icon

5,5 ročný syn si robí čo chce

leeenka26
15. dec 2017

Ahojte prosim vas poradte mi. Syn ma 5,5 roka. Vzdy vedeny k slusnemu spravaniu, vzdy pekne sa mu venovalo, programy, hernivky, r.centra. Vedeny normalne, proste ziadne rozmaznavanie, normalna vychova, venovanie sa, rezim. Ako je starsi je to katastrofa. Je to jeden hrozne zivy, aktivny neposedny chlapec vydobijajuci si nonstop svoje. Na nicom sa s nim neda dohodnut a nic nanho neplati. Nonstop skace do reci, neberie ma vazne, nesprava sa vobec slusne a neposlucha. Uplne ma na haku co mu hovorim a to sa snazim byt razna, laskava ale proste stanovujuca hranice. On ma zo mna srandu, nic nepomaha a nezabera. Smeje sa mi do tvare, drzy je, nevie sa spravat v spolocnosti, okamzite uputava pozornost, je otravny az, furt nonstop za zadkom. Manzel mu dal hru na pc a stale tam chce byt. Fakt sa s nim snazim ah hrat aj venovat ked je cas, tvorit s nim, von chodit...atd. ale z neho sa stala jedna neriadena strela ktora ma nikdy ale nikdy neberie vazne. Uz mi je fakt do placu. Co robit prosim?

Strana
z3
eliska13
18. dec 2017

@katka1981 prepáč súhlasím so psychologičkou asi moc tlačis a máš veľké naroky.Uz to je memento, že dcéra zamlci s otcom písomku len, aby mamu nestresovali.Preco musí mať tretiačka samé jednotky stoj čo stoj?Iná vec je, že má takú povahu rozhodovať za seba, nerešpektovať ..čo je dvojsecne, lebo celý život musí niekoho rešpektovať a prispôsobovať sa škola, práca, rodina raz deti....
Asi si rovnaká a preto spolu bojujete.Ked sa v spolocnosti a inde správa slusne a s tebou a rodinou sa nevie bud je od Vas tlačená do kúta, alebo cíti zlosť, alebo Ťa neberie ako autoritu...psychologičku by som po tých rokoch čo Vás pozná nemenila.vie co Ťa najviac vytočí a ide si za tým.Ak má v piatok projekt od soboty jej začnem rozprávať nech si ho pripravuje pomôžem, ale....prečo to vo štvrtok siliť a stresovať
Skús zvoľniť vo vsetkom

smesmesmejko
18. dec 2017

Z toho vsetkeho,co tu citam ja,mam dojem,ze Vy mu venujete az prilis casu....myslim tym,ze by mu ho mal venovat otec,velakrat takto deti kricia o pozornost,ktora im chyba....Vam by to pomohlo byt viac v klude,keby manzel zobral syna napr.do lesa,teraz napr.narezat cecinu...chlapci potrebuju byt s otcami,aby z nich vyrastli chlapi. Tym,ze ho nutite sa spravat stale slusne,tak v nom potlacate prirodzenu muzskost a tak v nom kumuluje agresivita,ktora exploduje prave pri Vas...preco by nemohol na bojove umenie? Prave to by mu pomohlo,ako tu niekto pisal,pomaha to u deti vybudovanie sebadiscipliny,respektu a zodpovednosti a aktivnym sposobom vybije nadbytocnu energiu,neexistuje diagnoza,ktora by tomu branila,to Vy ste rozhodli,ze to nie je pre neho vhodne....prilis ho branite,utlacate a rozhodujete za neho. Chyba nie je v nom,ale vo Vas. Ak uz pc hru,tak nech je na nu stale rovnaky meter,nie ze ked Vam to vyhovuje,lebo si potrebujete nieco urobit,tak moze a potom nie....ak sa Vam to nepaci,tak mu to nedovolte ani zacat,vymyslite mu inu aktivitu,ja som v piatok potrebovala varit,tak syn si upratoval izbu...samozrejme,ze to nebolo podla mojich predstav,ale snazil sa a kazdy z nas ma predsa ine predstavy,nazory....preco mu silou mocou vnucujete svoje? Ved sa nebude vediet nikdy asertivne presadit v zivote! Ved aj on je osobnost,ktoru Vy svojim spravanim uplne potlacate.... skuste pocuvat aj to,co chce Vase dieta. Vy vzdy robite,to co chcu druhi???? Urcite nie,preco to potom ziadate od Vasho dietata....?

