icon

4-ročný syn všetko ohundre

30. apr 2023

Baby idem si pre radu, mám dve deti , rovnakú výchovu majú , ale to čo robí môj 4rocny chlapec je strašné , za mesiac teda bude mať 4..
Chodí do škôlky ,žiadny problém tam s ním nemajú ,ale my trpíme doma , nehorázne s ním.vsetko je zle, všetko ohundre ,ideme na výlet ktorý nám kompletne pokazí , naozaj prídeme domov znechutený , ale moja 7rocna dcéra potrebuje aj zážitky ,nemôžeme kvôli nemu sedieť doma .od malička je taký , ale pokiaľ mohol aspoň v kočíku sedieť ako tak sa dalo .doma sa kvoli nemu s mužom hádame , lebo podľa muža nie je normálny , nevie sa chovať( čo je pravda) .
Dostáva aj po riti , ak už je to moc ale to sa potom do takého amoku dostane ,že ešte to je horšie , ak by ste mi chceli týmto smerom chceli radiť , že mu treba capnut ..
Nevieme s ním vydržať🤦 ale ako píšem v škôlke s ním žiadny problém není..ak by bol prvý ,druhé nechcem , nevládzem už

Strana
z2
doriiis
30. apr 2023

Nechala by som ho doma s niekým a išla na výlet bez neho.Ked by bol oduty,tak by som mu vysvetlila,prečo to takto je a že keď sa neunormalni,tak to takto bude stále.To by bol trest za jeho spravanie

autor
30. apr 2023

@doriiis toto je to ,že taký rodičia nie sme , neviem zobrať staršiu a jeho nechať doma

0silvia0
30. apr 2023

Povedz konkretnu situaciu co robi aky ma problem ako vam kazi vylet.
Ja nesuhlasim nechat ho doma, je to male dieta.

abbey1
30. apr 2023

Dospelý človek, dokonca otec, povie, že dieťa nie je normálne?
No dieťa asi normálne bude, keď v škôlke sa správať dokáže.
Problém bude doma vo vašom prístupe k nemu. Tam treba začať. U seba. S tým vie pomôcť dobrý psychológ, ktorý pracuje s rodinou ako celkom.
Čo sa týka výletov. Prispôsobujete program obom deťom, aby si každé užilo to svoje? Ste dvaja rodičia, tak aj na Tom výlete sa môžete na chvíľku každý venovať jednému dieťaťu, aby boli naplnené ich individuálne potreby.
Dieťa nezmení svoje správanie, pokiaľ sa nezmení vaše správanie smerom k nemu.

autor
30. apr 2023

@0silvia0 hocikam kam prídeme , nepáči sa mu,pritom sa teší doma, všetko je zle, všetko škaredé, nikdy mu nič nekúpime( absolútne to nie je pravda, na každom výlete , sa naje ,napije a aj sa mu kúpi niečo na pamiatku) ,proste či zoo ,či ihrisko, proste negativita a negativita

autor
30. apr 2023

@abbey1 máš aj priklad ako na neho?

autor
30. apr 2023

@abbey1 samozrejme že sa prispôsobujeme deťom ,veď iba deťom ,keby je na mne tie výlety sú iné

autor
30. apr 2023

Aj to napríklad rozpravam sa na ulici so známymi a otvára stále dvere, pretože viem ako to dopadne ,tak ho volám k sebe a nejde , doma plače potom hodinu v kuse ,že som ho nechcela

0silvia0
30. apr 2023

Moj syn bol nieco podobne, kazic atmosfery. Ono treba prehodnotit cely pristup. Vy sa snazite detom nieco ukazat, zit rodinny zivot a ocakavate stastne deti, veselu atmosferu. A ono to nenastane, snazite sa a decko si nic nevazi. Potom ste z toho frustrovani a sklamani aj vy.
Na vylet chodte s tym, ze mladenec zasa bude frflat, ze sice sa doma tesi, ale zas bude nieco zle.
Skuste si to nebrat tak k srdcu a berte ho taky aky je a odvadzajte od frflania pozornost.

autor
30. apr 2023

@0silvia0 ano to je presne to , čo píšeš ,toto.. prosím ťa a prešlo ho to ?

sarindel2222
30. apr 2023

Nemôže ho niečo bolieť pripadne nemá niejaku alergiu moja dcéra tiež stále plakala keď sme výsadili mliečne výrobky ma zistenú ABKM a alergiu na vajce keď sme to vysadil bola oveľa kludnejšia je to len moj názor

autor
30. apr 2023

@sarindel2222 nie nič absolútne nič ,zdravy je

terry658
30. apr 2023

Môj 6 ročný je presne toto isté. Veľmi ťažká povaha. Snažím sa mu vysvetliť, že nám ostatným toto správanie ubližuje ale keď je on v tom svojom zacyklení tak nepočúva nič. Tiež som z neho zúfalá. Našťastie už to neni každý deň ako predtým. Teraz to robí tak 4-5x do týždňa. Nechápem kde sa to v ňom berie. Asi to chce len čas a trpezlivosť.

