5 ročný syn by chcel ísť do školy
Hladám skúsenosti iných mamičiek z podobnými detičkami.Preto ak máte skúsenosti prosím ozvite sa.Syn má 5r (je Novembroví) Chodí do MŠ od 2,5 roka jedná sa o malú dedinskú MŠ ktorá je spojená z málotriedkou.Syn nám už asi rok píli uši s tým že chce do školy.Pýtala som sa p.učiteľky v MŠ či poobede spáva tvrdila že niekedy áno niekedy nie,doma nespáva približne viac ako rok pretože nechce.Ráno keď ideme do MŠ hovorí že tam nechce ísť,dôvod uviedol že chce byť so mnou a nudí sa tam.Avšak akonáhle sadneme do auta že teda ideme už ,je v pohodke teší sa aj keď tam prídeme tak bezproblémov ide do triedy.Pýtala som sa učiteľky či sa nudí,odpovedala že jej nepripadá žeby sa nudil.Z chodením do MŠ nikdy nebol žiadny problém ,nikdy žiadny plač ani žeby akékoľvek problémy.Syn je povahovo veľmi komunikatívny,priateľský,v kolektíve je veľmi obľúbený a od mala je bezproblémový.Avšak je trošku iný ako ostatné deti,rečovo je natom vynikajúco rozpráva zrozumitelne,súvislo,p.uč v 3rokoch bola celá ,,paf,,z neho že komunikuje inak ako rovesníci+je veľmi slušný,múdry.Zaujíma sa o veci ktoré deti v jeho veku asi nepreberajú,naposledy sa pýtal na smrť..pýtal sa čo sa stane z človekom ktorý zomrie,a prečo ľudia umierajú,v MŠ sa povadil z predškolákom kôli tomu že ten chlapec nevedel aký je deň a syn samozrejme vedel kedže pozná dni v týždni.Pozná dni v týždni,mesiace,ročnečné obdobia,vie počítať len do 10 sčitovať aj odčitovať,pozná x/y básničiek a pesničiek.Doma sa nechce hrať spoločenské hry,vie sa zahrať pexeso aj človeče nehnevaj sa avšak odmieta sa to hrať pretože vraj ,,čo ak prehra,,naposledy si písal písmenka a nepodarilo sa mu to neak pekne,začal revať a znovu skúsiť nechcel,na otázku prečo neskúsi znovu odpovedal že ,,čo ak sa mu to zas nepodarí,,Rozplače kôli úplným blbostiam ako napr.že sa mu nedá obuť topánka,alebo že sa mu dajú zapnúť gombíky na svetry a mnoho ineho.Včera som ho vyzvala že ak chce môžme si skúsiť napísať neake písmenka,povedal že nechce že on sa to chce učiť v škole.Podotýkam že doma nepíše písmenka,nepozná abecedu,vie len počítať a pozná čísla do 10+sčituju a odčituje.Vždy keď sme niečo takéto robili bolo to len na jeho podnet ak chcel inak nie.Skúsili by ste test školskej zrelosti pri takomto dieťati?je v poriadku to že sa rozplače že sa mu nedá obuť topánka?nieje to znak emočnej nezrelosti?Do školy chce ísť,napriek všetkému chce.Obávam sa tej emočnej stránky,sociálne je vyzretý myslím že až príliš.Som na vážkach a neviem sa rozhodnuť ,má 5r a 4mesiace museli by sme požiadať o predčasne zaškolenie a nadruhej stránke zas nechcem aby strávil ďalší rok v MŠ ak sa tam nemá kde posunúť.
Myslim,ze je moznost ho zapisat do prveho rocnika a k prvemu polroku v skole,podla toho ako mu to pojde,bud mu dat odklad a vratit do ms alebo pokracovat dalej v prvom rocniku.
Ako dcéra psychológičky, ktorá robila školskú zrelosť vyše 30 rokov ti najprv poradím nedávaj práve pre emočnú nezrelosť, a ak si chceš byť istá najlepšie je ísť za psychológom na testy čo trvajú tak 1 až 1 a pol hodiny už si nepamätám a psychológ ti určite povie viac. Dieťa by do školy malo byť zrelé po všetkých stránkach, no nie vždy to tak býva. Aj veľmi šikovné deti ak idú príliš skoro môžu začať zaostávať v ďalších ročníkoch, neukáže sa to hneď. Alebo teda nemusí sa to hneď ukázať... Zbytočne tu vypisovať na MK, pretože cez web ti ani ten najlepší psychológ nepovie tak alebo onak so 100% istotou 🙂
@lenka6309 daj mu urobiť IQ testy tiež mam také dieťa doma nikto nechápal tie jej debaty, od útleho veku sa s ňou dalo diskutovať takmer na úrovni malého dospeláka. Tiež mala v škôlke dedinskej jednotriedku od prvého dňa inklinovala k predskolakom, písmená a čísla pozná od 2r. Plynule hovorí este 4 jazykmi okrem slovenčiny. Až na iq testoch jej vyšlo vysoký nadpriemer. Chodí do špeciálnej školy ale aj tam je dosť pred rovesníkmi... Chvíľami rozmýšľam ci jej dat urobiť vedomostné testy a preskočiť celý ročník.
