Živé a aktívne 19-mesačné dieťa
Ahojte, dcerka ma 19 m, narodená AS z dôvodu hypoxie, omotany pupocnik, od narodenia nám naordinovali vojtovu metódu, nakoľko jej neurologicka ešte v pôrodnici stanovila hypotonicky syndrom, dcerka však napreduje “tabuľkovo”, až na slabšiu hypotoniu, je motoricky ok. Je šikovná, rýchlo sa učí, vie celkom veľa slov, dosť skoro začala napodobnovat aj ukazovat zvieratá, rozumie, reaguje, je všímavá, akurát je veľmi ale veľmi živá a aktívna, keď ju chytí “rapel” dokáže behať po izbe hore dole a vykrikuje nezmysly a vtedy nas aj dosť ignoruje ….občas si chyta uši ( hlasná konverzácia, pustená voda), máva rukami, ma tendenciu spickovat, v poslednej dobe stále poskakuje, dosť kričí … často tlieska a ako keby mädlí rucicky a váľa sa posledne dosť často po zemi. Fakt sme s mužom unavení veľakrát….. čo nemá kľudu to dieťa, nonstop v pohybe, krik, skákanie…..jedenie za stolom alebo v detskej stoličke už dosť dlho nefunguje, viacmenej ju s jedlom nahanam po izbe….ľudovo povedané je v poslednej dobe väčšinu dňa ako z divých vajec …..ale viem ju aj zaujať hrou, aspoň na chvilu, ako napr skladanie ľahkých puzzle, knihy, montesori hračky, lepenie a “kreslenie” …vtedy je sústredená a celkom v klude. Spava dobre, očný kontakt ma, ma rada deti, doslova je mega šťastná pri nich, resp . v akejkoľvek spoločnosti …. No ako nahle nie je niečim zaujatá pozornosť, strašne “vymýšľa” … .Myslite, že je dôvod začať riešiť vyššie uvedené správanie? Ak áno, ako ste zacali vy? My sme sledovaní na neuro kvôli tomu hypotonusu, ideme však až v auguste, ale určite to spomeniem.
Ak môžem poprosiť, reci typu, čo od nej v tomto veku ocakavam a ze som ďalšia čo stanovuje diagnózu a spol. si prosim odpustite…..Ďakujem.
@majlos no, s nasou uz 3r chodime od narodenia vela vela von a aj na ihriska, medzi deti, na nakupy, proste aby sa vedela fyzicky a aj mentalne vybit. A je to to naj naj naj.
Cez den uz nespi, takze chodime von na 2 fazy, spolu 4-6+ hodin. Robim jej vela aktivit. A chodi po svojich stale...ziadne bicykle, a ine zatial nie.
Ja poznam len velmi zive deti a toto co opisujes sa mi zda ok . Ale neriesila by som zdravotny stav na socialnych sietach take veci riesim s odbornikmi od toho tu su . To nie je urazka taka jednoducho som . Pride mi to logicke a prakticke.
Ja ti rozumiem, tvoj strach je iný po tom všetkom čo ste si prešli. Sķús možno zavolať na neurolu a opísať jej svoj problém, alebo natočiť to správanie a ukážeš na neurole neskôr.
@majlos Pozri si nejake videa o Stimming. To su pohyby co robia ludia s autozmom ked sa potrebuju ukludnit. Napriklad to behanie, skakanie, pohyby rukami, chytanie usi. Ono vsetky deti behaju a skacu, ale tento stimming je ine behanie a skakanie, skor opakovane. Treba to vidiet a aby to pozrel odbornik.

Ja mám tiež 19 mesačnú dcérku a niekedy sa správa veľmi podobne. Nevidím v tom však problém, často je to prejav radosti a hravosti. Vždy sa to strieda s chvíľami pokoja, keď ticho sedí a dlhšie sa sústredene hrá buď s vkladačkami, legom alebo inou obľúbenou hračkou. Chodíme s ňou doobeda a poobede na ihrisko alebo na prechádzku kŕmiť psíkov na okolí, aby sa unavila a vyšantila. Áno, niekedy vie byť pre nás únavná (keď sme unavení - ale my máme ešte 8 mesačného synčeka), ale pozeráme sa na to ako na normálne vývojové štádium primerané jej veku a zmenám, ktoré momentálne prežíva : rozvoj reči, vnímania, nové pohybové a sociálne schopnosti.