icon

3 ročné dieťa všetko olizuje. Čo robiť?

sampo
19. feb 2013

Ahojte,
potrebujem poradiť, či ste sa stretli s niečím takým, že 3ročné dieťa všetko dáva do úst. Moja to robí cca 3/4 roka, úplne mimovoľne, hrá sa a zrazu má v ústach nejakú figúrku, kocku alebo gombík (už aj mincu som jej vyberala), rozprávame sa napr. v kuchyni a pozerám, ako začne olizovať kuchynskú linku.. ale vôbec si to neuvedomuje, až keď ju upozorním. Minule dokonca olizovala zábradlie na terase (naštastie bola vonku plusová teplota 😅). Som z toho už takpovediac "na prášky", lebo nielen že sa mi to zdá nebezpečné (aby jej nebodaj nezabehlo), ale že si môže zarobiť aj na nejakú fajnú infekciu 😒 Pritom aj na hračkách býva napísané 3+ kvôli malým častiam, ale u nás to teda neplatí 🙄

suzzi
19. feb 2013

🙂 Ahoj sampo. U nas to bolo podobne, raz sme ficali dokonca na kramare, ked si napchal sekeru z lega ( a to mal cez 3 roky) do nosa. Skoro som dostala infarkt, ked som tu sekeru ani len nevidela v nose. A teda do 3 rokov sa nam nic podobne nestalo. Uz pojde do skoly a tiez ho sem tam prichytim, ze ked pozera telku ze nieco zase olizuje. Ale uz je to skor vynimocne. Ja som syna stale upozornovala, aj pri vrtani v nose a myslim, ze pomohlo. 😀 Ono sa to strati upne dufam. Treba len vela trpezlivosti 😉

daniela1978
19. feb 2013

myslím, že to je úplne normálne 🙂 treba akurát dávať pozor, aby nemalo dieťa v dosahu malé kúsky, ktoré by mohlo zjesť, ale inak to je myslím, že normálna vec. moj malý keby mohol tak vyžužle celý dom 🙂 všetko musel mať v ústach a najviac to, čo sa mu zakázalo 🙂 teraz má 9 a tiež ho často pristihnem, že niečo do tých úst pchá, hlavne keď pozerá telku.

sisaha
19. feb 2013

poznam... 😀 , prave pred chvilou odniekial spomedzi hraciek vytiahla do polovice zjedene lizatko a spokojne si ho dalej konzumuje... Uz s tym nic neurobim - tu prvu spinu uz zlizala...

cairka
19. feb 2013

Jejda, že 6rokov, 9 rokov 😅 Staršia s tým problém nemala, ale menšia má furt niečo v puse a keď nie je nič iné, tak aspoň ruku 🙄 Už som sa tešila, že to postupne ustane (bude mať 3apol), ale keď to tu tak čítam, tak asi ani nie 😅

cerez
19. feb 2013

Tiež som zvedavá čo všetko stihne môj malý olízať. Nedávno olízal krmivo pre rybky a dnes objavil prstom nosnú dierku. Palček mu očividne chutil. 😅

kobrtko
19. feb 2013

Aj môj je taký olizovač... Keď bol menší, tak veľmi nie a teraz si asi spomenul, že musí niečo dohnať (má takmer 4 roky) ...tejto olizovacej fáze sa asi nevyhne ani jedno dieťatko 😝 a to sa mi javí ako dosť inteligentný chlapec, no to s intelektom asi nesúvisí 😎
Tiež má celkom rád kuchynskú linku aj sklo na dverách mu šmakuje...ale keď čítam tie olizovačky iných detičiek, tak je to aj trochu smiešne, nie? Len aby to zakaždým dobre dopadlo. Využitie nosných dierok ako odkladacieho priestoru zatiaľ neobjavil 😀 on je skôr vyťahovač, ale v tom ho podporujem, lebo radšej prstom von ako by mu tam malo niečo zavadzať... tak vždy nabehne so šušníkom a dá ho do papier. vreckovky 🙂
Inak aj my máme sekeru z lega...musím ju skontrolovať, či tam ešte je... inak to lego je pomerne lákavé, tiež by som asi neodolala, lebo sú to také maličké chutnučké nebezpečnučké hračičky 😅
Ja som si ako malá strkala do nosa alobalové guľôčky (vlastná výroba) a vždy to bol taký adrenalín- vyfúknem- nevyfúknem?
Vyfúkla som... 😅

denisenko
19. feb 2013

@sampo tak asi ťa nepoteším, moj syn má 6,5 roka a všetko skončí v jeho puse......je to nuda.,stres, hra....všetko dokopy..... ☹ nechci vidieť jeho ceruzky v peračníku...alebo fixky.....hračky, každá smietka čo nájde....

