3-ročný syn zabil vrabca, čo to má znamenať?
Ahojte mamicky. Moj syn dnes nahanal maleho vrabca,ktoreho nakoniec zaslapil. Mam z toho traumu a nechapem ci nieco taketo je normalne urobit. Boli sme vonku a zacala nahanat toho vrabceka. Upozorbila som ho nech ho neha na pokoji lebo sa ho ten vrabec boji a aai nema mamicku a nevie este lietat. Vzala som si z vaku vodu na pitie,pozriem na neho a on ho drzal vo vzduchu za nohu a slahol ho o zem a stupil na neho. Prpsim Vas moj syn ma 3 roky a je to normalne slusne vychovane dieta,ktore nikoho nebije vonku a poslucha. Neni hyperaktivny ani neublizuje nasmu psovi. Prosim vas ako si mam definovat toto spravanie. Ked som sa ho opytala preco to spravil povedal ze nechcel som. Samozrejme som ho vyhresila ale som z toho v soku .
@kristina2412 tiez si myslim, ze by k tomu nedoslo, keby mama zakrocila uz v zaciatkoch..
ALE kazdy z nas (hoci niekto sa samozrejme bude tvarit ze nie) ma obcas proste zatmenie mysle a urobi nieco co sa vymyka jeho obvyklym reakciam, ked mu jednoducho nezapne.. toto sa podla mna stalo aj tu - zhoda nahod, mama v rozpolozeni ked ju to nenapadlo, ze mala zakrocit uz skor a maly prave v tej nestrazenej chvilke urobil to, co urobil..
a toto nie je ziadne ospravedlnovanie dietata a matky, je to konstatovanie, ze nehody sa stavaju..
je zvlastne ako mnohe zeny dokazu uvazovat - ze matku, ktoru nepoznaju automaticky kvoli jednej chybe dokazu zaradit medzi tie co bud cumia na mobil cele dni, alebo sa dietatu vobec nevenuju, dokonca naznacuju akoby to nijako neriesila a pritom uz davno to ma s malym vydiskutovane a verim tomu, ze tak razne ze si to maly zapamatal.. (samozrejme ze nezodpovedni rodicia existuju, ale bez toho aby som cloveka nepoznala, by som si nikdy take zaradenie nedovolila)
a teda stale ma sokuje ako zeny dokazu maleho chlapca zaradit ze nie je normalny, kvoli jednorazovej sokujucej zalezitosti..
predpokladam, ze aj ti psychopati, co sa tu tolkonkrat spominali mali pre svoje spravanie nejaky dovod, cize mali nejaku silnu traumu v rodine a tak sa uchylovali k tyraniu..
deti sa NERODIA zle, zli ludia sa z nich stavaju okolnostami v zivote a teda nemyslim si, ze zena ktora bola v soku co sa stalo vytvara pre svoje dieta nevhodne prostredie.. Deti skusaju, musia byt vedene a ked urobia chybu, svet sa neprestane tocit.. A opakujem - toto nie je ospravedlnenie, ale fakt..
@jana_eyre_2 mýliš sa,niektoré deti sa rodia zle. Majú dobrú výchovu a napriek tomu sú mali satani,vidím to v svojom okolí. Jedna rodina,tri deti a jeden malý hajzlik,klame,robí zle,treba ho strážiť,lebo ubližuje a nože to byť nebezpečnému takže aj v dobrých rodinách sa môže vyskytnúť čierna ovca a to napriek tomu,že žiadnu traumu nemá, žiadnu.
@maciatkolulu Vieš, ono je problém, že v tej rodine sú 3 rôzne deti, ktoré vyžadujú individuálny prístup. Preto sa jedno môže javiť ako čierna ovca. Do cca 3 rokov dieťaťa sa formuje jeho osobnosť, zapisujú sa vzorce správania, čiže vtedy je neskutočne dôležitý správny prístup rodičov. Deti sa nerodia ale, formujú ich rodičia a prostredie. Rodičia majú na svedomí omnoho viac, než sú ochotní si pripustiť. Navonok dobre fungujúca rodina môže vytvoriť "zle" dieťa, psychopata , sociopata. Ja viem, že je ťažké pripustiť si vlastné chyby a zlyhania, ale je to tak.
