icon

5 ročná dcéra maľuje obrázky čiernou alebo tmavou farbou

daajen
26. apr 2012

Prosím poraďte aké máte skúsenosti, alebo čo robiť. Čítala som, že to môže zrkadliť nejakú traumu, ale dcéra nič také nezažila. Doma je všetko ok, nehádame sa máme dobrý život. Nič jej nechýba. Smeje sa, hrá sa má kamarátov v škôlke aj u nás doma. Má rada deti. Manžel a ja ju ľúbime ma milujúcich st. rodičov, krstných rodičov. Ja už neviem, kde hľadať príčinu.

daajen
autor
26. apr 2012

@klincek však to ja som sa už videla na sedení u psychológa ☹ ☹ ☹, ale som rada že to hádam nebude až také zlé.

daajen
autor
26. apr 2012

@irriss vďaka. vidíte človek sa bojí toho čo nepozná. To som napríklad vôbec nevedela. Tak teraz mi keď takto poznám vaše názory dáva veľa vecí význam a viac tomu rozumiem. Ja som aj čítala že v azii je čierna farba radosti a biela farba smútku.

irriss
26. apr 2012

@daajen
pokud rozpoznava barvy je to v poradku. 😉

irriss
26. apr 2012

@daajen

Neco jsem Ti nasla..za chvili Ti najdu link😉
Zkus se zamerit, co jak vysvetluje psycholog😉 😉

citace:
"Někdy se v kresbě opravdu odráží psychický stav dítěte," doplňuje Ilona Špaňhelová. "Je důležité, aby rodič či odborník, který se dostává do kontaktu s dítětem, znal všechny okolnosti, které se týkají života dítěte. Například čtyřleté dítě, které maluje všechno černě, může být velmi pozitivně naladěné, směje se, má se dobře a vyrůstá v harmonickém prostředí. Kreslí černě třeba jen proto, že je dominantní typ a chce, aby jeho obrázky všichni dobře viděli…"
Zdroj: http://ona.idnes.cz/tenka-cara-nizke-sebevedomi...

http://ona.idnes.cz/tenka-cara-nizke-sebevedomi...

daajen
autor
26. apr 2012

@irriss ďakujem pekne za tip. Super články.

vulka
26. apr 2012
vulka
26. apr 2012

@daajen Aj syn to robí. Má 4,5 roka. Neriešim to. Len mu hovorím, že farebné sa mi viacej páči. Ale v poslednej dobe si niekedy aj sám vyberie inú farbičku ako čiernu.

doty1
26. apr 2012

@irriss pravda, pamätám si, že som bola v psych.poradni ako dieťa a psychológ mi dal obyčajnú ceruzku a chcel aby som nakreslila strom, keď som sa spýtala či nemá pastelky, tak mi povedal "ja si myslím, že to nakreslíš pekne aj tou ceruzkou"

ivett1
26. apr 2012

@daajen ahoj, aj naša dcérka mala takéto obdobie🙂...a vždy, keď som sa jej opýtala, prečo používa čiernu alebo takú tmavú farbu, tak mi s úsmevom povedala..."Mami, veď predsa, aby všetci videli ako krásne kreslím...!"...a mala pravdu...kreslí naozaj krásne ... 😵 ...a farby pozná už od dvoch rokov (možno už skôr..už si to nepamätám)...kreslený prejav má na dosť dobrej úrovni...možno 7-8 ročných detí...vždy bola veselá, komunikatívna, optimistická a kamarátska...takže, asi to naozaj netreba brať tak "tragicky"...
PS:...potom mala zasa obdobie, keď všetko kreslila úplne "pestrofarebne" ...ani obrysovú čiaru nenakreslila jednou farbou🙂...ktovie, čo by povedali psychológovia na toto😉

monyccka
26. apr 2012

@doty1 to je o inom, kresba stromu je technika, pri ktorej farby nie su podstatne. Posudzuju sa ine zlozky kresby.

