5 ročný syn má záchvaty zúrivosti a škaredo rozpráva
Ahojte mamičky. som matka troch detí (8,5,3 ročných). svoje deti nesmierne milujem ale prostredný syn ma už psychicky ničí. vždy bol veľmi emotívny, náročný, hlučný. občas to už bolo na nevydržanie, potom sa to zlepšilo a neskôr zase zhoršilo. momentálne je situácia taká, že syn máva často záchvaty zúrivosti, nechce sa obliecť, najesť, alebo sa mu len jednoducho nepáči, že som spravila niečo, čo on nechce.nemôžem predsa robiť len to čo chce on, musí sa predsa naučiť že svet sa netočí len okolo neho a sú aj iný, len už som v takom začarovanom kruhu, že neviem ako dalej. za hocijakú maličkosť sa rozzúri a začne kričať, hádzať veci o zem. dokonca od kedy začal chodiť do škôlky, teraz v septembri, tak je to ešte horšie. v škôlke je vraj anjelik, všetko pekne urobí a žiadna zúrivosť, aj ked sa mu niečo nedarí. a doma potom vybuchne ako sopka. príšerne kričí, dokonca ma začal kopať a hrýzť a už aj škaredo rozpráva, čo pred tým nebolo. napr. mi povie že ma pichne aby ma to riadne bolelo, že mi ublíži, dá mi facku, že som hlúpa a nelúbi ma a že by bolo lepšie keby nebol a bol radšej v nebíčku, lebo ho aj tak nelúbime. minule po mne chcel hodiť stoličku. kým len kričal tak som sa ho snažila nevšímať, ale ked už chce ubližovať, tak to už predsa nemôžem tak nechať, len neviem ako reagovať. ked ho pošlem do izby tak mi povie, že on tam nejde a hotovo a ked ho zoberiem do postele, tak zlezie a kričí dalej. jeho súrodenci sú v pohode, mali tiež svoje muchy primerane k veku ale u stredného je to niečo iné. a pri tom ho často mojkám lebo to má rád, vždy mu hovorím že ho milujem a budem aj ked sa škaredo správa. som vdačná za každú jednu radu ak máte podobný problém.
@nikomutonepoviem ja som dostavala bitku od svojej matky za vsetko,pohlady ktore si opisala poznam doverne detto facky papuce aj varechy.A vies ake to je medzi nami dnes?Nemozem ju ani citit!Neznasam ju z celej duse, iny dostal doma "hubovu" ja par faciek a poviem ti ked na mna dvihla posledny krat ruku v 14tich tak som jej to vratila!A vratila by som jej to aj dnes keby take nieco skusila ale mam svoju hrdost a nebudem sa znizovat na uroven gestapacky.
@monikaparson nepísala o tom iba má zaujala aká sympatická a pozrela som si jej konto.
@monikaparson @eliska13 nepíše o autorke témy
@nikomutonepoviem respekt sa da vybudovat aj inak ako bitkou, ja som ako decko tiez dostavala za kaxdu doslova prkotinu,raz na mne tatko dokonca varechu zlomil...a vies co cim som bola starsia tym viac som ho mala v pazi...mama bola maksi odvar nechavala to na tatka a s nou mam len taky vlaxny vztah....svoje dieta vychovsvam inak ,ma 3,5 "vychovnu" este nedostala ale hranuce ma urcene, u mba ma este tendenciu skusat a u muza staci pohlad a vie ze je divadlu koniec...deti da daju vychovavat aj inak ako bitkou potom maju problem sa presafit a rafsej len pritakaju akoby nabrali odvahu a postavili sa vidim to aj na muzovi ktbol tiez bity ako zito remenom az do puberty kedpretadtol tatka a pritankoval mu raz naspat
@nikomutonepoviem Trochu kruty postoj bez empatie. Mylite si respekt so strachom. Respekt sa buduje na baze rovnosti, dobrovolnosti a bez strachu. Vasa dcerka ma pred Vami strach. Ako si pamatate Vy svoje detstvo? Bol to cas radosti, zabavy a poznavania, srandy s rodicmi? Vasej dcerke robite rovnaky scenar. Myslim si, ze bez bitia by ste tiez milovali svoju maminu a bola slusne vychovana.
