icon

4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky

kobylamodra
11. dec 2018

Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?

eva112014
12. dec 2018

@saslavka73 Tak ju za to pochválime. Ceníme si úprimnosť!

saslavka73
12. dec 2018

@pininka Ale no. Ja robím s chlapmi a tiež s nimi trepnem hocičo a do divadla s takými rečami nepôjdem.😎

pininka
12. dec 2018

@saslavka73 Zlatko, tu nejde o to že napísala u riti, ale že ona to decko má ozaj u riti a to je podstatne

saslavka73
12. dec 2018

@pininka Ale nemá to bola nasratá. 😁 Mne jedna učiteľka povedala že čo decká sú v pohode dáko sa dohodneme ale tí rodičia. A vidavam to na zrps, na všetko pripomienky, všetko spochybňujú, každý chce všetko inak a samozrejme lepšie. Ja verím že má skúsenosti, ja chcem tiež aby mne ľudia v robote verili.

zuzanapjat
12. dec 2018

@eva112014 starší syn bude mať 15 a je trojkár. Chce ísť na špecifickú strednú a potom na VŠ. Nejak ho tie trojky netrápia. Jediné čo ma serie, že sa na to prihliada na prijímačkách apd. Čo sa týka venovania deťom, ja to mám inak doma...chápem že maminy, ktoré chodia do práce a trebars majú aj školopovinné dieťa, ktoré nosí úlohy domov - tak nemajú čas sa naplno venovať mladšiemu dieťaťu. Som doma s troma deťmi 15, 3apol a 2 mesiace. Každé vyžaduje niečo iné. Ja som napr. doma rada, manžel robí v zahraničí, zabezpečuje nás, tiež chce aby som sa radšej naplno venovala deťom - a mňa to proste baví, sa venovať. Zas v iných diskusiách by ma ženy rozniesli, že sa nechám vydržiavať apd. Nikomu sa dnes nedá ulahodiť ničím. Ja som toho názoru, že by bolo ideálne, keby ženy, ktoré cítia že chcú byť doma s deťmi na to mali podmienky vytvorené - aby muži zarobili na SVK dostatok na to, aby to reálne bolo. Rovnako ako sa ženám umožnilo pracovať keď chcú. Proste ľudia by boli zdravší, keby mali možnosti žiť život tak, ako im vyhovuje a nie tak ako musia.....

eva112014
12. dec 2018

@saslavka73 Nemám rada, keď ženy komentujú, že načo píše na MK. (myslené všeobecne). Veď aj v tejto diskusii napríklad, aj učiteľky môžu si vymeniť svoje skúsenosti.
Samozrejme, že nahnevá učiteľa, že "dostane" dieťa, ktoré nevie strihať s nožnicami, čo by malo už vedieť. Ale môže za toto dieťa? No predsa si to odnesie len dieťa, ak to učiteľ rieši nesprávnym spôsobom. (ako aj v prípade autorky). A považujem za smiešne a neprofesionálne vyjadrenie typu: " však traumu z toho mať nebude!"
Riaditeľ/ka povie zamestnancovi, že je neschopný idiot, tak tiež z toho mať traumu nebude. Čo bude mať z toho? Minimálne zlý pocit, nechuť k tej práci, hnev a možno aj nedôveru a nenávisť k riaditeľovi. A to hovoríme o dospelom človeku. Čiže preto je reakcia pedagóga veľmi, veľmi dôležitá. Rovnako dôležitá ako rodiča. A aby bola úspešná "celá" výchova, dôležitá je komunikácia rodiča a učiteľa! (+jej plnenie vzájomných dohôd).

saslavka73
12. dec 2018

@eva112014 Len keby sme sa k tomu stavali takto všetci. ❤️

eva112014
12. dec 2018

@zuzanapjat Žiaľ, takto to na Slovensku funguje! Nároky a nároky, potom kritizovanie a ohováranie. (česť výnimkám). A plat? To ani netreba rozoberať.
A teraz si predstav, že ženy sú na tvojom mieste a nemajú manžela v zahraničí. Musia chodiť do práce, 3 deti, domácnosť ...
Myslíš si, že by vedelo to dieťa tak veľa? Preto som písala, že fakt nemajú to niektorí rodičia ľahké. A áno, vychovávať majú oni!

