5,5 ročný syn si robí čo chce
Ahojte prosim vas poradte mi. Syn ma 5,5 roka. Vzdy vedeny k slusnemu spravaniu, vzdy pekne sa mu venovalo, programy, hernivky, r.centra. Vedeny normalne, proste ziadne rozmaznavanie, normalna vychova, venovanie sa, rezim. Ako je starsi je to katastrofa. Je to jeden hrozne zivy, aktivny neposedny chlapec vydobijajuci si nonstop svoje. Na nicom sa s nim neda dohodnut a nic nanho neplati. Nonstop skace do reci, neberie ma vazne, nesprava sa vobec slusne a neposlucha. Uplne ma na haku co mu hovorim a to sa snazim byt razna, laskava ale proste stanovujuca hranice. On ma zo mna srandu, nic nepomaha a nezabera. Smeje sa mi do tvare, drzy je, nevie sa spravat v spolocnosti, okamzite uputava pozornost, je otravny az, furt nonstop za zadkom. Manzel mu dal hru na pc a stale tam chce byt. Fakt sa s nim snazim ah hrat aj venovat ked je cas, tvorit s nim, von chodit...atd. ale z neho sa stala jedna neriadena strela ktora ma nikdy ale nikdy neberie vazne. Uz mi je fakt do placu. Co robit prosim?
Ľutujem učiteľky v MŠ, hlavnr keď v tejto dobe podobnými detí stále pribúda, a koľko krát je ich aj 25 na jednu učiteľku , a tam ich teda zvládať musia aj v takomto počte . Hrozné, že niekto si nevie poradiť s 1-2 detmi ... 😂
@betarka25 vidim ze cakas babatko. Gratulujem a napis o par rockov ako to zvladas. Z vlastnej skusenosti ti poviem ze je diametralne odlisne aķo sa sprava dieta pri mame a ako sa sprava napr. Pri babke, inej autorite, ucitelke...atd. uvidis sama. Je to unavne, vycerpavajuce ale aj krasne samozrejme. Zelam vsetko dobre.
@leeenka26 učila som
6 rokov v MŠ a viem ako sa deti správajú pri učiteľoch a rodičoch a za ten čas som videla ako veľakrát ich mali rodičia ako malých bôžikov na piedestále... sranda inak že voľakedy v časoch nášho detstva a detstva našich rodičov si takéto správanie deti jednoducho nedovolili ... čím to asi bude , žeby výchovou ? Dnešné deti nemajú hranice ... 😂Pekný deň aj Vám . Ps . Marek Herman napísal veľmi dobrú knihu volá sa : Najdete si svého marťana , je v češtine , odporúčam , ČR psychológ, myslím že robieval prednášky pre mamičky 👍
@eliska13, keby som ja este prisnejsia ako som, a to nie som tak ako Zdenka pise, tak by to dopadlo naozaj velmi ze. Nasa dcera autoritu neznesie, riesili sme to x krat u psychosky, ona musi rozhodovat sama za seba, samozrejme do urcitej miery. Keby nahodim henten sposob, tak jedna z nas musi odist z domu. A to neprehanam. Uz len to ze ju stale nutit do ucenia u nas robi sarapatu a ked decko svaca puberta , tak este vacsia sranda. Neexistuje pravidlo, kt. sa da aplikovat na kazde dieta. A reci ako nechas si skakat po hlave, alebo dieta si dovoli len to co mu dovolis, to je tiez dobry nezmysel. Keby som mala fackovat decko za kazdu drzost voci mne, asi od rana do vecera ine nerobim. Ak ma dieta tazku povahu, vychova je ovela narocnejsia a to nepochopi ten, kto ma doma ovcu. Kazdy musi najst ten patent na svoje dieta, skusa vsetko mozne, len aby to nejak zvladli. A mam skusenost, cim som na dceru prisnejsia, odmeranejsia, tym je jej chovanie voci mne hnusnejsie.
@betarka25, mas vobec dieta? Ci si este cakatelka? Kedysi si deti nedovolili to co teraz, suhlasim. Ale zeby vsetci rodicia zlyhali? Ja som ovela prisnejsia na dceru ako boli moji rodicia na mna. Co si dnesne deti dovolia na ucitelov a dospelych je des. Ale to neznamena, ze ti rodicia na deti kaslu. Poznam deti co v skole mlatia rovesnikov, poznam ich rodicov, poznam ich vychovu a decko uplne mimo. Dalej sa mmi rozpisovat ozaj nechce. Nevinila by som za vsetko rodicov. Decko cepujeme od perinky, sice mimo domu je anjel, ale co si doma dovoli..... a nepomoze motivacia, prosby, bitka, krik, zakazy, ani sama nevie preco to robi.
