3 ročný syn sa v škôlke pokakáva a hrozí mu vylúčenie
ahojte. Náš 3-ročný synček má nejaký blok a kakať na nočník alebo na wc nechce ísť, radšej to drží a keď už nevydrží 😀 pustí do gatí. Dnes bol druhý deň v škôlke a dvakrát sa pokakal, raz na dvore a raz v triede. Bola som upozornená, že ak to bude ďalej pokračovať, vylúčia mi ho zo škôlky. Prosím, poraďte mi, ako ho mám naučiť kakať. On sa už vedel pekne pýtať, ale asi pol roka mu to nejde. Ľudia z okolia mi vraveli, že v škôlke sa naučí, ale začínam mať obavy a pochybnosti. Nemôžem si dovoliť zostať s ním doma a aby s ním ostával 78-ročný dedo, to asi nie je najlepší nápad. Každú radu ocením 😉 Skúšame aj easylax, ale to je dosť nákladné a zatiaľ to k ničomu nevedie. Ďakujem za každú radu. ☹
@sonya16 ahoj, to čo je? že vylúčenie. synovec sa pokakával do 5 rokov a jednoducho psychologička aj doktorka povedali, že musí na to prísť sám a že niekedy sa to stane. a kamoškin syn sa pocikával do 6 roka a čo mala spraviť? ako chápem aj učiteľky, ale bohužiaľ aj to patrí k životu.
@sonya16 Veľmi držím palce aby ste to čo najskôr vyriešili.. uplne ťa chápem.. my sme mali s dcérkou podobný problém. Veľmi sa bála kakať, bola ochotná kakať len do plienky ale aj to tak, že dovtedy zadržiavala stolicu kým sa len dalo, až potom išla veľmi ťažko a kakanie do plienky prebiehalo vždy s veľkým plačom.. o nočníku a wc nechcela ani počuť. A to už mala 2,5 roka. Potom som kúpila sirup Duphalac (dúfam, že sa to takto píše) a každý deň som jej dala večer 10 ml (teraz dávam už len každý 3 deň a postupne už ho vysadím). A keď na ňu prišlo kakanie, tak najprv 1-2 kakala do plienky (ale od sirupu to už nemohla zadržiavať) a videla, že to nebolí a že to ide pekne. Tak som jej toľko dohovárala, sľubovala aby vyskúšala záchod. Potom som jej sľúbila, že ak skúsi záchod, tak jej vylakujem nechty 😵 Ona skúsila, podarilo sa a lakovali sme 😵 😵 😵 bola som najšťastnejšia na svete! od vtedy nemáme žiaden problém, kaká pekne na záchod. ale bola to dlhá cesta a veru neľahká... nejde to zo dňa na deň.. je to o psychike a trpezlivosti. Veľmi držím palce!
@sonya16 ahoj my sme tiež podobný problém riešili s naším drobcom. Po chorobe ho tiež zapieklo a nechcel kakať inak ako do plienky. Chúďa moje koľko si vytrpel. Ja som mu dala Infancol poradili mi v lekárni a sedeli sme na nočníku pekne spolu raz dokonca takmer tri hodiny a čakali nenútila som ho proste som ho hladkala a rozprávala sa s ním a stále som mu vravila že ho už nebude bolieť bruško a bude dobre. takto sme tam spolu presedeli týždeň hladkali mojkali chválili. Odvtedy kakáme bez problémov 😵. Tak držím palce nech to zvládnete čo najrýchlejšie 😉
@sonya16 Hlavne pod vplyvom ostatných nanho netlač. Ja si myslím, že my sme tam urobili najväčšiu chybu. Najprv sme tomu nechávali volný priebeh, no pár mesiacov pred nástupom do škôlky sme pritvrdili. A samozrejme tlaky okolia (hlavne starí rodičia a rodina) zosilneli, my s manželom po neuspešnom vysvetlovaní a rozprávaní s ním, sme začali byť z toho nervózni, neustále sme mu pripomínali, či mu náhodou netreba na záchod, že ho do škôlky nezoberú, že nebude mať kamarátov a tým sme mu to podla mna celé len sprotivil a urobili situáciu oveľa horšou.
U nás bolo " výhodou! možno to, že on to nezadržiaval, len ked to na neho prišlo tak mu bolo vždy prednejšie všetko iné (hra, rozprávka) o urobil to rovno do gatí. Plienky som zavrhla hned na začiatku. A dala som sa na cestu prania, prania a ešte raz prania. To ma možno vycvičilo v tom, že nemám problém utrieť zadok hocijakému inému decku.
