icon

3-ročné dieťa odmieta oblečenie s obrázkami

28. okt 2025

Ahojte, viete prosím poradiť? Môj trojročný nechce ani za svet na seba nič kde je nejaký obrázok, plače, keď je tam napr. psík tak začne plakať že on je psík následne na to rev, vreskot až sa zachádza. Teraz sa nechcel zakryť s paplónom lebo sú na ňom zvieratká. Zas rev, robil to keď dostal nové tričko a pod, to som ešte ako tak pochopila lebo je dosť konzervatívny, ale dnes zas cirkus lebo som mu obliekla tričko, kde je líška, zas plač pritom ho nosí už vyše roka, dobre ho pozná....ja už nechápem, to isté sa deje. Niečo podobné sa deje napr. keď nie je niečo na svojom mieste, kde to má byť, vadí mu dokonca aj keď je lampa zapojená v inej zásuvke ako bola predtým, alebo minule u našich spustil krik lebo kvet bol položený a kvetináčom.na iné miesto ako býva. Môže to byť podľa vás len obdobie vzdoru alebo za tým hľadať niečo iné? Stretli ste sa s tým niekto? Najhoršie je, že sa mu to skoro vôbec nedá vysvetliť.

anonym_ffd1df
28. okt 2025

@anonym_autor príde mo to z nejakej časti ako autizmus, možno by som s nim zašla na vyšetrenie

anonym_9d6112
28. okt 2025

toto je porucha AS ako vyšitá...

kiki68
28. okt 2025

Ja neviem a to je maler mu dat veci bez obrazkov? Ako deti vedia mat divne obdobia. Ze bud musi byt nieco, alebo nesmie byt.

kiki68
28. okt 2025
@anonym_9d6112

@anonym_9d6112 moze aj nemusi byt nieco, niektore deti su strasne rigidne a maju hrozne fazy.

anonym_644ebb
28. okt 2025

@anonym_autor Fúha...trochu autistické, resp. OCP....hádam z toho vyrastie, treba to sledovať. (Mám pred očami ten film s J. Roberts Noci s nepriateľom).

cyneric
28. okt 2025

Je to dieťa, to že chce tričko bez potlače nemusí automaticky znamenať že má psychické problémy. Možno chce byť za "veľkáča" a teraz sa nosí oblečenie bez potlače tak psík tú estetiku narúša.

Na druhú stranu, to že veci majú byť na svojom mieste a v momente keď na tom mieste nie sú, nedokáže spracovať túto zmenu, to už na zváženie študovanou osobou je. Otázka znie, či sa to deje iba v rámci domácnosti, alebo aj vonku (napr. pieskovisko zo dňa na deň vyzerá inak, sú v ňom pohodené hračky) a či sa to deje stále alebo iba v jednom z N-prípadov kedy sa ocitne v podobnej situácií.

anonym_82a13f
28. okt 2025

Ale toto dokaze aj mna vytocit, ked nie su veci na svojich miestach. Dokazem byt az hystericka a kym to nenajdem, tak mam normalne zachvat. Alebo ked poviem muzovi, nech kupi toaletak a on kupi inu znacku, pritom vie, aku kupujeme a on donesie iny... Ja to neznasam. Musim mat urcite veci podla seba.

anonym_8ed305
28. okt 2025

@anonym_autor áno poznám dcéra mam podobne problém ( najviac na jar/leto keď sa začína nosiť krátke tričko atď , a potom na jeseň že nechce dlhšie zase tričko legíny že nechce budnu atď).
Unas sú skôr problém to aký je to materiál niekdy je problém farba niekdy je zase problém že tam je iný obrázok že proste chce tričko čo je v praní lebo ho deň predtým zamazala ,inokedy má hysak stoho ze tam je obrázok a nechce inokedy zase chce a neskutočnú problém aby prijala nové oblečenie nechce ich nepadne ho musím zamotať postupne medzi to čo už nosí .
Aj veľa veci ju rozhneval že to tam nieje na príklad v aute musí vždy autosedačky na mieste za spolujazdcom lebo je tak zvyknutá v každom aute aj keď preložím do druhého auta vždy za spolujazdcom.alebo že si bábiku dá na posteľ a tam ju aj musí nájsť .kým ju sama nedá inde nosí si svoj vankúš bez neho nezaspím aj do škôlky nosí svoju deku a 2 hračky tie idú všade sa mi tiež zubná kefka vždy tá istá farba lebo ju potom nechce keby je iná a podbne alebo keď teraz sme začali kúriť radiatorom čo dávame do elektriky už ho pozná vie že ho nesmie chytať ale prvý týždne len revala že ona ho eú nechce že ona nechce teplo a podbne postom si postupne zvykala alebo hračky je proste vie kde má knihy kde bábiky auta atď proste všetko má vždy svoje miesto minula svokra poriadila knižnicu v obývačke ( bývame zo svokrovcami )a mala hneď začala že to tak nebolo že ona to tak ako to bolo že to chce tu proste svokra inak uložila knihy sochy na vrchnej polici rôzne pracovné zošity a pomôcky na cvičenie loplty gumi atď a proste mala stoho amok že ona to tak nechce ..

