3,5 ročné dieťa a jeho vedomosti 5 - 6 ročných deti
Tak neviem ako vy baby ale ja mam 3,5 ročnú dceru a tieto detské výviny co si napisane na modrom koniku ze co by malo vediet 3 ročne dieta uz moja, mala zmaknute v 2 rokoch. A ako som tak citala dalej ze do ktorej skupiny by mohla patriť podla toho co vie tak mi to sadlo na 6 ročne dieta!!! Je to normalne? Tak neviem podla mna je normalne ze by malo 3 ročne dieta poznat celu abecedu, cisla, počítať odčítať do 10 ,farby pomenovať moja ich hned z fleku povie po slovenský hned zatym po anglicky, pozná ľudské telo vie pomenovať kazdu kosť na tele pozná aj orgány a aj kde sa nachádzajú. Ked kreslí maminku alebo ocinka 🙂 tak pekne nakresli hlavu krk trup dve ručičky dve nožičky a velky pozor si dava aby nakreslila aj 5 prstov na končatinách. Pozná slnečnú sústavu vie pomenovať kazdu planétu.
Pisat vie tie lahsie písmenka. Príbehy si vymýšľa neuveriteľne ale s takou vážnosťou ich povie ze tomu sami uveríte :D korčuľuje bicykluje kolobezkuje pláva. No a súťaže to su jej TOP.1 Tak neviem ja si myslim ze je to normalne a ze tu to maju dako pomylelne ci? Neviem baby aky mate názor vy na tieto ohraničené detské vývinové posuny?
Podla mna mas doma obyčajne dieta. Skor tie tabulky su velmi s rezervou, co este staci. Manzel syna naucil uz aj lymfaticku sústavu (okrem inych) a nemyslim si ze je genius. Je sikovny, lebo sa mu venujeme a rozpravame sa s nim. (Ma necele 3r.)Tak ako ty dcere.
@lianka123 vsimli sme si, a nielen to😀
@simonaprava vies, ta moja kamaratka vtedy tiez pisala na forum, vtedy tusim vtedy to bolo iba babetko.sk to bolo a dockala sa rovnakych posmeskov. Lebo si urcite vymysla a vychvaluje sa. Ona si nevedela rady, co s nim, bol vemi narocne dieta, vsade sa pchal, vsetko chcel, nevedela, co robit. Ak by si mala dieta talentovane na hudbu ci sport, nikto ti nepovie, ze ho nemas podporovat a rozvijat jeho talent. Ked mas dieta nadpriemerne inteligentne a chces vediet ako ho podporit, dockas sa posmeskov. Ale my ostatne maminy na ihrisku sme to jasne videli, ze je iny. Ze nie je cvicena opica, ze sam chce vediet, ze sam vie. Ked bola u psychologicky, ktora ju tiez zahriakla, urcila mu v 3 rokoch mentalny vek 6,5 roka. Ona nakoniec sama kontaktovala p. Laznibatovu, zakladatelku skoly pre mimoriadne nadane deti, prijala ich tusim ked mal 4? roky a mnohe jej vyjasnila. Viem, ze citala aj knihu od nej - Nadane dieta a na prikladoch realnych deti tejto skoly syna nasla. A prestala ho “obmedzovat v zaujmoch neprimeranych veku”. Co chcel vediet, snazila sa mu pomahat. Ale vela sa naucil uplne sam. Napr citat - tym, ze mame sedel na kolenach, ked mu citala knizku. V skolke v poslednom rocniku mali na navsteve skupinu z Ameriky -skolka skusala nejaku pedagogicku metodu a odtial prisli experti. On sa s nimi rozpraval - sam sa to naucil z rozpravok - ktore pozerali aj ine deti, ale on jediny speakoval. Proste taketo deti su a urcite ich treba podporovat a ich rodicom sa nevysmievat. Mozno tu je aj nejaka skupina rodicov takychto deti, kde sa by
@mexxyna mohla poradit.... neviem.
@evaachesa áno, normálne bolo to prvé dieťa. Nadané dieťa je mimo normy. Čím vyššie IQ, tým viac.
A často rodičia nadaných deti bojujú s rôznymi problémami, napríklad zaostávanie v sociálnej oblasti, oneskorený vývoj reči, alebo spomínané pocikavanie... akoby mali na intelekte “pridané” a niekde inde “ubrané”.
A ešte bojujú s nepochopením okolia, ponižovanim, osočovaním, a tak rôzne... tiež dom mala obdobie, keď som chcela obyčajné, “normálne” dieťa. Ale už má to prešlo, deti nám robia radosť.
