icon

3-ročný syn zabil vrabca, čo to má znamenať?

dancul142
7. júl 2019

Ahojte mamicky. Moj syn dnes nahanal maleho vrabca,ktoreho nakoniec zaslapil. Mam z toho traumu a nechapem ci nieco taketo je normalne urobit. Boli sme vonku a zacala nahanat toho vrabceka. Upozorbila som ho nech ho neha na pokoji lebo sa ho ten vrabec boji a aai nema mamicku a nevie este lietat. Vzala som si z vaku vodu na pitie,pozriem na neho a on ho drzal vo vzduchu za nohu a slahol ho o zem a stupil na neho. Prpsim Vas moj syn ma 3 roky a je to normalne slusne vychovane dieta,ktore nikoho nebije vonku a poslucha. Neni hyperaktivny ani neublizuje nasmu psovi. Prosim vas ako si mam definovat toto spravanie. Ked som sa ho opytala preco to spravil povedal ze nechcel som. Samozrejme som ho vyhresila ale som z toho v soku .

Strana
z11
pmoricova
9. júl 2019

Osobne si myslím že za tým môže byť proste zvedavost. Pozná trojročné dieťa väzbu príčina dosledok? U nás 2,5 ročný ešte moc nevie čo môže spôsobiť stále mu to vysvetľujem a zatiaľ nič. Máme doma mladšieho súrodenca ktorého bežné bucha po hlave nie silno ale bucha a vôbec mu neviem vysvetliť že malej môže ublížiť je to preňho abstraktný pojem zatiaľ. A ja si pamätám ako nám hovorievala starká nemakuste tie kuriatka.....

leeenka26
9. júl 2019

@dancul142 podľa mňa je smutné co sa stalo, ale 3.rocne dieťa ešte myslím si ze nevie co stalo. Ešte je malinke, možno skúšalo, možno fakt nechcel, neviem. Možno sám nevedel co urobí. Deti robia zlobu, skúšajú, majú občas sklon urobiť niečo zakázané. Nemyslím si hneď, že ma takéto sklony, ale pre pokoj duše a jeho zdravý vývin a predídenie nejakých ďalších podobných veci by som určite šla za psychologickou, nech mu skúsi nejaký profil spraviť podľa toho, čo jej a ako porozpráva. Možno sama povie, že niečo není ôk. Radšej ísť a byť v kľude, ako nespavat. Ja by som mala traumu tiež. A ze si nezareagovala okamžite? To je úplne pochopiteľne, nemohla si tušiť, že sa takéto stane, to by nenapadlo nikomu. Tí nie je ako keď sa dieťa prechádza po muriku alebo ide k oknu otvorenému, tam vieš predvídať nebezpecie, tu to bolo nepredvídateľné a ostala si v šoku, čiže reakcia úplne adekvátna.

liv1
9. júl 2019

@kristina2412 ani jedina, ale ze skutocne ani jedina, nenapisala ze nevadi stalo sa. Akurat tu vacsina neposiela autorku s dietatom k psychologovi ako iste osoby, a tvrdime, ze sa to jednoducho stat moze. A nejednemu dietatu sa to aj stalo vid komenty. Autorka sa s tym popasovala dobre, dieta pochopilo, olutovalo. A taktiez mnohe tvrdime, ze je bezpredmetne po 1 incidente vyhlasit dieta za schopneho 100% domysliet dosledky konania v tomto veku. Nic viac, nic menej. Predpokladam, ze 99,99% diskutujucich v tejto skupine uci svoje deti k laske k zivym tvorom. Akurat niekomu stacia psy, macky, kuriatka, vtaciky, niekto vraj nezabije ani komara lebo ma sietky 😁😁

