5 ročný syn by chcel ísť do školy
Hladám skúsenosti iných mamičiek z podobnými detičkami.Preto ak máte skúsenosti prosím ozvite sa.Syn má 5r (je Novembroví) Chodí do MŠ od 2,5 roka jedná sa o malú dedinskú MŠ ktorá je spojená z málotriedkou.Syn nám už asi rok píli uši s tým že chce do školy.Pýtala som sa p.učiteľky v MŠ či poobede spáva tvrdila že niekedy áno niekedy nie,doma nespáva približne viac ako rok pretože nechce.Ráno keď ideme do MŠ hovorí že tam nechce ísť,dôvod uviedol že chce byť so mnou a nudí sa tam.Avšak akonáhle sadneme do auta že teda ideme už ,je v pohodke teší sa aj keď tam prídeme tak bezproblémov ide do triedy.Pýtala som sa učiteľky či sa nudí,odpovedala že jej nepripadá žeby sa nudil.Z chodením do MŠ nikdy nebol žiadny problém ,nikdy žiadny plač ani žeby akékoľvek problémy.Syn je povahovo veľmi komunikatívny,priateľský,v kolektíve je veľmi obľúbený a od mala je bezproblémový.Avšak je trošku iný ako ostatné deti,rečovo je natom vynikajúco rozpráva zrozumitelne,súvislo,p.uč v 3rokoch bola celá ,,paf,,z neho že komunikuje inak ako rovesníci+je veľmi slušný,múdry.Zaujíma sa o veci ktoré deti v jeho veku asi nepreberajú,naposledy sa pýtal na smrť..pýtal sa čo sa stane z človekom ktorý zomrie,a prečo ľudia umierajú,v MŠ sa povadil z predškolákom kôli tomu že ten chlapec nevedel aký je deň a syn samozrejme vedel kedže pozná dni v týždni.Pozná dni v týždni,mesiace,ročnečné obdobia,vie počítať len do 10 sčitovať aj odčitovať,pozná x/y básničiek a pesničiek.Doma sa nechce hrať spoločenské hry,vie sa zahrať pexeso aj človeče nehnevaj sa avšak odmieta sa to hrať pretože vraj ,,čo ak prehra,,naposledy si písal písmenka a nepodarilo sa mu to neak pekne,začal revať a znovu skúsiť nechcel,na otázku prečo neskúsi znovu odpovedal že ,,čo ak sa mu to zas nepodarí,,Rozplače kôli úplným blbostiam ako napr.že sa mu nedá obuť topánka,alebo že sa mu dajú zapnúť gombíky na svetry a mnoho ineho.Včera som ho vyzvala že ak chce môžme si skúsiť napísať neake písmenka,povedal že nechce že on sa to chce učiť v škole.Podotýkam že doma nepíše písmenka,nepozná abecedu,vie len počítať a pozná čísla do 10+sčituju a odčituje.Vždy keď sme niečo takéto robili bolo to len na jeho podnet ak chcel inak nie.Skúsili by ste test školskej zrelosti pri takomto dieťati?je v poriadku to že sa rozplače že sa mu nedá obuť topánka?nieje to znak emočnej nezrelosti?Do školy chce ísť,napriek všetkému chce.Obávam sa tej emočnej stránky,sociálne je vyzretý myslím že až príliš.Som na vážkach a neviem sa rozhodnuť ,má 5r a 4mesiace museli by sme požiadať o predčasne zaškolenie a nadruhej stránke zas nechcem aby strávil ďalší rok v MŠ ak sa tam nemá kde posunúť.
@heleninamama Ak sa môžem spýtať čo bolo dôvodom prečo si sa rozhodla ju dať do ZŠ aj napriek tomu že tie emócie neboli ok.Neobávala si sa toho že nezvládne ten náprok,(škola,príchod,domov,D.ú)ten režim.