A baby sorry, ale ked si učitelka vyberie povolanie učitelka v materskej škole, musí s tým rátať. Ak sa jej nepáči, nech ide učit na ZŠ. Nik od nej nečaká, aby tie veci po detoch prala. Stačí hodiť zasraté veci do sáčku aj s obsahom, a vytrieť zadok navlhčenou utierkou a dieťa sa už potom oblečie aj samo.
Viete baby ja chápem to, že ona tam má 20 detí a keby každé dieťa.... tak robilo... O.k. ale su detičky aj s iným problémami, napr. koktaním, a to je už v poriadku????
Proste su detičky, ktoré tento problém majú a nie to z ich a ani rodičovej viny. Mne psychologička povedala - citujem " je to to isté ako ked má dieťa napr. rakovinu. A niekto sa opýta prečo má rakovinu? No prečo? No lebo je to tak"
Otázku prečo je to práve moje dieťa som si položila aspon milion krát. Potom mi stači pozrieť jednu reláciu modre z neba, a ďakujem bohu, že je to len toto. A akoby si to niektorí iní rodičia so mnou hned vymenili. 😉
@m.a.r.t.i.n.a na mesiac ho vylucili? asi nie prerusili mu dochadzku potom ste sa mohli vratit, ine ako ukoncenie dochadzky, to by ste sa uz vratit nemohli...
Prehanadlo prosim nie, v konecnom dosledku narobi ovela viac viac skody ako uzitku (likvidacia prirodzenej peristaltiky plus psychogenna zapcha). Skvela vec na upravu konzistencie stolice su lanove semienka: cajova lyzicka denne, len tak, alebo zamiesat do jedla, a zapit poharom vody.
@petka82 ako koktanie a pravidelne problemy s kakacimi nehodami v skolke by som ozaj neporovnavala. Ved to ze dieta v skolke kokta ucitelku nezdrzuje od ostatnych deti tak ako ked je pravidelne potreba riesit umytie dietata, vypratie veci a podobne spojene s kakanim nie? To je ako miesat hrusky s jablkami.... teda aspon podla mna. Opakujem este ze sa samozrejme nejedna o nehody raz za cas to nemaju problem v skolke tolerovat ale pravidelny jav
@bodka13 myslím si ža ak sa jedno dieta pokaká raz za den to ked ho umyje alebo utrie koko to trvá no dajme viac 10 min..deti sú tam kolko 8 hod z toho tak spia,jedia, hrajú...čiže na učenie im aj tak ostane 2 hod,....a ktoré trojročné dieta sa ti bude učit tolko..myslím že argumnet že ostatné deti sú ochudobnené nesedí..je pravda že toto treba riešit ale spolu rodič a učitel....
@petka82 súhlasím s tebou učitelky sú tam aj na nehody, to že to niektoré berú neprofesilonálne je pravda, vid priklad tvojho syna, to ako keby nemala vlastné deti,,najradšej by všetky mali vzorné, tiché, sediace deti ...povolanie si vybrali, majú na to školy..to napr v zdravotníctve čo nebudú utierat zakrvavené, bažanty dávať...pozvracané...ked zistia tak sestričky k nemu nepáchnu den k nemu kým sa poriadne uprace a vyvetrá
@dm1
@sara07
Ani ja nesuhlasím s tým, že su ostatné deti ochudobnené. Ako sorry, no mne trvalo utretie zadku max. 1 min. a nemám čo riešiť. Koktatnie som uviedla ako príklad, ktorý som ja počula z úst doktorky. Ked dieťatko nevie dosť dobre rozprávať, tiež musia za nim detičky čakať, kým dieťatko vypovie čo chce. A čo ja? Mám teraz utočiť, že nech si ho mama nechá doma, kým nebude vedieť povedať čo chce? Predsa učitelka aj takémuto dietatku musí venovať zvýšenu pozornost.(aspon by teda mala) Nechcem sa tu nijako hádať ani urážať iné deti, ved pre mna su všetky ako jedno. Nerobím žiadne rozdiely. Len po mojich skusenostiach mám dosť toho, aký problém z toho iní ludia robia.