@maciatkolulu už sa opakujem ako papagáj...ja nehovorím, že to dieťa nemáme upozorniť, že sa to nerobí... ale nemôžeme očakávať, že ho upozorníme a ono to neurobí... nie sú ešte dosť veľkí aby to chápali a aby sa ovládali... a nemôžeme tvrdiť, že poznáme jeho pohnútky... pretože sú to z ich pohľadu úplne iné pohnútky ako to vidíme my z nášho pohľadu... dieťa keď uhryzne súrodenca, sotí ho, hodí po ňom niečo urobí to v zlosti... lebo sa nevie ovládnuť... a teda deti sa dlho nevedia ovládať a učia sa to postupne... keď sa hodí o zem, spraví si modrinu samé v zlosti ako búcha hlavou o stenu, to sme tolerantné, lebo to je vyvojová fáza a postupným upozorňovaním sa to časom spraví... nechodíme s každým hodením o zem, uhryznutím súrodenca, kamaráta, pľasnutím lopatky po hlave a podobne hneď k psychológovi a nevyriekame diagnózy... ale trojročné decko hodí o zem vrabca (raz a nie stovku vrabcov...) a polovica mamín ho tu zaškatuľkuje ako budúceho psychopata... to je ok? tak ja neviem kto je teda normálny... dala som tu príklady, čo som vyviedla ja ako dieťa, a verte neverte vyvádzali sa aj horšie veci (to mám len z počutia a nebudem sa tu vystatovať niečím čo som ja nevyviedla 🙂 )... prak bol bežnou a obľúbenou hračkou detí svojho času... a to teda čo... všetci naši predkovia boli narušení... ? to vám nepríde z cesty...? a čo sa týka toho prasaťa... pozeráš sa na to dnešnou zaužívanou optikou... a nie optikou 50-tych rokov na dedine... vtedy aj "domáci miláčikovia" museli byť užitočný, nikto nechoval ani gaučového psa... aj ten musel prinášať úžitok do rodiny ... nikto opakujem nikto by nechoval prasa do jeho staroby len preto, že si ho obľúbil... ani ty v tej dobe... bola by si inak vychovaná a nemaj boja, nebol by z teba psychopat... a keďže si nesedela doma pred tv, čo si robila vonku? teda ja neviem... ja som pozorovala pavúky, aké majú siete a ako lovia... pozorovala som mravce, čo robia, ako sa bijú keď sú blízko dve mraveniská, alebo ako si chovajú vošky... ako žerie húsenica, ako sa vykukľuje motýľ, ako sa zo žubrienky stáva žaba, ako bociany chytajú žaby... ako menia kŕdle vtákov trasy... ako vie osa odhryznúť kus špekáčky... pozorovala som donekonečna to čo bolo okolo mňa... a prirodzene som to aj skúšala chytať, chovať, pestovať, čo sa s tým dá robiť... kde si bola vonka ty? to vonka okolo teba všetko sa hýbalo a nebola si zvedavá ako to funguje? no ja áno... to bude asi tým psychopatickým prejavom 🙂 a ešte už neviem komu k poznámke, že rodičia majú zabezpečiť aby dieťa niečo také nerobilo... no mne teda ani rodičia a ani starí rodičia za zadkom 24 hodín denne nechodili... a ani ja svojim deťom to nerobím (sú ešte malí, ale aj tak majú svoje chvíle bez môjho špehovania...) a ani to v budúcnosti nemienim robiť... ale ako hovoríš, každý sme na inej úrovni... neboj sa, ty si určite na vyššej ... 