sarindel2222
30. apr 2023

Ešte som nezažila aby dieťa bolo na výlete negatívne večšiniu dá výlety deťom páčia a kedy ste ho nechali doma s babku

0silvia0
30. apr 2023

Nie, nepreslo, on sa s nami nudil a daval nam to najavo. My sme to vyriesili tak, ze sme na vylety bravali jeho kamosa, jeho kamosa mama nikam nebravala, tak pre nas to bolo riesenie. Ked mal kamosa, bol vesely, stastny, my sme mali aspon normalnu atmosferu. Aj ked neviem ci to bolo spravne riesenie. My sme mali este o dva roky mladsiu dceru, on bol starsi.

abbey1
30. apr 2023

Ťažko ti napíšem univerzálnu radu, keďže skutočne každé dieťa vyžaduje individuálny prístup. Rovnako ty popisuješ výlet svojimi očami a dieťa ho zasa vidí inak. Práve včera som skoro hodinu musela sledovať ryby a rybárov s takým 4 ročným chlapcom. Už ma vnútorne nadvihovalo, keďže som mala tiež iný plán výletu. Ale jeho zaujali rybári a bolo po mojej predstave výletu..
Skutočne zmeňte hlavne to svoje vnútorné nastavenie a očakávania. Dieťa vidí svet a situácie svojimi očami. Vy ste zbytočne flustrovani. Vaša vnútorná nervozita sa prenáša do vášho konania a to na dieťa a máte jeden začarovaný kruh.
Mne sa najviac osvedčil kľud a akceptovať pocity dieťaťa. To neznamená nechať ho nepríčetne vyvádzať. Len proste akceptovať, že jemu sa to nepáči. Ale nenechať si pokaziť svoju radosť, napr z toho výletu.

0silvia0
30. apr 2023

A nas syn sa velmi rychlo od nas odstrihol ako teenager, od 14tich odmietal s nami niekam chodit, len kamosi a potom frajerka. Dovolenky s nim boli narocne. Az ked si na dovolenke nasiel partaka az vtedy sme si vydychli, az vtedy prestal byt otravny. On sa na dovolenkach s nami citil nekomfortne a nasledne my s nim🤷‍♀️
Asi som ta velmi nepotesila😔

autor
30. apr 2023

@0silvia0 veru nepotešila, ja zas chcem aby bol s nami rád, aby si užíval ten čas s nami , nie aby sa nevedel dočkať kedy od nás odíde ..

nominativ
30. apr 2023

Moja 6 ročná je podobný typ, už je to lepšie. Vždy všetko "pokazila", vždy som na ňu na výlete navrieskala a celé zle pre všetkých. U mňa pomohlo fakt nikam neísť, istú dobu sme chodili fakt len na opekacku... Na výlete nekúpiť vodu, nekúpiť nič na pamiatku, jednoducho trochu tvrdšie. Samozrejme, s vysvetlením, že nech vidí, čo je to nedostať nič. Doteraz je typ, že pomaly každý deň je "najhorší deň v živote" pre hocijakú blbosť.

Aj som si zvykla, aj som dosť obmedzila tieto zábavky, resp.zistila som, že čím jednoduchšia aktivita, tým lepšie pre ňu. Decká sú rozmaznané našim prístupom, majú všetko a stále a nakoniec nie je nič dosť dobré. A ja by som ho zo dvakrát fakt nezobrala nikam. Nehovorím, že vy pôjdete na víkend do Disneylandu, ale niečo menšie, prečo nie?

autor
30. apr 2023

@nominativ ale chápeš ,ja mám ešte jedno staršie dieťa , čo bude len doma ? Kvôli nemu ? To nie je veľmi spravodlivé si myslím

milanemila
30. apr 2023

Skuste sa s nim mozno porozpravat, co by chcel robit on. My mame doma 3 rocnu a vzdy sa jej snazime robit cez vikend nejaky pekny program, aktivity, vylety. Minuly tyzden sme sa zas chystali kade tade a pytam sa malej ci sa tesi a ona mi povedala, ze chce ostat cely den doma v pyzame, malovat a hrat sa s hrackami, lebo cez tyzden nema cas (chodi do jasliciek), takze sme zrusili vylet doma sme malovali, stavali lego atd a iba sme isli poobede na najblizsie ihrisko nech nie je cely den doma a dieta stastne ako blcha 🙂 Hlavne nech vas nepocuje ako sa s muzom o nom rozpravate, ze nie je normalny alebo ak sa stazujete niekomu na neho :( deti su velmi vnimave a taketo veci si beru k srdcu aj ked nic nepovedia. Ja som raz v hneve uz vybliakla manzelovi, ze nech uz je pondelok a mala ide do jasliciek, lebo presne boli take dni ze vsetko zle, vsetko nie, cirkus, ja par dni pred porodom 🙈 potom dalsi den ked babina viezla malu z jasliciek, tak jej hovori ze nech este niekam idu, lebo maminka ju nechce doma. No skoro mi srdce puklo, ked mi to mama hovorila a som ju potom cely tyzden presviedcala ako ju lubim a ze ju doma chcem, len som bola nahnevana.