Vy tu všetci píšete ako by ste to riešili, ako by ste išli k lekárom a pod. Z mojej skúsenosti vám poviem, že vás každý lekár odbije, lebo povie že do 5 rokov nemáte čo riešiť. Či sa vám to páči, alebo nie. Dieťa na to musí prísť samo. A príde na to samo určite skôr v škôlke, kde má priklad z iných detí v jeho veku, ako doma kde nanho z každej strany tlačia rodičia, starí rodičia... a každá návšteva známych sa začína " Ahoj.... moje zlatíčko a aký si mal dnes den! A gate? Boli suché? "
Ďalšia rada od psychologičky. Absolutne o tom nehovoriť, neprikladať na to dôraz, a rovnako upozorniť celu rodinu. Nám to pomohlo. 😉
@sonya16 Ahoj, nestresuj. každé dieťa potrebuje svoj čas. Známej dcéra ukecaná mala potvorka,cikať sa vedela pýtať, všetko povedala, a ked mala kakať tak pýtala plienku. Proste niektoré deti majú blok a nechcú cikať kakať do prázdna. Len to treba trpezlivosť.Skúšaj ho brávať so sebou na záchod. Môj syn vždy stál pri mne keď som ja ... 😀. A potom si začal brávať šerblík,ale ten ho dlho nebavil 🙂 Vždy keď som išla na zachod ja,išiel aj on-a ver mala som koľkokrát čo robiť aby som ho pustila 😎 . Skús ho nejako zabaviť, motivovať, Skús mu povedať rozprávkovu cestu " hovienka" 😀 . Nikdy nevieš aká volovinana dieťa zaberie. Mám ich 3 a pri každom som chceš nechceš použivala koninu na zamyslanie 😀 aalemalo to úúúspech. Byť matkou znamená byť vynaliezavá, prešibaná, a niekedy fest šibnutááá 🙂 AKO JA 😅
@sonya16 A ešte jedno. mám syna 3roky a 3mes. od 22mesiacov je bez plienky, ale zato na nočné spanie ešte potrebujeme. V juni v škôlke (má už rok za sebou ) mu museli začať dávať plienku aj na spanie cez deň. Pravidelne sa počúral 😅. No a už mal aj včera nehodu. Záleži na učiteľkach či mu plienku daju či nie. majú ich v skrinke. Ja mu doma nedávam. A čakám. CHLAPY su na toto pohodlný. 🙂 Potrebujú viac času tak im ho dajme 😉
jaj babby baby....
@sara07 na margo toho, "je rozdiel ked máš dieta a odžiješ si to a iné je ked sa teoretizuje"
presne tááááák! to sa dá aj obrátiť: je iné ak teoretizuješ,ako je jednoduché pre učiteľku,ak sa dieťa v škôlke pokaká a iné ak by si to ty sama riešila!!!!
@petka82 žiadny lekár ťa neodbije,že vyprázdňovanie do 5 rokov netreba riešiť!!! Keď netreba riešiť,tak je to nočné pocikávanie ...si upravuješ niektoré teórie podľa toho,ako ti vyhovujú? 😅
@petka82 @sonya16 sem napísala preto,lebo chcela poradiť a nie preto ,aby sme jej pritakávali! 🙄
apropo: Patrik mal problémy s vyprázdňovaním,riešili sme to dva roky-vlastne odvtedy,čo prešiel na tuhú stravu,takže aj 2,5 roka a našiel sa problém! Ale nedala by som ho do škôlky,keby sa pokakával!
vy by ste dali dieťa do škôlky,veď čo nech sa učiteľka potrápi troška ale vôbec nepozeráte,ako to vníma to dieťa...proste len JA ,JA,JA ! To čo vyhovuje vám...
@sara07 ak sa pokaká jedno dieťa denne,tak to nie je problém ? ...podľa mňa je 😉 pretože do škôlky má prísť s návykmi a nie ho tam mamička dá a pritom sa 1/2 roka doma trápia s vyprázdňovaním pomocou klistíru 😒 v škôlke ho nemajú naučiť ako a kedy ide kakať ...ak sa stane nehoda,je to úplne o niečom inom ....no a napadla ma druhá vec: ak by sa za tých minimimálnych 10 minút kým bude učiteľka umývať to jedno pokakané dieťa za deň napr. v škôlke kam chodí tvoje dieťa stal v triede úraz ,tiež by si sa na to pozerala s takým nadhľadom ? ...a v konečnom dôsledku ostatné mamičky nevedia koľko detí sa v triede pokaká ,každá vie len o tom svojom 😉
@petka82 koktanie a pokakanie sú maximálne odlišné problémy,takže to bol veľmi zlý príklad 😉 ...neverím,že by ich doktorka odbila - do 5 rokov sa nerieši nočné pomočovanie detí a nie udržanie stolice 😉 ...súhlasím,že dieťa na to musí prísť samo,ale to mali stihnúť s mamičkou doma - škôlka na to bohužiaľ neslúži ....skús sa vžiť do úlohy učiteľky 😉 či by ťa bavilo denne prerušiť napr. maľovanie -učenie hrou,prechádzku či hru na ihrisku (tam tie deti naozaj nemžu ostať samé ) a ísť sprchovať pokakaného drobca 😕
@kluvancek aj Evičke som ešte cca týždeň dozadu dávala plienku na spanie,lebo sa mi v noci pocikala.... od 1,5 roka chodila na nočník (počítam,že mala rotavírus a keď chcela kakať,tak do nočníka sa pýtala) ale nočné pocikávanie nie a nie upraviť....minulý týždeň som zabudla kúpiť plienky (mala tie sťahovacie) a tak som to nanovo riskla a zatiaľ ťukám,že bez nehody....ale viem,že teraz,keď sa ochladí sa to môže vrátiť ....
