5 ročné dieťa nemá nárok na dotáciu pre slovíčko predškolská trieda
Viete poradiť? Dnes som sa dozvedela že slovíčko Predškolská trieda rozhoduje o Tom či vaše dieťa má alebo nemá nárok na dotáciu na obedy 🤦 keďže mi volala vedúca jedálne že môj syn nemá nárok na dotáciu aj keď ma 5rokov začala som pátrať ako to vlastne je volala som na obecný úrad,UPSVaR, na oddelenie dotácií aj MPSVaR
Všade mi povedali ak by vaše dieťa bolo v predškolskej triede nárok na dotáciu máte aj na dvojnásobný daňový bonus no keďže moje dieťa je narodené v septembri a pre malú kapacitu počtu detí v škôlke (dedina) nebolo umiestnené do preskolskej triedy čiže druhý rok je v tej istej strednej triede nárok na dotáciu nemáme budeme ju mať až 1mesiac budúci školský aké máte skúsenosti vy?
@leuskanikuska žiadna dávka nie je fér, vždy sa nájde skupina ľudí kt znej vytazi viac iná menej....
To je rovnako ako je pre niekt. Nefer prídavky 100eur pre deti do 18 r hoci su aj starší ako 18 rokov kt ešte chodia do školy. Rovnako ako aj všetky pandemickj rodičaky a ocr a takto by sme mohli pokračovať pri každej jednej dávke... Už sa zabudla spomenúť len určitá skupina ľudí ako oni áno a ti druhi nie...
@anesim áno bude ale bude nám aj vzatá možnosť poberať DB 46,44 aj dotáciu čo 5r deti v prípravke aj keď je narodené 31.8 má ale budúci rok môj už bude mať 6r na túto dotáciu bude mať nárok iba 1m keďže v septembri bude mať 6 a to už bude buď dotácia alebo DB
A pýtam sa prečo ? Iba pre slovíčko a zaradenie do predškolskej triedy opakujem sa ešte raz ako mi to boli povedané na ministerstve aj uznané že mám pravdu 5ricne dieťa má nárok bezohladu NATO či v septembri nastúpi do školy alebo nie rozhodujyce je to či je alebo nieje v prípravke keďže od 6rokov už je to ináč
@anesim od 6rokv iba na znížený DB+ dotácia alebo zvýšený daňový bonus
Dvojnásobný čo je pre deti do 6r +dotácia platí iba pre 5r deti v prípravke nejde o to či nastúpi alebo nenastúpi do školy tak mi to boli povedané priamo na ministerstve každé 5r dieťa ale musí byť v prípravke
@leuskanikuska ja som sa tiez pozastavila nad zmyslom tejto dotacie...podla mna ju musel len idiot vymysliet 🤷♀️ moja je podobny pripad. v januari dosiahne 5r,ale nie je este predskolacka. cize realne by sa jej dotacia dotkla az buduci rok - na 4m.. LEN uz teraz viem,ze my budeme riesit odklad,cize ani tie 4m. nie 😂😂 nechapem,preco to nespravili plosne-dotacia na obed na sk. rok pre predskolakov.
@leuskanikuska syn je narodeny v ktorom roku? platis zanho skolne?
@leuskanikuska lenže keby ho aj zaradili do predškolskej triedy,aj tak by nemal na to nárok. Takže zbytočne sa rozčuľuješ.
@markaterka práveže po novom mal ako mi povedali na MPSaR nakoľko nova vyhláška pre 6r deti je iná predtým to bolo každé dieťa v prípravke malo nárok na dotáciu či málo 5alebo 6r teraz je to kazde5r dieťa v prípravke má nárok na DB dvojnásobný +dotácia ale 6r dieťa v prípravke už buď alebo teda po novom buď zvýšený daňový bonus alebo polovičný +dotácia je nefér celé je to o slovíčko a zaradení do pripravky
@petik22 áno ako my až 1mesiac preto aj mne sa to zdá nefér voči týmto detičkám mali to spraviť buď každé dieťa od 5r alebo každé dieťa predskolak a nie 5r v predškolskej triede 🤦
@krajinka 2016 áno školné platíme lebo je o triedu nižšie už 2rok deti čo chodili s ním tiež narodené 2016 sú v prípravke boj v triede jediný septembrový jeho rovesníci teda deti 9-12m zas boli 2roky v najmenšiej triede teda pri 3-4r teraz sú s ním vlastne v triede 4-5r len preto že kapacita škôlky je malá
@leuskanikuska skolne platis preto ze este nie je predskolak nie preto ze je zaradeny v nizsej triede...podla zakona o dotaciach ma narok dieta ktore navstevuje posledny rocnik MS co tvoj syn nesplna
@leuskanikuska beries bud zvyseny DB alebo ziadny, neberies znizeny. To sa neda vybrat. Cize zvyseny bez dotacie alebo ziadny s dotaciou
@anesim http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=590&fbclid=...
1. Deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku (v praxi ide 5 ročné deti v poslednom ročníku MŠ).
Na tieto deti si rodič ešte nemôže uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus, ale z dôvodu veku dieťaťa do 6 rokov si rodič uplatňuje daňový bonus v dvojnásobnej výške (v roku 2021 suma 46,44 eura).
Pri deťoch do 6 rokov veku tak je možné uplatniť si nárok na dotáciu na stravovanie podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona č. 544/2020 Z. z. o dotáciách a súčasne, pokiaľ rodič spĺňa ďalšie podmienky určené podľa zákona o dani z príjmov, si rodič môže uplatniť nárok na daňový bonus v dvojnásobnej výške.
2. Deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré dovŕšili 6 rokov veku a v ZŠ, ktoré nedovŕšili 15 rokov veku, ak si rodičia nemohli uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus na deti vo veku od 6 do 15 rokov (rodičia nepracujú, respektíve ich zdaniteľný príjem podľa § 5 a § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov nedosahuje výšku 6-násobku minimálnej mzdy) alebo ak rodičia pred daňovým bonusom uprednostnili dotáciu na stravovanie.
Ak si na takéto dieťa rodič uplatní nárok na dotáciu na stravovanie podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona č. 544/2020 Z. z. o dotáciách, podľa uvedených informácií UPSVaR a FR SR úplne stráca nárok na daňový bonus za mesiace, za ktoré si uplatnil dotáciu na stravovanie. Teda nemá nárok ani na sumu zvýšeného daňového bonusu, ani na sumu základného daňového bonusu.
Pri deťoch, ktoré dovŕšili 6 rokov veku, sa takto postupuje od prvého mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom dieťa dovŕšilo 6 rokov veku.
@elizabet173 ja tomu rozumiem ale zavolajte si na ministerstvo ako ja dnes ide tu o triedu zaradenie nie to to či pôjde alebo nie budúci rok do školy zákon hovorí každé 5r dieťa v predškolskej triede ako mi bolo aj potvrdené bez ohľadu NATO či nastúpi alebo nenastúpi do školy v septembri buduci rok ako 6rocny na túto výhodu už nárok nebude mať
@leuskanikuska pochopila pani na ministerstve, že tvoj syn nie je v poslednom ročníku MŠ? Naozaj je jedno v akej je triede, ale musí byť posledný rok v MŠ .. to je podstatné pre dotáciu
@leuskanikuska určite to nezávisí od toho, v akej triede je zaradený. To si buď zle pochopila, alebo ti to zle vysvetlili. My máme na dedine v škôlke dve triedy, obe namiešané. Teda nemáme predškolskú triedu. Znamená to, že nikto nepoberá dotáciu? Určite nie, každé dieťa sa posudzuje podľa veku, nie podľa toho, v akej je triede.
Celé zle nepochopené viem že 5r septembrový nieje predskolak ale ešte raz sa pokúsim o čo mi ide 🤦 5 r dieťa má nárok zo zákona na DB 46,44€+ dotáciu na stravu bez ohľadu NATO či nastúpi alebo nenastupi v septembri do školy !!!! Podmienka je zaradenie do prípravky keďže dieťa nieje zaradené do prípravky pre nedostatok miesta tento nárok nemá čiže sme o toto ukrátený keďže v septembri už bude v prípravke aké bude mať už 6r budene mať tento nárok az1m čo ine deti majú poberať 1r čo je nefér či zdá za vám to fér ?
@elizabet173 heureka ďakujem áno presne tak mi to bolo povedané lebo budúci rok už bude mať 6r a to už buď dotácia alebo DB
@leuskanikuska ale podmienka nemôže byť zaradenie do prípravky. Sú škôlky, ktoré nemajú prípravku, majú len jednu triedu, alebo majú všetky triedy namiešané. Tu by teda nikto nedostával bonus.
@zuzliq tak mi to povedali vyslovene som sa opýtala že ak si vybavím zaradenie do prípravky či tento nárok budem mať odpoveď od pani má MPSVaR bola áno 🤷 ale logicky ak má riaditeľka vopred upozornila že je jej ľúto že nemá voľné miesto preňho tak nebudem ju o to žiadať nejde mi o dotáciu ale o nespavedlnost pre takéto detičky a ich rodičov lebo niekomu by to veľmi pomohlo lebo rozdiel je taký že mesačné to robí 24€ a niektorým rodinám aj táto suma pomôže
@leuskanikuska ty to zle chapes. Ano, tvoje doeta budemat narok na prispevok len jeden mesiac, buduci september. Ano, je to nespravodlive, kedze deti narodene v juni maju ten narok cely skolsky rok. ALE takto by to bolo aj keby tvoj syn chodil teraz do pripravky, aj keby chodil hocikam. Jednoducho ten narok teraz nemas nie kvoli tomu v akej je triede, ale kvoli tomu ze taky je zakon. Rozculovat sa kludne mozes, lebo spravodlive to nie je, ale nie je na vine zaradenie do triedy.
@patka06 nie vyslovene povedala!!!! 5ročne dieťa zaradené do predškolskej triedy bez rozdielu NATO či nastúpi alebo nenastúpi v septembri do školy keďže od 6r je to inac už
Poslednu dobu tu je vela ukrivdenych mamiciek. Najvyssi cas zrusit vsetky taketo prispevky.
@stanulienkat niesom ukrivdena ale zdá sa mi to nefér pretože pre niekto je každý cent dobrý
@leuskanikuska ale ozaj, čo potom tie deti v škôlkach, kde nemajú predškolskú triedu? Tak zavolaj ešte raz, nech ti to vysvetlí, ako riešia tieto deti. A dostaneš odpoveď. Možno sa dozvieš, že škôlka posiela zoznam, ktoré deti sa pripravujú, bez ohľadu na to, v akej sú triede. Potom môžeš požiadať riaditeľku o zmenu.
@leuskanikuska ved už ti to tu vysvetlili asi desaťkrát. Teraz čo budeš mladého dávať päť rokov do predškolskej, aby si dostávala príspevky? Proste máš nárok na 1 rok. Hotovo. Keby ti ho do škôlky nezobrali, tak čo mu doma nedávaš jesť?

@leuskanikuska ale tu sa to berie podla datumu narodenia, od 1.9 .2021 do 31.8 .2022 musi dosiahnut vek 6 rokov, vtedy ma narok na dotaciu