🙂 a ešte k tej tlupe harantov... ta tlupa harantov sa bežne stretavala s tým, že "škodná" sa jednoducho zabije.... videla to bežne u tlupy dospelých, ktorí na dvore v tej dobe do pascí chytala myši, potkany atď... dokonca sa ubila aj vretenica vo dvore... pekne palicou na diaľku... nikto tam nebol profesionál, aby ovládal ako bezpečne chytiť vretenicu, nikdy sa k takýmto situáciám nevolali hasiči, ani veterinári a každý si doma zabezpečil a to doslovne aby nikoho vretenica neuštipla... taký bol život... ľudia to mali jednoduchšie... nikto z nich neriešil ani IQ a ani EQ ... 🙂 a ani seba a ani iných nekládol na nejakú "úroveň" ... 🙂 viete všetci boli len takí sedláci z dediny ... 🙂
@willino1 Ja som teda už dávno v zrelom veku, trávila som detstvo na dedine, v prírode, bez rodičov za zadkom, ale nikdy sme s partiou nevyvadzali podobné veci ako vy. Moji starí rodičia i rodičia chovali domáce zvieratá, ale vždy sme sa k nim chovali s úctou. Nikdy sme netlkli hada, potkana a podobne palicou, netrvali sme krídla hmyzu, nepitvali žaby. Normálne sme vnímali prírodu. Nepotrebovali sme ku šťastiu a zábave ubližovať a ničiť. K kozam, prasiatkam, zajačikom sa dospelí chovali ako k živým bytostiam, ktoré síce slúžia ako potrava, ale ľudia sú im za to v podstate vďační. Teraz majú poľnohospodárske zvieratá oveľa horšie podmienky.
Veľmi zovšeobecňujúce podľa toho, čo si zažila ty. Neznamená to, že tak žili všetci.
@abbey1 som rada,že je niekto kto to vidí a nakoniec aj vyrastal v podobných podmienkach,kde bola úcta k zvieratám aj keď sa jednalo o škodnú,či poľnohospodárske zvieratá
@willino1 prečítaj si vyššie príspevky,tam máš napísané.... Ale okrem toho,sme sa bicyklovaní,pozorovali zvieratá a fakt ma nezaujímalo čo majú vnútri,lebo som bývala dve ulice od prirodovedeckeho múzea,kde som bola ako doma,či už si školou,či s rodičmi a najmä som bola dávno vo veku,že som vedela,že keď by som sa aj chcela nakuknúť čo akože je vnútri,tak to zviera zabijem.... Takže tak,mala som super detstvo,kde sa mi okrem iného rodičia a aj starí rodičia venovali a učili ma. Som im za to vďačná a s radosťou v Tom pokračujem a môj patričný syn je fascinovaný príbehmi o hmyze,rastlinách,odporúčam prírodovedné múzeum vo Viedni,tam to malý pozná ako doma a keď sa k tomu vysvetľuje a podobne,tak si myslim,že dieťa nemá záujem o rozoberanie živočícha zažíva a tobôž o ubitie. Rozoberáme napríklad biele a červené krvinky,ale nemám pocit,že má chuť niekoho rozobrať a mrknit sa na ne. Ale ok,ako som písala je to o niečom inom.
@maciatkolulu neverim, ze to je take ciernobiele, nejake pozadie tam je vzdy ked z dietata vyrastie nevyrovnany clovek bez empatie.. nevravim, ze nutne musi mat nieco z rodiny, ale moze tam figurovat nieco uplne ine co ho ovplyvnilo ze ma zle spravanie, vklude moze mat aj nejaku diagnozu, nikdy to nie je len tak..
su deti co su nervoznejsie a napadnu ich veci co mozno ine nie, lebo maju inu povahu (sama take tretie dieta mam) ale urcite sa nenarodia s tym, ze su vyslovene zle.. tomu jednoducho neverim.. ku kazdemu treba pristupovat individualne a viest ho osobitne..
