5 ročná dcéra maľuje obrázky čiernou alebo tmavou farbou
Prosím poraďte aké máte skúsenosti, alebo čo robiť. Čítala som, že to môže zrkadliť nejakú traumu, ale dcéra nič také nezažila. Doma je všetko ok, nehádame sa máme dobrý život. Nič jej nechýba. Smeje sa, hrá sa má kamarátov v škôlke aj u nás doma. Má rada deti. Manžel a ja ju ľúbime ma milujúcich st. rodičov, krstných rodičov. Ja už neviem, kde hľadať príčinu.
@sisaha , presne tak, ale robí sa po väčšinou v opačnom garde. ak má dieťa dajaký výchovný problém, psychický blok, alebo regres vo vývoji, vtedy sa dá dieťaťu kresliť a rozpráva, čo kreslí (bez komentára dieťaťa je to neúplné)....ale ak je dieťa úplne happy a spokojné, tak sa za kresbami nehľadajú iné významy ako tie, ktoré nám šťastné dieťa popíše 😵
@sisaha ale casto napovie nie celkom spravne. Otec nakresleny ako prasa, este nemusi znamenat, ze je to sviniar ;) @adriana7 pisala ako a kedy sa davaju detom projektivne techniky. Uplne s nou suhlasim. U spokojenho dietata je to uplne zbytocne. Ci uz doma alebo u odbornika. Proste ked nie je co riesit, tak nie je co riesit 😵
metal si nevybera
farba nie je dolezita, keby si mala obavu zo samotnej kresby - mrtvolky, kriziky, zvlastne postavenie clenovej rodiny , diery a podobne..rpsote zvlastny pocit z kresby, to je dovod na posudenie odbornikovi.

@monyccka ano, mas pravdu, interpretacia detskej kresby patri do ruk psychologovi, ale pre laika moze nieco napovedat... 😉