@eliska13 ale byt autoritativny neznamena hned byt tvrdy a ukricany v prejave...aj u nas sme nasej pokojne vraveli,aby si upratala za sebou hracky,ze aj hracky maju svoje miesto. Ked to neurobila ani po opakovanej vyzve,povedali sme jej,ze ak uz nema zaujem o svoje veci,tak pozname dost takych deti,ktore by sa tym hrackam potesili. Jej reakcia na moj kamaratsky pristup: Mama,ale ty mi poupratuj! Rozkazovacne,dobre ze sa o zem nehodila. Tak prisiel muz a zacal akoze balit hracky. Nehovorim,ze chcem byt na nu tvrda,ale...
@leeenka26, mam spoluziacky z gympla, su dvojicky, narodili sa im deti ked mali 19 rokov. S muzom sme ich boli pozriet, boli na prechadzke, deti mali asi 2,5 alebo 3 roky, dievcatko ok, ale chlapec des. S muzom sme si hovorili, aky debil, my by sme take decko nestrpeli.... no klasika, plakal, lebo on chce bicykel, klasicky vzdor. No ked sme my mali dieta, pochopili sme, ze nikdy nehovor nikdy. A uz nehvorim nic. A to ona bola huda kopana do brucha ako tehotna, syn ma uz 17 rokov, ma vsetky dysfunkcie, poruchu pozornosti atd. Uz sa chova normalne, a nie je to o tom, ze by ho mama nevychovavala. Niekto povie, nevychovane dieta, no neviem ci sme my mali tolko pozornosti ako mnohe deti dnesnej doby, napr. nasa dcera. Asi tolko...
Necitam celu diskusiu, len pridam.. Moj najstarsi bude mat vo februari 6r a musim povedat, ze toto je premna zatial najtazsi vek.. Nie je teda nejaky extremny, ale napriek tomu, ze ja som celkom prisna (nie deti nemlatim a niesom diktator, ale jednoducho nemam v povahe ich rozmaznavat a aj obcas kricim a trvam na svojom a priklanam sa skor k prisnejsej vychove, resp.autoritativnej.. To len tak na obraz, aj ked je mi jasne ze polovicka zien si ma predstavi ako tyranku 😅 co uz, kto ma pozna, vie) sa mi niekedy vie vysmiat do tvare.. Moc si nepomoze, mna to vie tak vytocit, ze si vysluzi akurat tak trest.. (pre domyslave opat - trest nemyslim.bitku) su u nas dni tazke a lahsie, ale fungujeme takto dookola.. V skolke je chvaleny, k ostatnym mily, ale ku mne si zacina dovolovat, hoci ked ma naozaj nastve konci s tym.. Ja teda len, ze chapem ako to vie trapit, ale podla mna to aj patri k veku.. Ako sa vravi prva puberta a my sme im najblizsie tak si k nam.najviac dovolia.. Len to netreba ignorovat, ale treba samozrejme vzdy usmernit aby si uvedomil ze jeho spravanie je zle.. Snad to neskor prejde aspon kym pride ozajstna puberta..
@jana_eyre, presne! Mpj muz, ze to je puberta, hovorim co si? A triedna na rodicku, ze upozornujem rodicov, ze uz aj chlapci su v puberte. Dcera je tretiacka. Tie reci, ale mna ide z toho vykotit. Ja som bola vraj strasne drza, ok ale ked to mas pocuvat od 6 rokov, do 18 alebo 20, katastrofalna predstava. A rozhodne si nenecham skakat po hlave. 2 alebo 3 roky uz nemala oslavu narodenin, lebo si nezasluzila. A to velmi chcela. Chcela zajacika, dostane ho, ale musi sa ucit, nie ze ju nahanam hodiny, musi mat uprtanu izbu, chodit nacas do postele a posluchat. Vyzera to tak, ze ho nedostane nikdy.
