icon

3-ročný syn zabil vrabca, čo to má znamenať?

dancul142
7. júl 2019

Ahojte mamicky. Moj syn dnes nahanal maleho vrabca,ktoreho nakoniec zaslapil. Mam z toho traumu a nechapem ci nieco taketo je normalne urobit. Boli sme vonku a zacala nahanat toho vrabceka. Upozorbila som ho nech ho neha na pokoji lebo sa ho ten vrabec boji a aai nema mamicku a nevie este lietat. Vzala som si z vaku vodu na pitie,pozriem na neho a on ho drzal vo vzduchu za nohu a slahol ho o zem a stupil na neho. Prpsim Vas moj syn ma 3 roky a je to normalne slusne vychovane dieta,ktore nikoho nebije vonku a poslucha. Neni hyperaktivny ani neublizuje nasmu psovi. Prosim vas ako si mam definovat toto spravanie. Ked som sa ho opytala preco to spravil povedal ze nechcel som. Samozrejme som ho vyhresila ale som z toho v soku .

jana_eyre_2
7. júl 2019

@0silvia0 kazdy normalny clovek by bol sokovany, keby to videl, zazil ak ma zvierata rad.. ja tiez (mne bolo divne do placu aj ked umrelo to male vtaca consom prave objavila), mrzelo by ma ale keby cudzie zeny ma zacali zhadzovat (ako napr. ten "mily" prispevok o reflexoch, co mal 19 paci sa, to mi teda rozhodne nepride ako sokovana reakcia) a moje dieta posielat kvoli jednemu incidentu k odbornikovi, akoby to robieval bezne a smial sa na tom..

0silvia0
7. júl 2019

@jana_eyre_2 to posielanie k odbornikom už treba brať s rezervou, tu už k odbornikovi posiela každý každého v každej téme, to by sme už u odborníkov sedeli všetci so všetkými deťmi za všetko🤔

jana_eyre_2
7. júl 2019

@silesias okrem toho, deti si vela veci uvedomuju az ked nieco zaziju.. nevravim, ze moj syn si neuvedomuje nic ale su proste situacie ked pride nieco co od neho neocakavam..

silesias
7. júl 2019

@jana_eyre_2 možno áno na druhej strane je sa nad čím zamyslieť keďže správanie dieťaťa bolo aké bolo. Možno ja som moc precitlivela lebo viem ako sa správajú normo deti a deti s hendikepom - keby to urobilo auti dieťa, dawn alebo iná diagnóza nik by sa ani nezamyslel ale tu áno pretože toto správanie sa vymyká normo správaniu. Na druhej strane nechápem prečo každy berie psychológa ako strašiaka, krajnost situácie či bezpredmetna vec. Tu ide o to že psychológ pomôže MATKE ako reagovať pri takýchto situáciách a ako sa zachovať. Pomôže to matke vo výchove aj matke nebyť v soku.
Ale nie .. psychológ je psychiater , dieťa dostane diagnózu a konečná kua choré dieťa čo s ním idem robiť??? Nechápem preco je toto taký strašiak. Hlavne pre ľudí ktorý si myslia že zabiť vtáča je nie bežná vec ale úplne prehliadnutelna.
Nevravím týmto že autorka má choré dieťa - to by som si v živote nedovolila. Ale správanie jej dieťatka ju zbystrilo že to nieje bezne, veď sama to tak vníma.

jana_eyre_2
7. júl 2019

@0silvia0 ved prave preto to vsetko pisem - ludia hladaju velky problem aj tam kde nie je, resp. v tomto veku takyto incident na nic nepoukazuje.. keby sme sa bavili o 5r dietati, tak je to uplne o inom.. toto je ale chlapcek, co mal pred 2m tretie narodeniny..

silesias
7. júl 2019

@0silvia0 na jednej strane s tebou súhlasím na druhej nie - keďže chodíme s chorým dieťatkom .pre mňa sú to normálny ľudia a dajú mnoho užitočných rád a nevravím len o deťoch s dg. Veď to nieje hamba. Keby som sa mala hambit a nikam s mojím dieťaťom nechodiť to konečná. Vravim zo skúseností ,nie ako ,akože odborníčka na deti.
Nechápem pre o to hneď každý tak berie.