@jana_eyre_2 jeho vedú dostatočne osobitne,úplne... Boli aj u odborníkov a nič. Proste je to zle dieťa. Dve sú ok. Toto som ešte nevidela a za tých 21rokov čo som mamou som také dieťa nevidela. Ani pred 20rokmi a ani teraz. Takže ja už verím. Keďže ich dosť osobne poznám,viem,že nemajú žiadne problémy,normálna,dobre finančne zabezpečená rodina,kde sa venujú obaja rodičia. Snažia sa o spravodlivy pristup
@abbey1 ešte raz a po ma ly ... my sme ako deti sme to nerobili s úmyslom ublížiť... tak ako ten krpatý chlapec s vrabcom... my sme sa na to pozerali svojou detskou optikou, pomôžeme a urobíme dobre keď sa zbavíme škodcu, hrám sa s motýľom, nie poď idem ublížiť motýľovi, hrám sa s muchou, nie idem ublížiť muche, a má ta žaba podobné srdce ako kura? a nie idem utýrať žabu... pozeráte na to očami dospelého a čo za tým vidíte vy ako dospelé... nie očami dieťaťa... ja sa snažím len o to aby ste sa pozreli na to očami dieťaťa... PS: tú vretenicu utlkli dospelí, nie deti (len som sa snažila ukázať z čoho vzniklo uvažovanie detí a dospelí sa vtedy snažili, aby vretenica nikoho neuštipla a to nie len z ľudí ale aj z hospodárskych zvierat...áno, dnes by sa to asi riešilo inak ale vtedy bola toto zaužívaná metóda, alebo si myslíte že vaša babka by ulovila holými rukami vretenicu vo svojom dvore a zaniesla ju do hlbokého lesa? a hlavne keď situáciu musí vyriešiť tak do pol hodiny? žiadne návody na internete a prírodopisné filmy ako sa to robí...) a ešte ...žili ste na dedine, chovali ste úžitkové zvieratá a nemuseli ste pomáhať pri nich? tak ako sme sa zo zajacmi mojkošili, kuriatkam dávali mená, chodili ich krmiť, zbierali vajíčka a podobne tak sme museli pomáhať aj pri zabíjačkách... vy nie? to starí rodičia chovali zvieratká pre krásu? či? ako koníček? no moji starí rodičia ich chovali pre úžitok... a tie zvieratá mali krásny život (aj keď museli umrieť na jedlo)... máte pravdu, mali omnoho lepší život ako majú zvieratá chované dnes v klietkach... a boli sme vďační za jedlo ktoré nám davajú... ale musela som predsa pri šklbaní pomáhať, aj pri pitvaní... a išlo to jedno s druhým, že som zisťovala, kde je pečeň, žlčník, ako vyzerá srdce... a ako fungujú... a len tak mimochodom, nič som za živa nepitvala... ani ako dieťa... teraz vo svojom veku by som to považovala za týranie len tak mimochodom, ale asi v mojich detských očiach, by som to považovala za dosť nepraktické... hýbalo by sa to ... 🙂 a môžete sa opäť pohoršovať 🙂 no do viedne to mám hodne ďaleko ale aj tu máme prírodovedné múzeum... ale chodiť som tam začala až ako dospelá... nejak moji starí rodičia a rodičia nepovažovali za potrebné mi ukazovať vypchatého jeleňa, alebo vydru, keď som ich mohla pozorovať živé 🙂 niežeby som nebola rada, keby ma tam zobrali ako som spomínala bola som veeeľmi zvedavé dieťa... 🙂 a ešte k tým muzeám ... povedzme že to ako vyzeráju a funguju muzeá teraz a povedzme že pred 30-timi rokmi je dosť obrovský rozdiel ... takže aj ja s deťmi chodím do prírodovedného muzea 🙂 inak a nevadia ti ako milovníčke zvierat tie vypchaté mrtve zvieratá? 