@betarka25 prepac ale nehovoris dobre. Ja nekladiem dieta na piedestal. Ani ho nerozmaznavam. Som prisna a davam hranice. Neda sa porovnavat doba co bola a teraz. Proste to nejde. Je uplne iny svet. To co sa moj naucil inde vela zleho odkukal. V skolke je ako anjel, ma dobre srdiecko a rozdeli sa aj o posledne. Vie utisit, utriet slzu, povedat krasne slovo. Ale tento vek je najhorsi vek. Neposlucha, urobi si po svojom a ver mi zazijes to mozno raz, ze sa aj na mihalnice mozes postavit a mozno aj na kona budes pisat. To je zivot. Neda sa sudit pokial to zufalstvo nezazijes.
@leeenka26, nemyslim si ze je to najhorsi vek, najhorsi este len pride, aj ja s tym pocitam. Napr. dnes sice revala, ale celkom sa pekne ucila, nestihli sme vsetko, ale krasne jej to islo do hlavy a ozaj ma potesila. Tak uzasny den som uz davno nemala, keby sme mali kazdy den takyto, taaak by som sa tesila. Ked sa pridaju hormony, zosedivie mi aj obocie 🙂
Ja mám 4 ročného, no všetci sú hnusní pre neho na všetko sa mračí nič nechce urobiť sám stále pokusuje sestre tá je staršia ( úplný opak ale úplný je ona) dnes už zas urobil takú vec že manžel už tak moc na neho zvýšil hlas že som i ja kukala, ale mám pocit že viacej rešpektuje oca nakoľko somnou je neustále takze dúfam že cez sviatky sa poriadne zapletie do výchovy i manžel a urobí s ním poriadky, takze ja Vás úplne chápem ... dcéra je anjel fakt pritom k obom sa správam rovnako no zatiaľ čo ona to prijíma s láskou a je naozaj úžasná synovi bolo asi treba omnoho viac priškrtiť výchovu a určiť omnoho prísnejšie hranice lebo on to zneužíva... a v škôlke aj inde je samozrejme anjelik nikdy nikde s ním nebol problém len doma
@leeenka26 nas ma 4,5roka a mladsi rok...starsi kym neisiel do skolky uplny anjel, potom sa to trosku zacalo kazit a teraz nieco strasne...vobec neposlucha, 10x zopakujem a ani si nevsimne, ze nanho hovorim, ked sa ho spytam na nieco, tak aspon 5x, kym dostanem odpoved...ale mam pocit, ze to suvisi s narodenim mladsieho...on bol zvyknuty, ze je vzdy stredobodom pozornosti a teraz nanho nemame cas
Jaaaj baby, vsetky ste sfusovali vychovu. 😀
@eliska13, nechapem, a to citam uz 2 krat. Kde pisem o prilisnej autorite? Kde o zahriaknuti dietata?
Dieta sa ma v takom veku vediet uz spravat, a ma vediet svoje povinnosti. Ano je pravda, ze kazde dieta je ine,na kazde plati nieco ine. No kodex slusnosneho spravania, a ucty by nemal zlyhavat. Zakladatelka chcela radu, ako zvladat syna. A ako som pozorne citala, dohovaranie nepomaha. Mama nie je samozrejmost, ani sluzka. Ona je k nemu slusna, aj on ma byt k nej. A zase ozaj neriesme take veci, ze mame dieta prosit, a nebodaj dohovat mu, aby si po sebe popratalo, alebo ulozilo hracky. Snad by to mala byt samozrejmost. Mamu o taketo aktivity niekto prosi, nebodaj jej dohovara? Dajme detom tu doveru, ze to naozaj zvladnu same, a bez zbytocnych reci. Chceme predsa z nich vychovat slusnych ludi, ktori vedia, ako sa maju spravat, ako maju reagovat, aj napriek tomu, ze su frustrovani... A ano su to deti, no maju sa naucit empatie, a uvedomit si, ze ich spravanie niekoho zranuje.
A pisala som o vyhrotenej situacii, ked uz sa inak neda. Bezne hracky nehadzeme do kosa, alebo nutime deti byt bezdovodne ticho...🙂
@leeenka26 nadpriemerne inteligentné deti sa zvyknú takto správať, majú problém s autoritami, na všetko majú vlastný názor. Neexistuje také, že by poslúchli na príkaz, že rodič zavelí a decko poslúchne. Všetko musí mať zdôvodnené, musí vedieť, PREČO to tak má urobiť, ako rodič káže. Aj ak sa na oko podvolia, potajme si aj tak robia po svojom, a potom klamú ...
