icon

Večne unavené 15-mesačné dieťa

monikabotosova
29. mar 2025

Ahojte maminky, mám 15 mesačného synčeka. Niekedy začiatkom januára aj prešiel na jeden spánok, lebo keď mal dva, už druhý mal okolo piatej poobede a to nebolo pre noc vôbec dobré. Cca začiatkom februára prišlo aj také obdobie, s ktorým sa neviem doteraz vyrovnať a stotoznit - malý je permanentne unavený. On sa zobudí, a po hodine už zíva, šúcha si oči, plače. Aj ráno aj poobede. Nočný spánok je cca 11hodin, ale kvôli zubom sa veľa mrvi a občas fňuká. Obedný kedy ako, sú dni keď spí 1,5hod a sú dni keď spí 2,5hod. Lenže táto únava spôsobuje, že nevieme ísť poriadne ani von, nech sa vybehá, na ihrisku sa hádže hneď o zem, reve, nechce stat na nohách. Toto isté robí aj doma, veľa lezi, plače, sucha si oci.. môžme ísť von len kočíkom, tam pekne tíško sedí väčšinou. Pravdaže som skúšala aj dva spánky naspäť, toto vôbec nefunguje, keď ho dám ľahnúť si skôr, nezaspi, len začne po chvíli plakať. Začiatkom marca som s ním už zašla k lekarke, vzali mu krv a zistili že je všetko v poriadku. Dala nám nejaké vitamíny, nech mu dávam. Po tomto vyšetrení to bolo také 3 týždne v poriadku, dalo sa s ním ísť konečne von, medzi iné deti, hral sa s nimi, úplná paráda, nie raz ma to až dojalo, že je to za nami, keď som ho videla ako vonku behá. Nooo a máme to tu zas, trvá to už týždeň. Nevieme ísť von, líha si, plače. Doma detto, po zobudeni zase tak hodinku je dobre a potom to začne, šucha si oci, zíva, mrnčí furt.. v noci spi hrozne, veľa sa prehadzuje, prerezavaju sa mu zuby (aktuálne štvorky) cez deň spi kludnejsie.. som už z toho vyčerpaná. Von sa s ním nedá ísť, doma je umrnčany, stále unavený. On sa zobudí a už zachvilku len čakám kedy bude toľko a toľko hodín aby už išiel spať, lebo je to trápenie pre všetkých. Niektory deň som ho dala aj skorej spať, zaspal, ale tým pádom sa aj zobudil skorej a do večera bolo veeeeelmi dlho :( stretli ste sa s tým? Kohokoľvek sa spýtam, tak ich deti sú nezastaviteľné, majú plno energie nonstop. Malý papa veľa zeleninky a mäsa, s ovocím je trochu problém, prakticky zje len jablko a banán. Snažím sa , aby každý deň mal. Doma fungujeme tak, že chvíľku sa hrá, behá, vymýšľa, potom si na takých 10 minút sadne, poleží, potom pokračuje v hre, behá. Popritom stále fňuka, place. No vonku je viac plačlivý, ako vnútri, tak sa väčšinou chodíme fakt len "kocikat".
Stretli ste sa uz s takým niečím? Naozaj nám dva spánky nepomáhajú, potom je zase hore v noci a má bdelé okná. UžUžnaozaj neviem ako ďalej, kamkoľvek prídeme, aj na návštevu, tak plače, mrnčí od unavy. Ďakujem.

Strana
z2
pribinak
29. mar 2025

Na noc keď mu idu zuby by dom dala dávku nurofenu od bolesti

zuzikxx
29. mar 2025

@monikabotosova ja som mojej pomahala tiez liekmi od bolesti. Bolo to obcas, niekedy castejsie ale na ten spanok.. ale pomohlo plnohodnotnejsie zit to obdobie. I nas sme vedeli o kazdom zube a bolo vela bolesti, co uz kazdy ma ine dasienka

januska12323
29. mar 2025

@monikabotosova píšeš, že v noci dobre nespí tak si ani nemôže oddýchnuť. Neskúsila si dávať lieky proti bolesti keď je najhoršie?

danielahamar
29. mar 2025

Nemal covid?

