icon

5 ročný syn by chcel ísť do školy

lenka6309
8. apr 2021

Hladám skúsenosti iných mamičiek z podobnými detičkami.Preto ak máte skúsenosti prosím ozvite sa.Syn má 5r (je Novembroví) Chodí do MŠ od 2,5 roka jedná sa o malú dedinskú MŠ ktorá je spojená z málotriedkou.Syn nám už asi rok píli uši s tým že chce do školy.Pýtala som sa p.učiteľky v MŠ či poobede spáva tvrdila že niekedy áno niekedy nie,doma nespáva približne viac ako rok pretože nechce.Ráno keď ideme do MŠ hovorí že tam nechce ísť,dôvod uviedol že chce byť so mnou a nudí sa tam.Avšak akonáhle sadneme do auta že teda ideme už ,je v pohodke teší sa aj keď tam prídeme tak bezproblémov ide do triedy.Pýtala som sa učiteľky či sa nudí,odpovedala že jej nepripadá žeby sa nudil.Z chodením do MŠ nikdy nebol žiadny problém ,nikdy žiadny plač ani žeby akékoľvek problémy.Syn je povahovo veľmi komunikatívny,priateľský,v kolektíve je veľmi obľúbený a od mala je bezproblémový.Avšak je trošku iný ako ostatné deti,rečovo je natom vynikajúco rozpráva zrozumitelne,súvislo,p.uč v 3rokoch bola celá ,,paf,,z neho že komunikuje inak ako rovesníci+je veľmi slušný,múdry.Zaujíma sa o veci ktoré deti v jeho veku asi nepreberajú,naposledy sa pýtal na smrť..pýtal sa čo sa stane z človekom ktorý zomrie,a prečo ľudia umierajú,v MŠ sa povadil z predškolákom kôli tomu že ten chlapec nevedel aký je deň a syn samozrejme vedel kedže pozná dni v týždni.Pozná dni v týždni,mesiace,ročnečné obdobia,vie počítať len do 10 sčitovať aj odčitovať,pozná x/y básničiek a pesničiek.Doma sa nechce hrať spoločenské hry,vie sa zahrať pexeso aj človeče nehnevaj sa avšak odmieta sa to hrať pretože vraj ,,čo ak prehra,,naposledy si písal písmenka a nepodarilo sa mu to neak pekne,začal revať a znovu skúsiť nechcel,na otázku prečo neskúsi znovu odpovedal že ,,čo ak sa mu to zas nepodarí,,Rozplače kôli úplným blbostiam ako napr.že sa mu nedá obuť topánka,alebo že sa mu dajú zapnúť gombíky na svetry a mnoho ineho.Včera som ho vyzvala že ak chce môžme si skúsiť napísať neake písmenka,povedal že nechce že on sa to chce učiť v škole.Podotýkam že doma nepíše písmenka,nepozná abecedu,vie len počítať a pozná čísla do 10+sčituju a odčituje.Vždy keď sme niečo takéto robili bolo to len na jeho podnet ak chcel inak nie.Skúsili by ste test školskej zrelosti pri takomto dieťati?je v poriadku to že sa rozplače že sa mu nedá obuť topánka?nieje to znak emočnej nezrelosti?Do školy chce ísť,napriek všetkému chce.Obávam sa tej emočnej stránky,sociálne je vyzretý myslím že až príliš.Som na vážkach a neviem sa rozhodnuť ,má 5r a 4mesiace museli by sme požiadať o predčasne zaškolenie a nadruhej stránke zas nechcem aby strávil ďalší rok v MŠ ak sa tam nemá kde posunúť.

lenka6309
autor
9. apr 2021

@elizita Ja som nikde nepísala že ,,je extra šikovný,,čo sa týka pracovných zošitou/listou tie si robíme od 3rokov doteraz.Čiže všetky tieto veci ako geom.tvary,priraďovať ich a labyrinty,a cvičenia ako napr.vyfarbi od najmenšieho po najväčší atď x /y ďalších(nenapadá ma iné teraz) všetky tieto úlohy pozná má to dávno v maličku a nebaví ho to už dokoliečka to iste,aktuálne po príchode z MŠ si robí prac.zošit z matematiky 1ročník (môžem aj odfotiť)1 pani mi tu napísala-kúpte mu rac.zošity ,on ich už vypracoval x tých zošitou pre predškolákou a vyriešene to má hneď ako píšem pracuje v prac.zošite pre 1ročník aktuálne už asi 3mesiace.

