icon

4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky

kobylamodra
11. dec 2018

Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl a ucitelstvo si velmi vazim. moja mama aj svokra su ucitelky. aj dalsie zeny v rodine. viem, co to obnasa

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2019

@kobylamodra inak, ja osobne by som si tie"utoky" vybavila priamo s ucitelkami, kvoli tomu by som za riaditelkou nesla, ale to uz je na kazdom cloveku, ako sa zariadi. V kazdom pripade, tazko je ludom, ktori tam neboli (a ani ta riaditelka pri rozhovore s ucitelkami nebola), posudit, ci to bolo, alebo nebolo za ciarou. Vsetko z toho, co si popisala, sa da vylozit aj v dobrom, aj v zlom. A stale je to len popis od Teba, ucitelky by to mozno napisali inak. Ja osobne to cele beriem s veeeelkou rezervou, lebo viem ako dokazu ludia popisovat situacie-kazdy inak.

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl vies, nikto do skolky nedava vrece zemiakov, ale svoje dieta. male dieta, na ktore vplyvaju ini ludia a ten vplyv je enormny a celozivotny.
pokial mi niekto v den besiedky oznami, ze moje dieta nebude vystupovat lebo..., pokial mi pred bediedkou z umyvarky vystrci dieta od ostatnych s komentarom, ze ono nebude vystupovat a ostatne decka sa popodfuz smeju, pokial mi po poziadani o konzultaciu niekto povie, ze oni nemaju cas a ze nech si teda vymyslim iny termin a oni mi povedia, ci mozu.... a vsetky ostatne veci, co som pisala a nechcu sa mi opakovat...

mam v hlave otazku ako sa asi spravaju k detom, ktore sa nevedia branit a vyhodnotit to, ked si toto dovolia k dospelym?

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2019

@kobylamodra pozri, ked si nespokojna, tak to ries. Ries to priamo s ucitelkami, ak nepochodis, tak pokial si dobre pamatam, tak si doma, tak si ju nechaj doma, kym najdes inu skolku. Ale mozno aj tam dopadnete rovnako a potom uz bude na mieste zamysliet sa nad sebou. Tu na MK je to kazdemu uplne jedno, je to Tvoj zivot, Tvoje dieta, Ty si bola pri tych rozhovoroch, Ty si to musis vediet vyhodnotit. Len taketo veci treba riesit s vychladnutou hlavou a rozumne. Mne pripadas prilis nedotknutelna, hned sa rozculujes, ked sa nepise podla teba. Trochu tolerancie by Ti zrejme neuskodilo.

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl ved ja to realne a konkretne riesim aj som pisala ako. predstav si, aj ju mam doma, aj mam terminy v inych skolkach 😀 a viem presne na co je MK. prisla som sem kvoli skusenosti inych s podobnou situaciu a nie vyriesit moj problem. a samozrejme, ze je to kazdemu to jedno. tak naco sa ti, ktori nemaju podobnu skusenost tak horlivo vyjadruju a ani si poriadne neprecitaju co pisem.

nad sebou sa zamyslam stale odkedy to nastalo. myslis si, ze s vnutornym potesenim budem robit zbytocny rozruch tam, kde sa mi staraju o dieta? stiahnuty zaludok mam z toho stale. tisickrat som sa snazila si to vysvetlit roznymi sposobami a vzdy som dosla k jednemu zaveru 😕

mogaa
4. jan 2019

@kobylamodra ja som neprekrútila nič a písanému texu nerozumieš zrejme ty.....si prečítaj spätne čo si napísala a čo som písala ja.....osobne si myslím že chyba je v tebe - reaguješ neprimerane ak ti niekto povie niečo čo počuť nechceš....to je vidieť aj na tvojich odpovediach tu, ak ti niekto napíše čo nechceš počuť - hneď prejdeš do protiútoku...

