5 ročný syn je veľmi živý až zlý. Ako ho vychovávať?
Ahojte, sú tu rôzne podobné témy, ale neviem do ktorej napísať, pretože ani neviem či je moje dieťa hyperaktívne alebo aké....Samko má necelých 5 rokov a je strašne živý až zlý.Niekedy si s nim naozaj neviem rady, má strašne vela energie, ráno vstane o šietej a hned začne rozpravať a nemá to konca kraja, vyskočí z potele a už sa škriabe na stôl alebo preskakuje z potele na kreslo a odtial na zem a to dokola, dokonca aj ked pozera televízor tak normalne nesedí, aj pri tom skáče a musí sa hýbať.Máva záchvaty hnevu, ked sa mu niečo nedarí tak je nervozny ale o zem sa nehádže, teraz posledne zo škôlky doniesol škaredé slová takže ich aj začal používať (sprostý, hlúpy, dokonca debil) ☹ , vysvetlovala som mu pekne že sa to nemá hovoriť, ale samozrejme nepomaha, ale na druhej strane je strašne šikovný a má velmi dobrú pamať, raz niečo počuje a za mesiac si na to spomenie a presne to zopakuje, je velmi výrečný a niekedy rozpráva ako dospelý a pripadá mu to normálne, v školke sa nechce hrať s deťmi, radšej debatuje s pani učiteľkou lebo ževraj tie deti sú malé a je s nimi nuda, ....krik je u nás na dennom poriadku, pretože niekdedy už vážne nevládzem, stále je nahnevaný a potom na nás vykrikuje a nepomáhajú ani tresty (po zadku, alebo zákaz televízie)...ako vychovávať takéto dieťa? 😒
Vilki urcite maju aj ostatne takyto "problem" ale tazko ti odpovedat ked si si sama odpaved uz dala...
Prosim neber to ako urazku...ja ti to pisem fakt len v dobrom...
Ziadne dieta nie je zle...prave preto ma zarazilo ze ty o vlastnom syncekovi sa vyjadrujes ze je zle...
to ze je zivsie nie je zle ani ziaden hendikep...ziadne dieta ktore sa nenudi nezlosti...treba ich len zamestnat a spravne motivovat...a v ziadnom pripade nekricat, neposadit pred telku a nehovorit mu ze je zle...
Moj mensi syn(teraz uz ma 11rokov) je tiez hyperaktivne(ma aj diagnostikovane ADHD), takze viem co je to mat doma zive dieta. Nepomaha nic ine len laska, laska, laska.....a laska. Vela objimat a este viac chvalit...za kazdu malickost pochvalit...dotykat sa ich...strasne vela pre ne znamena aj letme pohladenie, usmev. Vermi s krikom nic nevyriesis...len to zhorsis..
co sa tyka skaredych slov zo skolky...poznam to aj ja...zbytocne mu budes vysvetlovat aby to nehovoril...o to viac ich bude pouzivt...nam pomohla ignoracia...
Vilki prajem ti vela pozitivnej energie pri zvladnuti vychovy tvojho synceka...a hlavne vela lasky... 😵
@vilki:
A co na to vychovavatelky v skolke? Ked im sam vravi, ze ostatne deti su "male" a nudia ho... Ony by mali na zaklade ich pedagogickeho vzdelania vediet posudit jeho spravanie. Mozno by sa naozaj citil lepsie medzi starsimi detmi. Pokial viem, tak sa na zaklade roznych testov da zistit, ci je dieta napr. zrele na skolu a tak.
Podla mna nejde ani tak o hyperaktivitu (ta byva casto parena s neschopnostou sa sustredit) ako o velmi velku vnimavost a sikovnost, ako si si aj sama vsimla. Ked ze znacne potrebuje neustale pohyb, tak sa mu ho snaz ponukat. Teda nie kazat ticho sediet, ale napr. ist s nim von. Ked sa neda ist von, tak doma ponuknut nejake matrace alebo velke kocky na vyblaznenie. Proste snazit sa mu umoznit sa hybat. Alebo ho dat na nejaky sport, futbal alebo nieco, co ma rad.