katka1981
18. dec 2017

@eliska13, projekt mali odovzdat v piatok, v pondelok mi to povedala, mala na na to 4 dni, robit sme ho zacali vo stvrtok. den pred odovzdanim projektu! Ano, suhlaism s tebou, ale ked som ju do ucenia nenutila, ani tasku neotvorila, ulohy si nespravila. To zamlcanie bolo len raz, inak vacsinou ani nevie kedy maju pisomky, to sa vzdy pytam jednej mamicky. Mne nejde o to aby mala same jednotky silou mocou, ved to by bolo chore, ale chcem len aby bola naucena, cize ked ma vediet abecedu, nasobilku, ucivo, aby ho ozaj vedela, a kym ho nevie ho precvicujeme. To. ze sa jej nechce a je leniva, ja tolerovat nebudem. Nestaci mi take, ze no ma o tom sajnu, ale nejde jej to. Ona ma taky pristup ku vsetkemu, k domacim pracam, nepomoze nic, hrokotazko raz za cas vylozi kosik s priborom z umyvacky, izbu ma jak kompost, ciste pradlo zmiesane so spinavym, v tom obaly od sladkosti, nacate 3 baliky temperiek, pootvarane, strihance po zemi, medzi hrackami postrkane oblecenie a to je stale. Do skoly ju treba stale nahanat, ajtak velakrat meska a vozi ju muz, sama nema ako odist, taktiez mavala obdobie kedy klamala, ze si vecer zuby umyla a pritom od malinka od prveho zubky sme umyvali, su veci kde jednoducho neustupim, nechcem od nej nemozne. Jej povinnost je, aby bola do skoly naucena, pobalena, a to sa bali rano do tasky, vecer nikdy. Ona je strasne tvrdohlava a uz ju svaca puberta, predtym to bol vzdor. Pradlo ked jej vezmem zo zeme, kde ma prach a spinu, nemozem oprat lebo robi cirkusy, ona sama si musi povedta, co chce oprat, ale nech aj cirkusuje, ja prachove veci nedovolim dat do skrine medzi cisty, tak nech vrieska, trieska, ale zatial periem ja, a ked si pohadze ciste na spinavu zem, operiem. Cez prazdniny letne, mali dane co musia vypracovat, kazdy den sme makali, aby postihala, nepozabudala, jasne ze to bol tazky boj, tak posledne 3 tyzdne som si povedala, ok, kaslem to, necham ju, som zvedava kolko si porobi sama. Ani to neotvorila, povinne citanie precitala asi 4 strany, a mala odovzdat projekt v septembri z tej knihy, vedela to cele leto. Robila ho den pred preentaciou, zacala o 22. hodine, robila ho do 00.30. Tak a teraz rad. A to som povedala, ze projekt bude robit sama, lebo uz horel termin, sama sa rozhodla ho robit v case, kedy uz ma spat. Rozumies mi? Ja tiez sa snazim najst kompromis, netlacit na nu, nech sa rozhodne sama, nech vidi, ze ju respektujeme, nech si to zorganizuje sama, ale aby chodila spavat o jednej lebo projekt robi neskoro, to je uz moc. Uz v skolke jej oblubena ucitelka hovorila, ze ju miluje aka je tvrdohlava, ze s nou nikto nepohne, ale poviem ti, jedna vec je, ze je oblubena, druha, ze je s nou tazko. K psychoske sme chodili z casu na cas, ked boli tazsie obdobia, ona nema co riesit ked je dieta zdrave. Dakujem ti za postrehy, tema nie je o mne. U nas neplati ani po dobrom, ani po zlom. Ona si urobi vsetko, ked sa jej chce a ked sa jej nechce, nepomoze nic. Ale cakat na to, kedy sa jej uraci, je ozaj na prd. A nedokazem nechat to tak, lebo aj ucitelka minuly rok povedala, ze no ona je zodpovedna, sikovna, presne to vravi aj psychoska, nam sa tak nejavila a ze aby sme od nej necakali same jednotky ze bude mat dvojky, neskor trojky, tak mne toto stacilo. Sikvne decko, aby malo trojky, lebo je hnile? Tak toto nedopustim. Je bystrejsia nez ja, tak nech sa uci. Zrazu diktaty co pisala na dvojky, trojku obcas, ma bez chyby. Neklamem. Ja len ozaj dufam, ze dojde k zaveru, ze ozaj musi makat a nie ze napisem 3 slova a uz som unavena idem si oddychnut a hodinu, dve sa hra. Toto by nebavilo ziadnu matku. A to su take obdobia, lebo bolo aj lepsie, obcas prisla aj domov a hned sa zacala ucit.