@simsalabim áno, je tu skupina. Väčšina má deti na Teplickej, alebo inde v APROGENe.
@hettinka presne tak, autorka by mala vediet ze jej dieta je nadane a vyvinovo dost napred a nie tu pisat ze je to normalne a maju byt na jej urovni vsetky deti... dieta teda asi bude najskor po tatkovi tak to vyzera 😏...presne tak ako pises vacsinou tie nadane deti maju niekde ubrate, aj ked nie je to pravidlo...ja len viem z rozpravania ze ta znama bola jeden cas nestastna ze nevie ako sa dietatu venovat kedze ona nic z toho co ho zaujimalo neovladala ...matiku na tak vysokej urovni nezvladala, rozne temy co ho bavili si musela po nociach studovat z netu a knih ... ja som jej teda nezavidela lebo musi to byt hrozne narocne. A do toho to pocikavanie a ine problemy.
Ano poznam take deti, ale nic to nevypoveda o nich samych (a urcite nie v tomto veku), väcsinou je to o tom ako su rodicia v tomto smere aktivni a tym padom v akom podnetnom prostredi dieta vyrasta. Zas nemyslime si, ze deti z malo podbetneho prostredia a zo socialne slabsich rodin su vsetky s podpriemernym IQ. Casto taketo deti maju aj vyssie IQ, ale kedze sa nerozvijaju... Sama som bola v detstve povazovana za genialne decko (skoro som rozpravala, citala, pisala...atd.). Finta bola v tom, ze som vyrastala cisto medzi dospelymi, vela sa mi venovali vsetci atd. Tak som sa im prisposobila 😀 A teraz k tebe: Tabulky su na to, aby odbornici priblizne vedeli v akom veku by co standardne dieta malo vediet (gaussova krivka). To neznamena, ze akakolvek odchylka od normy znamena, ze dieta je podpriemerne/nadpriemerne. Niekedy treba len trosku pomoct, zmenit pristup a dieta je zrazu uplne ine. Takze super, ze mas sikovne 3,5 rocne dieta, ale v tomto veku to absolutne nic podstatne o nom samom nehovori (neznamena to, ze bude mat vyssie IQ, EQ, bude sa dobre ucit, bude uspesne...).
Tak to je super🙂 Náš starší syn keď šiel v 18 mes. do jasličiek tak na neho pani učiteľky šli štýlom "zakývaj pá pá" "ako robí havo" a on sa im predstavil celým menom 🙂 A tiež vedel povedať v tom veku "Kilimandžáro" aj keď nie s čistým "r"...dnes má 6 a výborná pamäť mu ostala 🙂 Tak sa z toho tešíme a dúfame, že to v škole zúročí 🙂
Sú deti kt to zvládnu skorej iné neskôr ale záruka úspechu dieťaťa v budúcnosti to nie je... Keďže nie každý génius sa vie uplatniť...
Moja dcéra to všetko nevedela v 3,5r a predsa je to šikovné mladé žieňa a k tomu ešte veľmi empaticke... A keď bude mať len remeslo v rukách namiesto harvardu tiež sa svet nezruti hlavne ak bude šťastná...
tie kosti vie aj po latinsky?
Ja keď saa pozerám, ako reagujú matky detí, ja sa nečudujem, že z väčšiny vyrastá to, čo vidíme na uliciach. Žiadna úcta, empatia, tolerancia... Ja som tiež ako dieťa vynikala, ostalo mi len to, že ked sa niečo učím, stačí mi to prečítať raz a viem to navždy. Na jednu pozíciu sme robili 8 hodinové psychotesty, po 4 hodinách som nemala čo robiť, psychológ sa ma pýtal, že či s takýmto IQ chcem naozaj robiť to, čo idem robiť, že tam budem upadať a necítiť sa dobre. Mal pravdu nakoniec som niekde inde a nie je to sranda niekedy. Moja dcéra je po mne, a to si človek neoddychne absolútne, nonstop musíme ísť. Nikomu nie je čo závidieť a každé dieťa je iné. Moja 3 r. má ešte na noc plienku a pritom v ostatnom je tiež inde ako 3 ročné deti. Nehadajte sa, nemožno porovnávať žiadne dieťa.