Nie, nedala by som, nie len kvoli veku, ale uz to, ze ked mu nieco nejde sa rozplace a nechce skusit znovu atd. My mame napriklad v skole takeho drobceka od prvej triedy s malou, co reval 1-2 rocniku casto, doma zvyknuty, ze hned kmitajú okolo neho a v skole sa to nedialo, ked mu nieco neslo plac. Jedine k comu to pomohlo je, ze do dnes to spoluziaci spominaju a robia si z toho dobry den. Moja bola tiez recovo velmi zdatna, od malicka, aj kreslenim, pisanim, anglictinu od jasliciek mala a do skoly sa tesila davno (zvaldala vsetky hry, puzzle od mala, hrala sa vsetko, proste toto som nebrala ako ze je nieco extra...) . A v skole to utlo, proste ju to nebavilo aj ked sa tam tesila a nebavi ju to do dnes. To je len JEHO predstava ako chce ist do skoly a nebude sa nudit. Bude sa nudit. Sediet v lavici a robit co ostatni, neustale, nik sa mu nebude extra venovat, v skolke na to maju viac moznosti. Ked tak ho treba prehodit do predskolskej skor (moja chodila do predskolskej triedy v podstate skoro celu skolku).
V neposlednom rade, by som mu nebrala tu bezstarostnost, co v skolke v klude si moze este rok uzit. Plus kto vie ako sa bude vyvijat covid, ak budes mat doma riesit prvacika v septembri z domu, tak si tu skolu "uzije" (dufajme, ze nie, ale mysliet na to treba).
@lenka6309 U nasej v triede bol chlapec, co dovrsil 5 rokov v novembri ako prvak. Mal starsie sestri a maminu ucitelku, bol velmi sikovny. Dokonca ako prvy z triedy sam chodil do skoly, uz aj ako prvak. Niekedy v doprovode sestier, ale kludne aj sam. Aj sa presuval na kruzky do ZUSky. Co sa tykalo ucenia, bol sikovny, ale nie nadpriemerny. Mozno len skor cital. Ale byval unaveny, casto lezal na lavici, ked som sa dcery pytala. Mali vsak velmi dobru ucku, co ich aj vystiskala, ak bolo treba 🙂 Toto bol taky jej liebling. Aj spoluziaci mali voci nemu taky ochranitelsky pocit, ze to je ich malicky spoluziak. Je to hlavne o rodicovi, ako si pozna dieta, a na testy by musel pri skorsom zaskoleni tak ci tak, nic nepokazite, ak ho na tie testy date. Skusene specialne pedagogicky, ci psychologicky vam urcite dobre poradia. A ked je tak rozumny, nuz aj jemu by som to tak vysvetlila, ze od kolkych rokov deti chodia do skoly, a ak by siel skor, ze by to mohlo byt narocnejsie. A este ako rodic pohlad, vzhladom na jednu vlastnost, co popisujes u synceka - ze je nespokony, ak sa mu nedari: Nase skoly su strasne. Jedina motivacia je vonkasia - znamka. Napriklad nasu na smrt nudilo pisanie palicek, vlnoveciek, ked vedela pismenka od 4,5 roka a flakala to, potom velmi ziarlila, ze nema vcelicku, ze nemoze pisat perom, iba ceruzkou.... pani ucitelka zo zaciatku deti nepozna, az po roku mozno vie, ake su. Ak jej urobila v pisanke cervene more a poopravovala pismenka, tak na ne nacisto bola schopna zanevriet. Urazalo ju to. Ak je dobra pani ucitelka, plna zaujmu, tak toto zaregistruje a pochvali dieta za nieco ine, co mu ide, alebo za snahu. Nie za vysledok, ale za snahu! Ano aj dnes to este stale jestvuje, ze deti pisu najprv ceruzkou a az ked sa pani ucke pozdava, ze mozu, ze pisu potom akoby za odmenu perom. Pritom doma deti pisavaju perom mozno prirodzene... Ak ma dieta sebavedomie, lebo sa mu rodicia venovali a vela veci vie, su zasytene jeho otazky odpovedami, casto v takejto situacii trpi - preco nema pero, preco nema vcielku? Zacne vzdor, nebude chciet tie nudne ulohy robit - uz teraz vam to ukazuje. Ze ak sa mu nevydari, place. A potom mozu prist nervne situacie aj pre rodica. Ustoji to tak, ze mu nebude zalezat na znamkach jeho cikovneho dietata? Nasa sice poznala pismenka, vedela dokonca pisat slova, rozkladat si ich po pismenku, ale nevedela citat. Citanie jej nabiehalo dlhsie, nedarilo sa jej, nechcela citavat ulohy ani za svet. Je to az nepochopitelne, ako mozok funguje a ake ine danosti treba na pisanie a na citanie. Potom neskor uplne neznasala ucit sa spamati vlastivedu, na prirodovede ci prvouke nacista nuda, lebo pani ucitelka len podla knihy sla, ziadne experimenty, ziadne vylety, ziadne zaujimavosti na hodine... na rodicku ked som povedala, ano, viem ze ma dve stvorky z vlastivedy ale musi sa sama rozhodnu a prist na to, ci to tak chce, tak rodicia si mysleli, ze mi asi sibka. Ze predsa mozem dieta motivovat tak, ze mu za kazdu jednotku slubim euro. A za kazdu horsiu znamku to euro vezmem alebo zabavim mobil.... To fakt? Tak z mojho pohladu - velmi dobre vyberajte skolu, a ak vobec je mozne mat dosah na to, tak aj pani ucitelku. Lebo dnesna skola v detoch vela z ich zvedavosti a nadsenia zabije.
