icon

5 ročný syn by chcel ísť do školy

lenka6309
8. apr 2021

Hladám skúsenosti iných mamičiek z podobnými detičkami.Preto ak máte skúsenosti prosím ozvite sa.Syn má 5r (je Novembroví) Chodí do MŠ od 2,5 roka jedná sa o malú dedinskú MŠ ktorá je spojená z málotriedkou.Syn nám už asi rok píli uši s tým že chce do školy.Pýtala som sa p.učiteľky v MŠ či poobede spáva tvrdila že niekedy áno niekedy nie,doma nespáva približne viac ako rok pretože nechce.Ráno keď ideme do MŠ hovorí že tam nechce ísť,dôvod uviedol že chce byť so mnou a nudí sa tam.Avšak akonáhle sadneme do auta že teda ideme už ,je v pohodke teší sa aj keď tam prídeme tak bezproblémov ide do triedy.Pýtala som sa učiteľky či sa nudí,odpovedala že jej nepripadá žeby sa nudil.Z chodením do MŠ nikdy nebol žiadny problém ,nikdy žiadny plač ani žeby akékoľvek problémy.Syn je povahovo veľmi komunikatívny,priateľský,v kolektíve je veľmi obľúbený a od mala je bezproblémový.Avšak je trošku iný ako ostatné deti,rečovo je natom vynikajúco rozpráva zrozumitelne,súvislo,p.uč v 3rokoch bola celá ,,paf,,z neho že komunikuje inak ako rovesníci+je veľmi slušný,múdry.Zaujíma sa o veci ktoré deti v jeho veku asi nepreberajú,naposledy sa pýtal na smrť..pýtal sa čo sa stane z človekom ktorý zomrie,a prečo ľudia umierajú,v MŠ sa povadil z predškolákom kôli tomu že ten chlapec nevedel aký je deň a syn samozrejme vedel kedže pozná dni v týždni.Pozná dni v týždni,mesiace,ročnečné obdobia,vie počítať len do 10 sčitovať aj odčitovať,pozná x/y básničiek a pesničiek.Doma sa nechce hrať spoločenské hry,vie sa zahrať pexeso aj človeče nehnevaj sa avšak odmieta sa to hrať pretože vraj ,,čo ak prehra,,naposledy si písal písmenka a nepodarilo sa mu to neak pekne,začal revať a znovu skúsiť nechcel,na otázku prečo neskúsi znovu odpovedal že ,,čo ak sa mu to zas nepodarí,,Rozplače kôli úplným blbostiam ako napr.že sa mu nedá obuť topánka,alebo že sa mu dajú zapnúť gombíky na svetry a mnoho ineho.Včera som ho vyzvala že ak chce môžme si skúsiť napísať neake písmenka,povedal že nechce že on sa to chce učiť v škole.Podotýkam že doma nepíše písmenka,nepozná abecedu,vie len počítať a pozná čísla do 10+sčituju a odčituje.Vždy keď sme niečo takéto robili bolo to len na jeho podnet ak chcel inak nie.Skúsili by ste test školskej zrelosti pri takomto dieťati?je v poriadku to že sa rozplače že sa mu nedá obuť topánka?nieje to znak emočnej nezrelosti?Do školy chce ísť,napriek všetkému chce.Obávam sa tej emočnej stránky,sociálne je vyzretý myslím že až príliš.Som na vážkach a neviem sa rozhodnuť ,má 5r a 4mesiace museli by sme požiadať o predčasne zaškolenie a nadruhej stránke zas nechcem aby strávil ďalší rok v MŠ ak sa tam nemá kde posunúť.

Strana
z7
elizita
10. apr 2021

@lenka6309 ak nema byt sikovnejsi ako primerabe svojmu veku tak naco ho davat skor

bajca77
10. apr 2021

@lenka6309 v prvom pripade nas mala mlada psycholog. po skole. Nemala deti, zila s rodicmi a sama o sebe povedala ze je dieta svojich rodicov, ktore nic nemusi. Nema s detmi ziadne skusenosti a riadi sa tabulkami....v druhom pripade sme boli v poradni ktoru viedol manzelsky par, ktory mal 4 deti.....bolo evidentne ze to s detmi vedia.

heni79
Autor odpoveď zmazal
dzina007
10. apr 2021

MNa este napadlo ze ako si vlastne on teraz predstavuje skolu? Lebo pises ze nechce ist do skolky a ze chce ostat s tebou doma lebo v skolke sa nudi. Doma spat nemusi v skolke je isto nuteni lezat a vie ze ked bude v skole toto robit nebude. A hlavne ma surodenca ktory ma 12 to znamena ze uz rok funguje na online skole a tak surodenca vidi ze skola e vlastne byt doma a ucit sa doma co sa paci aj jemu.
Nemoze to byt tym ze vidi vyhodu a ma predstavy ze skola vyzera nejako podobne aj u prvakov?