🙂 a ešte ma napadlo že vás šokujem... u nás teraz počas noci v muzeu v tom prírodovednom sa venovali vodným potvorkám... a teda ujo prírodovedec doniesol z nejakej žaburiny vzorku vodného hmyzu a detská si mohli pozrieť živý hmyz, normálne chytiť pinzetou a dať do ruky a strčiť pod mikroskop a pozerať potom na obrovskej stene, kde sa obraz mikroskopu premietal... úžasné... moji krpci tam boli hodinu... a išli sme odtiaľ s revom nasilu... ale to bude tým, že sú trochu psychopatické po mame ... 🙂 vaše deti by to určite nerobili, takto týrať zvieratká... 🙂 som si tam zaspomínala na detstvo, ako sme v potokoch prevracali kamene a hľadali chrobač ... 🙂 ale vaše deti určite v potokoch len pyramídky stavajú (čím síce pozabíjajú veľa hodných živočíchov, ale čo oči nevidia, to srdce neboli... ) 🙂
@maciatkolulu vidíš a to ja by som pri bielych a červených krvinkách úplne v pohode si dala zobrať do skúmavky svoju krv a počkala kým sa pekne oddelia krvinky a plazma a šupla to pod mikroskop nech krpci vidia "na živo" 🙂 hmmm trochu podrastú a najbližšie keď pojdem na odber krvi poprosím sestričku nech mi vezme o skúmavku viac... vďaka za inšpiráciu ... 🙂
@maciatkolulu ak by to bolo takto, bolo by vlastne uplne jedno ako dieta vychovavame a 80% prispevkov o vysvetlovani v tejto diskusii je uplne zbytocnych 😉
ano, ludia si pripisuju zasluhy vo vychove casto aj za veci ktore su ovplyvnene povahou, ale neverim ze z dietata vyrastie zly clovek len tak z nicoho nic.. nemozes o druhej rodine vediet vzdy vsetko, kazde ich dobre, aj chybne rozhodnutia aj keby to bola rodina.. vsetko co sa deje okolo deti ich ovplyvnuje, formuje a my casto ani netusime co moze mat na nich neblahy vplyv, ale naopak netusime ani co na nich dobry vlyv ma..
zase som pri tom - tym ze je kazdy iny, inak ho ovplyvnia aj situacie okolo, zoberie si z nich to svoje inak.. nikdy nic nie je jednoznacne..
vlastne jedine co je jednoznacne su nazory zien na MK, ktore casto nepripustaju inu moznost aku tu ich a jasne ze sa na smrt urazaju ak s nimi niekto nesuhlasi.. (teraz pisem vseobecne, nie na teba konkretne)
@willino1 rado sa stalo😉, potrebujes este viac insipiracii?
@jana_eyre_2 akoze neviem, ale aj povaha nieco znamena a deti sa rodia uz so svojou povahou, to je to, cim sme kazdy jedinecny a niekedy ta povaha nemusi byt celkom ok, niekto to vola, zly.... A rodicia sa mozu aj pretrhnut. Jasne, ze vychova, okolie atd ma velky vply, ale zarucene nie je vsetko.
Ja ked chytim mys do pasce(klietky)pustim ju daleko id domu na slobodu.Videla som pripad kedy matka potkana chytila takto ako ja a pooooruadne ho zaliala vriacou vodou.A ja som sla k nej na navstevu a co nevudim.Potkani v klietke s uskvarenymi uskami a opadanymi chlpkami ake prezil :(
@maciatkolulu a kde take nieco tvrdim? boze ja viem ze pisem dlhe prispevky, ale preto robim odseky aby boli prehladne a dali sa chapat, ale vzdy sa to tu aj tak prekruti..
mozem znova.. ZLY je premna clovek, co zamerne ublizuje (fyzicky alebo psychicky), nechce sa vcitit do druheho, zamerne robi okolo seba zle ovzdusie a druhi to pocituju a trpia..