@luciahromadkova Lucka, mám to na papieri...VYLÚČENIE a presný dátum odkedy dokedy 😠
@sonya16 moja susedka mala rvnaký problém a že vraj to má veľa detičiek, hlavne chlapčekov, kontaktovla detskú psychologičku, dostala nejaké "rady do života", pohovorila si aj s malým a začali fungovať normálne. Ja by som sa s tým netrápila, kontaktuj rovno odborníka, dnes to už nie je anba ísť za pszchológom., ty môžeš len hádať, kde sa zablokoval, skúšať naslepo to i ono....A trápiť sa....Predtým behali na gastroenterológiu a čojaviem kde ešte, a nepomohli si, zápchu nemal, len bol zablokovaný. Nepamätám si, čo všetko im radila- ani sa to asi nedá zovšeobecniť, ebo každé dieťa je iné a tvoj malý môže mať iný proncipiálny problém, ale napr. jedna z vecí bola, že to akože "neriešili", on sa teda nechcel vykakať ani za svet do nočníka ani na WC, ani do plienky len do slipkov. Našťastie to zvykol robiť doma, a v škôlke s tým nemali problém, ke´d sa to stalo raz, tak ho očistili, prezliekli a bolo. Doma ho nechali kakať do slipkv, ale s týk, že po sebe musel "upratať", saozrejme ho nenechali prať, ale musel pokakané slipky odniesť do práčky. To som inak ribila aj ja s malým, keď sme sa učili kakať do nočníka, keď už vedel a zača znova do gatí, tak som ho v kľude dala do vane, do ruky mydlo a muel si skúsiť umyť zadoček. Ae nehnala asom to veľmi proti jeho odporu, ke´d som videla, že je príliš nešžťastý, tak som ho samoška dočistila ja, prezliekla a nič, šlo sa ďalej. Podľa mňa to tiež ni je dôvod na vylúčenie, je v MŠ 2 dni, ak keby bol úplne zbehlý v potrebách,tak môže reagovať stresovo. Môj sa prvý deň pocikal, a nič., prezliekl, ja som učiteľke vysvetlila, že pol roka sme doma bez plienok a deťa asi niečo rieši, keď samu to stalo, má 2 náhradné oblečko v skrinke a poposila som učiteľky, aby ho iniciatívne e poslali na WC aj e´D sa nepýta. Držím palce
@m.a.r.t.i.n.a ak ti ho na ten čas vylúčili,je to lepšie pre teba- nemusíš platiť poplatky škôlke 😉
môj 3,5 ročný syn to isté-nepôjde sám na záchod kakať(cikaťáno),ale radšej sa pokaká...mne pomohlo,že ho dávam na záchod v určitú hodinu každý deň,pozorovalo som ho a približne určila kedy chodí kakať(ty poznáš svojho syna najlepšie)....aj keď mi tvrdil,že mu netreba,po 5 min.sa zadarilo... 🙂 🙂 už celý mesiac nebol pokakaný 😉
@ani3012 Ver mi,že o peniaze v tomto prípade absolútne nešlo. Zaplatila by som aj dvojnásobok,len aby bol v tom čase v poriadku, čo sa kakania týkalo a aby mohol ten mesiac chodiť normálne do škôlky, pretože bol veľmi nešťastný,že nechodil... A my tiež z toho, že sme behali po doktoroch a nevedeli, ako mu pomôcť
@m.a.r.t.i.n.a tak som to nemyslela...keby ti prerušili dochádzku,tak platíš nejaké ZR...ak ti ho potom prijali naspäť,tak je to fajn ...jasné,že všetky chceme ,aby naše deti boli v poriadku...my sme s Patrik leteli dva krát na pohotovosť,čo sa mu zasekla stolica,ritku mal natiahnutú,krvavú a stolica ani do vnútra a ani von....