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2019

@kobylamodra ja som si tuto temu precitala, takze viem o com si pisala, dokonca zo zaciatku som s Tebou aj suhlasila. Ano, nemam taku skusenost, moje deti vzdy na besiedkach vystupovali a toto beriem, ze je velmi zvlastne, nestretla som sa s niecim takym a nepripada mi to fer zo strany uciteliek. Ale cim viac pises a reagujes na druhe zeny, tym menej Ti verim, resp, tvojim popisom situacii. Ale toto Ti moze byt jedno, ci ti niekto anonymny veri, je to nepodstatne. Jednoducho bud nerozumies pisanemu textu, alebo si hodne sebestredna a netolerantna, aspon tak na mna posobia tvoje reakcie. Vypichnes si nieco z prispevku, nemas to evidentne spravne spojene so zvyskom textu a zacnes horlivo a casto aj utocne reagovat. Ak takto vnimas aj to, co Ti hovoria ucitelky, tak sa nedivim, ze si nastana, lebo fakt si vyberas len to, co Ta nastve.

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl
@mogaa mrzi ma damy, ze naozaj necitate, co pisem. bohuzial mogaa prekrucas ty. od mojho prveho dnesneho prispevku tvrdim, ze dcera pokusala a mohla popisat papier, len ze to na 100% neurobila so mnou. ty to totalne zamotavas a vkladas mi do ust nieco, co netvrdim. citaj pozorne od 10 strany. problem je niekde inde a to v chovani dospelych k dospelym
prajem vam, aby ste nikdy nic take nemuseli riesit a nemuselo vam byt z toho nevolno, len co si na to spomeniete. pekny den

benit
4. jan 2019

@kobylamodra vsetky citame co pises aj rozumieme. Ty by si sa mala zamysliet nad tym co ti tu baby pisu. Hlavne teraz na konci.

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2019

@kobylamodra ale citame, aj rozumieme, len Ty zrejme nechapes, co sa Ti tu viacere snazime napisat. Tak klud a precitaj si to znovu, ak nepomoze, este raz a potom mozno pochopis. Nikto Ti nechce zle, keby si bola pochopila moj prvy dnesny prispevok a normalne nan reagovala, tak uz sme mohli debatit o niecom dalsom. A to s tym neustalym prianim, aby sme take nemuseli riesit, to tiez nemusis stale opakovat. Vyzera to uz trapne.

mogaa
4. jan 2019

@kobylamodra moja ty sa v tom zamotávaš.....stále sa opakuješ - tvoje dieťa nemohlo niečo počarbať keď bolo s tebou - stále nechápeš že to mohlo urobiť aj keď si bola pri ňom? Išlo o jednu čiaru, stačilo že si sa zohla pre papučky alebo otočila k skrinke aby si vybrala vetrovku a dieťa zobralo pero a urobilo čiaru.....neznamená to že to neurobilo, ale len ty si to nevidela....ja netvrdím že to tak muselo byť - ale nič čo urobili učiteľky nebolo od besiedky dobré, všetko čo ti povedali boli len "útoky na tvoju osobu". Sory mne už pripadáš paranoidná.

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl ja som tvoj prispevok pochopila, ale nesuhlasila s nim. to je cele. na riaditelku som ti zabudla odpovedat. vdaka, ze si to pripomenula. zamyslena nad sebou som. cele sviatky som stravila tym, ze som premyslala, ci to nahodou ucitelky nemohli mysliet aj dobre, len sa zle vyjadrili. v suvislostiach mi vyslo, ze nie. riesit situaciu riesim, este nic nie je stratene a uvidim, co bude po sviatkoch.
a dneska ma nastartovala mogaa tym, ze od 11.55 pise prekrutene veci, aj ked urcite nie umyselne. a trapni sme obcas vsetci. co uz, naozaj neprajem nikomu neprijemnosti tykajuce sa jeho dietata.

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2019

@kobylamodra no, ved v poriadku, nemusis s mojimi prispevkami suhlasit, ale napis to priamo, ze nesuhlasis, nie, ze ja nerozumiem a necitam a neviem co este. Proste reagujes neadekvatne a napr., co sa tyka @mogaa , tak si myslim, ze si necitala poriadne jej prispevok, lebo ona nic neprekruca. Takze velmi tazko sa s Tebou diskutuje, ked absolutne neprijimas ine nazory, ked s niekym nesuhlasis, tak namiesto toho, aby si mu napisala, ze nesuhlasis a pripadne vysvetlila, ze preco, tak utocis, ze necita, nechape a podobne dristy.

