3 ročný syn vôbec nepočúva, odporuje a je hyperaktívny
Prosím Vás chcela som sa spýtať na názor, náš malý bude mať v máji 3 roky a absolútne nepočúva ,stále odporuje, nechce sa obliekať, neuveriteľne kričí a najhoršie je keď mu niečo nieje po vôli alebo mu niečo zakážem a nedovolím tak začne revať , všetko okolo neho lieta a všetkých pľuje. Je to normálne na jeho vek alebo by som mala vyhľadať odborníka pretože už nepomáha ani vysvetľovanie, ani napomínanie a už ani facky.
Rozhodla som sa to dať aj ako diskusiu pretože by som rada aj zistila názore iných báb a dúfam že mi tému neuzamknú
Ahojte babule...kazda z vas pise o svojom dietatku,tak ako keby pisala o mojej malej,kazda z vas preziva nieco ako ja,akurat som tu nenasla ze ako to mate doma v noci,lebo u nas to je uz cista psychiatria...mala sa zobudi a kope,krici,je po 2 hodinach dokonale vyspata,alebo ina verzia,fnuka,pridem k nej smatkam ju po chrbate,zaspi,akonahle si vsak lahnem do postele a uz uz zapavam,mala uz fnuka a takto sa to toci aj 4 hodiny,za posledneho pol roka je to des,skusame rozne metody,dokonca sme vyfasovali sirup na ukludnenie,ten jej zaberal tak 1 tyzden,asi najhorsie to je vtedy ked dorasta mesiac do splnu.dokonca nosime k doktorke vzorky stolice na parzity,teraz mame absolvovat odber krvi a tak sa tocime dookola 😒
@mirkanova ahojky moj malý spava v pohode prespí celu noc len ked sa mu sniva niečo zlé tak občas zaplače ale ☹ je tak raz za týždeň....ale malý spaval so mnou od narodenia lebo manžel chodí na týždnovky ked sme sa prestahovali od našich tak začal spavať sam ale potom bol dlho nemocný tak sa vratil ku mne ale už 2 týžde spava vo svojej posteli ktoru sme mu prestahovali do saplne... 😲
už teda nechodí spať poobede lebo ked chodil tak spal 2-3 hodky a potom sme išli spať okolo pol noci a s toho som bol už ja na nervy... 😝 teraz chodi spavať o pol osmej a v pohode len stava okolo 6-7 hodine ale zasa nemôže spať tak dlho ked chodime skor spať.. 😀
ale nenapisala si kolko ma malá rokov, ako dlho to už v vás trvá a či spi pri vas alebo vo svojej izbičke...
pretože kebyže spi sama v izbe tak je dost možne že sa sama boji spinkať ked pišeš že ked si pri nej tak v pohode a ked ideš preč tak začina plakať.... 😒
@katka159 no,dnes sme neboli nikde,ale vcera som ju dostala von,dokonca kracala po vlastnych,co odmieta inak,sice si stale natahovala teplaky medzi nozkami,ale neprotestovala.dnes rano ze ideme na postu,vybrate veci a dieta,ze taketo ponozky nechcem 😠 som myslela,ze z koze vyskocim,potom este dvoje nie a ja som musela predychavat 😔 uz som to nezvladla a vybuchla som.nakoniec sme sli a teraz sa boji aj pipnut nieco proti,ani sa jej nedivim,po mojom vystupe.uvidime co bude dalej...