Deti sa ALE rodia s povahou, kde NIC nie je zamerne, vsetky pravidla sa MUSIA naucit, aj ked pudovo konaju inak.. MUSIA sa priucit ze ublizovat je zle a ano, su deti, ktore MAJU v povahe, ze chytia to co nemaju, stlacia to co nemaju - ALE na to sme tu MY dospeli aby sme im tie pravidla do nemlatom (cize kym nepochopia) vysvetlili.. (a kazde dieta ma inak nastavene chapanie, neda sa generalizovat kedy je vhrcholny vek na pochop) a AK sa nejake dieta nikdy nenauci, tak je niekde chyba.. nedovolim si tvrdit kde, lebo do toho nevidim ale niekde bude..
lenze za tym si stojim, ze v 3rokoch prevlada PUDOVOST pred civilizovanymi rozhodnutiami.. a nikto nie je dokonaly, ani dospeli, hoci sa snazia robia casto chyby a casto o nich ani netusia (mozno prave ti sa citia ze su bez chyb).. a ked sa toto vsetko zmiesa, nieco vznikne ..
povaha deti+povaha rodicov+ kazdodenne rozhodnutia deti+kazdodenne rozhodnutia rodicov+okolie+zivotne udalosti+zivotne tragedie=vyjde hotovy clovek...
a tak isto by som si dovolila tvrdit - NIKTO na svete nie je IBA zly alebo IBA dobry..
@elementissa akoze nehnevaj sa, ale odkial mala dedinska babka vediet, ze kravske mlieko je pre macky nevhodne?? Ked ho navyse macky s radostou pili? Taketo zazlievanie dedinskeho chovu zvierat a robenie tyranov z poctivych dedinskych ludi je ale uz cez ciaru...
No ja ked tu citam niektore komenty sa smejem. Ja mam rada prirodu, chranim, neublizujem... ale pre pana krala, co by ste uz nechceli od trojrocneho dietata...? Ved je to este hlupacik, jemu kym sa vyprofiluje povaha, ah jeej, to este potrva.
Nic to neznamena, deti to tak nevnimaju.
A este na upokojenie autorky, poznam chlapcov co priviazali psa a tahali ho za chvost, nic extra vazne, ale tak potrapili ho... dnes su dospeli, kazdy ma psa, najvacsi psickari, vsetci sa za tu prihodu hanbia, a nechapu preco to urobili... proste boli to este deti hlupucke.
@via88 keď už vedeli viazať uzol asi už neboli celkom "hlupicke detičky"podla mňa.
@jana_eyre_2 tak,ja si to dovolím tvrdiť, napríklad ako tu už bol spomenutý napríklad "pán doktor" mengele a veeela iných. Takže za mňa,ani existujú aj iba zlí ľudia.
Presne si definovala slovo zlý.... Celkom to sedí na nášho známeho,má sedem a do nemlatom sa mu vysvetľuje a on so smiechom a úškrnom pokračuje. Kebyže s ním strávis hodinu,tak možno pochopíš...
@lucilaines Fakt ma nebavi, ze ma oznacujes, pretoze ja som z toho chlapca naruseneho jedinca neurobila. Ale ak uz ide o to, moja dcera ma zhodou okolnosti 3 roky. Do svetlika padol vtacik, kazdy den ho pozerala, ci ho matka chodi krmit, napokon bol dost silny a odletel, nechceli sme ho zobrat a dat prec od matky. Syn ma 8 a detto, zivo sa o neho zaujimal. Mozno iny chalan by ho dorazil prakom a bol by spokojny. Moja mama omylom ostriekala kocura hadicou, dcera jej hovori - babi, povedz mu prepac. Jednoducho to nemaju v povahe. Cize, ak to chape moja 3 rocna, ze zvieratka mame radi, tak neviem preco by to nemal chapat iny trojrocny, cize ja nesuhlasim s nazormi, co by ste od neho chceli, ved to je dieta, este v tom nema jasno.