Trestami, najma fyzickymi, nic nedosiahnes. Mozno by ti pomohlo precitat si temu vo Volnej diskusii "Respesktovat a byt respektovan". Ja som ju sama celu necitala, ale vychova nie je iba o zakazoch a prikazoch, ale o vzajomnom porozumeni a respekte. Jasne, ze musis zakazat chytat sporak, lebo je horuci. Ale nie aby cely den pocul iba nie, to nesmies... Dufam, ze sa chapeme 😉
Co sa tyka kricania, pocula som jeden super bonmot "na co je ta najlepsia vychova, ked deti po nas aj tak vsetko opakuju" 😀 Skus sa nad tym zamysliet. Ja viem, ze niekedy praskaju nervy. Skus sa najskor sama trochu schladit a az potom reagovat. (ze to je tazke viem sama velmi dobre. Just vtedy, ked potrebujem nieco robit, je moj maly otravny a ja tiez niekedy trochu zvysim hlas). Ale snazim sa tiez najprv sa sama ukludnit, aby som tu nervozitu neprenasala nanho.
Mozno ti pomoze "The DIscipline Book" od Dr. Sears, mozno aj "The Successful Child".
Vsetko dobre a pevne nervy!
eli, dakujem ze si zareagovala, hovoris ze ziadne dieta nieje zle a staci iba vela lasky a objatia a tak, ale pri nom to proste nejde, ved ma 5 rokov a ja pridem za nim do izby a on mi povie ze vypadni a zavri za sebou dvere...a ked mu pekne vysvetlujem ze to sa nepatri a ze som smutna tak ho to vobec netrapi... 😒 skusali sme uz aj nevsimat si skarede slova, lenze cely den sa to ani neda vydrzat...neviem, pokusim sa... 😒
@ichbinich dakujem 🙂 ja maleho praveze pred telku nedavam, neuznavam taku vychovu ze hodim dieta pred telku a ticho sed a pozeraj, praveze ma v izbe 2 velke matrace a na tych skace stale, aj von chodime casto, dokonca byvame na 12 poschodi a chodime peso aby sa unavil (on to chce), ale on ma energiu este aj vecer o 10tej a ja uz nevladzem...v skolke nic nehovoria, len tolko ze sa s detickami nehral, ze ho nevedia zabavit, ze bud sedi pri nich alebo sa hra sam...a ked sa ho pytam akeho ma kamarata v skolke tak povie ze ziadneho... 😔 minule mi aj poslali taky odkaz zo skolky ze nevydrzi sediet pri kresleni, ze je nervozny ked musi dlhsie sediet, ....
@vilki A kde takéto vety počuje? ☹ Nedeje sa niečo medzi tebou a manželom? Robil by to, aj keby si sa mu plne venovala, že by bol zamestnaný? U mojej kamarátky pomohlo, keď na každý takýto výbuch prišla k dcérke, objala ju a povedala: "aj ja ťa mám rada". Trvalo to síce asi pol roka, ale teraz (má 5,5 roka), aj keď máva sem tam výbuchy zlosti, takéto vety nepoužíva.
Ak si naozaj nevieš poradiť, možno by bolo dobre zájsť za psychológom. Trošku by ťa nasmeroval. Určite to rieš, lebo naozaj platí: ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko..... Aby sa to nezačalo stupňovať.
@vilki vôbec si nemyslím, že sa mu nevenuješ. Chcela som vedieť, či tak reaguje aj vtedy, keď sa mu venuješ. Len som myslela, pretože píšeš, že je šikovný, že to správanie môže súvisieť aj s prípadnou vysokou inteligenciou. A také deti potrebujú strašne veľa podnetov a často sa cítia nepochopené.
@renab aha 🙂 nie, nie vzdy je taky, vacsinou sa chce hrat na skolu a to vydrzi aj pol dna, ja som ucitelka a mam ho ucit pismenka, cisla, spievat a tak, ale ked hru po nejakom case prerusim a poviem ze sa budeme hrat neskor ze idem napriklad varit tak sa nahneva a hned vykrikuje a je nervozny... 😒 a darmo mu vysvetlujem ze sa este budeme hrat....
@vilki a co tak mu skusit povedat ze nemoze alebo nebude robit to co ma najradsej,co ho najviac bavi,pri com sa dokaze viac sustredit....a co sa tyka toho,ze sa s malymi detmi nudi...podla mna je viac rozumovo pred nimi a ozaj si nema s nimi co povedat...viac ho zaujimaju ucitelky,lebo je mozno nauceny len s dospelymi a so starsimi...to je uplne normalne...a mozno je nadpriemerne inteligentny,len treba objavit,co je pre neho to naj.
Drzim palce.
@vilki A nezamestnala by si ho napr. pri tom varení? Myslím, aby ti pomáhal, aby videl, že je s tebou a bol aj trochu dôležitý. Jednoducho mu stále vymýšľať činnosť, aby nebol čas na krik. Poznám to, chce to veľa energie, ale výsledok sa dostaví. 😉 A porozmýšľaj aj nad tým športovým krúžkom. 😀 U nás sú aj pre také deti: prípravka futbal, gymnastika, plávanie ...