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@mogaa a ja opakujem, ze to nemohla urobit so mnou. ked vojdeme do satne, skrinku ma na druhom konci pri triede. papier bol na zaciatku satne. takze sme presli okolo papiera pri vchode a uz sa dcera od skrinky tym smerom ani raz nevybrala. ked sa prezlieka, vzdy stojim nad nou a nikam inam sa nepozeram a pre nic sa neotacam. viem to na 100% a dam za to ruku do ohna.

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl hned na zaciatku som mogaa napisala, ze prekruca a ze som to tak nenapisala ako ona tvrdi. miesto toho, aby si to vsetko precitala znova, pokracovala vo svojej pomylenej linii. skoda klavesnicu drat. pekny den zeny

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2019

@kobylamodra akurat, ze ona neprekruca, len Ty si nepochopila jej prispevok, zbytocne s Tebou stracat cas, si ako mlyncek. Pekny vikend.

kobylamodra
autor
4. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl vystrihnute z prispevku 12.29 od mogaa po tom, co som jej uz aspon 2x v klude vysvetlila, ze nepochopila, co som napisala. ona zas napise blbost v style:

"učiteľka sa 3 mesiace len zdravila - zle, učiteľka ti povie že urobil čiaru na dochádzku - zle , lebo to nemohol urobiť ked si bola s ním, povie že pohryzol iné dieťa - najskôr neexistuje nemohol to urobiť, potom už pripustíš že to tak mohlo byť...celé zle, zmeń prístup..."

bohuzial mogaa mi opakovane vkladala do ust totalne kydy a nebola ochotna si precitat, co skutocne pisem. to sa naozaj tazko diskutuje

kobylamodra
autor
4. jan 2019

od zaciatku tvrdim, ze ano, mozno popisala papier, ale preco JA mam na to davat pozor ked tam nie som a preco mna ako rodica ucitelka buzeruje na zaklade zalovania predskolaka a ze ano, pokusala ine dieta.

3x som to v klude napisala. to ma vie potom pekne dostvat, ked mogaa pise veci typu, ze ja najskor tvrdim, ze moje dieta niiiic nemohlo vyviest, neexistuje a potom, ze to pripustim! to su take kydy, ze mi to neda neverklikovat, ked ste mimo a necitate nielen to, co pisem ja, ale niektore aj vy samotne.
@dskjhfdlkdjhl
@mogaa

mogaa
4. jan 2019

Tam ale nie je problém nejaký počarbaný papier, problém je že keď ti niekto napíše čo nechceš počuť - ty nevysvetlíš ale začneš na danú osobu útočiť.....to je tvoj problém...a preto si myslím že aj učiteľky už sú k tebe také aké sú a reagujú tak ako reagujú - od tej besiedky čokolvek povedia alebo urobia je zle, sú n vine oni....Tam nie je problém v tom či to tvoje dieťa spravilo alebo nie, problém ty miesto komunikácie(aby si presne vysvetlila ako to bolo napr. s tým papierom že bol na opačnej strane ako ty s dieťaťom) tak začneš útočiť....mne stačilo keby si mi to hneď napísala že to nebolo možné, ale ty miesto toho si začala útočiť že nerozumiem písanému textu....Ja som ale pritom nemala odkiaľ vedieť že ty s dieťaťom si bola mimo dosahu toho porazeného papiera....Ty miesto aby si to vysvetlila tak začneš útočiť....A to nielen na mňa ale aj na ostatné baby keď ti niečo napísali a ty si s tým nesúhlasila....automaticky si začala útočiť....to je tvoj problém, nie či dieťa niečo urobí alebo nie, ty nevysvetluješ, nediskutuješ - ty rovno útočíš....

siska53
4. jan 2019

@saslavka73
@kobylamodra ked si ucitelka zasadne na decko,amentma! Zazila to moja znama, my sme riesilo sikanu,ale ta sa netykala.len syna,ale vlastne vsetkych, no menej odolne povahy to nezvladli, no neboli sme.jedini, zistili sme,ze aj peedtym deti presuvali preč a vseobecne vieme,ze tych uciteliek sa deti boja, nemaju ich radi.. to sme sice vedeli,ale netusili,ze az take to bude,ked ich bude mat nase dieťa.