zuzanapjat
12. dec 2018

@eva112014 Neviem si to ani predstaviť. Ja som bola tretie dieťa, mama chodila do práce, od 2 rokov jasle. Pre mňa to bolo strašné. Jasle i škôlku som veľmi zle znášala. Pamätám si všetko. Preto som rada, že svojich nemusím dať a viem sa im na 100% odvenovať doma v kľude.

zuzanapjat
12. dec 2018

@eva112014 Mamu si pamätám len s taškami z obchodu, za sporákom, pri riadoch a so žehličkou. Keby sa mi otec toľko nevenoval, tak rastiem ako drevo v lese.

kobylamodra
autor
12. dec 2018

tak dnes som sa pytala rano ucitelky, ci mozem prist poobede na konzultaciu o dcerke. ze ci dnes? ze oni maju program, zastupovacky a tak ... tak ze si mam rozmysliet kedy inokedy chcem prist a oni mi povedia, ci mozu... wtf? tak jej hovorim, ze ja mozem kedykolvek. ze kedy mozu oni do konca tyzdna? tak som nakoniec milostivo dostala termin... no som velmi zvedava. donesiem im papiere z logopedie. volala som dnes s logopedkou, ta len pozerala a nechapala ten pristup. hovorila, ze dcerka sice ma dysfaziu, ale je na tom velmi dobre, uci sa rychlo, je inteligentna a po spravnej motivacii sa vie dobre a dlho koncentrovat.. ze to nechape ani ona..

a tym dokonalym matkam tu s tymi dokonalymi detmi chcem povedat, ze mi vas je luto, lebo nemate a nechcete mat kuska empatie a uz teraz mi je luto toho, co vychovate. pri takych materiach mozu z tych deti vyrast len egoisticki spratkovia bez kuska citu a pochopenia pre svoje okolie. gratulujem damy, len tak dalej

kvetinka75
12. dec 2018

@zuzanapjat tak to máš potom šťastie. Teiž mi do škôlky dcéra nechcela chodiť ale inú možnosť nemala. Do práce som musela ísť. Ale zase som nemala problém sa jej venovať. Kto chce, čas si nájde. A zase dieťa nemusí byť v piatich rokoch génius, ovládať abecedu, rátať do 100, sčitovať, odčitovať. Teraz sa strašne hľadí na to, čo to dieťa dokáže a nie aké je ako sa chová. Či vie pozdraviť, poďakovať, poprosiť. A takéto veci sa dajú neučiť dieťa v každej rodine aj kde sa pracuje od rána do večera.

beky1813
12. dec 2018

@kobylamodra zaijimave, ze nie si takato hrdinka aj v škôlke, ako sa ukazujes na internete 👍🤔

kobylamodra
autor
12. dec 2018

@beky1813 prepac, ale 7 stranok diskusie som nikoho neurazila, len citala naklady zien, ktore nemaju tusenia o com hovoria .. uz mi to nedalo a vyjadrila som svoj nazor ja na nich. tymto to povazujem za ukoncene.

a v skolke nepotrebujem byt hlasno pindajuca hrdinka, ale konstruktivne riesiaca matka v prospech mojho dietata a celej triedy!