diewcatqoo
9. júl 2019

@maciatkolulu ja do bodky suhlasim s tym, co ti napisala @jana_eyre_2 o tych zlych detoch. Ako si dovolujes tvrdit, ze dieta je jednoducho zle a bodka? Ja poznam tiez zopar "zlych" deti, aj rozmaznanych faganov, kde chyba vychova a aj jedneho "extremne zleho", od ktoreho sa kazdy distancoval a len rodicia trpeli jednak jeho excesmi a jednak tym, ze boli vsade brani ako ti, co nezvladaju vychovu. A hla, prislo sa na to, ze chalan ma nie svojim pricinenim psychicky problem, ktory sa dlhodobo neriesil. Vidis svet naozaj velmi ciernobielo.
@elementissa zila si niekedy na dedine? Stretla si sa s chovom hospodarskych zvierat? Ja ano, a predstav si, na dedine stale prevlada nazor, ze kravske mlieko je vhodne nie len pre macky, ale dava sa aj malym prasiatkam, psikom a ostatnym zvieratam. Ja nie som zastankynou kravskeho mlieka, nepijem ho viac desatroci.. chovam aj macku a viem tak isto, ze pre macky kravske mlieko nie je vhode. Ale vacsina ludi, ktorí chovajú hospodarske zvieratá (obzvlast ak su to postarsi ludia) nemaju ani paru o tom, ze kravske mlieko nie je pre ostatne zvierata a pre cloveka vlastne vhodne.
Boze, ja sa tak bavim na tejto diskusii. Konecne nieco vyzivne, kde mozem zabijat nudu. A to pritom autorka temy ma daný incident so synom davno vykomunikovany a vyrieseny. Ale aspon este par dni bude tema ziva, aby sa tu mohli zeny predbiehat, ktora je dokonalejsia.

kristina2412
9. júl 2019

@liv1 mne tu nejde o autorku a jej dieťa...každý vychovava svoje dieťa ako uzná za vhodné....koniec koncov je za neho zodpovedny. Skor ma zaráža miera v akej sme schopní ospravedlňovať a tolerovať prejavy agresivity...každý má zrejme inak nastavené vnímanie 3 ročného dieťaťa a jeho schopnosti...

bmuller
9. júl 2019

@elementissa to, ze ty vies, ze macky nemaju pit kravske mlieko, z teba nerobi odbornicku na zivot na dedine 😛 nech sa paci, chod sa opytat ludi na dedinu, ci macky nepiju kravske mlieko (a este k tomu ho chlipu dobrovolne, trubky jedny!). Myslim, ze by si coskoro zistila, ze treba akutne robit osvetove turne proti krmeniu maciek kravskym mliekom po kulturakoch (ps. sa mi len zda, ze kravske mlieko piju aj ludia?)

maciatkolulu
9. júl 2019

@diewcatqoo tak si predstav,že si to dovolím tvrdiť😂😂😂😂dieťa bolo u odborníkov a je to zdravý chlapec,šikovný,normálny,ale proste zlý😉. Klame,pekne do očí máme,otcovi,presne ako ku to vyhovuje,je vychcany,že až. Toto som proste nevidela ešte. Takže áno ešte raz si dovolím tvrdiť,že je zlý. Môj názor,môžem ho snáď mať🙃?

maciatkolulu
9. júl 2019

@diewcatqoo apropo 😂ako si dovoľujes povedať "rozmaznanych faganov" 🤣😂

diewcatqoo
10. júl 2019

@maciatkolulu ach jaj :D jasne, ze mozes mat nazor... kazdy moze mat nazor ;)

domculik
10. júl 2019

Kravske mlieko je pre zvierata nevhodne ! Vyhlasil clovek a nasypal zvieratu granule. Pretoze granule su pre cicavcov po miliony rokov tou spravnou vyzivou. Som zvedava, cim je to teda sposobene, ze moderne zvieratka maju coraz viac "ludskych" civilizacnych chorob, ked maju taku perfektnu vyzivu. To len tak mimochodom 🙂

jana_eyre_2
10. júl 2019

@maciatkolulu ale ved nikto nerozporuje ze zle deti existuju, ja len vravim, ze sa tak nenarodia, ale kvoli niecomu sa z nich zle deti stanu..

diewcatqoo
10. júl 2019

@jana_eyre_2 je to zbytocne... 🙂

maciatkolulu
10. júl 2019

@jana_eyre_2 ja rozumiem čo chces napísať😉,ale v tomto prípade sa jedná o veľkú záhadu. Ktorú sa snažili a snažia riešiť a bezvýsledne. A vôbec nie je brany ako zaskatulkovanI "zlý" chlapec. Práveže ja vidím skôr chybu v miernej výchove... A mladý vychvalek vie pekne nevinne vyvalovat oči.

