďakujem za každú odpoveď 🙂 a prepáčte za tak dlhý príspevok, chcela som to čo najviac popísať
@simona20201309 áno 🙂
môj syn, dnes už 14,5 ročný 🙂 sa pustil rozprávať vo veku 22 mesiacov a čosi. Bol jún, svokra na návšteve. Dovtedy mal svoje slová - bma, bzuma, ham, ... mám ich napísané. Jedno ráno vstal a zrazu začal opakovať po nás. resp. prvé slovo po mužovi. Muž niečo okomentoval, že je to nahovno. A z postieľky sa ozvalo: hoňo. Túto storku si dodnes pamätáme. Muž ho vybral z postele a vraví mu: "choď povedať starkej, čo si sa naučil." Tak sme "hviezdili". Rodičia ako kvalitní učitelia hodnotného obsahu. To, čo sme povedali, opakoval od toho momentu.. Akoby v to ráno vstalo iné dieťa. Za 3 mesiace už rozprával celé vety. Proste dozrel. Počkaj aj ty a neporovnávaj.
@dahra tak to je naozaj milá spomienka, som sa pekne zasmiala na večer 😂 ďakujem krásne za povzbudenie 😊 hádam malý nepovie prvé slovo nejaké nevhodné, čo manželovi vybehne z úst, lebo to mu tiež bude svietiť v knižke 🤭
Hmmm, zbytočne stresujes. Nie všetky deti idú rovnakým tempom. Môj synovec začal rozprávať, keď mal 3 roky. Rozumel všetko, dokonca od necelých dvoch rokov nemal plienky, ukázal, že chce na nočník. Určite sa aj tvoj pokladík rozbehne, chce to len čas.
@pribinak poriadne, nie trochu
Opisuješ môjho syna 😂😂😂 môj má 23 mes ale je 2 mesiace skôr narodený. Rozumu ma niekedy až moc ale tiež mám pocit že stagnujeme jedine v čom napreduje je jedovanie sa 🤣
Ahoj, tvoj syn je urcite v poriadku, moja 21m dcera to ma podobne a urcite je v poriadku 🙂 nech sa Vam dari
@margotka17
@3petka
@jarkaslck
Ďakujem Vám krásne ženy 🙂 som rada, že sa tu nájdu ešte ľudia, ktorí hneď nekritizujú a neškatulkujú len pre to, že som mala obavy 🙂
ja tiež tak stresujem či je všetko ok, ale veľa som hladala čítala a vidím aj deti okolo mňa. Takže mu naozaj nechávam čas nech dozrie na to.

@svetlonos trošku sa cítim ako v škole 😂 ale nie, vážne beriem aj konštruktívnu kritiku. Ja na malého netlačím, to som nikde nespomenula 🙂 nechávam ho ísť svojím tempom. Len ako som už spomínala vyššie, chcela som sa čisto len informovať a už som sa aj ospravedlnila za to, že som to zle pomenovala, len naozaj mi iné slovo nenapadlo 🙄 chcela som si len rozšíriť obzory… ale ďakujem 🙏😊 áno, som zaostalá v tomto smere, ale rozhodne nie premotivovaná. Vôbec ho nedávam nasilu na nočník, nedávam mu nasilu lyžicu do ruky a ani naňho neartikulujem ako keby bol hluchý, len aby niečo povedal 😂 Len som chcela vedieť, či je to takto v poriadku, jeho správanie a tak 🙂