beky1813
12. dec 2018

@kobylamodra len nevyzeras ani na konstruktivne riesiacu osobu

zuzanapjat
12. dec 2018

@kobylamodra ak nebudeš naďalej spokojná s prístupom v škôlke, tak sa porozhliadaj inam a ak ju tam nemusíš dávať, tak ju nechaj doma. Ja som ako decko rozprávať vedela v pohode, napriek tomu, som to, čo som tam zažívala vyrozpráva mame až ako dospelá žena. Od strašenia ešte v jasliach, že ma uvarí kuchárka v hrnci, až po nepúšťanie na wc v škôlke, kedy len otcovi hodili pomočené punčochy v novinovom papieri a on nechápal, prečo sa mi to tam stáva, keď doma som okey. Cez neustále ponižovanie, ako je všetko čo nakreslím škaredé (vždy som kreslila veľmi pekne, sestra ma učila), ako ja zle tancujem, a ako všetko čo robia obľúbenkyne robia lepšie ako ja. Darmo som všetko zvládla rovnako ako oni, to bolo vždy nič..... Pamätám sa ako som pozerala na tabuľu s červenými a čiernymi bodmi a nechápala, prečo a začo mám čierne body, keď sa nesmierne snažila byť dobrá a lepšia. Doteraz som na seba veľmi kritická. 90% vecí ktoré nakreslím, vytvorím, vymodelujem sa mi nepáčia, aj keď sú všetci okolo uchvátení. Sebavedomie som si budovala veľmi dlho. Zlý prístup napácha toľko škody že až. Preto mám radšej deti pod mojim dohľadom aspoň tieto prvé roky a som rada že na to mám podmienky vytvorené.

kobylamodra
autor
12. dec 2018

@zuzanapjat boze to je strasne. to by sa nikomu nemalo diat. nam skolku a kolektiv doporucuju vsetci. pediater, logoped aj psycholog. dcerka deti miluje, od 2 rokov chodila na dva dni do sukromnej a nikdy, nikdy neplakala, ze ist nechce. vzdy sa tesila. uvidim, ako dopadne konzultacia. pripadnu zmenu skolky alebo aspon triedy nevylucujem.

eva112014
12. dec 2018

@kobylamodra A ako sa vyjadrujú ostatné mamičky v škôlke na pani učiteľky? A na besiedke sa mamičky nepýtali, že prečo malá nie je na javisku ..... ?
Mňa minulý týždeň zastavila jedna mamička, že ako páči mojej dcére v škôlke. Vraj jej dcéra nechce chodiť do škôlky, už druhý týždeň a nevie prečo. A to nie sú naj naj kamošky v škôlke, aby sa ma na toto vyzvedala. Len ona "zbierala" informácie, či náhodou niekto o niečom nevie.

kobylamodra
autor
12. dec 2018

@eva112014 nie, nepytali. ti co nas poznaju to vedeli dopredu. zacnem vyzvedat.

zuzkamargit
12. dec 2018

@kobylamodra myslím si, že v deň vystúpenia to nie je v poriadku. Svedčí to o neprofesionalite danej učiteľky. Tiež sa borím s podobnými situáciami ako napríklad dnes, dali podpísať papier, že súhlasím s tým, aby bolo moje dieťa prepravené autobusom na akciu NIČ dňa NIČ účel NIČ. 20 rodičov podpísaných a ja nie. Nepovedala ani slovíčko o tom, že niekam idú. Nie je to moje zlyhanie, ale učiteľkine. Problémom je, ak na to dopláca dieťa. Problémom je aj 20 polodebilov, ktorí to podpísali. Denne dávam podpisovať haldy papierov, ale nikdy som človeku nedala podpísať prázdny zdrap. Ráno som to vysvetlila dotyčnej a o chvíľu idem volať riaditeľke, lebo podobné situácie zažívame pravidelne s touto ,,učiteľkou" ktorá si ide svoje a deti veľmi nerieši. Takže 20 detí s vačikom a jabĺčkom a čajíkom a môj bez, lebo učiteľka je nekompetentná.

zuzkamargit
12. dec 2018

@marfikchov na margo toho chlapčeka čo na besiedkach nerozpráva. Náš prípad. Moj syn ledva otvorí ústa na besiedke. Tretí rok v škole a s jednou učiteľkou rozpráva ako - tak s druhou vobec. Doma sa mu pusa nezastaví. Dcéra je pravý opak. Tá sa dá dokopy s hocikým. Tak z akých pomerov ten chudák (môj) chlapček pochádza? Trýznime ho doma? A ako to že dcéru nie? Nie všetko je o výchove a to pochopí len ten, kto ma daný prípad doma. Každopádne nechcem meniť tému diskusie. Záver je jednoznačný. Postup učiteľky je neštandardný.