@miroslava72 no asi je trochu rozumovo pred nimi, lebo napr. minule dosiel domov a hovoril ze mama, natalka v skolke dala do auticka namiesto panacika gulicku a povedala ze gulicka je sofer, ale ved gulicka nema ruky a ani vodicak tak ako moze byt sofer? 🙂
@renab jasne, zvykne byt pri mne, a to dost casto, pri vareni sa vzdy zabavi...ale nie na dlho, jeho vsetko hned omrzi, nevydrzi dlho pri jednej cinnosti, najviac 15-20 minut, aj to len pri tom co ho naozaj bavi, ale minule mi ocistil a nakrajal zemiaky, sice tak po svojom ale tesil sa z toho... 🙂 no tie kruzky skusim pokukat, lebo vzdy mi hovori ze on chce byt futbalista...
@vilki a co vravia p.ucitelky v skolke? Rozpravala si sa s nimi?
@miroslava72 no nic moc s tymi ucitelkami, vzdy sa ich pytam ze ako, ze ci posluchal a ze co robil a oni nic, nejak sa o tie deticky velmi nezaujimaju v tomto smere.... ☹
@vilki no u nas funguju aj take pripravne sportove kruzky od 4 rokov....lebo pri sporte sa nauci aj trochu discipline...
inac aj moja stale skace...telku pozera zasadne postavena na hlave...usta sa jej nezavru...stale pocuvam a mami, a mami 🙂 ....a to chodi kazdy den na gymnastiku a dva krat v tyzdni ma este aj tanecnu
co sa tyka skolky...s takymito malymi detmi sa este moc neucia...mojho syna vyslovene skolka nudila, odmietal sa ucit basnicky
ked sa rad hra na skolu, tak sku mu kupovat nejake tie zosity pre predskolakov, kde su rozne bludiska a hlavolamy...mozno je na svoj vek naozaj zrelsi ako ostatne deti
@vilki,vies mozno on medzi detmi nie je az taky zivy ako je doma.
Pisala si,ze ho zaujima hra na skolu,ze pri tom vydrzi....a co tak ho nechat nieco kreslit alebo pisat,ked ho to zaujima,nech sa teda uci....rozvijaj u neho to,co ho bavi,pri com naozaj vydrzi 😉
@miroslava72 ved praveze pise aj kresli, minule uz aj steny popisal lebo ze uz nemal volny papier...ale nehnevali sme sa, len sme mu povedali ze sa to nema, a viac nepisal a vzdy mi hovori nech mu dam cisty papier, vcera nakreslil chlapceka a mal vsetko aj topanky aj prsty...a potom nasiel gumu a vsetko gumoval asi hodinu, nejak ho to bavilo... 😉
@vilki ja osobne by som rozvijala to co ho bavi a pomaly pridavala i dalsie cinnosti a vzdy sa ho spytala ci sa mu to paci, ci ma z toho radost, co by chcel este robit-nech si aj on sam povie. A neboj vsetko je podla mna ok a mozno by nebolo zle mu dat aj niekde otestovat IQ.
@vilki:
To je super, ze sa mu tak venujes. Aj tie zosity, aj to varenie, aj to kreslenie a chodenie po schodoch. Urcite teda nerobis nieco "zle". Ale znie to, ze ma tvoj syncek este stale malo 😉
Ako pisali aj ostatne, vyzera to tak, ze je velmi inteligentny. Ja viem, ze to je mozno divne, ale ked sa hra tak rad na skolu - skus dat spravit ten test, ze ci uz je na sklou zrely (teda okrem toho neposedenia 😉). Jasne, ze to znie, ze sa mu ukrati detstvo, ale ak ma spominat iba na to, ze sa nudil a nik ho nechapal...
Skus najst pschologicku alebo niekoho, kto ma skusenosti s velmi inteligentnymi detmi. Mozno ti poradi este ine "triky" ako ho zaujat na dlhsie. Alebo uz niekde je nieco ako stretavka rodicov s takymito detmi v tvojom okoli, skus pohladat aj tu na konikovi. Aby si si mohla vymienat skusenosti.