deedol
29. mar 2025

este v taky den, ked je unaveny, mozes skusit to, co pises - dat prvy spanok skor, ale potom necakat az do vecera (pises, ze do vecera daleko), ale dat aj nocny spanok skor. nurofen obcas, ked je najhorsie. ono aj cez den moze byt umrncany a suchat si oci/tvar od bolesti, nie(len) od unavy. neboj, o chvilu bude pokoj so zubami 🙂

monikabotosova
autor
29. mar 2025

Voľakedy, napríklad minuloročné leto sme strávili doma s nurofenom, ale teraz mám pocit, že vôbec nič nerobí :( ja nie som proti nurofenu, dávala som ho, aj týždeň na noc.. potom som prestriedala s paralenom keď trebalo, teraz som nedala už asi 3 týždne vôbec nič, lebo nám to vôbec na noc nepomohlo, stále to boli také noci, že sa mrvil, občas plačkal. On ešte do tej tretej spi dobre, a potom to začne byť také ťažšie.. dávam mu kamistad gél, ten mu veľmi pomáha, dávam mu aj v noci, potom zaspí naspäť..

@deedol nočný spánok sa bojím dať skôr, lebo už takto mi niekedy vstáva o 6:30-6:40 a pre mňa je to proste skoro. Často ho potom ešte nechávam ležať v posteli, lebo ja sa neviem dokopať pred siedmou z postele. Chodí spinkať o 20tej. Ale uvidím aj čo prinesie zmena času, budem ho musieť aj nejak poposuvat na tento čas.

simona92101
29. mar 2025

@monikabotosova 6:30 nie je vobec zly cas na budicek

monikabotosova
autor
29. mar 2025

@simona92101 to viem, len som zvyknutá že spí od 20-7.. keď vstáva skôr, ide skôr spať na obed a zas sme len posunutí. Ja nemám problém dať ho spat aj o deviatej večer, len do tej siedmej nech mi spi, lebo ja skôr vstať neviem. Lenže o deviatej je jemu veľmi dlho, už aj do ôsmej je mu dlho. vlastne jemu je aktuálne dlho aj hodinu po zobudeni 🤷‍♀️

monikabotosova
autor
29. mar 2025

@simona92101 plus ešte teda dodám, že na čase vstávania nie je nič zle, to áno, len není ok že 7:30 si už sto percent sucha oči, plače a fňuka.. a toto ťaháme až do spánku.. kebyže ho o 7:30 dám spať, chvíľku polezi v posteli a potom zacne plakať,.. :/ on mi reálne zaspí po takých 4-5 hodinách.. a toto je ten náš problém.. že celú tú dobu je unavený.

pralinka86
29. mar 2025

Tak dieta je unavene a tebe sa nechce vstavat...prepac, ale ved vsetko je to len obdobie... A kým sa da prispôsobiť dietatu a jeho spánkový potrebám, tak by som sa prispôsobila.. a to nehovorím, zr nasi vstavali a este sem tam vstávajú o 5:30, ale nenecham ich bdiet, ked su na obed ci večer unaveni.. ide spat o 7mej a ja tiez skor... Noci boli hrozne, tiez x krat hore.. Nema zmysel nasťahovať odchod spanku, potom je dieta presne takto nevyspate a neda sa fungovat

misicka31
29. mar 2025

Tak ho nechaj spať keď potrebuje 🤷

enoula
29. mar 2025

Prisposobila by som sa dietatu a nie naopak, ze ono sa prisposobuje mojim neskorym ranam, lebo ja neviem sa prebrať

deedol
29. mar 2025

Ja som tiez sova a rano je to tazke, ale dieta je dolezitejsie. Moj vstaval bezne pred 6 a nedalo sa mu to posunut. U nas s nim vacsinou vstal muz.