Dámy slečny maminky ja to tu nepisem preto lebo sa chcem chváliť alebo ohurovat (tu ani nemam koho) :D ide o to ze som chcela vediet ci je to normalne ci je takých vela detičiek ... a ak ma maminka take dietatko tak nejaké rady a tipi...ale tak kazdy sme daky nikto nieje 100% 😉
@mexxyna Tipy a rady si dostala😉 V skolke co hovoria ucitelky?
A este toto ze , mala urcite nieje génius to viem :D len som chcela vediet ci je to uplne normalne a ci aj vaše 3,5 ročne deti vedia tolko toho o svete a podobne 🙂
@mexxyna Ahoj, na Tvojom príspevku ma zarazilo hlavne to, že Ty si myslíš, že to, čo ovláda Tvoja dcéra, je normálne a pochybuješ o oficiálnych štatistikách. To, že si písala, že Tvoja dcéra ovláda každú kosť v tele a orgány, kde sa nachádzajú, to beriem s rezervou, je mi jasné, že si nemyslela doslovne každú kosť a každý orgán, ale skôr také tie všeobecné, lebka, rebro, chrbtica, srdce, žalúdok... Toto je taký zvláštny vek, okolo tých 3 rokov, spomínam si, že aj ja som vtedy žasla, čo všetko môj syn ovláda, aký je múdry a že je určite nejako špeciálne nadaný. Ale toto sa vyskytuje u mnohých detí. Samozrejme, nie každé ovláda tieto anatomické záležitosti, či planéty, ako Tvoja dcéra. Líši sa to podľa záujmu dieťaťa, niektoré pozná vlajky štátov, iné zase značky áut... a mnohé iné deti neovládajú naspamäť nič z toho, lebo ich to proste nezaujíma. Ako matka podobného dieťaťa, ktoré už má ale 9 rokov, by som Ti radila, neprikladať tomu nejakú dôležitosť. Časom sa môže všetko zmeniť. Osobne nie som ani zástankyňou špeciálnych škôl pre nadané deti, nemyslím si, že je to pre nich dobré a sama by som syna na takú školu neprihlásila. Teš sa zo šikovnej dcérky, podporuj ju v tom, čo ju baví a nerob si s tým nejaké veľké starosti.
@deginko ako ja to nemam z mojej hlavy ze toto by mali vediet 5-6 ročne deti len som tu na konikovi kukala ten vývin deti vies a to co vie sedelo na tych 5-6 tak som bola taka zaskočená a chcela som vediet ze ci to fakt alebo su tam blbosti popísané :D
Stymi kosťami to ona sama chcela vediet... tak som jej povedala zopakovali sme to dva krat a uz to vie... tiez si myslim ze je to uplne normalne ze taketo veci by mali vediet ... tak ja som taka ze pre nu mam na vsetko odpoved :D a je to super ze ich to bavi taketo veci 🙂 spoznávať a vlastne vediet co ako funguje preco je to tak a preco nie tak 🙂
@lauriinkaa presne tak kazdy sme iny kazdy vyniká v niečom inom ... nepochopim to ze preco si tu tie zienky myslia ze sa chcem chváliť ...lebo nemam nic ine na robote :D :D
@diewcatqoo to mi je ľúto dufam ze vsetko dobre dopadne :(
@simonaprava :D odpadla som prave hahahahaha ... tak vy musite mat dobre nalozene :D to by ste asi urobili vy ... lebo ja vtom nevidim ziadny zmysel preco by som to mala robit :D ale dobre vediet :D aspon ste ma pobavili :D
@lianka123 nechajte ju tak .. toto si netreba ani všímať... ja sa na tom bavím lebo presne to co pise ona robi :D lebo normálnemu človeku by nedávalo zmysel Ze by sa isiel do diskusie vychvaľovať :D ale tak dobre nie :D ? Musia byt aj taky co nas rozosmievajú svojimi “inteligentnými” a “zmysluplnými” príspevkami
Fuuu tak masha185 to teraz zabilaaaa hahahah boze baby ja som fakt netušila ze ked pridam diskusiu tak to bude taka zabava svami... myslim tie co tu pridávate ze sa vychvalujem a podobne niektore tie komenty su za 100 bodov :D hlavne masha185 teda nemať dieta a takto sa v nich vyznať. Pani vy robite psychologicku alebo psychiatricku ze sa takto “vyznate” ?
A chcem poďakovať tym mamičkám ktore chápu ze som sa sem neprisla vychvaľovať a poradili mi alebo sa podelili o podobne skúsenosti 🙂 Dakujem 🙂

@dskjhfdlkdjhl ale ja rada kukam