kobylamodra
autor
12. dec 2018

@zuzkamargit no na paradu ozaj 😕 otazka je, ako to diplomaticky riesit, aby sa tie ucitelky nemstili na detoch potom

saslavka73
12. dec 2018

@kobylamodra Ja by som pokecala a keby sa mi nezdal prístup, určite by som hľadala inú škôlku.

kobylamodra
autor
12. dec 2018

@zuzkamargit hihi, aj moja dcera chudinka, asi bude z asocialnej rodiny, ktora s nou ale cuduj sa svete este pred druhym rokom zacala lietat po lekaroch, logopedoch a psychologoch kvoli vyvoju reci. len aby sa nic nezanedbalo. asocialne platime logo kazdy tyzden miesto kazde dva a potom taku socku mater ako som ja nastve, ak nasu snahu kazia nejake ucitelky bez zaujmu o deti.

saslavka73
12. dec 2018

My sme mali problémy s dcérou v škole, stále nás volali do školy. Ona je hubatá, odúva sa, je zlatá, ale má také výkyvy. Nútili nás ku psychológovi, riešili nás ako rodičov, doslova sme sa hanbili ako psi. Ale debatili sme a dohodli sme sa, že ak bude nejaký problém, konkrétny tak nás hneď budú volať v ten deň, najneskôr na druhý aby sme to spoločne rozdebatovali. Bol problém s učiteľom, všetci sme prišli a ten dotyční učiteľ neprišiel na stretko. Nemám o čom, nech sa nesťažuje, ak si nenašiel čas. Od vtedy sme mali pokoj. Druhá dcéra chodila do tej istej školy, tá má inú povahu, je taká bezproblémovejšia, aj keď tiež huba je to. Učiteľka nám sama povedala, že vidí, že my ako rodičia sme v pohode. Proste chyba je niekde inde. Učitelia predpokladám sú profi, majú aj psychológiu na škole a pod. musia mať nejaké znalosti ako zvládať. Tak ako sme ľudia rôzni tak aj decká sú rôzne, je to aj o sympatiách, to rozhodne.
Moje decká nie sú hubaté, iba sa ozvú proste, kto nemá problém sám so sebou si to dokáže vydiskutovať s nimi veľmi rýchlo.

eva112014
12. dec 2018

@kobylamodra Aká socka?! Pýtaj sa, pýtaj sa a zisťuj! A potom rieš. I keď musíš riešiť už tak, či tak. Vo dverách sa takéto veci neoznamujú!

eva112014
12. dec 2018

@saslavka73 Kľúčové slovo, sympatia! Aj o tomto, veľakrát je. Žiaľ!

saslavka73
12. dec 2018

Verím, že keby sme to začali riešiť so psychológmi a neviem akými lógmi tak dnes by mala moja dcéra diagnózu a všetci by sme boli frustrovaní. Nedehonestujem prácu lógov, ale dali sme na svoj pocit a riadili sme sa ním. Dnes keď sa na ňu pozerám, je dospelá, vidím seba a verte, že je to úsmevné aj do revu. Ja som sa vekom spomalila, viac uvažujem čo vytresnem, učím sa kedy byť ticho, ona je len na začiatku. Bude to mať ťažké.

kobylamodra
autor
12. dec 2018

@saslavka73 suhlasim, ale dcerka ma skutocne vyvojovu dysfaziu. bez odbornej pomoci by trpela este viac. zbytocne by stagnovala. mame skvelu logopedicku a ostatni lekari nas iba ukludnili, ze je inak ok a ziadny iny ako logopedicky problem nema. za mna spravne rozhodnutie - v nasom pripade. dali sme na pocit, ze to doma nezvladneme tak, ako by potrebovala

saslavka73
12. dec 2018

@kobylamodra Jasné ja neznevažujem. Ja mám ako dieťa túto skúsenosť, moja mama dala na učiteľov, v podstate sa história opakovala. 🙂
Chodili sme si tam pokecať, v podstate o ničom a mala som nejaké lieky, úplne na hovno, bola to fáza. Keby my mama častejšie hovorila, aká som skvelá asi by to prešlo aj tak.😉

Ale ja chápem prečo tak konala, mala o mňa strach a cítila, že to nezvládne, bála sa.