@lenka6309 a ešte teda neviem,čo máte za škôlku,ale napísať,že sa nebude mať kam posunúť..naši v predškolskej pripravke mali brutálnu prípravu do školy...lebo poviem ti,že v 1 triede sa už počíta s tým,že dieťa vie písať tlačeným písmom a počítať aspoň do 10, plus písať tlačené čísla ...toto u nás učili deti v predškolskom,samozrejme okrem kopy iných veci..
Viem,lebo druhý syn mal 2 spolužiakov,dvojičky,ktoré toto nevedeli a mali obrovskú nevýhodu oproti ostatným deťom...
Hlavne treba porozmýšľať či to to dieťa dá v tej škole. Stále vravím že je kúsok rozdiel byť najmladšim chlapcom v triede a dievčaťom. Ale záleží od povahy.
A taktiež aj iné aspekty sa skúmajú či dieťa vie. Či rozoznáva slabiky, či vie identifikovať prvú a poslednú hlásku, lebo to je predpoklad k čítaniu, či rozoznáva reverzné tvary lebo b d m n vedia dať zabrať.
Tatiež vie sa sústrediť tak že úlohy robí samostatne alebo len s tebou? Ak príde ešte náhodou budúci rok tá šalenota čo tento rok a syn sa bude musieť učíť cez PC a všetko samostatne doma, dáte to v pohode? Lebo napríklad naši prváci sa učili tak že rodičia v izbe neboli, len deti samé a učili sa cez obrazovku ako v škole.
Ja mám predškoláka ktorý mal už v decembri 6 rokov. Uvažovala som o predčasnom zaškolení lebo vedel veľa ale nedala som aj preto že má čas, v škole ešte presedí dosť času a má aj staršieho brata ktorý mal odklad lebo bol augustový a nastupoval ako prvák teraz ako 7 ročný lebo pre zmenu on je snílek s myšlienkami mimo školu. Tak nebolo dobré aby boli obaja prváci
Treba si uvedomiť aj či dieťa zvládne fungovať medzi 7 - 7,5 ročnými lebo aj takých bude mať v triede,
Napríklad môj mladší syn by s tým problém nemal lebo je priebojný vždy patril k najlepším a má vysoké sebavedomie ten by si poradil v škole.
Starší bol 3 roky v školke najmladší, staršie deti mu to občas dávali vyžrať že nevie toho toľko ako oni, nieje taký rýchly a sebavedomie má z toho tak v háji že doteraz patrí medzi tichšie deti v škole lebo sa bojí odpovedať aby ho nikto nevysmial. A aj keď odpovedať vie neurobí to lebo čo ak sa pomýli.
Toto je trochu aj o tej povahe ako sa tie deti vedia vysporiadať.
Mladšiemu nič neuniklo počas tohto obdobia. Síce je predškolák a naučil sa čítať, písať rátať lebo nakukuje k bratovi, nemyslím si, žeby som urobila zle, že rok počkal. Lebo keď sa prvé mesiace učil popri bratovi ako 5r9m čítať nešlo mu to. Nevedel počuť prvú a poslednú hlásku, nevedel pochopiť spojenie do slabiky a bol z toho na nervy. Nechali sme to tak. A v januári ako nám zakázali školku sa za 2 mesiace naučil čítať a písať lebo mu dozrelo oko a ucho.