saslavka73
4. jan 2019

@siska53 Sú také kravy. Najlepšie sa vyhnúť. Podľa mňa to s tým papierom je dobrá hlúposť. Aby dospelá osoba, upozornila matku na to, že jej dieťa to počarbalo na základe, že to nejaký malý chlapec povedal. Veď keď to dajú do dosahu detí, tak musia rátať s tým, že nejaké decko to pokrčí, zahodí, počarbe. To len debil toto bude riešiť a ešte takýmto spôsobom.
Áno aj ja mám skúsenosť, že jedna vec, môže od rôznych ľudí vyznieť ináč. Ja si myslím, že
@kobylamodra by mala dať na vlastný pocit na vlastný úsudok a v konečnom dôsledku tá škôlka je tam pre deti a ich rodičov a nie deti a rodičia pre škôlku. Ak je problém, maliby to riešiť spoločne.

katrinka8
4. jan 2019

@kobylamodra - pri nejakej nápadnej zmene správania dieťaťa v škôlke/škole, je otázka pedagóga: Deje sa niečo doma? Máte nejaké problémy? úplne normálna a na mieste. Nie je to útok ani osočovanie, ale snaha zistiť, prečo dieťa zmení správanie, prípadne prečo reaguje tak, ako reaguje, pokiaľ ten učiteľ nevidí príčinu v škôlke alebo v škole. To nie je útok, je to normálny záujem o dieťa a jeho rodinu.

katrinka8
4. jan 2019

@siska53 - ako, áno, šikana je príšerná, najmä od učiteľa, ale mne tu nesedí na tom celom jedna vec. Do besiedky je všetko OK, žiadne sťažnosti, dieťa spokojné, učiteľky síce neinformujú, ale nik sa nesťažuj.... Príde besiedka, a zrazu všetko zle? Dieťa zle, rodič zle, 2 učiteľky zle? Zrazu deň pred besiedkou sa 2 učiteľky rozhodnú naraz len tak šikanovať jedno dieťa? Tam mi to príde skôr ako mega problém v komunikácii a ozaj by bolo zaujímavé vypočuť si názor druhej strany... A nechápem, čo už môže rieši riaditeľka, ktorá tam nebola a nemôže vedieť, čo a ako sa stalo? U nás šikanovalo pár detí 1 dievčatko. To bol PROBLÉM, a mega. Tam to šlo cez riaditeľku a bol návrh na vylúčenie zo škôlky, to bol problém, aj s rodičmi. Alebo hlavne? Doma, samozrejme, anjelik. V škôlke anjelik sofistikovane skákal chlapcom po bruchu, mlátil deti, keď sa pani učiteľka otočila k skrinkám a vyberala pomôcky, keď sa otočila k iným deťom a pod., dokopal "kamarátku" do rozkroku tak, že týždeň doma cikala s plačom, "vybrané" deti sa zo sna doma budili s plačom a tak. A to všetko ak sofistikovane, od 1. triedy sa to stupňovalo. Vždy to robila, keď sa učiteľka nepozerala na ňu, stačilo jej pár sekúnd, oni, keď to videli, jasné, že zasahovali, ale niekedy proste neskoro. Riešilo sa to cez rodičov, žiaden úspech. Bolo to najprv rovine "S. nám robí zle a bije nás". Ale v tomto roku to už boli hentie vyššie popísané "akcie". Bolo kvôli nej špeci rodičovské, preložili ju do triedy s najstaršími predškolákmi, aby ju "odstrihli", nepomohlo. Špeciálne si ju viac všímali, ale to sa proste nedá, riešiť a sledovať vkuse len 1 dieťa, keď je ich v triede 20 a majú aj niečo zmysluplné robiť. Nakoniec musela riaditeľka dať návrh na vylúčenie, pokiaľ jej rodičia nebudú súhlasiť s asistentkou. To keby niekto videl, čo rodičia riešili, tak ich preplesne. Jediné, čo ich zaujímalo, koľko ich to bude stáť a že aby ju nepreložili do tej triedy, lebo tam je chlapec, ktorý ju nemá rád a ona tam bude trpieť a podobné haluze. To, že ich "anjelik" ubližoval mnohým deťom, si počúvali bez mihnutia oka. Ani len jedno: prepáčte sme nepočuli 😢