eliska13
18. dec 2017

@katka1981 len zbežne som prečítala ponáhľam sa do roboty.Vies ja mám tiež syna 10 r, ktorý si myslím, že by mal byť samostatnejší na svoj vek tiež si tašku robí neskoro, nechcem ho už stále kontrolovať či sa učí či to vie preskúšavat ho.lebo vždy som to robila učila sa s ním, venovala som mu až nad mieru a tým pádom nie je samostatný.V škole mu to páli všetko mi povie čo sa stalo, čo majú na úlohy, ale ak ho nenahanam nespravi....chápem Ta chces, aby to išlo z nej, že ona má povinnosť nie ty.Ja som ako školák nešla späť pokým som sa nenaučila mala by som výčitky🙂tiež to chcem už nechať naňho, ale vidím, že to nejde, lebo sa na to vyflakne.Potom napíšem viac

jasminet
18. dec 2017

@katka1981 kati, ja nechcem mudrovat, ale natka je taka ista - ale ja som nebola ina - ktore 8 rocne decko zaujima spinave pradlo, obaly som tiez pohadzovala kade tade... projekt a ulohy na letne prazdniny? srala by som na to... prazdniny su na to, aby si decko oddychlo, dobrovolne precitalo knihu, nie aby matka stala za ritou a nahanala do diktatov, citania, ucenia.
tiez chcem, aby sa ucila, mala dobre znamky, ale nie za cenu teroru - obcas tie deti treba nechat aj na hubu padnut. nespravis projekt aj ked o nom vies? dostanes poznamku, zlu znamku. nenaucis sa - detto. neotvoris aktovku a neprehodis veci na dalsi den? ok, vysvetli to ucitelke ty. par krat som ju nechala - uz to pochopila aj za cenu poznamky. samej jej to docvaklo
u nas napr. o planovanych pisomkach nevieme nic - jednoducho to natalia doma nepovie - nauci sa sama, lebo chce, nie preto, ze ja na tom budem trvat.
a ze dieta meska do skoly? zobudim o pol hodinu skor, posuniem hodiny o 5 min dopredu a hotovo