Teraz pôjde do školy vie písať čítať počítať ako prvák. Ale grafomotriku ma slabú, tú bude pekne trénovať ako prvák, písané písmo zatiaľ nevie lebo tá ruka ho proste neposlúchala keď sa učil a tam proste by tento rok veľmi zaostával.
Vybrala som školu a triedu podľa učiteľky aj ako píše @jumama lebo aj to je dôležité. Bude mať mierne individuálny plán a proste nebude čítať v šlabikári M A je MA ale bude sa učiť hlavne písať a v matike čítaní bude dostávať úlohy aby sa nenudil a nepredvádzal.
Hlavne treba sa pýtať či už v centre CPPPaP i keď ja odporúčam skô centrum v Kremnici ako v ZH. A treba sa pýtať aj učiteliek čo oni na to lebo oni vidia či má na to byť školák alebo nie,
@lenka6309 Ona bola priam dravá po vedomostiach, mala neustále otázky, výbornú pamäť, videla zvláštne súvislosti, ktoré mňa ani nenapadli😂. Boli sme z nej vyčerpaní, aj v škôlke nás upozorňovali, že je výrazne popredu. Bolo to jediné dieťa v rodine, tak sme najskôr mysleli, že to všetky deti sú také.
Chcela sa učiť písať, čítať - kým ostatné deti sa naučili podpísať na výkres, ona skúšala tvoriť nové slová, rátala - sama prišla na to, že ak 2 a dva sú 4, tak 20 a 20 bude 40, 200 a 200 bude 400 a potom to už išlo... Mne sa to s ňou veľmi robiť nechcelo, kupovala som jej pracovné zošity, stále sa nudila, všetko bolo ľahké...
Navyše z triedy, kde chodila v škôlke išli deti do školy, jej hrozilo opakovanie, lebo ju rovno z 2 triedy presunuli do 4 - a to aj učiteľky povedali, že jej nič nedá. Pre toto aj plakávala.
Inak, dodnes príšerne kreslí, úchop ceruzky a pera má ako neandertálec, píše škaredo, ale páli jej to, hoci už selektuje predmety. V športe bola a je vždy posledná, nevie urobiť ani kotúľ, nezaujíma ju to. Má všeobecné intelektové nadanie, idú jej všetky predmety, ale zaujímajú ju najmä jazyky, prírodoveda a dejiny. Je veľmi súťaživá - pre toto ju mnohí spolužiaci nemuseli.
Do školy som ju dala blízko domu, pre každý prípad, ak by bolo treba ísť po ňu... Mali sme obavy ako si zvykne.
Nikdy sa nič neučila naspamäť, učiteľka to nechcela, hoci mnohé deti to tak robili. Nikdy som sa s ňou neučila doma , ani som netušila, čo preberajú, ona vždy všetko pochopila v škole. Až pri synovi zisťujem, čo sa vlastne deti učia. Vždy veľa čítala aj stále číta. Je komunikatívna a papuľnatá-rýchlo sa oťukala. Na prijímačky na gymnázium sa nijako nepripravovala - keď som videla tie otázky, to sa ani nedá.
@simca06022011 U nás to takto nefunguje ako píšeš že rodičia kmitali.Mám ešte najstaršieho syna 12r a dcéru 3r takže rozhodne nekmitáme len okolo tohto mladšieho syna.On je skôr taký samostatnejší,nieje to žiadny ,,môj cecok,, Bežne robieva aj napr .domáce práce (vynesie smeti,stará sa o psa a mačku teda kúpe ich ,jesť im dáva,a kadečo)oblieka sa sám,sprchuje sa sám čo ale samozrejme dohliadam a robí to len sám chce.Ja mu zvyknem asistovať ale veľakrát povie že nepotrebuje pomôcť alebo že ma zavolá ak bude potrebovať,takže je samostatnejšie.Vie počkať a vydržať keď niečo robím,vie že tu nieje sám že sú tu aj jeho súrodenci.Takže rozhodne neskáče ako on píska ,tak ešte nehrali zatiaľ .