Ja by som v dnešnej dobe skôr dieťa do školy nedávala. Stále nevieme, aký bude ďalší rok a radšej mať skolkara, ako školáka prváka na online vyučovaní.
@kulumulu123 a naco je to dobre ked preskoci rocnik prosim vas?
@pehavcek ahoj. Mozem sa aj ja opytat? Mna by zaujimalo, ako zvladaju deti skolu v pripade, ak naozaj v 5 tich rokoch plynule citaju s porozumenim a aj v inych oblastiach su top. Ja teda syna nechcem dat skor do skoly, aj ked na mna hucia skrz toho zo vsetkych stran, ale teda po emocionalnej stranke je na urovni 3 rocneho dietata, takze nie je o com. Ale na druhej strane mam hrozu z toho, ze sa bude sialene zo zaciatku nudit v skole a bude to mat negativny vplyv na dalsie studium. Uz teraz nechce ist do skoly, lebo "vsetko vie" 🤦♀️ A ak pride na to, ze naozaj je niekde inde ako ostatne deti, ze bude uplne demotivovany a flakat vsetko. Lebo aj teraz odmieta v skolke vyplnat pracovne zosity s ulohami typu "spocitaj zvieratka a vyfarbi rovnaky pocet guliciek". On napise cislo a vybavene.
@lenka6309 ja som októbrová a išla som do školy ešte ako 5 ročná. Vedela som už čítať, poznala som čísla a vedela som už myslím aj písať palickovym písmom. S tým rozdielom, že som nechodila do škôlky v tej dobe vôbec, takže som sa tiež pýtala do školy, doslova som si to vyplakala doma, tak ma zobrali k psychologičke, popýtala sa ma nejaké veci, dala mi nakresliť tuším nejaké obrázky, a usudila že môžem nastúpiť, moc si na to vyšetrenie nepamätám co sa tam všetko riesilo. Nemám pocit ze by tí o rok starší udavali tempo, mali sme aj pomalších v triede, dokonca tých som učila ja cez prestávky čítať, mali sme v triede aj veľa letných spolužiakov, čiže tie vekové rozdiely tam až také veľké neboli, s niektorými to boli 2 alebo 4 mesiace. Nebola som nijak nadpriemerne inteligentná ani nič podobné, možno len trocha sikovnejsia na ten vek. Neľutujem že som išla o rok skôr, výšku som nakoniec aj tak dochodila s rovesníkmi môjho veku keďže som mala po strednej rok pauzu a potom som ešte aj prestupovala 😁.
@almia na to ze sa v tej triede nudi napríklad?
@almia okrem toho ju to prestava baviť keďže v triede preberajú veci ktoré ona dávno vie... Ako prvacka ovládala malú nasobilku a sčítanie odčítanie do 100 co mali v škole ju maximálne nebavilo podobne je to s inými predmetmi...
@almia ja neviem, ja nie som zastancom aby sli deti skor do skoly, myslim si ze musia na to sj emocne dozriet, a to sa neda naucit, na to treba dozriet. Ak moj bude dalej napredovat ako doteraz a aj ekocne budem vidiet ze na to ma, ukazu to aj testy, potom nad tym budem rozmyslat, ci ho dame skor, xi ku to prospeje.
@bejkovnicka ale ja som nikde nepísala že to co vie je niečo špeciálne😂ja veľmi dobre viem že to nieje nič výnimočné .Prečítaj celú diskusiu
@almia fakt jej stačí vysvetliť niečo raz a v hlave jej to dopne veci chápe nesmierne rýchlo niekedy podľa mňa až príliš.... Škola ju pomaly začína nudiť a zaujíma sa o veci ktoré budú preberať tak za 2-3r.... Nemám potrebu na to upozorňovať lebo s takým dieťaťom fakt nie je jednoduchý život...
@kulumulu123 mate VS vzdelanie aspon jeden s rodicov prosim vas?
@kulumulu123 ano viem mame nieco podobne kolo ma tvoje dieta? chlapec ci dievca? ja chlapec 5rokov a cita encyklopedie,.. co mam problem ja dospela osoba mu vysvetlit... my sme VS obaja vy? mozno je to v tom nie? neviem :: pytam sa len prepac a dakujem za odpoved
@almia áno máme obaja.. prečo??