katka1981
18. dec 2017

@eliska13, presne. Ja som bola ako ty. Ja som akurat uspala maleho, a pojdem rychlo varit, ale len to som chcela, ze kedysi mala hracky ukazkovo v polickach, upratane, izbu v akokedy ale to co ma v izbe teraz, to je ozaj katastrofa, to je ako na Luniku. Aj papulovanie, cista puberta, asi mi to stale nedochadza, ze to prislo tak skoro. V prvom rocniku sme sa ucili hned po skole, ano citat nechcela ani za nic. Nalady meni stale, ale to taka bola vzdy. Poobede si zacala upratovat sama od seba skrinu, a ozaj velmi pekne a ze mami, nerobim si projekt, lebo si urpatujem skrinu. Ja, ze tak to vsyvetli zajtra ucitelke. Ale jasne za tu skrinu so ju pochvalila. A zacala. Maminka ked si budem takto upratovat pekne a aj sa budem ucit, kupis mi nieco s Rapunzel? Ja ze jasne, ale necakaj za jedenposlusny den, aj na vyplatu sa pracuje mesiac. jasne maminka, viem viem. Mila zlata a za par minut zas hnsuna pubiska. S nou sa neda na nicom dohodnut. Moja mama s nou volala, dohodli sa, ze hned si ide pisat projekt, moja mama v tom, ze ho uz davno spravila, ako bez vysledku. Jedine co zabralo, ze som isla za ucitelkou, to je sekera, nasa sa jej boji, a ta ju spucovala, ze ju musim takto tlacit do ucenia a ze neskoro chodi spavat a zaviedla zosit s domacou pripravou a vzdy napisem ako sa ucila, kedy isla spat. Krasne to fungovalo, az do chvile ked ucitelku seklo a ma svoje starosti, je vidno, ze uz na nu nedohliada a sme tak kde sme boli. Zrazu ju ucenie bavilo, diktaty so jej musela diktovat na celu stranu, aby cim skor vypisala zosit, a pozri ako sme skoncili. Mne je to luto, ze je bystra ale leniva a co ma velmi trapi ze mava obdobia ked ma vypadky alebo neviem co, jednoducho aj o dva stupne lahsie ucivo zrazu nevie. Napr. matika, presli sme na nasobilku, zrazu nevedela odcitavanie cez desiatku ucivo o rocnik nizsie, takze se to museli na novo trenovat. Dalsia vec, ci ju maly v noci nebudi ked place, a potom je nevyspata a ma to takyto dopad. Ale do roka uz bude dobre, vsetky zubky budu vonku, tak toto bude vyriesene. Je mi jasne, ze je mix mna a manzela a neviem este koho, lebo s tym ucenim sa na nas nepodoba, ale nenecham ju nech si robi co chce. A ani viac tlacit na nu sa neda.

katka1981
18. dec 2017

@jasminet, Janka suhlasim po tu cast, ze dieta meska do skoly..... ja som do roboty nechodila na cas, leo sa suchtala. Kym este muz s nou bol na rodicaku, mna viezol na zastavku, a suchatala sa skusali sme aj nemozne. V lete isla hola autom, nepomohlo. Nechali sme ju rucat doma, isli bez nej, nepomohlo. A cim skor by som ju zobudila, tym by bola spomalenejsia. Toto uz aj ucitelka pochopila a neriesi. Lebo ajked ide domov, ona sa tak suchce ale tak strasne, rodicia mali zakazane chodit detom pomoct, mojho muza ucitelka naopak poslala. Chodte aby ste tu necakali vecnost. Ona je pribrzdena. Ona si pol hodinu daava nohavicky, ponozky. Ona ma svoj svet. Toto je nenormalne. A viem, ze je takych deti viac, ajked to nechapem, co to je za neschopnost. Poznamky, ze nema domace, nosila minuly rok, jej to bolo jedno. Minuly rok chodila zo skoly neskoro, domace si robila mechanicky, ze ani nevedela co robi, toto nechcem. Chcem aby ucivu rozumela, a bola naozaj naucena. Lebo keby to necham tak, bude mat potom velke medzery a budeme to vsetko musiet dohanat, aj to mam vyskusane. S tym bordelom mas asi pravdu, to asi patri k veku :( A na prazdniny dostanu vzdy ucenie a nadsena nie som, ale zabudli by aj zabudli. Aj teraz dostali knihu, co maju citat, asi 50 stran. Ale minule som na teba myslela, ked si pisala, ze Natka je podobna. Skusim povolit to ucenie, ale ja sa ozaj boji, ze to pokasle a ten moj cas, co som s nou stravila vyjde uplne navnivoc.

katka1981
18. dec 2017

@jasminet, Jani, ale dam na teba, lebo mas pravdu. Len to musim este spracovat v hlavicke 🙂 Donekonecna to takto nejde. Mna to strasne vycerpava, ale ozaj strasne.