@m.a.r.t.i.n.a ... podarilo sa Vám to rýchlo vyriešiť 😕 ....napíš ako ste si s tým poradili ,určite by to pomohlo aj @sonya16 a jej synčekovi 🙂
my to iste s obidvomi chlapcami, starsi ked isiel do skolky, , mal tri roky, tiez kakal len do slipkov, ale trpel aj zapchami, doktorka nam odporucila, hned rano vypit pohar teplej vody a naucit ho - doslova kakat na urcitu hodinu rano alebo vecer... podarilo sa... kakal vzdy rano pred skolkou, nejako sa to travenie a vyprazdnovanie tomu prisposobilo.... tiez zadrziaval stolicu, v skolke sa nikdy nepokakal, len potom to bolo so zapchou este horsie, takze sme si zvykli takto rano...
mladsi ten zacal chodit teraz do skolky, ale ma len 2,5 roka, ten zapchy nastastie nema, ale tiez sa zasije a vykaka do slipov, ked ho nevidim.... velmi sa tesil do skolky, tak som mu povedala, ze ho nezoberu, ked sa tam pokaka... tak v prvy den pred skolkou sa mu podarilo vykakat do wc a dokonca vraj aj v skolke uz kakal na wc... chodia tam s nimi pravidelne, nas sa tiez nepyta, ale kedze chodia casto, este sa nestalo za ten necely tyzden, zeby sa pocikal alebo pokakal.... nerobia z toho nejaku vedu, len treba nahradne oblecko dat v dostatocnom mnozstve.... velmi zalezi od ochoty ucitelky, rodicia za to nie vzdy mozu, mozno si niekto mysli, ze ich neucime, ale len kto to zazil, tak vie, ako sa s nimi natrapime a aj tak to nejde... podla mna to nie je dovod na vylucenie zo skolky, po tak kratkej dobe, ved prave tam to dieta moze odkukat od kamaratov a casom to mozno pojde... u nas je v skolke takmer cely den aj upratovacka, aj ta v pripade potreby pomoze, ci uz prezliect, obut, ked idu na prechadzku, alebo nakrmit, ked niektore dietatko nechce papat.... a v triede su aspon u nas ucitelky dve, ved tym malym detickam treba aj utriet tu ritusu, takze s nimi treba na to wc, tak ci tak ist, nemyslim si, ze by to robilo nejaky problem... je to vsetko o ochote... ja sa stazovat nemozem...
@ani3012 Nevieš o čom hovoríš. Žiadne Ja Ja Ja u mna nie je! Na prvom mieste su pre mna moje deti! Neznášam ked im ostatní ubližujú. Problém som od začiatku riešila aj s odborníkmi.
Neútočím na učitelky a ani som to nikdy nerobila. Nežiadala som od nich aby ho riadili. Ako som napísala v príspevku pred tým. V prvej škôlke som povedala, že ak s tým majú problém, majú mi zavolať a ja si hned po neho prídem. A v´dopadlo to tak, že namiesto toho aby mi zavolali, drhla mu zadok v žltých gumených rukaviciach s nejakou handrou pred všetkými deťmi. Od vtedy ostatné deti nanho pozerali, že on je niečo zlé a nechutné. ☹ ☹ ☹
Hned ako som sa o tom dozvedela vybavili sme novu škôlu, kde som postupovala rovnako ako v prvej. Vedala som napríklad, že sa ráno sťažoval, že ho bolí bruško, no nech sa snažil akokoľvek nešlo mu to. Prišli sme do škôlky povedala som učitelke, že môže kakať, aby dala pozor, keby sa zrazu skryl do kúta upozornila ho, že má ísť na záchod. Viete ako to dopadlo? Poslala mi sms. Pani petra netrápte sa, Nicki sa bol sám vykakať na WC. Toto je podla mna "pani učitelka" Novej škôlke som vdačná za veľa! Hlavne za prístup z ich strany!
Môjmu synovi to veľmi pomohlo. Včera ked sme pre neho išli do školky, kričal že ide kakať. Ďalší kamarát mu vraví "aj ja idem cikať" . Potom povedal "už som" a na to môj syn "nejde mi" A chlapček mu hovorí " Nicki neboj aj zvieratká kakaju" 😉
Takže či niekto tomu verí alebo nie, prístup učitelov je veľmi dôležitý.

@sara07 prečítala som si príspevok @sofinka333 a nevidím v ňom nič útočné...neviem,prečo si sa tak ironicky vyjadrila(aspoň zo slov to cítiť) Napísala len, ako by riešila problém ona, takže kľud 😉