@janedoe ahoj. Ano ked deti idu do skoly a vedia uz citat tak sa zo zaciatku v skole nudia. Ale to sa da poriesit ulohami navyse. Vacsinou uz v druhom pol roku ich ine deti v triede dobehnu. Ono je fakt najlepsie zhodnotit to v poradni nezaujatym clovekom. Nechcem aby to tu vyznelo, ze od toho uplne odhovaram. Ale treba byt velmi opatrni. Inak je uplne normalne, ze sikovne deti su emocionalne nezrelejsie. Je to taka rovnovaha v prirode. Ked je pridane niekde, inde je ubrane 🙂
Podla mna ho kludne objednaj, vsak uvidite. Nasa mala 5 vo februari, do skoly ju urcite neplanujem dat skor, aj ked zacala citat ako 3-rocna prve slova a od 4 cita plynulo a s porozumenim. Pis ako pocujes palickovym pismom uz tiez zvlada vyse pol roka. Ma este problem s vyslovnostou, chodime k logopedicke a podla mna by emocne neustala, keby sa jej nieco nedarilo (aj ked to je asi aj povahova crta a bude to problem aj neskor). Ale celkovo ju nechcem pripravit o skolku, aj tak v nej posledny rok viac niesu ako su. Zaroven je to taky snilek a nieje velmi organizovana, suchce sa s beznymi cinnostami. Na testy pojde v 5r a 4m, to je vraj ideal vek, pokial nechceme davat skor do skoly teda. A dufame, ze nam potom nepovedia, ze je zaostala, leno viem si predstavit ako nebude chciet spolupracovat, bude krivit pusu a krcit ramenami. Ale mozno sa mylim a robi to len ked na nu nalieham s niecim ja 🤷♀️ Ale verim tomu, ze tie psychologicky vedia ako na taketo deti.
Každé dieťa je iné a určite treba vyskúšať tie testy v cppap. Dcéra je októbrová predčasne zaskolena, už je ôsmačka, a je spokojná, syn ma v triede aj decembrové a februárové deti. A ten plač, keď sa mu nedarí je podľa mna normálny, veď aj dospelých hnevá a aj prejavujú emócie, keď sa im niečo nepodarí.
Ak ho odporučia na testoch školskej zrelosti (neviem oficiálny názov), určite ho daj. Stratiť nemá čo, sama som do školy nastúpila rovnako v 5 rokoch. Vidím iba samé výhody 😊
@pehavcek dakujem za odpoved. Na toto sa spolieham, ze od toho druheho polroku budu na rovnakej vlne 😊 Prinajhorsom sa skusim dohodnut s ucitelkou a robit mu tie ulohy sama, lebo mi bolo povedane, ze na to oni cas nemaju. Povodne som ho chcela vziat na testy, ale nema zaujem, tak mu skolu nechcem este viac znechucovat. A chvalabohu priblizne viem, kde zabrat, lebo taka grafomotorika je slaba. Aj ked teda neviem sama posudit, ci skrz toho, ze nechce, alebo nevie. Skor asi nechce, lebo kresli nadherne. Minimalne sa asi pojdem poradit, co s tym chcenim a emocionalnou oblastou. Nech sa mi potom nehada s ucitelkou 🙈
Napr. Pri detenele ditinili bol mesiac nastvany na autorov knih, ze urobili chyby, az po mesiaci si to nechal vysvetlit 😊 Takze dufam, ze za ten rok a pol dospeje trosku 😁
@kulumulu123 mozno je to aj v tom genetike nemyslis? nie ste hlupi ( ako romovia cigani.. ste vzdelani)dieta dedi geny.. mozno je preto aj mudre ... neviem mylim sa ? snad nie..
ze nieco aj v tom spociva... ako teda ideete riesit vase mudre detuse nad 5rockov? co je aj nas pripad?
@kulumulu123 kde sa robia IQ testy prosim pre deticky?
Ďakujem dievčatá za zapojenie do diskusie,za názory a skúsenosti 🙂 Pre ujasnenie,nemám potrebu ho tam silou mocou tlačiť to isto nie. Každá chceme to najlepšie pre tie svoje decká.Chcela som len objektívne názory aj od iných
@lenka6309 tak držím palce. Možno že to vidí u brata tak chce byt na jeho úrovni... asi je to súťaživý typ...
@gabika0825 Možno 🙂 Uvidíme

Môj malý je decembrový. A od 2,5roka v škôlke. Počíta už do 50 bez problémov. Príklady už aj viac než do 10 lebo ho to baví rád maľuje a tiež sa zaujíma o iné veci má parádnu pamäť ,na svoj vek je veľmi šikovný ale určite by som.ho do školy nedala, podľa mňa urobíš lepšie keď počkáš. vieš školu si teraz predstavujú krásne pár príkladov, písmenok.. Ale ja keď vidím čo majú dnešný prváci, druhaci aké učebné tempo a koľko úloh na doma čo musí spraviť či sa mu to páči alebo nie radšej fakt treba počkať. Škôlka sú najkrajšie časy 🙂