5 ročné dieťa nemá nárok na dotáciu pre slovíčko predškolská trieda
Viete poradiť? Dnes som sa dozvedela že slovíčko Predškolská trieda rozhoduje o Tom či vaše dieťa má alebo nemá nárok na dotáciu na obedy 🤦 keďže mi volala vedúca jedálne že môj syn nemá nárok na dotáciu aj keď ma 5rokov začala som pátrať ako to vlastne je volala som na obecný úrad,UPSVaR, na oddelenie dotácií aj MPSVaR
Všade mi povedali ak by vaše dieťa bolo v predškolskej triede nárok na dotáciu máte aj na dvojnásobný daňový bonus no keďže moje dieťa je narodené v septembri a pre malú kapacitu počtu detí v škôlke (dedina) nebolo umiestnené do preskolskej triedy čiže druhý rok je v tej istej strednej triede nárok na dotáciu nemáme budeme ju mať až 1mesiac budúci školský aké máte skúsenosti vy?
My sme takto dopadli s tym ze posledny rok pred zacatim skoly sa neplati. Nas bol septembrovy, ale predcasne zaskoleny a to zakon nepoznal, takze sme paltili cely rok normalne,pricom ostatni nemuseli. Vzdy sa najde niekde nieco co je nespravodlive.
@leuskanikuska je to uplne nefer...
@leuskanikuska pises "ako som už spomínala stredný syn takto bol 2roky v prípravke a 2roky som mala nárok že sme neplatili školné"
Tak to ber tak, ze vy ste si tu vyhodu vybrali dopredu 🙂 (resp.pri strednom dietati). Ini mali zase skolne "odpustene" len jeden rok.
Tak ako uz bolo napisane, nemozeme mat vsetci vsetko. A vzdy budu ludia, skupiny ludi... pre ktore bude nieco nefer, zatial co ini budu mat vyhodu. A v niecom inom sa potom zase ten pomer obrati. Proste tak to v zivote chodi.
@leuskanikuska moja bude mať 5 rokov v decembri a ani náhodou by ma nenapadlo riešiť, že má chodiť do predškolskej triedy. Je v strednej triede už druhý rok. Predškolácka bude až v budúcom školskom roku.
Ty si to zle celé pochopila. Aj keby bol v predškolskej triede tvoj syn, nemal by nárok.
Môj syn bol vlani predškolak, neplatil školné, v ich triede boli aj 3 deti,( ktoré doplnili triedu, kvôli kapacite) a do školy ešte nemohli ísť ( podľa veku), ale tie školné museli platiť.
@leuskanikuska napr. nasa trieda je zmiesana, tzn deti od 2,5 do 6r. ziadna predskolska neexistuje a predsa predskolaci, ktori maju narok, dotaciu dostavaju. Cize je uplne jedno v akej triede su.
@atikab mne nejde o tu dotáciu platim trom deťom stavu mes.100€ ale pre niekoho táto dotácia by bola možno menšia záchrana preto sa mi to voči takto zaradeným detičkám zdá nefér všetci ma idú ukameňovat že tomu nechápem chápem že dieťa bude predskolak budúci rok ale nefér sa mi zdá ten celý systém ako to je ja som len chcela vedieť či je ešte niekto s takouto skúsenosťou nič viac nič menej
@leuskanikuska a tá pani na ministerstva vie, že tvoj syn mal päť rokov v septembri a nie v auguste?
Lebo podľa mňa ťa zle pochopila a aj ty ju.
Dieťa, ktoré dovŕši päť rokov k 31.8. je považované za predškoláka a vtedy jej jedno, či nastúpi alebo nenastúpi do školy a neplatíš školné.
Ja som tak mala so synom, dala som mu odklad a dva roky som neplatila škôlku.
Ale dcéra je septembrova, predškoláčka bola iba jeden rok. Ten, keď mala päť rokov v septembri, tak nebola braná za predškoláčku.
A tak isto je to s tvojím synom, je septembrový, tak máš proste smolu a zbytočne sa tu budeš rozčuľovať.
Ale ako zaradeným detičkám? On by nebol predškolák ani keby je v tej druhej triede, ide o to že je septembrový...Moja bola predškoláčka minulý rok a bolo s nimi v triede pár septembrových, decembrových detí čo nešli do školy a aj keď boli v predškolskej triede normálne platili...
@jana005 áno dobre sme sa pochopili povedala že dieťa nar.31.8 a Dieťa nar.1.9 ak je zaradené v prípravke má na takúto dotáciu nárok lebo moja otázka bola aj ak by bol v tej prípravke aj keď do školy pôjde až za rok mal by NATO nárok ? Odpoveď áno lebo od 6r či je prvák alebo pripravkara je už buď bonus alebo dotácia to je celé
Neviem ako je to v iných škôlkach opakujem celé to je že som chcela iba vedieť či má ešte niekto takuto skúsenosť
Napr.ze niekto napíše áno aj ja mám sept.dieta a je v prípravke ale tiež nemám nárok alebo podobné lebo viem že moje dieťa samozrejme oficiálne bude pripravkara až budúci rok
@leuskanikuska ja beriem, ze sa ti takto nastaveny system moze zdat nefer.