baby potrebujem poradiť, som v koncoch. Náš malý má 4,5 roka, je veľmi šikovný, rýchlo sa učí básničky, pesničky, jazyky mu dobre idú. A tiež chodí dvakrát do týždňa na gymnastiku (základ všetkých športov hihi). Tam chodí sám, bez rodičov a na angličtinu raz do týždňa spolu so mnou. Čiže vyťažený je dosť, čo mi uznal pred rokom aj psychológ. Teraz asi dva mesiace dozadu začal byť totál nezvládnuteľný, čo vnímam hlavne na angličtine, kde som s ním - pol hodinku je v pohode, zapája sa, komunikuje a potom zrazu klik a decko nespolupracuje, papuľuje, hundre, frfle, nič nepomáha. A posledné tri razy bol problém aj z gymnastiky - keď nás zbadal vo dverách úsmev, ale potom ako keby mal v hlave prepínač, začne hádzať fľašku o zem, búchať si rukou po hlave a jačať ako besný. Vtedy nepomôže nič iné, len odvliecť ho násilím do auta a tam je za dve minúty kľudný ako baránok. A trénerka sa zatiaľ len raz sťažovala, že neposlúchal, čo bolo zrovna minulý týždeň. Lenže horšie je to na tej angličtine, už teraz mám žalúdočné problémy, keď si spomeniem, že tam poobede ideme. Normálne už uvažujem nad tým, že tam prestaneme chodiť, lebo som z toho na prášky. Cítim sa trápne, proste si tam s ním neviem rady. A krpca podozrievam, že využíva to, že sme na verejnosti a ešte pritvrdí. Doma s ním také problémy nie sú. Pozerala som až aj veľa článkov o ADHD a hyperaktivite, jediný príznak som našla, že príliš veľa rozpráva. Keď má náladu, tak si sám kreslí, číta si, vystrihuje, skladá, alebo len tak leží. Čiže neposedný nie je, len tieto dve aktivity mi úplne odoberajú energiu. Viete niečo poradiť?
@katka159 ,ahojky,mala spava s nami v jednej izbe,ma tiez uz svoju postel,Sonicka ma 2,5 roka,takto nam zle spinkava asi tak posledne 2 mesiace,moj manzel spaval 2 roky v obyve,pretoze mala nevedela prespat dlhsie ako dve hodiny,tak do roka a pol a teraz spi tak 4-5 hodin v kuse,ale ked ju chyti to nespanie,tak to je hore kazdu chvilku,.teraz ked nevie zaspat ju dame k sebe a spi s nami a potom ked sa ja zobudim ju prekladam naspat na jej postel,tak to celkom ide
@bloomie ahojky vieš čo je moj nazor že mate na 4,5 ročné dieta dost velké naroky gymnastika beriem ale v tomto veku angliština...neviem, neviem zda sa mi to divne tak malé decko ma lietat po dome, po vonku, hrad sa a nie učiť sa tu gymnastiku beriem aj ja chcem dať maleho o rok na tenis....
@mirkanova myslela som si že to ma ničo s tým spoločné....nemôže zabudnut na všetko čo sa cez den stane musiš sa jej stale venovať a vysvetlovať aby nemala negativné myšlienky a spomienky, pretože aj to jej škody a preto aj sa budi aj naš to tak ma ked došiel deda z nemecka dom tak kričal na neho zosna... 😝 ale všetko s tým suvisi všetko čo prežije....žiadné kričanie a žiadný stres na nu nevyvýjaj....🙂
@bloomie ja by som to nesilila a ak by to takto malo pokračovať ďalej, tak by som ho z tých krúžkov odhlásila na nejakú dobu. Uvidíš, či to pomôže.
Ináč zaujímavá téma. Ja som z nášho staršieho totálne zúfalá. Robí strašné scény a často nepomáha nič, ani to, čo pomohlo naposledy v rovnakej situácii. Nenechať sa vytočiť dokážem prvých možno 20 minút jeho záchvatu, možno aj menej. On je schopný jačať a pritom nasilu fúkať sople, ktoré mu visia z nosa cez ústa, bradu až na tričko aj hodinu a pol. Je jedno, že ho zatvorím do spálne, po chvíli tam idem. Bez slova mu tie sople utriem a znova ho zatvorím. Takto by to šlo hádam donekonečna a nemám nervy vôbec tam neísť a potom stierať tie sople z celej postele, nábytku a tak 😝 Keďže býva extrémne často chorý a takmer nonstop sopľavý, tak má vždy poruke dostatočnú zásobu...