Samozrejme, ze to chape, len to nutkanie ho zaslapnut zo zabavy ci vzedavosti tam asi bolo - a nie, v pohode to nie je. To ale neznamena, ze z neho musi daky psychopat ci nasilnik. Ale ako rodicovi by sa mi to rozhodne nepacilo. Cize netreba jeden incident dramatizovat, ale nadsena by som z toho nebola tak isto ako zakladatelka
@bmuller počkaj, to si robíš srandu, dúfam, že? 😂😂😂😂😂😂😂😂 Odkiaľ by asi človek mohol vedieť, že mačka nepije kravske mlieko??? Hmmm... 🤔🤔🤔🤔🤔 Lebo mačku neporodila krava, napríklad? To práveže dwdinski ľudia vedeli oveľa lepšie, ktoré zviera ma aké mladatko, lebo sa to tam chovalo vo veľkom. Ci kravské mlieko je univerzálny napoj pre všetky živočíchy? To ste teda dávali kravské mlieko aj malým prasiatkam, malým alebo aj veľkým nutriam, kacickam, morkám, sliepkam, dospelým ovečkam a kozickam? Keď teda pre mačku je to fajn a to im predsa nemohlo napadnúť, že mačka nemá piť kravské mlieko... 😂😂😂🤷♀️🤷♀️🤷♀️
A ja som nepovedala, že to boli tyrani. Len ze mali k zvieratami postoj ako k veciam. A náležite sa o nich nestarali. Ale tak snáď už nežijeme v takej istej nevedomosti ako pred 100 ci 200 rokmi.
@abbey1 Pekne si to napisala, tiez som ako dieta travila 2 mesiace bez rodicov na dedine raz u jednej, raz u druhej babky - nasi dosli len na vikend, aj to nie kazdy. Nikdy sme nemali potrebu experimentovat a mlatit zvierata zo zabavy. Akoze vraj normalna detska optika - tuto slecna ci pani uz prekruca, zamotava sa a sama nevie, kde je sever, resp. skor nevie co je uz cez ciaru. Evidentne.
@maciatkolulu neboli, boli to skolaci. A aj napriek tomu sa ich moralne profily este vyvijali, predstav si.
Trosku odveci možno, ale práve som deťom čítala na dobrú noc z knihy Môj malý zverinec od Gabriely Futovej... Píše tam rôzne príbehy o zvieratách domácich najmä a o zážitkoch s nimi, skúste pozrieť, paci sa mi na nej, že to píše tak jednoducho a pritom vtipne, možno aj s nadlahčením. Trosku toho nadlahčenia už treba aj do tejto diskusie vniesť lebo sa to tu už zase zvrhlo na osočovanie a moralizovanie...
Stále rozmýšľam nad tým akú úlohu vo vnimani tejto situácie zohráva že to bol obyčajný vták,akého nájdeme na každom kroku. Ake by boli reakcie keby pristúpil napr. malého Žaka ? Tiež by sme boli takí tolerantni? Že nevadí stalo sa?
@maciatkolulu niekedy a teda velakrat je za tych psychicka choroba, nevravim teraz o synovi autorky. - k tomu sa nevyjadrujem, nepoznam pozadie, neviem ci su doma hadky, ci mu niekto neublizuje, ci mu nejaky ventil povolil a preco... Ale chcem len povedat, ze velakrat sa
tym moze byt psychicky problem - ked 7 rocne dieta je drze, uskrna sa... rovanko je to ako s aspergerovym syndromom. Ked sa o nom nevedelo, mnohe deti skoncili ako delikventi, pritom mohli byt slusni ludia, keby sa liecili

@willino1 ešte vlastne k téme. Autorka sama bola z toho zdesená a nepovažuje to zjavne za normálne.... A ja som nikde nenapísala,že je dieťa psychopat,alebo budúci delikvnet,iba,že sa môže poradiť a najmä sledovať,či sa to bude opakovať. Nikde si z nikoho nerobím posmešky,nevyjadrujem sa nadradené a podobne. Hold sme rôzni ľudia,len človeku je z toho zle keď to číta a je mu to ľúto a rozhodne to nepatrí k normálnym bežným zabávam deti,opäť prizvukujem,že v mojom okolí,ale zjavne sme každá na inej úrovni....takže ok.