@lenka6309 K tej hravosti: do školy si dcéra bežne nosila bárbiny a poníkov, v klube sa hrávali všetky deti. Aj tie staršie. Napísali úlohy a hrali sa, kým nešli domov. Mobily mali zakázané, TV mali len občas, viac chodili von. Nikto sa nad tým nepozastavoval.
@dzina007 Toto či počuje prvé písmeno a posledné nám p.uč v MŠ hovorila že to vie a rozumie,taktiež hláskuje.A vie aj vytlieskať slabiky predpokladám že to všetko vie z MŠ lebo doma sme s ním nič takéto nerobili.Ale zas napr.doma nemá záujem o abecedu,alebo žeby skúšal čítať sám .Zatiaľ vie len tu matematiku a sčítať a odčítať do 10,tiež sme ho to neučili raz som mu ukázala na prstoch 2 a ďalšie 2 a spýtala som sa ho koľko to je (bolo to viac menej len tak chcela som vedieť či by to takto pochopil)spočítal a odpovedal 4.Odvtedy si vie takto spočítať no už neráta na prstoch ale z hlavy vie výsledok🤷♀️ Priebojný vôbec nieje ,je veľmi citlivý a taká dobrá čistá duša ktorá vidí svet cez ružové okuliare,pre neho sú všetci dobrý,milý atď...ako náhle ale napr.v MŠ ho niekto capne,alebo mu zoberie niečo nerozumie prečo to ten druhý urobil a prečo je ten druhý zlý a je z toho nešťastný.U nás je dcéra presne taká ako popisuje @heleninamama to je popis ako keby som čítala o mojej dcére.Syn je jej opak ako píšem vyššie.
@heleninamama len aj tam je rozdiel hravy a hravy... su deti ktore sa radi hraju ale vedia sa aj dost sustredit a nasavat informacie ako napriklad vasa.
Potom su deti hrave ktorym myslienky ulietavaju a su nepozorne tie deti a nevedia obsediet ani v lavici. lebo niektore deti 45 minut maju problem sediet. a teraz ako je korona este viac. kedze nesmu ani cez prestavku von z triedy.
ale zas je pravda ze keby hravost mal byt rozhodujuci faktor moj starsi syn by mozno do preveho rocnika nastupil tak ako 10-11 rocny,,, aspon dufam ze vtedy uz bude mysliet viac na skolu ako na avengerov a inych superhrdinov... 😀
@lenka6309 fakt najlepsie je poradit sa s ucitelkou a dat na svoje pocity aj kedze najlepsie si dieta poznate. A mozno by som zistovala ze kto ho bude ucit a aky ma pristup a kolko deti bude v triede.
skuste aj tie testy uvidite. prihlasit do skoly ho mozete a mozete tu ziadost zrusit aj v auguste. len moze nastat problem so skolkou,
Pripadne mozno skusila by som sa nakontaktovat na Evicku Ziakovu, ona je specialna pedagogicka v ziari pre skolky a je uzasna. A porozpravat sa s nou. A mozno podpori vas nazor alebo pre zmenu mozno vam pomoze vybavit miesto v skolke v ZH aby zazil predskolsku v ktorej sa nudit nebude.
Neviem, ci uz trosku neskoro to riesis. U nas malo dieta posudok v septembri druhy v marci a porovnavali, ze aky pokrok dieta urobilo. Okrem ineho....
Skor by som sa poobzerala po nultom rocniku.
@dzina007 no môj najstarší má čerstvých 12 ale tiež je hravý,škola ho neoslovila ešte v 9rokov som mu nachádzala hračky v školsk.taške .Mali zakázane nosiť takéto veci do školy.Asi pravdepodobne skúsime to cppap nech nás neak nasmerujú a nech nám povedia objektívny názor na neho + možno sa tu ešte niekto podelí o skúsenosti,rada si prečítam 🙂
@dzina007 Moja neobsedí v kľude vôbec, má diagnostikovanú aj poruchu pozornosti a nejaký kinetický syndróm - z toho už vyrástla, ale jej fakt stačí dávať pozor chvíľku a všetko stíha pochopiť, urobiť, aj sa zabaviť, aj tajne najesť - tak mi to povedala učiteľka 😂.