oskvarka
9. apr 2021

@lenka6309 podľa mňa je to normálne primerane veku deti.mensieho veku nie všetky dokážu ešte zrelo prehrať. Pre to sa pre menšie deti odporúčajú kooperativne hry aj keď nie je odveci si skúšať aj takéto veď trochu stresu nás posúva priveľa nás brzdí a ty ako matka sama asi najlepšie cítiš ako to bude v tejto veci naj.

oskvarka
9. apr 2021

@lenka6309 ako homeschoolery máme nazbieraných veľa podkladov a stránok kde sa dáju nájsť rôzne podklady na voľnočasové aktivity. Ak by si chcela pošlem ti nejaké linky alebo súbory. IP alebo email. ☺️

lenka6309
autor
9. apr 2021

@oskvarka Ďakujem krásne,kľudne môžte poslať do IP budem rada 🙂

nevenka
9. apr 2021

@lenka6309 nasa sa narodila 1.9. a musi ist na testy. Toto musi posudit naozaj odbornik.

nevenka
9. apr 2021

A syn je novembrovy a siel az skoro 7 rocny do skoly. Nic mu neuslo. A sikovny je velmi tiez, jemu ide fyzika neskurocne, pali mu to tym technickym smerom, ja si ani neskrtnem niekedy. Ale, na druhej strane je menej pozorny a je hravy. Takze aj tieto fakty sa beru do uvahy.

lala123
9. apr 2021

@lenka6309 ak si ty myslíš, že na skolu má a chceš mat dušu na pokoji ako sa hovorí, chod s ním na testy školskej zrelosti.....ale podľa mna sú vedomosti a zručnosti jedna vec a druha vec je emočná zrelosť.....ja som koli nej davala dcere odklad ...napr . mne povedala psychologická, že ak sa jej nebude v niečom náhodou dariť (presne ako tvoj syn plakala ak sa jej niečo nepodarilo) tak ju to bude demotivovať v škole a ona to ešte ten neúspech nevie spracovať a môže byt frustrovaná z toho .Druha vec je, že píšeš , že je menší...deti vedia byt hnusne a celkovo si myslím, že dieťaťu nič neujde akurát predĺži detstvo a dozreje....ešte má napadlo psychologická jej dala opakovať čísla od zadu( napr. mala zopakovat po nej 15,13,10 8 a mala bez šance )to je vraj tiež znak , že dieťa ešte nie je na školu alebo vie ba aké písmeno sa zacina slovo? vraj aj to má vedieť predškolák.

bajca77
9. apr 2021

tak ti poviem nikto ti v tomto neporadí a centrum ti ho neodporučí už len z toho dôvodu že je chlapec.....presne toto sme riešili pred dvoma rokmi so synom. Učiteľky v MŠ nám povedali, aby sme ho určite dali do školy- náš je 25.10.- že on sa v škôlke bude nudiť. Boli sme na testoch, kde nám povedali, že je malý šikovný, inteligentný, skoro všetko mu vyšlo nadpriemer ale nám ho neodporúčajú....že dieťa môže začať trpieť dislekciou a všetkými tými možnými dis.....neustále nás strašili....po prečítaní správy som bola v šoku, nakoľko tam bolo napísané, že malý je naviazaný na matku, ťažko sa lúči/pritom ako ho zobrali, len sa otočil a zakýval mi/, že bol ospalý / boli sme akurát po chorobe/a podobné veci......boli sme z toho na prášky....v škole nám povedali, že nám ho zoberú skôr ak budeme mať kladný posudok, boli ochotní nám predĺžiť lehotu na prijatie....po troch mesiacoch sme žiadali o nový posudok, pretože ako sami povedali, dieťa v priebehu mesiaca urobí veľké pokroky. Ten nám odmietli urobiť, že až po roku. Objednali sme sa do iného mesta. Bolo evidentné, že posudzovanie bolo úplne, ale úplne iné. V prvom ho jednoducho hodili do tabuliek a bolo. Tu ho pozorovali komlexne. Zadali úlohy, vyrušili ho pri plnení úloh príchodom cudzej osoby....Záver znel, že nemajú žiadne námietky. Že by bola veľká škoda keby do školy nešiel....V podstate mám dva posudky ako keby dvoch rozličných detí....čo sme sa neskôr dozvedeli. tak majú nariadenie, že deti narodené do apríla pustiť do školy, pri ostaných sa snažiť o odklad....Teraz je malý druhák, patrí medzi najlepších v triede....netvrdím, že je génius, už má aj dve trojky a aj sama seba sa niekedy pýtam, že či sme urobili dobre, hlavne keď plače že niečomu nerozumie, že nechápe, ale vždy si poviem že to sú normálne situácie. Sadneme si, vysvetlíme, potrénujeme....
Nezávidím ti rozhodovanie.....Držím palce