Jednorazovo zvysene rodinne pridavky na deti - nasi dvaja mladsi narok nan maju, 19-rocna dcera (studujuca, nezarabajuca) nie. Je to fer? Je to nefer?
Predoslym prispevkom som len chcela povedat, ze taky je zivot. Nevidim dovod, aby sme si vecami, ktore su statom systemovo nejako nastavene a my ich nemozeme zmenit, kazili zivot. Ten bezi prirychlo, nenechajme si ho kazit neovplyvnitelnymi krivdami 🙂
Dotáciu na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách je teda možné poskytnut na ...všetky deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku a to vzhľadom na skutočnosť, že na tieto deti nie je možné si uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus;...
Záverom uvádzame, že čo sa týka detí v MŠ (nie v poslednom ročníku MŠ), tieto deti majú nárok na dotáciu na stravu len z dôvodu ŽM alebo HN.
vynatok z informacii z uradu prace, myslim ze je to vysvetlene uplne jasne
@krajinka áno to všetko som si prečítala obvolala ako dom spomínala aj ministerstvo všade mi boli povedané podľa novej vyhlášky každé dieťa 5. V prípravke bez ohľadu na nástup do 1ricnika keďže je to zmenené pre všetky deti od 6r či je pripravkara alebo prvák
Ja som len chcela vedieť či má ešte niekto takuto skúsenosť
@leuskanikuska tak este skusim takto:
Pani na ministerstve vravi pravdu - 5 rocne dieta v poslednom rocniku ma narok na dotacie je jedno ci pojde do skoly, alebo nie. Ale tvoje dieta nie je v poslednom rocniku, preroze v poslednom rocniku su podla zakona derti, ktore do 31.8 daneho roka dovrsili 5 rokov. Tvoje dieta malo pri nastupe. 4 roky, nie 5. Cize nie je predskolak, ale nie preto, ze je v inej triede, tieto deti mozu byt aj zmiesane v jednej triede, ale posledny rocnik je to pre deti, ktore v danom skolskom roku - teda do 31.8. dosiahnu 6 rokov.. Zoznam, ktory odovzdavaju na dotaciu nie je podla triedy, ale podla toho, ci je to posledny rocniku v skolke pre to dieta podla zakona dane datumom narodenia
To, ze dieta nenastupi do skolky z dovodu nedosiahnutia skolskej sposobilosti - aj ked dosiahlo 31.8 daneho roka 6 rokov znamena, ze riaditel skolky rozhodol o pokracovani predprimarneho vzdelavania a teda taketo dieta bude predskolak v podstate 2 roky. A to je presne to, co ti pani z ministerstva vravi, ze je jedno, ci dieta pojde do skoly, alebo nie, toto sa neriesi, kedze ono v podstate do skoly podla veku ist malo. Ale tvoje dieta je septembrove a teda do tejto skupiny nespada.
Predskolak je dieťa ktoré dovŕšilo 5r pred 31.8. daného školského roka.. čiže ak je dieta narodené po tomto dátume predskolak nie je AJ keby navštevovalo predškolskú triedu.. mám októbrovú dcéru (chodila 2x do predškolskej) a septembrového syna aktuálne 5r a ten je ešte v strednej triede..
Čo sa týka dotácií, najlepšie vysvetlené je to tu:
@qetka čiže potom moje dieta to ma správne v septembri tohto roku mal 5 rokov v októbri 6.10 dovŕšil 6 rokov a od novembra už stravu zadarmo nemá lebo to platí, že vraj len pre 5 ročne deti, ktoré pôjdu od septembra do školy a môj od septembra 2022 do školy pôjde lenže momentálne už má 6 rokov a nárok na,, bezplatnú,, stravu už viac nema.... Je to nespravodlivé ved mu ju mohli ponechať celý rok takto sú v triede deti, ktoré dovŕšia 6 rokov napr v marci tie majú viacej mesiacov stravu,, zadarmo,,
@leuskanikuska nejdem citat celu diskusiu, ale jednoducho nieje predskolak, ak by do 31.8.21 dovrsil 5.rokov, tak by bol zaradeny ako predskolak a tym padom by narok na dotaciu mal...veduca SJ podala spravnu info
@kika52621 no akoze v podstate je to nespravodlive v tom zmysle, ze cim neskorsi mesiac, tym menej mesiacov dotacia, Idealne je narodit sa v auguste, najhorsie v septembri. Kazdy mesiac v poradi dozadu - 8,7,6,5,4,3,2,1,12,11,10,9 je nevyhodnejsi ako predchadzajuci. V porovnani 8 a 9 je to velky rozdiel.
