icon

5 ročná dcéra maľuje obrázky čiernou alebo tmavou farbou

daajen
26. apr 2012

Prosím poraďte aké máte skúsenosti, alebo čo robiť. Čítala som, že to môže zrkadliť nejakú traumu, ale dcéra nič také nezažila. Doma je všetko ok, nehádame sa máme dobrý život. Nič jej nechýba. Smeje sa, hrá sa má kamarátov v škôlke aj u nás doma. Má rada deti. Manžel a ja ju ľúbime ma milujúcich st. rodičov, krstných rodičov. Ja už neviem, kde hľadať príčinu.

Strana
z3
sisaha
27. apr 2012

@monyccka ano, mas pravdu, interpretacia detskej kresby patri do ruk psychologovi, ale pre laika moze nieco napovedat... 😉

adriana7
27. apr 2012

@sisaha , presne tak, ale robí sa po väčšinou v opačnom garde. ak má dieťa dajaký výchovný problém, psychický blok, alebo regres vo vývoji, vtedy sa dá dieťaťu kresliť a rozpráva, čo kreslí (bez komentára dieťaťa je to neúplné)....ale ak je dieťa úplne happy a spokojné, tak sa za kresbami nehľadajú iné významy ako tie, ktoré nám šťastné dieťa popíše 😵

adriana7
27. apr 2012

@daajen , to čo máš za dieťa? je ako kombinácia anjela s morskou pannou arielou, krásna, a tie vlasy! je jedinečná ako jej fialovo - čierne kresby 😉

monyccka
27. apr 2012

@sisaha ale casto napovie nie celkom spravne. Otec nakresleny ako prasa, este nemusi znamenat, ze je to sviniar ;) @adriana7 pisala ako a kedy sa davaju detom projektivne techniky. Uplne s nou suhlasim. U spokojenho dietata je to uplne zbytocne. Ci uz doma alebo u odbornika. Proste ked nie je co riesit, tak nie je co riesit 😵

monyccka
27. apr 2012

@adriana7 az teraz som si pozrela drobca..a mas pravdu, @daajen mas kraaaasnu dcerku.. Taku, ze by som kontrolovala, ci sa dotyka zeme, ked chodi.. 😉

adriana7
27. apr 2012

@monyccka 😵 , naše deti nám akosi samozrejme pripadajú krásne, ale @daajen dcéra je fakt výnimočne krásne dieťa

monyccka
27. apr 2012

@adriana7 uplny suhlas.. mam doma nadherne dieta, tak ako ma doma kazda mama to svoje ;) ale toto je ..fiiiihaaa.. otvorena pusa u mna 🙂

qwerty46
27. apr 2012

metal si nevybera

briketa
28. apr 2012

@daajen, do svojich piatich rokov ma syn kreslil ako ciernu, alebo hnedu gorilu..... 😝
ciste z dovodu, ze je to jeho uplne najsamoblubenejsie zviera a gorily uplne miluje (dodnes)
Bol to akoze prejav najvacsej pocty pre mna, ze mozem byt v jeho svete tiez gorila 😀

daajen
autor
28. apr 2012

@adriana7 Jeeej, ďakujem vám kočky. Až ste ma dojali a veeeľmi potešili zároveň.

daajen
autor
28. apr 2012

@briketa 🙂

adriana7
29. apr 2012

@briketa 😀 😀 😀 (aj ja som v hierarchii našej rodiny gorila)...a keď teraz makám na záhrade a nestíham iné kúpelňovo - žiletkové nutnosti, tak už sa na ňu aj vizuálne začínam podobať 😀

ivka225
29. apr 2012

@daajen A inak, to, že čierna farba je "smutná", nie je v tej farbe, ale v našej kultúre. Napríklad v mnohých východných kultúrach je farbou smútku práve biela farba.

adriana7
29. apr 2012

@ivka225 , myslím, že my, čo sme už dlhšie vydaté, aj chápeme, prečo 😀

mahalo
29. apr 2012

farba nie je dolezita, keby si mala obavu zo samotnej kresby - mrtvolky, kriziky, zvlastne postavenie clenovej rodiny , diery a podobne..rpsote zvlastny pocit z kresby, to je dovod na posudenie odbornikovi.

daajen
autor
29. apr 2012

@adriana7 🙂

Strana
z3