Autoritatívna výchova na ne proste nefunguje ... tiež máme doma taký exemplár. Mali sme problémy tiež od tých cca. 5 rokov, v škôlke už aj skôr. To, čo fungovalo u staršej dcéry, u neho úplne zlyhávalo. U nás skôr tak bolo, že mňa a manžela syn poslúchol, ale cudzie autority (učiteľky) veľmi nepríjmal a najmä mal problém fungovať v klasickom školskom kolektíve s 25 deťmi, kde nebol čas na diskusiu a vysvetlovanie prečo a načo, tak si robil po svojom. Neobsedel, vyrušoval, chodil po triede, padal zo stoličky ... Skončili sme u psychologičky, tá nám odporučila zmenu školy a prístupu a veľmi nám pomohla ... žiadne ADHD nemá, (ja osobne na toto ani NEVERÍM), ani žiadne poruchy nemá, "na vine" bolo IQ nad 130...
Ja som prísny rodič, má stanovené limity, ak ich prekročí, príde trest, nie fyzický, skôr zákazy, týžden bez PC, telky, futbalu ... sú obdobia, ked funguje super, a potom take ťažšie obdobia, ked skúša, čo vydržíme.
Z krúžkov skús napr. šach, ak nemôže sa veľmi hýbať. Nie je to klasický vedomostný krúžok (ako napr. angličtina), ale rozvíja logické uvažovanie a sústredenie sa. Alebo umelecký krúžok, hudobnú alebo výtvarnú, kde by rozvíjal kreativitu a tiež sústredenie sa.
@hettinka, a mne toto stal nejde do hlavy preco je to tak. Ked mala ani nnie 2,5 roka isli sme k psychologcke prvykrat, popisala som jej co robi, ako sa chova, miestami sa mi javila ako autista, ale ocny kontakt bol vzdy dobry, len cirkusy atd., vysledok, nadpriemerne inteligentne dieta. Strasne nervy som na to mala. Na vsetko mala vzdy svoj rozum, klamanie, presne ako pises, najbovsie povie otcovi, ze budu pisat pisomku, ale maminke nechce robit stresy, tak nepovie, zamlci co sa da, ked nemusi nenauci sa, mnhode veci riesi ako ja na strednej skole. A ozaj ju za genia nemam, ani som nikdy nemala. Nevedela skor citat, ani pisat, lebo nechcela. Len to som chcela, ze ozaj tazko s takymi detmi. Neznesu autoritu. A naposledy mi psychologicka hovori, vychovali ste z nej spolocensku, velmi komunikativnu, slusnu slecnu, pekne sa to pocuva, len co ked mna doma ide porazit. Hovorim, vobec nerespektuje. Ale to urcite nie je take zle, ved rano do skoly isla, nie? No bez komenara. A vraj mam prehnane naroky na nu a podobne. A aj my povedala ake su deti naozaj, no ja so tiez mala predstavu, ze dieta musi posluchat, zil do dnesneho dna sa tej predstavy nedokazem zbavit 🙂
@leeenka26 no jedine nepovolit.
Nas starsi bol do 5r.taky,ze hysaky,neznasa nahle zmeny. Potom.to bolo lepsie,na isty cas kvoli urcitym okolnostiam,to bolo zas dost zle. Teraz ako prvak (po odklade) je doma sice relativne ok,ale obcas chyti nervicky. Nejde mu pisanie, uz sz mi ucitelka stazovala na jeho spravanie,pritom vravi,ze inak je velmi sikovny a mudry. Dokoncadoma.precita slova,kde su pismena,co este nemaju vediet. Uz sme u specialneho pedagoga. Uvidime.
U krpatej,ta je horsie hysakova aj v 5,5r.oproti nemu,vidim dovod aj v tom,kedze zhorsenie nastalo cca pol roka tak vyraznejsie,ze sme nemalo na nich tolko casu kvoli prerabke bytu a este to asi 2-3tyzdne potrva,plus sme jej menili skolku. A stahovka do noveho. Strasne si presadzuje svoje,ked n
@leeenka26 nevyhovies,hysak a par mesiacov dozadu zacala aj capat,co nerobila nikdy predtym.. V skolke je ale skor dobrucka a ticha.. Tak uvidime.. Len ona si da tazko povedat ci vysvetlit,syn bol pristupnejsi..