lenka6309
autor
9. apr 2021

@lala123 rozumie a vie povedať aké je prvé písmenko na žačiatku slova aj na konci slova,počuje to odpovie správne.Včera večer sme s manželom mali dlhú debatu,rozhodli sme sa že ho necháme ešte v MŠ,chcela som dnes skúsiť zavolať do cppap ale už som rozhodla asi definitívne.Ak pootvarajú športoviská a detské krúžky chcela by som ho dať na plavecký a on by chcel futbal tak uvidíme.

lusyyy36
9. apr 2021

Ja mam doma novembrovu a lutujem,ze som ju do skoly nedala. A podla toho co pises, je tvoj maly este "lepsi" ako moja. Moja chodila uz minuly sk.rok s predskolakmi na rozne akcii, v skolke riesila veci,co robili oni. Ucitelky ju automaticky vsade brali kam išli predskolaci. Cize teraz si to este raz opakuje. Ale na druhej strane ok,ze ostala v skolke - ale len kvoli korone a neustalym lockdownom.

lenka6309
autor
9. apr 2021

@bajca77 Ďakujem veľmi pekne za tvoju skúsenosť 🙂 Tomuto nerozumiem absolútne prečo jeden psychológ sa riadi vyslovene tabuľkami (fakt že striktne)a druhý psychológ ho zhodnotí objektívne a nepotrebuje tabuľky?nerozumiem.

dzina007
9. apr 2021

@lenka6309 ak na plavecky do ZH tak tam neverim ze to spustia od septembra. to nestihnu dokoncit plavaren

staleja
9. apr 2021

Dobrý deň. Podľa mňa sa v posledných rokoch stalo riešenie školy nejakým štátnym športom. Ja mám dvoch synov, jeden septembrový už piatak a jeden augustový už teraz druhák. Takže prvý bez pár dní išiel do školy o rok starší ako druhý. Prvý išiel do školy, vedel čítať a písať ani neviem ako prešiel prvým stupňom. Druhý prešiel testami školskej zrelosti, v triede je najmladší, od dvoch spolužiakov mladší takmer o 2 roky, keďže jeden musel opakovať ročník a druhý, síce októbrový mal odklad. (podľa mňa, keď je dôvod, prečo nie?) Je fakt, že učiteľke prvé mesiace tykal, na čo sa len učiteľka vždy pousmiala, že veď má vzhľadom na vek na to právo. Ale čo sa týka známok jednotkár ako aj starší syn. V dnešnej dobe je toľko nadpriemerne inteligentných detí, že tomu až nerozumiem. Ach... Dieťa je len dieťa, má sa smiať, vymýšľať a užívať si detstvo. Keď vidím niektoré projekty "detí", rozum sa mi zastavuje... No rodičia majú vážne geniálne deti, keď dokážu takto tvoriť...:D

cucoriedkacucoriedka
9. apr 2021

@pribinak moj nazor

cucoriedkacucoriedka
9. apr 2021

@lenka6309 ja som psychologicka a riadim sa materinskym instinktom...syn bude mat 7 teraz a ide do skoly v septembri...dala som mu odklad...kvoli socializacii a grafomotorike...inak plynule vita a pocita;)

lenka6309
autor
9. apr 2021

@dzina007 no snáď sa poponáhlajú s prácami kedže plánujú otvárať plavárne.Poprípade ešte u nás no hoteli Sitno robia plavecké kurzy.Pracujem tam

dzina007
9. apr 2021

@lenka6309 nooo tam ide skor o to ze ZH uz rok robi rekonstrukciu kompletnu.

dzina007
9. apr 2021

My sme preto chodili na plavecky az do Zvolena kym nas nezavreli.

lenka6309
autor
9. apr 2021

@staleja ako som písala v poslednom príspevku,včera sme sa s manželok dlho rozprávali večer na túto tému rozhodli sme sa nakoniec nepôjdeme na testy a necháme ten posledný školsky rok v MŠ,a ak táto covid situácia dovolí chcela by som ho dať na plavecký kurz ,+on by chcel futbal.Min.školský rok tiež chodiť nemohol kedže táto situácia trvá od marca min.roku .Snáď sme sa rozhodli správne 🙂

lenka6309
autor
9. apr 2021

@dzina007 Aha,to som nevedela.Vedela som že prerábajú ale že až takto som nevedela.Však uvidíme aká bude situácia a čo táto vláda otvorí a zas ak aj otvoria ktovie dokedy ..ale teda chcela by som to takto.Snáď sme sa rozhodli správne 🙂

dzina007
9. apr 2021

@lenka6309 citala som.. ale skuste sa popytat zas na skolku aj v ZH. teraz sa davaju prihlasky. Za skusku nic nedate a zazije normalnu predskolsku.