jana_eyre_2
7. júl 2019

@silesias nevravim nikde ze je strasiak, zase mi prosim nevkladaj do ust slova co nikde nepisem.. JA vravim, ze sa to stalo raz - pise ze inak je to uplne normalne dieta, preco to hnat hned do extremu? to je asi to iste, ako ked zena zazije u svijho dietata prvy krat teplotu cez vikend 38,5.. tiez ju hned neposleme na pohotovost, pretoze to je JEDNORAZOVA zalezitost a treba aj pockat ako sa to vyvinie.. a nechapem preco ta tak rozculuje, ze si myslim proste nieco ine ako ty?

silesias
7. júl 2019

@jana_eyre_2 Ako povedal Satinsky," nieje na zamyslenie aku planétu dáme našim deťom, ale otázka je aké deti dáme planéte !!" Nad tým sa reálne nikdo nezamýšľa
@0silvia0

silesias
7. júl 2019

@jana_eyre_2 myslím si teplota dieťaťa a správanie dieťaťa sú dve odlišné veci.

silesias
7. júl 2019

@jana_eyre_2 mňa to nerozculuje to vôbec nie každý má priestor na svoj názor ja tvoj rešpektujem len aj ty si písala že pre o hnať dieťa k psychológovi ja na to píšem prečo nie? Poradí matke ako sa zachovať

jana_eyre_2
7. júl 2019

@silesias su, ale ide o to co je jednorazove.. tocime sa v kruhu, uplne zbytocne - ja si myslim ze je prehnane za tym hned hladat hlbsi problem, ty uz ten hlbsi problem vidis - ok je to tvoja vec, tak ako moja co si myslim..
(ked pouzijes tolko otaznikov, reakcii na mna a slovo "kua" nepride mi to ako kludna reakcia, hoci jasne ze sa mozem mylit, ale piseme si, nepocujem tvoj ton hlasu, preto sa spolieham na to co sa pise)

silesias
7. júl 2019

@jana_eyre_2 áno mylis sa. ( Prepáč že sa tak vyjadrujem ) Vieš len mňa hnevá že psychológ je strasiak a načo hľadať odborníkov a isť do krajnosti. Z vlastnej skúsenosti môžem napísať že su to ľudia ktorí nám pomohli s dieťatkom navzdory že je tretie a čo to máme zmáknuté.
Každý mi tlačil niečo čo hlavy dala som na svoj inštinkt s dobre som urobila. Preto ti píšem svoj názor so psychológmi.
Na druhej strane ako by si sa zachovala ako vieš že je to jednorazová zalezitost?
Mňa už zaráža to že matka to dopustila. Ja sa snažím by so svojou deťmi stále ukazovať a vysvetľovať možno som pre niektoré na hlavu ale snažím sa im venovať. Nevravím že mamičky sediace na lavičke sú zle ( každá si pozná svoje deti ) ale príde mi to trošku divné nechať toto dieťa urobiť. Ale je to len môj názor. Tvoj je že je to normálne a ja to akceptujem

jana_eyre_2
7. júl 2019

@silesias ale ved pise, ze sa zohla po vodu a ked sa pozrela tak sa to stalo.. ok, nemala ho nechat nahanat vtaca, ale uprimne uplne kazde tvoje rozhodnutie je vzdy spravne? ja si nebojim priznat, ze tiez robim chyby kt ma neskor mrzia..

pises, ze si dala na svoj instinkt, to je super.. ale predpokladam, ze si odborníka nevyhladala po jednej zalezitosti co sa ti nezdala, co ja viem, nesla si k psychologovi hned ako si si vsimla napriklad ze nereaguje na svoje meno, ale vsimala si si aj ine veci..

toto agresivne spravanie dietata by sa dalo prirovnat aj agresii k inym detom (lebo 3r si moze uvedomit max ze sposobi bolest, smrt ako taku nechape) cize keby chlapec kopol a sotil RAZ do ineho chlapca, tak by tiez mala matka vyhladat psychologa? lebo ja sa snazim poukazat na to, ze sa to stalo RAZ, ako pise autorka, inak je to bezne dieta.