barborka1414
29. mar 2025

@monikabotosova no v tomto veku mne syn vstával tiež okolo 6:30 až 7 a večer doslova býval odpadnuty už 18:30 o 19 bolo najneskôr..a to tiež na obed spával…ja by som na nočný ukladala určite skôr a na obed by som nebudila

monikabotosova
autor
29. mar 2025

Ženy ale toto nie je len o ráne. Ako som už písala, vstanem 6:30 a 7:30 je už malý unavený. Prosím vás čítajte s pochopením, vy ste si z toho vybrali jednu vetu že mne sa nechce vstávať o 6:30 a teraz tu píšete litanie o Tom. Tento príspevok je o Tom, že môj syn je celý deň unavený! A keď ho skúsim dať aj spať o 7:30, nezaspi. Keď nechcete alevo neviete poradiť, načo sem píšete? Čítali ste vôbec môj príspevok? Lebo asi nie, iba má tu kritizujete, za niečo čo s príspevkom ani nemá súvis!

barborka1414
29. mar 2025

@monikabotosova ale tým že nezaspi, si si ista že je to únava? Lebo raz keby bol unaveny, tak podľa mna zaspí 🤔 ja by som išla znovu lekárke, mne by sa nezdalo ani to aby polihoval a podobne…a trvala na dalších vyšetreniach…moji všetci mali v tomto veku fakt veľa energie a toto by má fakt znepokojilo…a keď plače mrnci a opýtaš sa či ho niečo boli? Nepovie ešte?

monikabotosova
autor
29. mar 2025

Čo mám robiť, keď je 7:30 unavený? Dám ho späť, o 10 minút plače že chce von z postieľky.. ideme sa hrať, hra sa 20 minút a znovu zo začne, dám ho spať, 10 minút lezi, potom začne zase plakať.. a toto máme celý deň, podľa vás je to ok? Ale vy ma tu kritizujete, za to že som napísala že 6:30 nevstanem . To s tým nemá súvis. Vy si myslíte že som naozaj nejaká krkavčia mať, a nevstala som? Vstali sme už aj 6:30 a potom som ho dala spať o 11tej. Zobudil sa o 13tej, a potom išiel spať o ôsmej s celé poobedie plakal. Keď som ho dala skorej na nočný spánok, bol hore v noci. Aj hodinku normálne bdelé okno. Mne toto trvá mesiace. Ale gratulujem, hlavne že vy ste si rypli a vôbec ste sa nevyjadrili k môjmu problému :(

ivetta1234
29. mar 2025

Hmmm neviem,skusala si rano sprchu? Mozno by ho to trochu nakoplo. Ja ked som unavena tak hodim sprchu nech sa mi trochu telo prekrvi,nema moc velke a "tazke" ranajky ze je odpadnuty? To len tak hadam😅

monikabotosova
autor
29. mar 2025

@barborka1414 malý nepovie ani mama.. vôbec nerozprava ani neukazuje. Mne to doktorka vysvetlila tak, že je to len obdobie, on aj rýchlo vyrástol a teraz keď začal behať je unavenejsi. Má 13 kg a veľkosť 92, niečo 98. Je to veľký chlap. A že aj to že nosí svoju váhu, mu môže byť únavné. Neviem, aké vyšetrenie by som mohla žiadať. Hovorila že aj zo zúbkov môže byť taký, inak on ich má už 2 mesiace napuchnuté. A jeden zúbok sa mu prerezava už druhý týždeň, celkovo, všetky zuby zatiaľ znášal veľmi ťažko a bolestivo. V noci mu dávam gél, lebo iné nám nepomáha, tak potom zaspí a spi už v kľude. Len okolo 3-4 nadránom máva taky čas, že sa veľa mrvi, a potom aj keď mu natriem gélom zúbky tak ešte chvíľku leží a obzerá sa, ale cca po pol hodine zaspí..

monikabotosova
autor
29. mar 2025

@ivetta1234 sprchu som ráno neskúšala. To s tým jedlom napadlo aj mňa, lebo vždy to príde po jedle. On ráno keď vstane on je v pohode, hra sa, do 20 minút má raňajky na stole, papa 20 minút a potom to už celé začne, a ide to celý deň, rovnako po obednom spánku, vyspí sa, chvíľku sa hrá v kľude a po obede to zase ide.. taký kolotoč.. my sme hovorili s priateľom, že on by aj rannú kávu potreboval. Inak sa celkobo veľmi ťažko zobúdza, to má asi po priateľovi, lebo aj po obednom spánku ho nemôžem hneď zdvihnúť, začne hneď plakat, musím ho nechať ešte takých 5 minút ležať, potom si sadne a už ho môžem vybrať z postieľky. Ráno detto. Musí si vždy najprv sám sadnúť, potom môžem vyberať.. ale niekedy je aj 5-10 minút predtým hore, a ešte leží..