Bola som aj u psychologičky a nepovedala mi veru nič nové. Vraj, ak si pri tých záchvatoch vzdoru neubližuje, tak z toho vyrastie a len sa nemám nechať vytočiť...to je ľahká teória, ale prax je iná.
Keď začal pred rokom chodiť do škôlky, tak som sa bála, že mi ho vrátia, že bude robiť to, čo doma. Ale on je v škôlke anjel, veľmi mu prospieva. Je to pre nás všetkých normálne psychoterapia, keď tam chodí. Žiaľ, kvôli častej chorobnosti je v priemere pol mesiaca vždy doma a ja mu nedokážem popri starostlivosti o mladšieho vytvárať zakaždým dostatočne zaujímavý program. tak keď má dlhú chvíľu, alebo keď mu "prepne" v hlávke, tak začína neskutočne vystrájať...
aby bol obraz úplný. Benjamínko vie byť aj doma anjel, každý den, ale stačí, že robí hodinu scény a mňa z toho bolí celý deň brucho a hlava.
Najlepšie je, že napríklad dostane záchvat, lebo sa odmietne obliecť sám, že ho mám obliecť ja. Keď s tým nesúhlasím a vysvetľujem, snažím sa motivovať ho a tak a nepomáha to. Jeho krik sa stupnuje, začne s tými sopľami a do toho vreští, že už bude dobrý, už bude dobrý....Len neviem, KEDY to myslí, že kedy začne byť dobrý. Keď sa ukľudní, alebo večer rekapitulujeme deň pred spaním, tak uzná, že sa správal nepekne a nasľubuje zakaždým hory-doly. No ale nejak sa mu nedá, dodržať to ☹
pri citani tejto diskusie som sa upokojila, ze nie som jedina kto je niekedy v koncoch z deti🙂 mam dvojicky (coskoro 3r), nemozem na ne povedatat, ze by vyslovene nepocuvali alebo podobne. Zasadne veci pocuvaju, dokonca sa mi uz podarilo nebyt pri nich pri zaspavani, co povazujem za uspech lebo sa to podarilo aj bez placu len za odmenu - lentilkovy jogurt. Len jedna z nich je tiez vytrvala v pozadovani a niekedy mam pocit, ze este sekundu a vybuchnem. Dlho dlho vladzem a potom sa mi to nazbiera a najradsej by som vybehla z bytu - co sa tiez neda aj ked by to pomohlo trosku sa prevetrat a vidiet veci z nadhladom. Jedine co mi u nej zabera je byt kludna, pomojkat ju a obratit to cele na srandu, zacnem ju steklit alebo podobne. Ma este svojho oblubeneho plysaka a ked velmi place alebo nieco nechce urobit, pochopit tak sa jej prihovaram ako jej havino a na neho da. Som prekvapena ako dobre mu rozumie lebo mna by v tej situacii ani nepocuvala. Ja som ju nenechala este dlho plakat lebo sa bojim aby sa jej nieco nestalo pri tom placi. Poviem jej, ze to spravanie sa mi nepaci, ale skor jej dohovaram co je tiez niekedy ako mletie dookola. Vzdy ked sa cely den doma hrame, vymyslame nove veci tak vobec nehnevaju. Treba si urobit cas na seba a pozbierat sily aby bola v prvom rade mamicka spokojna naozaj zacinam verit tomu, ze potom to ide samo. Tak prajem vela energie a trpezlivosti vsetkym mamickam!!! Bodaj by sme vedeli ci to co robime robime dobre🙂
@mirkanova aj náš najmladší spával od novorodenca hrozne (ako novorodenec max. 1/2 hod. denne, v noci hore každé 2 hodiny). Trvalo to približne do 6-tich rokov. Budil sa aj 6-krát za noc, bol vyspatý, vyžadoval pozornosť. Každú noc sme cestovali z izby do izby, z postele do postele. Čiastočne to prestalo, keď nastúpil do prvej triedy. Vstáva už maximálne raz za noc. Doktorka nám povedala, že každé dieťa má individuálnu potrebu spánku (aj staršiemu stačí na vyspatie max. 5 hodín v noci), psychologička odporučila lieky na tlmenie (ale tie by som mu ja nedala) a spánkové laboratórium (na vyšetrenie sa čaká viac ako pol roka). Ale časom sa to urovnáva, pozorujem, že aj keď je náhodou v noci hore, už ma nebudí, maximálne si ku mne ľahne, pozornosť v noci prestáva vyžadovať.