jana_eyre_2
7. júl 2019

@silesias a opat to robis, vkladas do ust slova co nikde nepisem..pises ze moj nazor je ze je to normalne - to som NIKDE nenapisala, pisem ze sa to stat raz moze a nic to nemusi znamenat, podla mna to je dost rozdiel..

ani strasiakov z odbornikov nerobim, ale asi by ani oni neboli nadseni, ak by kazda matka k nim zavitala po JEDNOM jedinom incidente..

silesias
7. júl 2019

@jana_eyre_2 vidíš v tomto je v nás dvoch rozdiel lebo 3rocne dieťa smrť chápe aj bolesť pokiaľ sa mu vysvetlí
Dobre uzavrime ti. Každá máme svoj názor .tebe to príde úplne normálne mne nie napriek tomu že mam tri deti. Ale každá sme nejaká kazda máme svoj názor, svoje výchovné prostriedky.
O.ki beriem tvoj j názor aj keď s ním nesúhlasím

jana_eyre_2
7. júl 2019

@silesias opat, nevravim ze to je normalne, preco takto manipulujes diskusiu?

silesias
7. júl 2019

@jana_eyre_2 nič ti nevkladam do úst beriem to všeobecne už ako to berieš ty je tvoj nazor. A prepáč porovnanie sotenie iného dieťaťa a zámerne usmrtenie zvierata mi príde dosť rozdielne.

silesias
7. júl 2019

@jana_eyre_2 nemanipulujem rešpektujem tvoj názor už ako to berieš ty je tvoj problém.dobru noc prajem tebe aj celej rodinke, zajtra pracocny deň tak sa na to vyspime.
Naozaj nehladaj v tom nič zle

jana_eyre_2
7. júl 2019

@silesias no kedze si myslim, ze dieta v tom veku nemoze pochopit smrt ako taku, je to porovnatelne.. ale mozno mam/mala som len menej chapave deti v tom veku, mozno neviem tak dokonalo vysvetlovat ako ty, vsetko je mozne.. dobru noc aj tebe, ja mam zajtra prazdniny so svojimi deckami 😉

kittykat22
7. júl 2019

@dancul142 dodnes u nas na vianoce ide pribeh, ako dal vtedy maly Misko kujatka pinkat 😃 Deti z mesta isli na dolniaky k babke. A Michal - nevedel povedat R tak mu mohlo byt 3-4 roky, povedal vecer babke, ze uz nemusi ist dat pinkat kujatka, lebo on to uz spravil. Babka isla skontrolovat kuriatka, a tie s vykrutenym krkom jedno po druhom lezali vedla seba. Bolo ich urcite 8 a viac. Kuriatka kantáre 😀 Michal bol vtedy maly - somarik. Nikdy nemal nasilnicke tendencie ani nic. Jednoducho to tak spravil ako najlepsie vedel. Dnes po 30+ rokoch je z toho vianocna story pri veceri ... a vsetci sme zdravi a veseli - okrem tych kujatok. A Michal ma zenu, dve deti, uplne normalny muz.

0silvia0
8. júl 2019

@silesias pozri, ty si začala chodiť ku psychológovi s chorým dieťaťom poradiť sa a získať odborný názor. Toto je zdravé dieta, ktoré spachalo netypicku a šokujúci vec, ktorou šokoval svoju maminu. Ja by som toto tiež nedopustila, pretože som nikdy svojim deťom nedovolila ani len naháňať vtáky, ani silno stiskat zvieratá, som totiž zvieraťomil. Ak by dieťa vykazovalo nasilnicke sklony aj naďalej, psychológ by bol namieste, ale s jednorazovou roztopasnou a šokujúcou reakciou by som k psychológovi určite nebezala.