heni79
10. apr 2021

@dzina007 Ona ho chce dať do školy! Ako si to to dieťa predstavuje, nevedno. Maminka si zjavne myslí, že má doma nadpriemerné dieťa.

pehavcek
10. apr 2021

@heni79 ja by som to takto nechapala. Maminka nad tym uvazuje a zvazuje pre a proti. Popisala co dieta zvlada a co nie. Pyta si nazory a rady, aby sa s manzelom co najlepsie rozhodli. Ver mi, ze rodicia, ktori maje nerealny obraz o vlastnom dietati komunikuju uplne inac.

bzukatko
11. apr 2021

Ja by som urcite skusila testy skolskej zrelosti. Za tie nic nedas,su robene formou uloh,ktore su pre dieta zaujimave a psychologicka podla nich dokaze dost dobre zhodnotit situaciu. My sme si tymto presli minuly rok (mala je oktobrova), odporucali nas zo skolky, testy zvladla vyborne,jedina vyhrada psychologicky bola,ze v testovacej skupine sa drzala v uzadi a podla nej nie je este socialne zrela,co sme si vysvetlili, mala je proste tip,krory si vsetko najprv odpozoruje,zatriedi a potom sa rozhodne, s kym a ako sa zacne kamaratit. V skolke (jaslickach) bola od 1 roka a nikdy nemala problem so socializaciou,kolektivom,takze sme vedeli,ze s tymto problem urcite nebude. Pocitat vedela tiez Len do 10, poznala par pismeniek...ale mala neutisitelny hlad po odpovediach na vsetko, milion otazok... Nastupila teda do skoly a je spokojna, ide si svojim tempom,najlepsie jej ide Matika, rada cita a konecne si vie sama precitat,co chce,nemuai stale cakat na niekoho...v pohode zvladla online vyucovanie,aj samostatne studium doma neskor ...berie to ako normalnu sucast zivota, spokojna prvacka... A,ano,aj ona sa rozplace,ked nenapise pismenko tak pekne ako si predstavovala...alebo sa jej maslicka na snurkach nepodari ;) ale taka vzdy bola,je urcitym sposobom pedant...nastastie to robi iba doma 🙂 Urcite vyskysajte testy v CPPaP, ja by som si nedovolila tvrdit,ze 5-rocne dieta nevie posudit,ci chce ist do skoly... Deti su rozne ;)

kvietok173
11. apr 2021

@lenka6309 moja dcera mala v juli 6 a isla do skoly a ma spoluziakov o rok starsich a dovolim si tvrdit ze je najsikovnejsia a triedna ucitelka navrhuje prestup o rok vyssie. Mam totoiz starsieho syna ktory je augustovy a jemu sme dali odklad a je teraz druhak a dcera je julova 6 rocna prvacka najmladsia v triede a teda chcem od dalsieho roka aby prestupila o rok vyssie a bude chodit so synom, pretoze sa ucia spolu, diktaty , matematika vsetko spolu, este aj sikovnejsia je ako syn. Ale zase v technickych veciach prevazuje syn. A to su vo veku 6 a 8 teda dvojrocny rozdiel. Kludne ho daj na testy, ja dam tiez a vyskusam to preskok rocnika. Najdolezitejsie je, ak dieta chce, lebo moja velmi chce sa ucit. Syn pri prvej vete diktatu sa opyta kolko este a dcera chce pisat celu stranu 😁

dzina007
11. apr 2021

@kvietok173 a vezme to syn v pohode ze bude mat v triede o pomaly 2 roky mladsiu sestru?
My tak mame predskolaka decembroveho ktory v poho mohol ist minuly rok do skoly (ale nechcel kvoli kamaratom) a ani nam to neodporucila psychologicka a ani spec. Pedagogicka aby sme postavili mladsieho brata na rovnaku poziciu ako starsieho ktory siel o rok neskor lebo bol augustovy a mal odklad. Lebo starsieho by mohlo frustrovat ze stratil tu poziciu starsieho. Ale ja ho poznam a naozaj by z toho bol na nervy ze ho brat dobehol a uz sa nebude povazovat za starsieho rozumnejsieho.

kvietok173
11. apr 2021

@dzina007 nie oni yrastaju ako dvojcata aj na klavir chodia spolu aj na nemcinu mimo skoly vsetko spolu. Mozno tym ze je to sestra a brat tak berie inak. Napr ked ma ist cvicit na klavir a nechce sa mu a ide dcera tak potom uz ide aj on 😁
Uvidime ako to napokon dopadne.
Dcera je najmladsia z triedy a ma spoluziacku skoro o rok starsiu a o hlavu vyssiu ktora pravidelne prvy polrok na 4 hodine plakala ze kedy pride pre nu mamka. A pritom je to velmi vybojne dievcatko silno presadzujece sa v kolektive. Takze je to velmi individualne.