jasminet
18. dec 2017

@katka1981 pozri, ja si napriek tomu, ze ma natka v izbe bordel uvarim kavu a vylozim nohy. ak ja jej v tom svinciku dobre zije, ok 🙂 ak si chce zavolat kamosku, holt smola, bud si uprace, alebo nikto nepride - to by si mala vidiet tu rychlost a dokladnost - ale robi to zas iba pre seba, nie pre mna.
vcera sme vyhadzali vsetko zo skrin lebo sme prerabali izby - konecne videla co vsetko tam ma a polovicu veci vyhadzala.
na dovolenke 2 roky dozadu sa odmietla obliect, ok, ides v tricku a nohavickach, vydrzala to po parkovisko, tam pocula nejake chlapa ze rozprava, tak sa rychlo obliekla - muz si klepal na celo, co som to za mater, ale pre mna aj na turu taka moze ist. vsak bolo teplo 🙂
a rano ma pol hodinu na jedlo, oblecenie, o 7:30 musi stat v chodbe a obuvat sa + cizmy. to jej trva 10 min co ma idu mrle zozrat, ale ok, ak jej to bude trvat dlhsie o to menej sa s kamoskami moze pred hodinou rozpravat. dokaze si uz spocitat pre a proti.
aj nou trieska prva puberta - ako burkovy mrak niekedy, vyprsi sa a zas je dobre. tie afekty co hadze, clovek by jej najradsej pleskol jednu, ale je to moje drobca, tak nemiluj ju 😀
ale kubo teraz, to je strach a hroza, tie reci - vsetci sme hnusni, ja klamarka, lebo som mu povedala, ze cesta autom bude trvat 5 minut a tatino mu povedal, ze 10km 😀 a ked idem do skolky, tak mam pocit, ze to tam vsetci tak rozpravaju, normalne ako cez kopirak.

katka1981
18. dec 2017

@jasminet, Jani, ona neuprace, radsej nech nepride. Alebo ze ved Ninke bordel nevadi, naposledy upratovali spolu. Mna len stve ze potom sa jej prach a spina po celom dome prenasa. Ale kaslat na to, cisto budeme mat az ked budeme zjavne samy. A klamaraka, no, to ma dokaze vytocit najviac zo vsetkeho, lebo jediny kto klame, je ona. Ja si asi velmi vsetko pripustam. Bola zla, som bola rozhodnuta, ze tento rok ziadny Mikulas nebude. Ked uz mala prist domov, mu to nedalo, a dala som jej ho k oknu. A dobre som spravila. Lebo prisla domov a malemu rychlo zniesla v tasticke zbaleneho plysaka, Mikulasa od nej. Velmi sa tesili obaja, a ja som bola rada, ze predsa len som jej ho nachystala, bolo to krasne. Vianocne darceky mu chystala uz daaavno, aj nam. Ale vies si predstavit, co to bude za pubertu, ked nastupia hormony? Aspon, ze to male este nepapuluje 🙂

jasminet
18. dec 2017

@katka1981 mne sa vrati to, co som stvarala ja 🙂 chudaci moji rodicia, veru si so mnou uzili, takze ja sa vobec nicomu nebudem cudovat 😀

katka1981
18. dec 2017

@jasminet, no Janka co sa drzosti tyka, vraj som bola odjakziva drza stale. Ale zahvty ake ma ona, som nemala. To je pre mna bonus. A aj ta tvrdohlavost, to je ozaj gol. Ale trafila si linec po hlavicke, len rozdiel medzi nami je ten, ze ty si to uz akosi prijala a ja s tym stale bojujem 🙂

jasminet
18. dec 2017

@katka1981 to nie je o tom, ze ja som to prijala, rezignovala alebo co... ale su veci za ktore sa oplati bojovat a trvat na nich a su veci, ktore jednoducho ma nechavaju chladnou.
pre mna je dolezite, aby bola zdrava, slusna, mala svoj nazor (a vedela ho obhajit), bavili ju veci, ktore robi a uz menej podstatne je, aby mala same jednotky, bezhlavo posluchala, glancila izbu do vysokeho lesku a nedaj boze aby nenavidela to, co som jej nariadila urobit lebo to povazujem za potrebne a nutne.

hettinka
18. dec 2017

@katka1981 skús to nechať na ňu s tým, že si bude ale aj niesť následky za nesplnené úlohy. Teda zlu známku/ poznámku a následný trest. Nepreberaj zodpovednosť za dcérine učenie na seba. Ona musí sa naučiť, že je to jej práca a jej zodpovednosť. Samozrejme, nutná je spolupráca so školou, teda s učiteľkou komunikuj, že ste vo výchovnej fáze a prebieha experiment.