Tu sa ale riesi to, ze problemom podla autorky je, ze je v triede, ktora nie je nazvana predskolska. My sa snazime vysvetlit, ze problem nie je nazov triedy, ale to, ze on nie je predskolak.
A este EDIT:
nie je to kvoli tomu, ze skolka nema miesto v inej triede, ale kvoli tomu, ze zakon je napisany tak ako je. Preradenim do inej triedy sa problem nevyriesi, treba na to myslit v zakone
@kika52621 presno o tomto píšem 🙏🙏🙏🙏 že tieto detičky sú akoby zabudnuté lebo 5 r v prípravke má nárok na dvojnásobný DB a dotáciu ale 5r septembrové ktoré bude v prípravke iba ten 1mes čo bude v prípravke budúci rok potom dovŕši 6r a to už je buď DB zvýšený alebo polovičný a nárok na dotáciu
Ale má tu idú ukameňovat že nechápem že dieťa nemám ešte v prípravke ja to chápem ale presne chcela som vedieť či je ešte niekto s takýmto prípadom a vydim že áno ďakujem 🙏🙏🙏🙏
@leuskanikuska cely zakon.o.dotaciach plati do 31.12.2021, takze potom.moze.byt vsetko inak, nakolko.tato.vlada robi neskutocne hluposti ...a vymysla len nezmyselne zakony a vyhlasky, ktore ludom.komplikuju.zivot ...takze po novom.roku mozno bude.tento zakon.zmeneny a bude.to soravodlive aj.pre tvoje dieta
@qetka ďakujem 🙏🙏🙏🙏🙏🙏 pochopili ste to presne ďakujem moc
@leuskanikuska takých "zabudnutých" a ukrátených detí je veľa v MŠ aj starších. mám osobnú skúsenosť.
@patka06 to vážne? Presne o to mi išlo a dobre ste to nazvala " zabudnuté" či je takýchto viac v systéme
@leuskanikuska napr. ja mám septembrovú 15 ročnú ...už nemám nárok na vyšší daňový bonus a obedy zadarmo nikdy nemala, pretože nie je na základnej škole ale na 8ročnom gymnáziu
@leuskanikuska pozor, 6 rocne dieta ma narok na zvyseny DB alebo dotaciu. Nema narok na zakladny DB a dotaciu. Bud jedno al druhe, ale nie kombinacia. Ten zakladny DB je pre deti od 15 rokov vyssie. Deti do 6 rokov maju dvojnasobny DB, 6-15 zvyseny, nad 15 rokov ten zakladny
@leuskanikuska ja len ako si mas vysvetlit vetu 5rocny zaradeny do pripravky bez ohladu ci nastupi do skoly. BEZ OHLADU CI NASTUPI DO SKOLY znamena ze ministrestvo neskuma zamery rodicov davat detom odklady skolskej dochadzky. Tvoj syn nepatri fo pripravky lebo je narodeny v septembri.
A inac suhlasim ze je to nespravodlive. Ale ako bolo uz viackrat spomenute. Vzdy sa pri takychto davkach niekto zvyhodni a niekto znevyhodni. ☹
takych veci, ktore nie su spravodlive je vela, co si teraz narychlo vybavujem:
- ak su plne skolky, tak sa ide podla toho, kedy dieta dovrsilo 3 roky. Cize napriklad dieta, ktore ma 3 roky v septembri zoberu, ale kedze idu postupne, tak napriklad u nas to vyslo, ze zobrali vsetky deti narodene po december. Cize tie deti, co su januar-august pojdu do skolky o rok neskor. Dovtedy bud mama bez prace, alebo sukromna skolka. Je to fer, ze rodicak skonci a dieta do skolky nevezmu?
- na matersku som nastupovala v decembri. V januari sa prepocitava maximalny vymeriavaci zaklad. Cize keby som mala termin o par tyzdnov neskor, mam matersku vyssiu. Preco neurobia to, ze 1.1 prepocitaju existujuce podla noveho raka?
- v mesiaci, kedy konci materska a zena prechadza na rodicovsku ma narok na matersku podla dni a na cely rodicovsky - ak co i len za jeden den ma rodicovsky. Cize ked ti konci materska posledny den v mesiaci, rodicovsky dostanes az za dalsi mesiac. Ak ti konci materska predposledny den v mesiaci, za ten posledny jediny den dostanes plny rodicak.
- tiez nie je fer, ze je dana maximalna nemocenskej davky - teda PN a materskej, pretoze ludia, ktori maju vysoko nadpriemerny zarobok platia na odvodoch ovela viac a im sa tieto davky nerataju podla mzdy, ale podla maximalneho VZ.
Ale maximalne odvody nie su.
@leuskanikuska zrejme ak si na ministerstve povedala, ze "keby si si vybavila miesto v pripravke", tak pani myslela predcasne zaskolenie. "Bez ohladu na nastup" znamena len to, ze sa dopredu nevie, ci dieta nahodou nedostane odklad.