rolak
19. feb 2013

@sampo nasa robi to iste a mne to nepride normalne... Zuby ma,hladne nie je... Na pisacom stole mame uz ryhy od jwj zubov... Vcera vopchala do ust mec z ninja lega, som sa skoro pokakala od strachu... Vsetko skor ci neskor konci v jej ustach... 100x denne govorin: hracky sa nepapaju a s jedlom sa nehra!!!! Ja sa toho hrozne bojim,ale nic u nas nezabera...

k_a_j_k_a
19. feb 2013

Aj my mame take "trdielko" doma. Nie je to podla mna normalne. Minule dokonca zacala mladsej olizovat topanky, ked som ich davala do auta. Ani si to neuvedomila. A tiez olizuje drziaky vo vytahu. Jejda, ja idem vzdy do vyvrtky. Uz zoparkrat dostala aj po puse (po veeeela upozorneniach). To na chvilku zaberie, za den dva sme tam kde sme boli. Ja to vidim hlavne, ked pride zo skolky. Ked je dlhsie doma, tak je ok. Ale z tej skolky chodi ako z divych vajec 😠

adrioska
19. feb 2013

AJ moj to zacal robit, ale mame 9-mesacnu dcerku, tak myslim, ze opakuje po nej, teraz je zabava, vsetko po nej opakovat, plazi sa ako ona, vydava zvuky ako delfin, atd. niekedy sa na tom smejem, niekedy ma to strasne stve... 😅

yukki
19. feb 2013

Ahoj, moja staršia dcérka má skoro 7 a robí to isté. Presne ako opisuješ...sklo v autobuse, aute, pásy v aute,zábradlie, kamienok prežvakuje, figúrky úplne bežne, topánku, hračky, šnúrky na bundách.....atď atď.......takto, ja keď žuje šnúrky z bundy, tak už ju ani neupozorňujem, som rada, že je to to....ešte sme skúšali zavesiť na krk nejaké malé hryzadlo, ale moc to nepomáha, skôr som sa musela báť, že s tou mašličkou voľačo vyŕbi...no ale tak to robíme, že všade sú omývateľné hryzátka, pod vankúšom, pri telke, v aute, u babky detto všade.....samozrejme keď sa pohybuje a potrebuje voľné ruky tak si do ústnej dutiny vrazí mincu alebo figúrku z kinderka alebo proste čo je po ruke, no..ešte sme skúšali žuvačku, ale to si tam dala kľudne AJ tú hračku tak boli žuviny všade....bohužiaľ..mince sa snažím skrývať, lebo sme už päťcent lovili v nočníku....rátam, že v škole budú všetky ceruzy a perá okúsané...ale radšej toto jak nechty. tie si hrýzla dva aj pol roka, teraz kus pomenej ale dovtedy už ani nemala nič čo by pripomínalo necht, mala zjedené konce prstov, a to bolo omnoho horšie pre mňa...
psychologička mi to aj akosi vysvetľovala...orálnou fázou života dieťaťa-samozrejme v 7 rokoch už by nemala byť, niečo aj s kojením to malo mať, s neukojením potrieb...ale už si to nepamätám

ylanee
9. jún 2016

ahojte... moja zacala olizovat prsty, niecoho sa dotkne a uz strka prsty do ust... zevraj to robi aj "Matusko" mi povedala... (zo skolky), poradte nieco ako sa toho zbavit, doteraz nic take nerobila a som z toho poriadne na prasky, ona si dokaze oliznut prsty aj ked chyti nieco spinave napr. topanky 😖

lucia_089
17. aug 2019

baby, ja mám podobného 2.5ročneho. nechytili Vaše deti z toho nejakú infekciu?

because
3. feb 2021

Baby, aj moj 3,5 ročný toto robi🤦🏻‍♀️potešte ma skončí to niekedy?! 😆