dzina007
11. apr 2021

@kvietok173 moze to tym byt. Medzi nasimi je rozdiel q5 mesiacov. Vyrastali ako dvojicky. Ale tarivalita medzi nimi bratmi je vzdy nejaka. A i ked na jednej strasne ked sa starsi uci hce aby sa ucil aj mladsi a nevadi mu ze sa uci aj z jeho slabikara. Ale proste ten pocit ja som prcak a ty skolkar potrebuje mat. 🤷‍♀️

kvietok173
11. apr 2021

@dzina007 aj nas ale ako som spominala je lepsi v technickych veciach, dcera ani dvd nezapne. A je vyssi o hlavu a sportuje a dcera kresli . Kazdy ma svoj svet. Ale su radi ked sa spolu ucia. Takze si myslim ze by to bolo lepsie. Medzi mojimi je 23 mesiacov rozdiel 😉

heni79
11. apr 2021

@pehavcek Nesúhlasím. Ja z jej príspevkov čítam presne to, že ona nekriticky CHCE! Tak nech dá. Ak dieťa škola predčasne dieťa vezme. Čo vôbec nemusí.

pehavcek
11. apr 2021

@heni79 tvoj nazor. Nebudem ti ho brat.

lenka6309
autor
15. apr 2021

@bzukatko Ďakujem za Vašu skúsensoť.Písala som to tu už viackrát,ja si nemyslím že je syn nadpriemerný.Ja aj môj muž ho vidíme ako normálneho chlapca.Veľmi dobre viem že sú aj deti ktoré majú väčšie vedomosti,alebo sú neak popredu..nad školou som uvažovala preto ,pretože s tým prišiel on +tvrdí že sa tam nudí no p.uč zas tvrdí že jej nepripadá že by sa nudil.Jeho také najväčšie + je reč/komunikatívnosť tá je na takej vyššej úrovni inak je obyčajný chlapec,nemyslím si že je nadpriemerný.Vidím ho myslím si ,,triezvo,,v súčastnosti si doma robí prac.zošit s 1ročníka,má všeobecné vedomosti.Takže len som sa chcela poradiť/prečítať si skusenosti iných či by bolo na mieste skúsiť cppap test školskej zrelosti alebo radšej počkať.Nepatrím ku premotivovaným mamičkám.A v poslednom komentári som písala že sme sa s manželom porozprávali a necháme ho MŠ ten posledný rok ešte+ak bude možnosť skúsime krúžky.Uvidíme ako to v tej covid dobe bude..

glenna
16. apr 2021

@lenka6309 Moja dcéra tiež posledný rok v škôlke chcela hrozne ísť už do školy, plakávala, že nechce už chodiť do škôlky, je to nuda, ona sa chce učiť. Teraz je už tretiačka a keď si spomenie ako veľmi túžila vymeniť škôlku za školu, tak jej je smutno. Teraz by sa veru do škôlky rada vrátila a opakuje mi, že som mala pravdu, keď som jej hovorila ako veľmi jej ešte škôlka bude chýbať. Som rada, že som ju dala až od 6 rokov. Starší syn má v triede takého drobunkého spolužiaka (nie je mladší, len je trochu menší a citlivejší) a je trochu terčom šikany. Zvážila by som veľmi, lebo síce ja syna učím aby si ho zastal a aj to robí, no deti vedia byť veľmi zlé ☹ Ak, tak do nejakej špeci školy a ako radia baby - po konzultácii so psychológom.

kvietok173
16. apr 2021

@glenna Ja poznam dva taketo pripady u nas, ze isli deti skor teda ze v oktobri mal 6 rokov a ziaden plac ani sikana a je najposlusenjsi ziacik a velmi velmi sikovny 😉

maciatkolulu
16. apr 2021

@kvietok173 jasne, každé dieťa je iné, každý kolektív je iný, ale na základe, že dieťa chce, lebo samozrejme dieťa ani netuší, čo ho čaká sa rozhodovat nikto nemôže. Ani na základe, že Janko od susedov to zvládol aj Anička z tretieho 😉

kvietok173
16. apr 2021

@maciatkolulu samozrejme že nie. Moji dvaja synovia narodený v auguste mali odklad aj keď som nechcela aby omeškali rok ale bolo to ok rozhodnutie. Ale najmladšia dcerka je júlová a išla riadne do školy je najmladšia a najmenšia a napriek tomu zväzujeme ju posunúť ešte o ročník vyššie. Je veľmi šikovná a jej ucitelka to odporúča. Takze ja osobne viem že deti sú rôzne.

Strana
z7