Poradiť ti neviem, ja sama som bola z toho zúfalá, hlavne, keď som nastúpila do práce a celé noci som bola s ním hore. Ale prežili sme a dúfam, že bude už len lepšie.
@bloomie Vôbec si nemyslím, že tvoj malý je hyperaktívny. Trénovala som gymnastiku a viem, čo sú hyperaktívne deti. Ak by bol hyperaktívny, trénerka by ti to určite povedala, pretože také dieťa nie je vhodné na tréningy v tak malom veku. Dieťa na gymnastike musí byť sústredené, aby pochopilo, čo tréner od neho vyžaduje a takisto sa nedá trénovať, ak jedno dieťa behá po telocvični, šplhá sa kade tade ...... to by musela mať oči aj na chrbte.
Ak na gymnastike vydrží bez tvojej prítomnosti, tak by som ho len tam doviedla, prezliekla, odišla a prišla len vtedy, keď majú končiť. Ak nemusíš byť s ním na angličtine, tiež by som zvolila tento postup. Myslím, že tvoj syn je inteligentné dieťa a jednoducho sa predvádza a sleduje, čo to s tebou a okolím robí.
Okrem iného si myslím, že ak sa 4,5 ročné dieťa dokáže sústrediť pol hodinu na angličtinu, je to vynikajúce (nedokáže to zhruba polovica prváčikov). Ak by sa to nedalo riešiť inak, dohodla by som sa s lektorkou, že po pol hodine jednoducho so synom odídem. Myslím, že na také malé deti pol hodina anglického jazyka úplne stačí. Aj u mňa na gymnastike boli detičky do päť rokov zo začiatku pol až trištvrte hodinky a potom po dohode s rodičmi aj dlhšie, podľa toho, ako to zvládali.
Takže, myslím si, že tvoj synček vôbec nie je hyperaktívny. Len potrebuje veľa podnetov a tie musia byť rôznorodé, nakoľko tak malé dieťatko sa nevie dlho sústrediť na jednu činnosť (angličtina) a činnosti mu preto treba meniť.
@dobromila no moj vie byt tiez dobry len bohuzial viac casu ho napominan, tiez som uvazovala nad tym ci nieje hyperaktivny,ale neviem ci toto mozu byt prave jej prejavy.On je uz imunny voci mojmu kriku, a ja uz naozaj neviem co by tak na neho mohlo zabrat.Ty mas tiez dve deti co som si vsimla, takze asi chapes ze to je niekedy na maslu 😝
@renab ,ahojky,moc moc dakujem,aspon viem ze nie som sama a ze aj niekto iny prezil to co prezivam ja,presne pises ako to je u nas...len si ma nepotesila,ze to trva tak dlho,ja viem ze u mojej nemusi,no ale vsetko je mozne ☹ ..ja sa spolieham na to ked nastupi do skolky,ze mozno sa aspon trosku zmeni a uz to bude ine,mne ani tak nevadi ku enj vsatavat ale prekaza mi to jej nocne vystrajanie,presne ako pises,vymysla z izby do izby,mamka lahni,mamka sadni,mamka smatka,mamka hladkaj,,,a tak...