jana_eyre_2
10. júl 2019

@maciatkolulu no vidis, sama si napisala kde vidis chybu 😊

maciatkolulu
10. júl 2019

@jana_eyre_2 áno,ale predsa rovnaká výchovu na tri deti a niekto z nich sa narodil so "zlou"povahou podľa mňa teda. Robiť zákernosti a klamať a zneužívať láskavosť rodičov neviem,či je toto podmienené výchovou😉,podľa mňa povahou,s ktorou sa narodil.

0silvia0
10. júl 2019

@maciatkolulu určite zaváži aj povaha, to je jasné. Ale rodičia si častokrát myslia, že to, čo funguje u súrodenca, bude fungovať aj u ďalšieho potomka a neprispôsobujú výchovné postupy povahe a temperamentu dieťaťa. Takže milí rodičia keď videli, že dieťa sa javí ako vychcané a dominantné, bolo treba odzačiatku trocha vo výchove pritvrdiť, čo asi zabudli urobiť, alebo sa spoliehali, že veď z toho chlapec vyrastie.
Ale výchova je skutočne ťažká vec, a nie každý rodič je tak nastavený a dokáže presne vycítiť, čo ktoré dieťa potrebuje a nastaviť individuálne výchovné postupy pre každé dieťa zvlášť.

Tiež máme v rodine jedno maximálne dominantné dieťa, ktoré potrebovalo odmalička pevnejšie mantinely, ktoré ale nedostalo. Lebo rodičia boli mäkkých pováh a nedokázali byť prísni. Jednoducho konštelácia dieťaťa a rodičov bola takáto a ono sa to časom prejavilo a dopadlo dosť zle. Možno toto dieťa v našej rodine, ktoré by vyrastalo v prísnejšom prostredí s pevnejšími mantinelmi by nikdy nemuselo riešiť problémy, ktoré musí riešiť teraz. Možno áno a možno nie, to sa nikdy nedozvieme...

jana_eyre_2
10. júl 2019

@maciatkolulu no ale presne to som pisala, kedze kazde dieta je ine, treba knemu aj inak pristupovat.. mozno to znie nespravodlivo, ale inak sa to neda.. aj ja som na najmladsieho ina ako som bola v jeho veku na prveho syna, tak som aj inak pristupovala k dcere.. jeden potreboval veci povedat prisnejsie aby ich pocul (najmladsi) druhemu stacilo sa zamracit (najstarsi) a dcere stacilo proste len povedat a pamatala si/akceptovala.. tak to funguje do dnes, az na to, ze prisne a viac krat musim hovorit aj najstarsiemu inak by bol mozno rovnako drzy ako chlapec z tvojho prikladu.. a ja teda drzost neviem akceptovat, par krat to skusil 😒

ina7
10. júl 2019

@dancul142 mrzi ma co sa tu na teba a malwho znieslo. Niektori ludia maju fakt vacsi sucit so zvieratami ako s ludmi.
Podla mna tvoj syn si neuvedomil co sa stane. V 3 rokoch je smrt velmi nepochopitelny koncept. Je to uplne normalny chlapec, proste skusil co sa stane. Myslim ze z jeho spravania je vidno ze sa zle citi, nemusi byt kazdy uplakany. Niekto spravi hystericku scenu a spravi to znova, niekto neplace ale ulozi si to do srdiecka. Druha vec je ze takto male deti maju malu sebakontrolu a sebaovladanie. Hlavou prejde myslienka a ruka uz robi. Este nemaju poriadne ten filter ze zastavim sa a premyslim dopredu co robim a ake nasledky to bude mat. Aj ovela starsie deti casto robia blbosti bez toho aby domysleli nasledky ( vsak aj dospeli), nieto este trojrocne dieta.
Podla mna by ste sa mohli skusit este raz o tom porozpravat. Ja neuznavam take ze odisiel do nebicka. Cize ja by som povedala ze zomrel a uz nie je, nikdy sa nezobudi, nevyrastie, nebude lietat. Ani zajtra, ani o tyzden, moj stvorrocak napr slovo nikdy nechape spravne stale, cize uplne nazorne by som hovorila. Podla mna ked povies isiel do nebicka, tak to moze este pozitivne brat, ze super, uz lieta na oblohe, nic zle sa nestalo.