@hettinka trosku podobne to mam so synom. Uz je u speci pedagoga,ale nevieme zaver,kedze tam bol len raz. Lenze nas strasne skaredo pise,nejde mu napajanie pismenok. Inak ho ucitelka hodnoti ako sikovneho a mudreho,len vyrusuje,neobsedi a robi sasoviny. Hadam nam daju tipy,ako k nemu aj doma pristupovat i v skole. Nas ma pritom 3x do tyzdna sport,aj tak je nejaky nevybureny,stale v pohybe,aj ked ti nieco rozprava,stale sa vrti,toci,dakedy nas z neho bolia oci.
@katka1981 aj ja mám predstavu, že deti musia poslúchať. U nás sa to už celkom medzičasom darí, syn nás rešpektuje, aj keď zatajené písomky má sme tiež ... ale napíše to na 1, tak to až tak neriešim.
Syn nás akurát slepo neposlúchne, nie je to “cvičená opicka” a má svoj názor. Nefunguje na nebo krik, vtedy sa akurát tak zatne a cíti krivdu.
A obdivujem na ňom, ako vie odhadnúť ľudí. Nejakého slabocha rešpektovať nebude. Našťastie, na škole má dobrých učiteľov aj na ZUS pani učiteľku zbožňuje a poslúchne.
@hettinka, my mame velky problem s ucenim. Dnes ma zas skoro zabila, v piatok mala odovzdat projekt, vo stvrtok sme ho zacali robit, ajtak ho nema spraveny. Motivacia ziadna na nu nikdy nefungovala. Neviem uz co robit, ani tresty. A nechcem cuvnut a netlacit na nu aby si ucila, lebo keby ju nenutim, ucit sa nebude, a nechcem aby si pokazila znamky, zatial jej vychadza vysvedcenie na same jednotky, ale neviem dokedy toto vydrzim.
@loliki, nadpriemerne drze, neposlusné a obcas lenivé, to su tvoje slova. Tieto slova nikdy psychlogicka nepovedala, to si si ty zrejme vytrhla z kontextu. S povahou dietata ti ziadny psycholog nepomoze, ani ju nezmeni. Prepac, dalej sa mi reagovat ozaj nechce. Jej najlepsia kamaratka chodila k inej psychologicke, dopadlo to tak, ze Ninka sa prestala s psychoskou rozpravat a bola to konecna, neprdla si ani ona. Ta psychologicka ma 30 rocnu prax, 3 vlastne deti, z toho jedno postihnute, je to ozaj kapacita, nemam dovod jej nedoverovat. Tvrdohlavost a potrebu rozhodovat sama za seba to su vlastnosti, s kt. nepohne nikto. Jedine co by mohlo pomoct, aby som sa ovladla, aby ma tak nevyprovokovala, ale to je nadludsky vykon.
@leeenka26 Ja ťa podporím. Kľudne to môže byť práve teraz ten najhorší vek. U mojej staršej teda bol. Ja som veľmi benevolentna matka, vieš, čím sme si prešli. Moje deti sú moji najlepší priatelia, partner v živote a tak sa k nim i chovam. V takomto uhlom veku veru dokázali dať riadne zabrať. Ale oplatilo sa pokračovať vo výchove, ako som začala. Staršia je už skoro dospelá. Žiadne problémy doma, v škole. Naopak, je z nej silný, úspešný jedinec. S mladšou sa to javí rovnako.
U nás sa vyplatilo zostať v kľude i v ťažkých chvíľach, vysvetľovať, ísť príkladom. Fyzické tresty nie sú pre mňa. Správam sa k deťom, ako očakávam, že sa oni budú správať ku mne, k iným. Čiže s rešpektom, úctou. To ale neznamená, že majú povolené všetko, tak akosi ja nemôžem robiť čokoľvek kedykoľvek, i keď by som rada. ;)
Naozaj asi len vydržať ťažšie obdobie. Hlavne keď vidíš, že malý je dieťa s dobrým srdiečkom a ventiluje sa hlavne pri tebe.
@leeenka26 ahoj..Naša je presne v jeho veku a robí toto iste...Donedávna to bol bezproblémový anjelik...Je to zrejme len obdobie nejakého vzdoru zas.
Odporucam nabuduce antikoncepciu

@eliska13 suhlasim aj ja by som to chcela kamaratskou cestou jednoznacne, ale neda sa to vzdy. Deti musia chapat autoritu. Nemozu nas mat za kamaratou. Bolo by to nadherne alr nefunguje to. Bohuzial. Niekde musi existovat zlata stredna cesta.