monyccka
26. apr 2012

@daajen skus si pozriet obsah obrazkov. Rozmiestnenie, naladenie, motivy..ci sa nieco opakuje alebo je to stale nieco nove..pripadne, ak to po par mesiacoch neprejde, zajdi za detskou psychologickou. Ale v prvom rade sa opytaj na nazor dietata, ci sa mu to takto paci, v co je krajsia cierna ako ruzova a ako sa jej pacia farebne obrazky inych deti, co sa jej na nich paci a co naopak nie. Pravdepodobne Ti to vysvetli aj dcerka sama, co je na ciernej "neskutocne super" a preco je "zlta trapna" ;) Alebo sa skus opytat, ci aj niektory kamarat alebo rozpravkova postavicka kresli ciernou.. Nesledujete Matyska a Jaju? Lolka a Bolka? Alebo ine rozpravky, kde je vyrazne cierne ramovanie postaviciek? Cierna moze (MOZE) signalizovat problem, ale ani zdaleka NEMUSI. Ale je dobre, ze Ta na to pani ucitelka upozornila, aspon vies, ze si deti vsima, ze sa o ne zaujima a nema ich ako rutinu. 🙂

woman04
27. apr 2012

..myslim,že je to úplne normálne..dôležité je ,čo kreslí...keďže ja som dieťa staršieho vydania 🙂 -chodila som na základku hodne dávno a mala som práve kvôli tomu 2 z výtvarnej..keď sa mama opýtala,prečo mám 2,chodila som na výtvarný krúžok,bolo jej vysvetlené:viete,ale ona používa iba tmavé ,depresívne farby..hm..tie sa asi k socíku nehodili 😀

libka1
27. apr 2012

@woman04 tak to je fakt dovod na 2, pani ucitelka bola asi umelkyna ako vysita 😀 asi razila teoriu: to nevadi co nakreslis, hlavne nech je to farebne ako duha 😀

janulkama
27. apr 2012

@daajen ja som učiteľka v MŠ a aj u nás niektoré dievčence vyfarbovali zásadne čiernou,aj kvetinky,potom ich to prešlo,keď videli u iných dievčat,že sa dajú použiť aj iné farby,jednoducho sa im tá čierna v tom danom obrázku páčila 😉 Tiež sme ich viedli k tomu,aby začali používať pestré farby a ani mesiac netrval a samé začali...každé dieťa je iné a niečim výnimočne,netreba hneď stresovať...nepíšeš,teda nevšimla som si,kolko má dieťa rokov...ja mám v triede 4-5 ročne a používali čiernu často 🙂 A ako píšeš,je hravá usmiata a rada sa hrá,takže nie je o čom,je úplne normálne dievčatko 🙂

janulkama
27. apr 2012

ja som teda,veď hneď v nadpise má vek 😉 😀

daajen
autor
27. apr 2012

@janulkama ďakujem. Som už trochu kľudnejšia, ja som to nikdy zvlášť neriešila. Zamýšľala som sa nad tým, ale prišlo mi to v pohode. Vyľakala ma iba otázka pani učiteľky, ale nakoniec aj ona uznala, že jej nepripadá traumatizovaná. Tak len ako ste napísali budú jej núkať aj iné farby. ale ja som si prezerala kresby na výstavke aj iných detí a niektoré nakreslili aj kvietky čierne 🙂)). Keby tak človek dokázal nazrieť do detskej dušičky 🙂.

daajen
autor
27. apr 2012

@woman04 Super to za socíky by sme boli asi predvolaní na políciu 🙂). Že čo robíme dieťaťu. Tá 2 za tmavé farby to ma fakt pobavilo 🙂))).

sisaha
27. apr 2012

aj moja dcera zo vsetkych farieb uprednostni tmavsiu. Lebo na papieri lepsie vidiet...Ak jej ciernu vezmem a ma tam modru, cervenu, zelenu a zltu, tak ako dalsiu uprednosti modru, potom cervenu a zlta sla nakoniec.. 😉

daajen
autor
27. apr 2012

@monyccka Ano veď to som rada, že si deti všíma. A vysvetlenie bolo že čierna je super presne ako ste napísali a ostatné sa jej na kreslenie veľmi nehodia, alebo ich mixne čiernou.

daajen
autor
27. apr 2012

@ivett1 super 🙂))). Kto vie ako to je v vo videní detí. Ona možno ani nechápe, že čierna sa považuje za depresívnu, to sú len naše pocity. A niekedy nakreslí presne ako ste písali tak pestrofarebne, ako tá vaša 🙂))

daajen
autor
27. apr 2012

@sisaha Presne aj to som skúšala. Super že nie sme sami.

sisaha
27. apr 2012

@daajen ine by bolo ak by boli obrazky depresivne.. Ale my tiez piseme tmavymi farbami nie? Najcastejsie čiernym, alebo modrym perom.. Deti svoje obrazky rovnako vnimaju. Chcu ich vidiet.. Neskôr, ked dieta vie kreslit, tak si obrazok vymaluje aj inou.. Omalovanky su tiez nakreslene ciernou a dieta farbí podla svojich predstáv...