0silvia0
30. apr 2023

No to su tie nase ocakavania... Ale myslim si s odstupom casu, ze nieco v tej emocionalnej oblasti nemaju celkom dobre zvladnute. Ak by sa dal vratit cas, asi by som riesila nejaku diagnostiku u psychologa. Lebo nejaky problem tam je a kedze sa nevyriesil vtedy, riesime ho so synom teraz a to ma uz takmer 22 rokov.

autor
30. apr 2023

@nominativ ja som mala také dectvo , kvôli bratovi , mal ADHD , naši všetko prispôsobovali jemu , všetko ..doteraz som im to nezabudla ..nedovolím aby to zazila

nominativ
30. apr 2023

Veď nie naveky, ja mám tiež ešte jedno dieťa. Aj tak, čo máš z toho výletu? Len nervy, ja presne viem, aké to je.
:D Lebo jeho len tak nezmenis, pre niečo to robí, buď pre pozornosť, alebo zo zvyku, alebo je uhundraný typ. Ono, ťažko si bude vážiť zážitky alebo veci, ak nevie, čo je to nemať ich. Jasne, že všetko primerane veku, ešte je to malé dieťa.

Príklad - každodenný rev, že rozprávka, čo večer čítam, je zlá, krátka, neviem aká... No, tak som pár dní nečítala nič, revala tak či tak. A zrazu stačí aj tá zlá a krátka rozprávka.

nominativ
30. apr 2023

Alebo sa zo dvakrát prestriedajte, choďte na výlet len jeden rodič a dcéra.

Inak, moja ma práve najhorší deň v živote, lebo som jej nedovolila si dať krátke tričko, keďže je nachladnutá a máme v byte zimu. 😄

0silvia0
30. apr 2023

Ja si inak myslim, ze nezvladaju psychicku nepohodu a nevedia si to ovladat. Su precitliveli k svojim pocitom. Napriklad ho bolia nohy, pisti. Je mu teplo, pisti. On chcel ist doprava, ale rodicia ho tahaju dolava. On chcel 4 hracky, ale rodicia dovolia len jednu. On chcel 3 malinovky, ale dovolene ma len jednu. Miesto komunikacie, ktoru nema zvladnutu zacne pocitovat nepohodu a dava to vsetkym najavo, lebo sa nevie ovladat.
Skus si to porovnat napriklad s pms u zien, vnutorne nervy z hormonov, nevies co so sebou, toto bude nieco podobne.

autor
30. apr 2023

@0silvia0 áno môže byť ,že to je také ako píšeš ,že nevedia sa ovládať

0silvia0
30. apr 2023

Tak ho tak berte, takeho aky je, moc to nerieste. Skuste jemnejsiu komunikaciu, Misko, necitis sa dobre? Nevadi, to prejde. Nehnevajte sa za to na neho, on za to nemoze, skor vyslovte sucit k jeho nepohode a nevycitajte mu to. Aj muza pouc, ze on to nerobi naschval. Moj muz mal tiez vyhrady k synovmu spravaniu a liezlo mu to na nervy, ovplyvnilo to aj ich vztah. Ty to nedovol.

tykat
30. apr 2023

Akoby si opisovala mojho syna, skazil naladu kazdemu dookola, vsetko zle, stale negativny, napruzeny, nervy, plac, skuvinanie.. dookola a dookola,este len oci rano otvoril vsetko zle, nonstop sfucany. Dokazal revat aj 2 hodiny. Na rozdiel od vas mi aj zo skolky volali ze nevedia co s nim. Od narodenia neskutocny nervak, bud jedol alebo spal alebo nervacil. Mali sme pocit ze nam z neho preskoci. Bol ako biologicka zbran, vsetci okolo boli z neho otraveni.
Uplne sa zmenil nastupom do skoly. Teraz ma 17r a stale je uplne zlaty mily pohodovy chalan. Vobec si na to obdobie nepamata, nevie preco bol taky negativny.
Drzim palce.

lauriik
30. apr 2023

Ak nechces aby dcera prisla o zazitky a snim sa neda ist tak sa rozdelte. Jeden pojde s dcerou na vylet, druhy so synom niekde kde sa bude pacit jemu.
A o akych typoch vyletov sa bavime? Lebo ono aj 7 a 4 rocne deti roznych pohlavi je tazko zladit 😏 Mozno ho to fakt nebavi sa niekde tulat 🤷🏼‍♀️ Su aj deti domasedi, co im je najlepsie doma s ich hrackami a nechcu stale niekde behat.
A je nejake miesto kde to neofrflal?

Strana
z2