Keby som jej mala kvôli tomu dať odklad, tak tiež ide do školy ako 10-11 ročná.
@lenka6309 tak, sa môžete spolu najprv doucovat pravidlá slovenského jazyka, gramatiky a tak😉napr. Koli, neaké, z chodenim do školy... A neboj, veľa detí je jazykovo zdatných v troch rokoch a v škole im to už až tak nejde a naopak deti, čo boli pomalšie v troch sú na tom lepšie. Keď ti zahlási, že on nechce byť už v škole, tak čo? A to správanie co popisujes je presne aké má byť pre dieťa jeho veku, či sa ti chce nadrapovat s dieťaťom, ktorému sa zrazu nebude chcieť robiť úlohy, lebo ešte nie je dostatočne zrelý? Pomôže ti, keď ti niekto napíše, že dal Anicku v 5.a je to super? Každé dieťa je individualita, takže ťažko nájdeš odpoveď, ale to co si napísala sa mne nezdá ako dôvod na predčasné zaškolenie dieťaťa, práve naopak...
@dzina007 ono je to tak ako som v úvodnom príspevku písala.On zvykne hovoriť že sa nudí,p.učiteľka zas tvrdí že jej nepripadá žeby sa nudil🤷♀️robievajú rôzne práce napr.včera maľovali vesmír,predtým robil prac.listy prvé čiarky,maľovali vajíčka,lepili takých bocianou,čiže takéto aktivity tam majú denne,chodí aj na tú angličtinu ale majú ju len 1x do týždňa keďže je covid.Na krúžky tiež nechodí kôli tomu že je to zatvorené teraz všetko.Takže ťažko mi je rozhodnúť kto má pravdu či on keď tvrdí sem tam že sa nudí či sa prikloniť ku názoru p.učiteľky že podľa nech sa nenudí.Denne chodia von,a doma taktiež sa mu venujeme či prac.listy má či von chodíme,na turistiku chodíme,manžel ho lyžovať sa naučil a iné sa v súčastnosti nedá robiť žiaľ.Za normálnych okolností som mala v pláne ho zapísať na plavecký a futbal chcel lenže žiaľ nič nefunguje momentálne.
@heleninamama to je ten lepší prípad. 🙂 Môj mladši je taký.
Starší prezmenu síce obsedí ale rozptýli ho každá maličkosť a potom nemá šajnu čo sa učia a potom dobiehame. Na testy síce nebol ale myslím že poruchu pozornosti by mu potvrdili isto. Je to taký snílek. A doma len fňuká že má veľa učenia a nest´ha sa hrať koľko chce.
Doteraz sa smejem ako po hodine pri online škole prišiel za mnou a namiesto toho aby vedel čo čítali mi povedal presne koľko šmúh ma na okne a že sa mu cez neho zle díva a mala by som ho teda umyť. 😂
@maciatkolulu zaujímaju ma skúsenosti,čo znamená či to niekto riešil ako to prebiehalo,či to dieťa zvládalo/nezvládalo atď

@lenka6309 nás starší je júnový..je nadpriemerne inteligentné dieťa,potvrdené psychológom,ktorý od 2 rokov nespal cez deň, v necelých 2 rokoch vedel celú abecedu,počítať do 10.. od malinká sedel v knihách,encyklopediach..už v 20 mesiacoch krásne súvislé komunikoval...A kopec iných veci..on bol taký malý dospelak,ktorý má obrovské vedomosti..v testoch školskej zrelosti získal v 5 rokoch 97 percent..ale nie..nedali by sme ho do školy,lebo okrem toho,že má nadpriemerne IQ, bol vždy veľmi hravý a prvý ročník sme v škole prebojovali...hodina boj,plač,za 5 minút hotová úloha..teraz je siedmak,najlepší z triedy,v škole so samými jednotkami na vysvedčení a nemám pocit,žeby mu niečo utieklo..u nás bol boj..vnútorný..dať do školy,alebo nechať v škôlke ešte rok kvôli tej hravosti aj cez odporúčanie psychológa,že do školy ísť musí...
Treba sa ísť poradiť s odborníkmi...ale ja by som mu detstvo nebrala...