daajen
autor
27. apr 2012

@sisaha Musím si o tom niečo naštudovať. Niekedy totiž nerozoznám vôbec čo tam je, asi z nej nebude maliarka 🙂), a už vôbec nie, či je do depresívne. Včera ma napríklad vystrašila, lebo som jej povedala aby mi nakreslila mňa ocka. Megie /psíka/ a tak podobne, nakreslila to, ale skoro som odpadla, keď všetko nakreslila a celý obrázok pokreslila čiarami. vertikálnymi a horizontálnymi. Chcelo sa mi plakať. ale moja dcerka radostne žmurkala a na moju zdesenú otázku, že prečo celý obrázok prečmárala odpovedala "ale mami veď toto je rebrík, a toto lešenie ocko stojí na rebríku a pracuje a mi mu pomáhame". manžel zatepľuje - na vysvetlenie. Detská logika. Dáme si asi pauzu od kreslenia 🙂)))). Lebo skončím na psychiatrii ja 🙂)))).

sisaha
27. apr 2012

@daajen asi sa tym len prilis zaoberas. Ak je dieta spokojne a s radostou ti ukazuje co nakreslilo, neznamena to, ze by vas najradsej videla za mrežami 🙂. Skus jej dat nakreslit vasu rodinu, ale tak, ze kazdy clen bude nejake zvieratko...z toho sa tiez da vela zistit. 😉

jaduska
27. apr 2012

@daajen súhlas s babami.....čierna farba neznamená, že má dieťa depresie alebo čo, to by som ja mala doma dve depresívne deti 😀 😀 😀 😀 jednoducho tie tmavé farby sú výraznejšie....moje baby si tiež na seba "chlapčenské" farby nedajú a obrázky tej najmenšej (3 roky) sú samá čierna machuľa.... keď im dám temperky, tak tie farby domiešajú všetky dokopy a vznikne tmavá nepomenovateľná farba ....
A ak ti môžem dať ešte jednu radu - ako laik sa nepokúšaj analyzovať detskú kresbu, na to treba dosť veľa študovať a porovnávať aj s kresbami iných detí, vedieť na čo sa zamerať....ako sa hovorí: šuster, drž sa svojho kopyta 😉
Ak sa ti niečo nezdá, rob presne to, čo so si urobila - nech ti dcérka povie, čo tam presne je....

daajen
autor
27. apr 2012

@jaduska však presne ma to napadlo, že sa mi to nepodarí, veľa som si už prečítala ale presne ako si napísala, to by som to musela študovať. 🙂)).

daajen
autor
27. apr 2012

@sisaha 🙂)) .

adriana7
27. apr 2012

@daajen , presne ako holky napísali, dôležitá nie je farba, ale obsah kresby a aj to len niekedy...pamätáš si, čo kreslil malý kolja vo filme? 😀 truhly ako idú do pece...videl to denne, povedala by si, že má depresie, ale to bol len obraz jeho reality 😉
...a odborník na hudbu by povedal, že je génius, spieval si pri tom dvořákove biblické písně: hospodin jest múj pastíř 😀
...malá je silná osobnosť, len tie sa neboja kresliť inak ako väčšina...čierna je farba umelcov, všetci výtvarníci na vš chodia od hlavy po päty v čiernej...isto netrpia všetci vrátane pedagógov hlbokými depresiami 😉

daajen
autor
27. apr 2012

@adriana7 ďakujem tvoje slová ako aj vás všetkých padli veľmi vhod. Ja som tu na modrom koníkovi nová a teraz sa pýtam, kde som bola dodnes. ďakujem všetkým za vaše príspevky a rady 🙂)).

monyccka
27. apr 2012

@sisaha da, ale nie bez predchadzajuceho studia danej techniky. Interpretovat detsku kresbu nie je vobec take jednoduche ako sa na prvy pohlad zda.

@daajen Vysvetlenie dcerky, ze sa jej cierna paci je uplne dostatocne. Vobec by som to dalej neriesila. Pokial nemeni spravanie, nevyhyba sa niekomu/niecomu, nezacne sa pomocovat, odmietat jedlo, byt smutna, utiahnuta, alebo naopak prudko agresivna, hyper pohybliva, neposedna omnoho viac ako doteraz, nie je potrebne nic hladat ani zistovat. A ak predsa, tak urcite u odbornika, nie doma "na kolene".
a podla toho, co pisete, je dcerka vnimave dievcatko, ktore sa snazi videne preniest na papier. To uuuuplne staci 🙂 Cierna-necierna, dietko vesele, spokojne, nie je co riesit ;)