Zaujima ho kreslenie tak, ze by si ho dala na nejaky kruzok? Mozno budete musiet vyskusat viac veci, kym najdete, co ho bude bavit natolko, ze bude mat trpezlivost. A ked sam hovori, ze hcce byt futbalista, skus najst futbalovy kruzok. Mozno ho to fakt zaujme. A suhlasim s @miroslava72, skusat a priamo sa ho opytat, ci a co sa mu paci. Je uz "velky" a inteligentny na to, aby to povedal.
Inak, ze ti ucitelky v skolke iba povedia ze sedel sam a inak nereaguju, tak neviem co si mam o nich mysliet. Nezda sa mi, ze by sa teda aj "inym" detom plne venovali a snazili sa ich nejak zaujat. Asi uz zabudli na svoje vzdelanie, ved podla mna aj to na pedagogike mali 😒 Mozno by si mala pouvazovat aj o zmene skolky, mozno je u vas Montesori skolka, skolka v lese alebo pod.
@vilki - chod s nim za psychologom... ak sa ti da do blavy, vedela by som ta nasmerovat na jednu psychologicku, ktora sa venuje prave inteligentnym detom -- pretoze po precitani tvojich rreakcii a opisov mi je jasne, ze na 95% ide o tuto "diagnozu" 😉 ak mas zaujem, pisni IP....
ono aj v sali alebo v okoli by mali byt centra poradensko psychologickych sluzieb - a tam su tiez psychologovia ktori mu vedia dat test, myslim ze sa daju testovat deti uz od 2 rokov - v cechach urcite....
a ak si nevies rady, tak skus aj tuto temu, tam sa riesi aj spravanie deti 🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/navstevuje-vase-dieta-triedu-pre-nadane-deti/ a mozno mamicky poradia....
inak, ako sa vyjadrila jedna holka vyssie, treba s tym nieco spravit..... a treba sa obrnit trpezlivostou..... inak totiz to bude problem, ked vyrastie.... samotne vysoke IQ totiz absolutne nic neznamena, je to len potencial, ktory je mozne rozvijat 🙂
Vilki, podľa toho čo čítam, si myslím, že možno s Tebou trochu "manipuluje". Hoci je určite šikovný, nie je vhodné, aby ťa vyhodil z izby a ešte aby si zavrela dvere. Ja by som zrejme na tvojom mieste pritvrdila. A to nemyslím samozrejme bitkami!
Naša Hanka je o rok mladšia, chodí do škôlky, má tiež neskutočne veľa temperamentu, pusa sa jej zavrie o deviatej večer. Pomaľuje denne kvantá paiera, všade sa podpisuje, pričom vie už aj iné slová (mama, tato, dedo...)
Je v neustálom pohybe, behá, skáče, tancuje, spieva, ale nie je zlá!!!!!!!!!!! Viem, že keď ju požiadam, aby urobila to či ono, spraví to. A ak nie, nasleduje "debata", kde jej vysvetlím, že ma to mrzí, som smutná, že sa to nepatrí, atď........ Viem, že keď začne vymýšľať, nudí sa. Potom jej musím vymyslieť "program". Kreslíme, na papier, na tabuľu, lepíme, prípadne jej maľuje vodovkami pri mne v kuchyni, vystrihujeme, skladáme Lego, hráme človeče nezlob se, pexeso. Takmer denne kupujem časopisy, omaľovanky, hry............ .
V byte tancuje (po posteli skákať nesmie), vozí sa na kolobežke, naháňa sa so susedom..................
.... ale vie, že sú nejaké pravidlá, vie čo sa môže, čo sa patrí. Veľa o tom rozprávame. Sama ma upozorní, keď je niekto zlý, že maminka, však sa to nepatrí. Veľa čítame, vysvetľujeme......
Moja rada: Skús napr. zaviesť doma tabuľku, na ktorom budeš hodnotiť jeho správanie...... napr. za dobré zelený smajlík, za zlé červený smalík. Dohodnite sa, napr. že ak ich bude mať 10, znamená to, že je poslušný chlapec a za odmenu pôjdete napr. do divadla, do kina.....
... a ak budú červené smajlíky, nebude napr. pozerať telku alebo miesto pol hodiny len 10 minút, atď....