0silvia0
8. júl 2019

@kittykat22 aj moja sestra toto urobila ako malá, ale tuším to boli kacicky. Ale ona tento príbeh o sebe nemoze ani počúvať, pretože vyčíta rodičom a starým rodicom, ako mohli nechať ju, malé dieťa co i len chvíľu bez dozoru a nechať ju urobiť takúto vec. Ona to dava za vinu jednoznačne dospelému dozoru.

beatrix85
8. júl 2019

@podkovickaa sa máš čím chváliť teda🤔🤮😠

beatrix85
8. júl 2019

@ysseba to je kravina. Mladé čo vylietajú v tomto období z hniezd sú ešte odkázané na rodičov a oni ich kŕmia dole na zemi. Takže malé vrabča by bez toho agresívneho decka naďalej jedlo od rodičov potravu a nakoniec by sa osamostatnilo. Kľudne si to naštudujte. Neprežije len holíča a v tomto období už holíčatá nebývajú.

podkovickaa
8. júl 2019

@beatrix85
Tak bola som mala,ale kludne daj aj ty nieco na co nie si pysna,ale urobila si to...napriklad pocet partnerov,alebo hocico...
Lebo niektore sa tu tvarite ako svate Terezy.

liv1
8. júl 2019

@silesias clovece, nechapem🤷‍♀️. Sama mam mamu psychologicku a sama som vyrastala v tomto svete psychologov, vela som sa naucila, a samozrejme pre mna psycholog ziadny strasiak. Ale i ja som tu napisala, ze urcite netreba po takomto jednom incidente dieta posielat k psychologovi. Poniektore matky tam patria 😁. Keby sa to viac krat opakovalo a matka si sama nevie rady, ak by na dietati boli vidno nasilnicke sklony tak ok, nech sa ide poradit

silesias
8. júl 2019

@liv1 to isté som napísala, treba si pre itat viac mojich prispevkov.

silesias
8. júl 2019

@liv1 na druhej strane keď to urobí jedno dieťa z milióna tak to nieje v poriadku. Chyba niekde nastala: rodič, výchova alebo matka?
Uvedomme si že dieťa nezabilo to vtáča lebo ho silno stiskalo z lásky ale zvlášť surovým spodobom a to podotýkam v troch rokoch. Šak ale to je váš názor. Ako ste si napísali svoj ja som si napísala svoj na rozvíjanie konverzácie nemám čas ani náladu. Idem sa venovať svojim deťom ktoré takéto veci nerobia pretože sama im to nedovolím. Ukážem a vysvetlím.

beatrix85
8. júl 2019

@podkovickaa mala som len jedného partnera a volá sa manžel a nikdy som žiadne zvieratko nezabila ani v detstve a i nikdy. Mám aj kopec zlých vlastností ale týrať bezbranné zvieratá je fakt hnusné. Nerozumiem ako to môže vôbec niekoho napadnúť. Som sa spýtala schválne syna dvojročneho či by zabil vrabčeka? Díval sa na mňa chvíľu v nemom úžase a potom povedal. Zabiť sa dá len drak. Vrabček sa kŕmi. Napríklad teraz varím a syn je sám v obývačke vedľa a lietajú popri ňom andulky a sú pustené mini králiky. Mňa by ani len nenapadlo, že by im akokoľvek ublížil.

ysseba
8. júl 2019

@beatrix85 Študovať si to určite nebudem, jedna vec je čo je napísané v učebniciach, druhá vec je bežný život. V bežnom živote som na zemi mláďa a jeho kŕmiaciu matku ešte veru nevidela. Teda určite nie niekde na sídlisku. Ale toto nie je predmet témy, myslím. Ak by toho vtáka nezabilo to "agresívne decko" ako si ho nazvala, tak by prišlo niečo iné, roztrhal by ho pes alebo zožrala mačka. Kolobeh života sa to nazýva. Samozrejme nezľahčujem tému, že dieťa hodilo vtáka o zem a zabije ho. Ale myslím, že nikto sme učení na zem nespadli a tak ako si sa Ty o holíčatách musela niekde naučiť, tak aj to 3 ročné dieťa musí niekto usmerniť čo sa smie a čo nesmie. Na to tu má mamu. Keď to dieťa spravilo v nevedomosti, že si ešte nevie dať do súvislosti akciu/reakciu (čo sa u 3 ročného ešte predpokladá), tak myslím, že nie je dôvod nazvať takéto dieťa čo to spravilo prvýkrát "agresívnym deckom". Ak to spraví aj ďalší krát, tak áno, vtedy ho tak nazvať môžme 🙂