Mám ja osobne podozrenie že je autistka neviem aký druhu ani nič ale určite tam niečo bude aj pre iné veci ( jedlo , rýchlo sa dokáže pretazit, nemá rada veľké zmení ,nemá rada hluk , spickuje a podobne ) na vyšetrenie zatiel čakáme u psychológa ( termín máme v decembri už hádam sa podarí ) ale logopeda si určite mysli že nemá možnost povedať že to neje jeho špecializácia ale že vydi že je tam slabšia reč ( je pravda v 15 mesiaci prestala rozprávať úplne (, do vtedy vedela povedať mama tato baba ham atd ) a začala rozprávať jednoduché slová čo nevedela predtím až o pol roka neskôr . oneskorenie oproti rovesníkov miestami až 8mesiacov .a že že veľmi vysokocitliva podľa neho .
O fyzioterapeut vieme že je je citlivá na to čo má obuté najradšej by bola bosá

anna777115
28. okt 2025

Moja dcera mala v tomto veku rovnake spravanie. Museli sme isť presne takou trasou , akou chcela ist ona. Vsetko muselo byť podla nej. To je proste vekom ked, si presadzuje svoje a s autizmom to nemusi mať nič spoločne.

evka_s
28. okt 2025

@anonym_autor náš toto předváděl od roku a půl. První vadila písmenka, potom obrázky, potom barvy. Je mu 12 a snese jen jednobarevná trička bez potlače, mikiny jen jeden druh určitých 2 barev, pyžamo jen to jedno konkrétní. Diagnostikovaná porucha AS - Asperger

anonym_3bef05
28. okt 2025

Nemusí to byť hneď autizmus, možno to je len hypersenzitivita - mám podobné stavy aj teraz v dospelosti a autíčok nie som, hypersenzitivna na kopec vecí áno, súčasne ADHD (ťažký život). Ale aj teraz v dospelosti síce sa viem ovládať ale v zlý deň som schopná mať hysák aj v dospelosti. 🙂

anonym_0625f6
28. okt 2025

@anonym_autor nemusí byť autizmus, ale tak bežne správanie to nie je. Uvidíte, či z toho vyrastie. Myslím, že skôr nie, a je tam možno hypersenzitivita, ADHD, autizmus, OCD a pod.

anonym_f009c4
28. okt 2025

Moja dcéra nechce nič s obrázkom. Dookola tie isté tričká nosí, biela, ružová, žltá, zelená, čierna... A legíny len čierne, alebo sivé. Vetrovku tiež čiernu, čiapku bez obrázka, bez brmbolca... Nič iné nechce už 2 roky. Teraz ma 5 rokov. Ale s inými vecami, ako obliečky jej nevadia 🫢 zatiaľ. A tiež mala minuly rok obdobie, že bola schopná sa hodiť o zem, keď som jej dala obed do iného taniera ako deň predtým, alebo som jej otočila vidličku dohora a nie dole, alebo som jej obula najprv pravu topánnku a potom ľavú. Bolo to psycho. Ako prišlo, tak odišlo to obdobie.

anonym_29dc5a
29. okt 2025
@anonym_9d6112

@anonym_9d6112 Mas doma take dieta, alebo pracujes s takymi detmi? Pani odbornicka

anonym_9d6112
29. okt 2025
@anonym_29dc5a

@anonym_9d6112 Mas doma take dieta, alebo pracujes s takymi detmi? Pani odbornicka

@anonym_29dc5a áno, pracujem s deťmi s poruchou autistického spektra. Nielen s deťmi, ale aj mladými dospelými.

biba_18
29. okt 2025

mám ocd s hraničným autizmom a keď som bola mladšia som mala dosť problém s podobnými vecami. vekom to viem manažovať, ale keď ma niečo rozruší, fakt to len veľkým úsilím viem potlačiť.

anonym_2074fb
29. okt 2025

@anonym_autor syn má vkus

zabka79
29. okt 2025

@anonym_autor to nie vzdor priklaman sa k autizmu...mozno asperger

krasneleto
29. okt 2025

tu pomoze len nazor odbornika... moze aj nemusi to byt problem. moze to byt obdobie, moze to byt autizmus... tazko posudit takto na dialku