ehja129
17. júl 2019

@dancul142 skus psychologa. A ak bude mat aj potom nejakú energiu nazvyš, môže mi príst pomôcť robiť rezne (obľúbené, ale pracné jedlo mm a malej). Tam si energiu vybije. Príp. mu kúp detské kladivo (či jak sa to volá) na mäso a raz za čas robte rezne a nechaj ho nech ti ich pomôže naklepať. On si vypustí myseľ a ty budeš mať pomocníka do kuchyne 😉

elementissa
17. júl 2019

@bmuller no nevravela by som nič, keby som na dedine nežila 15 rokov 🙈 to, že nie všetci sme zadubeni ešte neznamená, že sme iní život ako mestský nevideli 🤣👌👌👌 a áno, kravské pijú aj ľudia. Tiež tomu nerozumiem 🤷‍♀️ ja sa ako teliatko necítim... Ani moja rodina. Takže my to nepijeme

elementissa
17. júl 2019

@domculik a aké je zloženie granúl tých chorých zvierat? To aj niekto číta ci len kúpi v Tescu 10 kilove balenie, lebo je v akcii z 4,90€? 🤣🤣🤣 Hej, cicavce pijú mlieko. Každý to svoje a každý inak dlho. Mačky ho pijú 6 týždňov po narodení, psy tiež tak podobne. Teliatko a kozliatko možno dlhšie. Sú väčšie, narocnejsie na výživu. Ale žiaden cicavec (okrem cloveka, ktorý sa rad hra na teliatko) nepije materské mlieko v dospelosti. Ale áno, bohužiaľ máš pravdu, mnohé spoločenské zvieratá majú rôzne choroby, ktoré sú spôsobené zlou životosprávou a nevhodnými podmienkami chovu. Je to chyba majiteľov (veľa krát) a druhy problém je preslachtenost. Najmä dnes si ľudia veľmi potrpia na "čisté" plemena, ktoré majú nábeh na ochorenia a mutácie, práve preto, lebo sú preslachtene. Stále krizit tie isté gény nie je prirodzene udržateľné. Takíto jedinci sú slabí a náchylní, vo volnej prírode by sa to považovalo za chybu systému a takýto jedinec by bol rýchlo uloveny niečím iným.

elementissa
17. júl 2019

Inak včera mi napadlo - keď som mala 3 roky (chodila som do škôlky), učili sme sa spievať takú pesničku, možno ju poznáte - Bola raz malá hviezdička.
Je to v skutočnosti celkom tragicky príbeh a na konci piesne hviezdička umiera.
KAŽDÝ JEDEN z nás, rozumel tomu, že hviezda umrela, prestala svietiť, prestala existovať. Každý jeden. A mali sme 3 roky. Aj 3-rocne dieťa rozumie smrti. Samozrejme, ak ho rodičia držia na oblaciku, že nič také sa nedeje a svet je ružový a cukríkovy, tak nerozumie. Ale s normálnym prístupom už má kapacitu pochopiť, že keď niečo zomrie, tak už niet cesty späť

ildiko36
17. júl 2019

@dancul142 nerob z toho starost..v pripade ked mas obavy zober ho ku psychologovi..moj striko ma uz 70 rokov a on tiez ako maly povykrucal krk malym kuriatkam😏ked to starka vsymla uz polo asi po 8kusov..vyrastol z neho normalny inteligentny slusny clovek😊

domculik
17. júl 2019

@elementissa Mas pravdu, ale lahko sa prednasaju obecne teorie, kym si nemala moznost vychovavat dieta realne. Ja som tiez na vela veci mala vyhraneny nazor predtym ako som mala deti. Vsak sama uvidis 🙂

Strana
z11