Proste zaveďte si pravidlá. držím palce 😉
podla mna je maly nadpriemerne inteligentny. tieto deti potrebuju iny pristup, ine ciele...zasla by som do pedagogickej poradne zmerat IQ a poradit sa s nimi ake mate moznosti.
neviem, ci existuju aj skolky pre mimoriadne nadane deti, ale skoly urcite. v beznej skole zacnu byt tieto deti nezvladnutelne, takze by som sa asi pustila do hladania 😉
hmmm mám pocit že čítam o mojom synovi.... tiež hned od rána rozpráva, ešte len zbada, že som otvorila oči a už nasleduje tristo otázok, v školke na slovensku mi učitelky tiež hovorili, že by mal isť medzi staršie deti, lebo ho nikdy nebavili tie tanečky a basničky, tiež ich vedel všetky, ale nikdy sa ich neučil, a hovorili že má veľmi veľku fantáziu na 4 ročne dieťa (teraz ma 5,5)... škaredé slova sme odignorovali (a ver mi že boli ovela škaredšie ako si napisala) u nas ta ignorácia zabrala.
dôležite je pre neho, aby sa s nim niekto stále rozprával. teraz začal chodiť do školky tu v Norsku, ale jemu nerobi problem rozprávať učitelom po slovensky,
a to že ťa vyhodi tvoj syn z izby a ešte takým sposobom je ozaj nevhodné, nepísala si však čo si urobila ???? ja by som z tej izby nevyšla a ked by sa ukludnil, spýtala by som sa ho odkial ma take reči, či aj jemu to nikto hovorí a či by sa to jemu páčilo, keby ho tak vyhodíš? a ešte som sa chcela spýtať, či nemáš kamarátky so staršími deťmi, či by sa s nimi nezahral, ked už sa v skolke nechce hrať s týmý "malými" ?
vilki...stopni tieto úvahy...aj ty máš dobré dieťa. Zamestnaj ho a venuj sa mu a hlavne!!! hlavne ho ľúb také aké je. A ked sa budeš cítiť ťažko, choď do témy kde majú deti pripútané k lôžku alebo inak postihnuté a skús si predstaviť ich situáciu a 24 h starostlivosť a ver mi....budeš rada, že sa môžeš okolo toho svojho točiť
navstivte pedagogicko-psychologicku poradnu, holky vyssie dobre radili...v poradni mu porobia testy -hrou samozrejme a poradia odborne,
deti hyperaktivne byvaju casto nadpriemerne inteligentné v niektorych oblastiach.Nas syn napr. matematiku zboznuje, mal ratat ako prvak do 10, v poho zvladol do 100, odcitaval a sam sa zaujimal o nasobenie.... IQ mu nevypocitaju ako 5 rocnemu, na to potrebuje vediet pisat a citat, ale aspon sa da okrajovo zistit v ktorych oblastiach je v norme, kde je minus a kde plus...ak nevydrzi sediet, nas sa ani najest nevydrzal bez toho, aby 10 krat odbehol... treba aj zvysovat pozornost, sustredenie...my sme dostali od psychologicky knihu a kadzy den sme robili z nej ulohy...cim skor sa zacne s cviceniami, tym lepsi start do skoly bude mat a kludnejsi. Pracovali sme kazdy den s papiermi, kde riesil rozne ulohy, ktore sa casom stazovali a aj cas riesenia uloh sme predlzovali.
No a druha vec su pravidla a hranice, o hraniciach sa napisalo tolko knih, lahko sa to pise, tazsie zije, 😀 to znamena, ked sa mi nieco nepaci, napr. ze skace po gauci, upozornim ho na to a stojim si za svojim, to su tie hranice, mamina na tom trva a bude to tak...aby citil, ze ma v tebe istotu a oporu, ze vies co chces...teda zoberiem syna za ruku, cupnem si k nemu do vysky oci, chytim ho za ruky s laskou mu do tych oci pozriem, aby vnimal a poviem ze toto a toto sa nesmie, nechcem...vysvetlim preco. a nasledne kontrolujem ako zareaguje, ci vie co som povedala..ked to prestane robit, co robil pochvalim, ale ked sa vrati ku gaucu skakat zabranim tomu.
To plati vo vsetkom...aj v obchode ked deti skacu, pistia ze chcu nieco kupit a poviem nie, tak to nakoniec nekupim!
ziadne hadzanie o zem sa nekona, deti vedia, ze si stojim sa svojim slovom. Ked nieco slubim, dodrzim.
Ale pozor 200krat sa ta budu pytat, skusat, ci si pevna, treba vydrzat, niekedy sa smejem, ze naco to skusaju, ved vedia, ze nepovolim...po case skusaju ale menej krat 🙂)) Jednoducho deti citia citovu oporu, pevnost, nie krutost pozor!!!, mala som kolegynu co to nepochopila, myslela si ze ked nieco nedovoli, nelubi...
skus knihy deti a hranice, kazdy sa mame co ucit, stale sa zdokonalovat, drzim palce 🙂

Žiadna nemá podobný problém ? 😕