siska53
4. jan 2019

@katrinka8 boze,to je strašné! Nasa tiez ma.teraz v predskolskej dievcatko,co nastupilo az teraz a tiez robi niektorym detom zle, ale tam to zatial.riesia tak,ze ju podporuju v adaptacii, ucia ju spravat sa a na besiedke bola dobra. Ale zas az take spravanie,ako popisujes,nema a s nasou je dokonca kamaratka, nasej zle nerobi,len zss je niekedy na nu dost upnuta,co zas vadi nasej. Nasa je dost vsimava,tak aj dost povie, cize viem,ze v tej skolke to riesia aktivne a myslim,ze su tam pokroky a to dievca to zvladne.. len chodi aj dost malo kvoli chorlavosti,ci zhorsuje adaptaciu..

siska53
4. jan 2019

@saslavka73 ano,mali by,aj my sme chceli, my sme sa napr.najskor pytali uciteliek,ze co sa stalo,ze maly, co uz 3.rok chodil do skolky a chodil s radostou,zrazu odmietol. Az kym sme nezistili,ze su za tym učiteľky, nie niekto z deti..a riaditelka to riešiť nechcela,nikto,ani miestny urad, ostatne inštitúcie zas nemaju pravomoc... V novej skolke sa adaptoval.rychlo,do tyzdna zacal.chodit v pohode,hned si nasiel kamosov, prenho najlepsia vec na svete, velmi tam bol spokojny.. a my,ked sme patrali, sme vselico o tej sklke,teda hlavne o tych dvoch nasli, aj medzi ľuďmi v okoli,ked sme to rozoberali,sme sa dozvedeli,ake su tam.praktiky....a viem,ze to tam pokracuje..

kobylamodra
autor
5. jan 2019

@siska53 prosim ta, mohla by si trochu rozviest, co sa v tej vasej skolke dialo?

siska53
5. jan 2019

@kobylamodra nuž no.. po detoch velmi kricia a to som sa docitala neskor (ked uz sme.riesili presun inde), ze deťom hlavy pod vodu strkali, strasili ich (to zas mam od kamošky) policajtmi a pod.,mnohe deti,vratane kamoskinho mali zaludocne problemy,lebo ich bolelo brusko z toho vsetkeho). Vacsina deti sa tych uciteliek boji a nemaju ich radi. My,ked sme chceli vediet,ze co sa stalo, lebo najskor sme mysleli,ze malemu robi zle nejake dieta, tak po nas pred rodicmi nakricala jedna z nich a zatreskla nam dvere. Nepomohol ani pokec s riaditelkou, ta je na strane ich, ani spolocne steetko aj v ramci miestneho uradu. Maly bol tiez pritomny ,bol v pohode,kym ho neprisla vziat jedna z nich,ze ma tam aj Mikulasa, to si nevidsla tu zmenu v jeho spravani.. on nam akosi sice presne nekonkretizoval,len,ze kricia,prtim kazdy zvysi obcas hlas,vratne nas ci inych učiteliek.. asi tolko .

katrinka8
7. jan 2019

@siska53 - no veru, strašné to je, mne je aj tej malej ľúto, lebo ono to z niečoho pramení, a nik to vlastne nedokáže riešiť kvôli jej rodičom, ktorí celú situáciu doslova bojkotujú. Oni si asi neuvedomujú, že tou svojou nečinnosťou jej strašne škodia.

eva112014
7. jan 2019

@kobylamodra Myslím si, že intuícia matky, nikdy nesklame. Nech už píšeš a vysvetľuješ koľko chceš! Na vavrínoch si myslím, že nesedíš, lebo odvtedy si hovorila s riaditeľkou, dieťa máš doma, hľadáš i druhú škôlku.... (ak som správne čítala).
Je to už úplne jedno, lebo tu zmizla dôvera. Dôvera z tvojej strany k učiteľkám. Pre teba to mohol byť blesk z jasného neba! (tá besiedka). A odvtedy si spozornela ešte viac na tie učiteľky. Veď, kto by aj nie?! Tu podľa mňa zlyhal učiteľ, pri tej besiedke. Ak ty si o ničom nevedela ...

eva112014
1. mar 2019

@kobylamodra Ahoj, ako sa máte? Zmenili postoj učiteľky, či ste vy zmenili škôlku? Čo je s vami?