@renab ďakujem za názory. Aby som to dala na pravú mieru - gymnastika pre malé deti je samozrejme iná ako klasická, viac-menej je to hrou, deti sú tam bez rodičov. My to berieme tak, že gymnastika je základ všetkých športov a nikde nie je napísané, že z neho musí byť gymnasta. Problém vidím skôr v tej nešťastnej angličtine, na čo ma upozornila aj jeho učiteľka v škôlke - celá trvá skoro hodinu, z toho 15 minút tam sedíme len tak a čakáme, kým sa všetci pozbierajú. No a také malé deti vlastne po pol hodine strácajú záujem, klesá im sústredenosť. Vyskúšam teda nabudúce prísť o 15 minút neskôr a uvidíme.
Ale ja sa tu trápim krátkodobými výbuchmi zlosti a pozerám, že sú tu aj väčšie starosti... držím vám všetkým palce a ešte raz dík 😉
Dievcence zaujala ma vasa tema a mam na vas otazku ..ako sa vase hyperaktivne ,neposlusne deturence prejavovali ako batolata?teda vo veku do roka zhruba?ja mam 8 a pol mesacnu dcer u a nahle od siedmeho mesiaca velmi zmenila chovanie..predtym spavala krasne v noci max s jednym papanim ,a aj zaspavala sama ,po papani som ju proste ulozila do postielky dala cumlik a plienocku do ruky a zaspala do 15 minut sama..nikdy som nemusela ist nazad ku nej..asi pred mesiacom najpr zacala odmietat prikrmy ,ktore predtym jedla v pohode ,proste sa zlosti pri jedle vsetko rozhadzuje,zamkne pusu a kruti hlavou ..to by som este nejako zvladla..ale problem je hlavne zo spankom ..najprv sa zacala budit 2x za noc a potom obcas aj 4-5 x..obcas si cucne caj a obcas vypije celu flasku mlieka ,obcas pohundre a zaspi ..uz ju aj presuvam aj ku nam do postele ,aj ked si nemyslim ze spi lepsie ale aspon ja s anemusim dvihat z postele ku nej ..ma to suvis s tym ze v tom obdobi sa zacala stavat na nohy ..velakrat ju prosto najdem stat v postielke a plakat akoby sa nevedela zase ulozit ..ulozim a zase..a toto sa deje uz aj so zaspavanim ..je schopna postavit sa aj 80 x...(ano ratala som to ☹ )a ked ju ulozim nazad ,dam cumlik a a prikryjem tak sa zacne smiat a kope rukami a nohami ako bola ..no co mam povedat "strelena"akoby sa normalne vytesovala a bavila na mne....dnes som ju zacala ukladat o osmej..a zaspala o pol jedenastej a po 45m inut s placom stoji v postielke....najhorsie je ze mi uz dva dni nespi ani popoludni ,co spavala 2,5 hodiny v hojdacej sieti,spala dnes a vcera asi 40minut. ..cez den je extremne aktivna..od konca siesteho mesiaca sa zacala stavat na nohy , teraz v podstate cely den prestoji alebo preslapuje popri nabytku ...ja sa az obavam ze nebude mat dostatok spanku ..a ze je to nejaky pschyologicky ..problem..mm tvrdi ze je uz teraz hyperaktivna..ja neviem..preto sa chcem opytat ci vase deturence mali nejake take prudke zmeny chovania ...a v akom veku ..ona bola do 6 mesiaca idealne dieta..ja to fakt nechapem..dakujem..
a zabudla som zubky este nemame le ak by to s nimi suviselo uz by za mesiac apol nejake vysli nie?

baby moj mali ma niekedy take zachvaty zlosti inšie nerobí len vreští, kope, všetko lieta a nie a nie utišiť po zlotky to už vobec nejde to je ešte horšie len po dobroty zobrat na ruky a utišovať a držat 😲 ....myslim si že s tým budem musieť naštiviť dr. či nás neodporuči k psychologovi lebo to je des čo robi ale to len tak raz za mesiac.... 😢