akinom112
29. mar 2025

@monikabotosova možno je to úplne odveci, ale viem, že ľudia ktorí majú histamínovú intoleranciu bývajú po jedle unavení, nemáte nejaké alergie?

pralinka86
29. mar 2025

Kedze ma noci zle, je unaveny, cize ja by som mu dala predsa 2 spánky, ked vstane o 5 ci 6, tak kolo 12 zaspi, možno v kočíku nosici.. ked pospi pol hodinu ci dve ci tri ci kolko potrebuje, tak sa mu to cele poposuva mozno tak, ze bude vediet fungovat tych 4-5 bdelych hodin

ivetta1234
29. mar 2025

@monikabotosova tak ak to prichadza po jedle tak by som skusila zmensit porcie a potom hned von alebo tu sprchu a potom von na cerstvy vzduch.
Aj my ked sa zobudime tak este lezime kym sa obe nezobudime poriadne inac sme aj dcera aj ja nasrata takze to by som ani neriesila 😂

fion22
29. mar 2025

@monikabotosova nemáte v rodine celiakiu? Sestrinej malej sa aj takto začala prejavovať, nevedela prejsť kúsok sama, pýtala sa na ruky, plakala, mrnčala, že je unavená...

simona92101
29. mar 2025

@monikabotosova moj syn ma teraz 15 mesiacov a tiez je nonstop umrncany,len by sa na rukach nosil,plus spankova regresia.pred casom velmi rychlo podrastol,cize bol viac unaveny.ale teda,pre klud duse by som dala urobit rozbor krvi,ci mu nechyba daky vitamin🤔 popripade skus poradenstvo Lepsi spanok babatiek,mne pri dcere velmi pomohli.

sandyka90
29. mar 2025

Neviem dôvod prečo je tvoj syn taký...ale k spánku sa vyjadrím aby si skúsila znovu 2 spánky, to jednoducho potrebujú deti v tomto veku..aj keď protestujú...moju som tiež ťažšie uspávala na denný spánok ale dali sme to a mala ešte aj obedny spánok do jej 4 a pol roka..
Takže...
Ak by už zaspal o tej pol 11...11tej... nechať ho spať ale len tak pol hodinku...a zobudiť...a potom ešte poobedný spanok keď sa vypýta napríklad o druhej do tretej podľa mňa v pohode...a neboj, večer zaspí tiež kludnejsi a nie maximálne unavený...
Tolko k spánku, držím palce

elenkaba
29. mar 2025

@monikabotosova a keby si si s nim lahla na poobedny spanok spolocne v posteli, ze by ta citil, tak by dlhsie nepospal? Moja dcera spi kratucko naobed ked spi sama, akonahle lahnem ku nej, tak spi spokojne aj 2hod a zobudi sa spokojna. Kazdopadne ta unava nie je normalne, ze po zobudeni kazdy den ziva a je unaveny...

ivetta1234
29. mar 2025

No inac elenkaba ma v tom recht, ja ked spim s dcerou tak tiez v pohode aj 3 hodiny by spala a ked sa zobudi tak sa hned usmeje a je spokojna,ale ak sa co i len na sekundu preberie a nie som tam tak zacne plakat a uz vacsinou nezaspi a potom je taka smutna,takze aj ked nespim tak som aspon s nou a citam si knihu alebo volaco

katie253
29. mar 2025

@monikabotosova ja by som išla znova k lekárke. Nám syn začal takto nevládať v 18 mesiacoch, po jedle presne takto, bol vždy unavený, nič ho nebavilo, len nosiť na rukách sa chcel, umrnčaný, a začal mi piť veľa vody a veľa cikať a zistili mu diabetes 1.typu (cukrovku). Ja som vedela, že je niečo zle.... vzala som aj moč do skúmavky a tam hneď cukor vyskočil.

anna222
29. mar 2025

@fion22 aj môj syn takto zvykol polihovať najprv som to neriešila,myslela som si, že to je normálne, nakoniec bol chudokrvný a má celiakiu.

Strana
z2