Ak ju škola nebaví, možno je malo vyťažená. Ani nášho klasická škola nebavila, chodí má náročnejšiu a je to lepšie.

hettinka
18. dec 2017

@katka1981 aj je intelekt v poriadku, až nadpriemer a inak “má svoj svet” mohlo by to signalizovať aj formu autizmu (aspergerov syndróm) ... to isto treba riešiť s odborníkmi. To na fóre nevyriešiš.

katka1981
18. dec 2017

@hettinka, nema autizmus, ani aspergera, neboj, ona je chytra sama pre seba, ale v uceni podla mna nie je nejaky extra nadpriemer. Testy mala robene, chodime aj k spec. pedagogicke, mame este cca 2 sedenia pred sebou. Vytazena je dost, 2x do tyzdna gymnastika, 1x plavanie. Kurz plavania skoncila v piatok, v decembri sme jej zrusili gymnastiku, ale nepomohlo. A hladame jej gymnastiku narocnejsiu, sama vidi, ze to potrebuje kvoli chrbt

katka1981
18. dec 2017

icu a chce chodit aj na vystupenia.... *vybil sa mi notas.

katka1981
18. dec 2017

@hettinka, inak ja som tu ani nic neriesila, len som pisala ako to mame my 🙂

kvetinka75
18. dec 2017

@katka1981 a čo tak nechať ju tak, nech sama zváži dôsledky toho čo nespraví a mala. Život si tým určite neskazí. A buď pochopí alebo.... Nemôžeš byť stále jej za chrbtom. Svoj život si bude žiť sama.

leeenka26
autor
18. dec 2017

@smesmesmejko nie nie urcite pocuvam aj jeho aj nazory aj si moze velakrat sam o vela veciach rozhodnut. Beriem ho ako samostatnu bytost, velmi ho milujem,.mam s nim krasny vztah. Bojove sporty nie preto ze by som nechcela, nemam s tym ziadny problem ale nesmie taketo sporty kvoli oblickam, ma ich chronicky chore a musi sa telesne setrit. Je to zakerna diagnoza. Skusame nieco miernejsie, sportoveho charakteru. Ten pc mu dovolujem 2x denne na 1/2 hod, krasne to zabera. On rozhoduje kedy sa bude hrat a kedy si to minie. Velmi ho to bavi a nastastie to nie je ziadny druh strielacky alebo podobne. S tym ze by mal viac travit casu s jeho otcom je pravda. Manzel je pracovne dost vytazeny ale mozno sa aj to coskoro zmeni. A vyzeniem ich do lesa dobry napad 🙂 na cecinu, nejaka by sa zisla

katka1981
18. dec 2017

@kvetinka75, neviem, zatial s tym nie som stotoznena, ani jej ucitelka to nepovazuje za vhodne. Mozno o mesiac, o pol roka, ale toto zvazujem uz dlho, ver mi.

hettinka
18. dec 2017

@katka1981 prepáč za nevyžiadanú radu ... mala som dojem, že niečo v sebe riešiš, aj sa svojim spôsobom radíš, keď už sem napíšeš niekoľko dlhších príspevkov ... tak nič potom. Evidentne sa sťažuješ, potom sa malej zasa zastávaš, svoje správanie zmeniť nechceš, aspoň nateraz, takže pôjde všetko tak, ako doteraz ... niekedy človeku pomôže sa aj len tak posťažovať a veriť, že sa všetko jedného krásneho dňa vyrieši mávnutím zázračného prútika samo ... tak veľa šťastia...

katka1981
18. dec 2017

@hettinka, necakala som ziadnu radu, naozaj, ale rady si cenim. Dnes bola v pohode, naucila sa, projekt si urobila, to sa strieda. Ono clovek inak pise, ked je vytoceny, nak reaguje ked ma za sebou lepsi den, to snad pochopis. No neplanujem sa vykaslat zatial na nase spolocne ucenie, naco ti mam klamat? Nebudem pisat ani hovorit, co chcu druhi pocut, nie som ten typ. Ozaj to tak necitim. @jasminet to napisala super, v mnohom mi pomohla, aj som mozno dnes bola inak nastavena, tak bola dcera v pohode. Ale nechat jej uceniu volny priebeh, zatial to tak necitim. a na carovne prutiky neverim.

monia123
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3