staleja
9. apr 2021

@lenka6309 moji chalani tiež obaja športujú. Je to super, uvidíš, získa zase iný rozmer. Želám malému veľa úspechov neskôr v škole, v športe a hlavne šťastné detstvo... +

lenka6309
autor
9. apr 2021

@dzina007 Ktorú konkrétnu MŠ myslíte?Pôvodom som Žiarčanka ale neviem vôbec ktorá MŠ je taká naj čo sa týka tej školskej prípravy

lenka6309
autor
9. apr 2021

@staleja Ďakujem krásne 🙂

dzina007
9. apr 2021

vsetky su rovnake... my napriklad chodime ku plavarni... tam ked fungovala plavaren chodili aj plavat ale no uvidi sa dokedy bude trvat rekonstrukcia.
kamaratka zas chodi dole na hviezdoske. tam su dve skolky vedla seba. Minuly rok vybavovala prestup svojim dvom detom a oboch v pohode prijali. To je A. Kmeta 17. Maju vlastnu telocvicnu a kniznicu a kamoska je tam velmi spokojna.
Ostatne nepoznam.
No poznam este tu na Etape ale tam som ja nechcela deti dat a aj kamaratka odtial vzala. Tam si som moc deti nedavala.

olifcek
9. apr 2021

@lenka6309 Moja staršia, má už 11r.,je decembrová a do školy šla v septembri, keď ešte nemala 6. Čítať vedela, písať tiež, počítať do 100... Všetko posúdi psychológ v škôlke v posl.rocniku. Lebo i napriek tomu, nemusí byť ešte zrelý na školu... Tam ide o viac veci... Malú sme mohli dať do školy pre nadané deti. No, rozhodli sme sa inak... 🙂

evkamotka
9. apr 2021

Este to zvazte kvoli covidu. Mat doma prvaka a popri tom dohanat na dialku ucivo a tieto rozne strasti (karantena kvoli pozit spoluziakovi) .. Fakt naprd

lauricka
9. apr 2021

On to nevie posudit, nevie, co v skutocnosti je skola a ma prejavy, s ktorymi by som u neho skolu neriesila. Bohvie, co este medzitym bude riesit, nez do tej skoly pojde. Ma cas. Nic mu neutecie, evidentne. Ale pokojne skuste testy, budete mat jasno.

shirika
9. apr 2021

@lenka6309 úplne chápem, máme to rovnako a to má ešte len necelých 2,5roka 🤷‍♀️ veci, ktoré sú samozrejmé a nesúvisia s jeho aktívnym konaním (niečo už nemáme, v obchode nekúpime, nesmieme chytať aby sme nerozbili,....) sú prijaté v pohode, ale ak sa nepodarí dať lego panáka na miesto, kde chcel, lieta to po celej izbe. Alebo, keď kopne loptu krivo, netrafí na prvý krát balón, zle otlačí pečiatku a kppec iných vecí, hneď je hysterický plač. Je to náročné na trpezlivosť, ale snažíme sa vysvetľovať, podporovať k ďalším pokusom. Má tendencie nerobiť to, čo mu na prvý krát nevyšlo 🤦‍♀️ Na moje naliehanie už tomu dá aspoň druhú šancu, do nedávna po prvom nezdare koniec, takže pokrok vidím 😊 Jasné, že každé dieťa je iné, ale myslím, že určité povahové črty sú podobné na základe dátumu narodenia/znamenia, takže nie vždy je to otázka emocionálnej nezrelosti. Určite by som na Vašom mieste išla na to preskúšanie, veď ani po prípadnom odporučení školy ho tam ešte nemusíte dať 🤷‍♀️ Som zvedavá, ako budeme my o 3 roky, zatiaľ riešim len škôlku 😁

janka0509
10. apr 2021

@almia ja si myslím, ze moze podedit inteligenciu. Ale VS s tym nic nema. VS je aj o rozhodnuti, aj šikovní a mudri ľudia nemusia mat VS. Ja som Ing. , ale poznám ľudí, ktori nemajú VS a su naozaj velmi schopni, organizcne zdatni, jazykovo nadaní, no sikovnejsi ako ja s VS.