icon

4 ročná nadaná dcéra nemá v škôlke kamarátov

martina0812
14. sep 2011

Ahojte, možno by ste mi vedeli poradiť. Mám štvorročnú dcérku, chodíme do škôlky druhý rok. Keď sa pýtam, s kým sa v škôlke kamaráti, vždy mi povie, že s nikým. Hovorí, že ona by sa chcela s deťmi hrať, ale oni s ňou nie. Viki je dominantný typ, doma rada komanduje dianie okolo seba, no v škôlke to podľa učiteliek nerobí. Jediný, s kým sa hráva, je jej rovnako starý bratranec, s ktorým sú spolu od bábätiek, veľmi dobre sa poznajú a pasujú si - malý je skôr submisívny, väčšinou sa jej prispôsobí. Podľa učiteliek v škôlke však Viki nie je "malý generál", tak neviem. Napadlo mi aj to, že dcéra ostatné deti v škôlke inteligenčne prevyšuje - je nadaná, v troch rokoch vedela plynulo čítať, nemá problém s násobením a delením, proste klasické talentované dieťa. O veľa veciach má prehľad, témy, ktoré zaujímajú iné deti, má ona už dávno zvládnuté. Môže byť problém v tom? Ale zasa, v tomto roku ju učiteľky zaradili medzi staršie deti - a žiadna zmena. Ako riešiť, že moje dieťa nemá kamarátov? trápi to ju a trápi to aj mňa. Ďakujem.

Strana
z2
alaguema
23. apr 2015

@martina0812 nadaním to môže a nemusí byť. Mám tiež dietko, ktoré vykazuje nadpriemer, ale kamarátky má. V MŠ vyhľadávala spoločnosť dospelého personálu...Napriek tomu, deti ju mali rady a ona ich. V triede pre nadané deti, sa decká normálne kamarátia. Vysoké IQ nemusí byť sprevádzané nejakými podivínstvami, ako si veľa ľudí myslí. Tipnem si, že je to asi skôr v povahe. Píšeš, že je komandant. V MŠ si možno ale nedovolí to čo doma (aj podľa spätnej väzby od personálu) a tým pádom nie je jej chovanie úplne prirodzené. Deti také veci vycítia a možno preto od nej bočia. A možno sem tam aj skúsi, čo si učiteľky nemusia všimnúť a deckám to nevyhovuje. Dcéra má takú spolužiačku a nemá ju rada. Hovorí, že ich buzeruje a chce riadiť. No a ony nechcú 😀 Popracovala by som možno na tom. Na tejto jej povahovej črte. A ani zďaleka nie len kvôli školke...aj neskôr môže mať kvôli tomu veľké problémy a tvrdé pristátia. Zdôrazňovať potrebu empatie a trochu skromnosti.

horana
23. apr 2015

No vysoke IQ byva casto, no nie vzdy, sprevadzane nizsim EQ, ako tu uz niekto pisal. Ono niekde je pridane, inde odobrate.
Prave takychto je vacsina nadanych deti, cest vynimkam. A prave pre uplatnenie v zivote su socialne zrucnosti omnho klucovejsie nez samotne nadanie a intelekt. Preto aj kopec pologeniov a geniov v zivote sa vobec nepresadi a maju viac problemov sa zaradit, napriek super znamkam v skole. Mame aj vo vzdialenejsej rodine takyto pripad, v detstve rodicia hrdi na chlapca, teraz jeho mama vyhlasuje ze by vsetko dala za to aby bol uplne priemerny, ba kludne aj podpriemerny, ale vedel sa "obracat".

ivkadracova
23. apr 2015

@martina0812 skus v nej rozvijat empatiu, pre vztahy vseobecne, ale aj v skolke je to dolezite, vsetko sa da naucit, este nie je neskoro.. Ja by som zacala tym aby sa dcerka zaujimala o potreby druhych, co robim, ako a preco, nech sa opyta, ale aj caka na odpoved, reaguje na to, a tak podobne.

timea7
24. apr 2015

@lili177 ja tu vidím predsa len problém nie len v tvojom synovi, ale aj v učiteľkách, sú tam na to, aby kolektív prijal akékolvek dieťa - nadané, smelé, nesmelé, plačlivé, bitkára, nemusí sa to diať s otvorenou náručou, ale oni majú na to páky- rozprávky, improvizované scénky s bábkami, hry, modelové situácie. Žiadne dieťa v tirede by sa tam nemalo cítiť odstrkované, aj keď samozrejme treba rešpektovať to, že si deti samé vyberajú kamarátov pre hry. Rodičov by som z toho úplne vynechala, ale učiteľky dieťaťu určite pomôcť môžu, len ide o to, či chcú a či to vedia....

Strana
z2