Ako tu uz jedna maminka napisala, ze bitka je o zlyhani rodica, nie dietata a absolutne suhlasim. Rodic straca kontrolu nad vlastnym konanim a uchyli sa k nasiliu, aby si opat vybudoval poziciu pred dietatom, ktore sa uci a poznava nove situacie v zivote. To je zle. Tiez by sa Vam nepacilo, keby Vas partner na Vas polozil ruku s tym, ze si ide presadit fyzicky svoj nazor. Preco si myslite, ze sa to ma pacit dietatu? Bitkou sa dieta ponizuje a ubija sa charakter a dieta ma strach povedat svoj nazor nielen pred rodicom, ale aj pred inymi detmi alebo opacne, neskor si zacne presadzovat svoj nazor na inych detoch tiez bitkou bez logickych argumentov a diskusie, nevie kontrolovat svoje emocie, lebo ich nevie kontrolovat ani rodic, ked ho bije. Ked mala dcerka 3-4 r. tiez parkrat dostala po zadku, lebo som nezvladla danu situaciu ja. Dnes sa za to hanbim. Vzdy ma to strasne potom mrzelo a povedala som si, ze nechcem, aby malo moje dieta pred vlastnou mamou strach. Zijem v krajine, kde sa absolutne netoleruje nasilie na detoch (vlastne ziadne) a nedovolila by som si dieta udriet ani po ruke a nie po zadku. Stalo ma to vela usilia, aby som si prepolovala mozog na vychovu bez "vychovnej" a po roku vidim vysledky, ze je to dokonca efektivnejsie ako predtym. Stoji to vsak vela usilia a namahy, aby som nestratila kontrolu sama nad sebou (lebo vsetci sme len ludia a kazdy ma obcas vsetkeho vela). Dieta pochopi situaciu aj bez bitky a strachu a moze byt aj slusne vychovane, to sa navzajom nebije. Snazim sa z deti vybudovat osobnosti, ktore respektuju nazor inych bez presadzovania si nazoru pomocou fyzickeho nasilia a bez toho, aby som ubila ich osobnost na ukor mojho nazoru a dominancie (a to mam doma dve zatial male vyrazne dominantne osobnosti od malicka). Deti nie su zle, vzdy sa spravaju najlepsie ako v danu situaciu dokazu. Len su obcas unavene, hladne, flustrovane z niecoho a reaguju podrazdene a opacne, ako chceme my. Ale to sa stava aj nam dospelym a nebijeme sa navzajom.
Niekde som citala, ze jeden detsky psycholog povedal, ze nie deti, ale ich rodicia potrebuju psychologa - pisem len vo vseobecnosti, nie je to smerovane ziadnej maminke 🙂 , aby sa to osobne nedotklo ziadnej z nas.
@miriell pekné si to napísala aj, keď aj ja som syna pár x čapla po ruke či zadku.Mám v okolí chlapa, ktorý bol bity v detstve a prísne vychovávaný na druhej strane sa mu rodičia venovali turistika vylet len otec daval najavo moc svoju autoritu.Dnes, ked je on sam otcom je taky isty krici na deti bije ich.Kto ako bol vychovávaný väčšinou tak pokračuje pri svojej rodine
Nechcem zahlcovat tuto temu, lebo si myslim, ze zakladatelka postupuje spravne, osobne by som este navstivila psychologa, aby som dostala nezaujaty nazor odbornika na situaciu (neradim, je to len moj postoj).
@eliska13 Vdaka.
Tento minutovy klip o vychove som videla pred rokmi, dost sa ma dotkol, je velmi emotivny : Co deti vidia, to deti robia:
@miriell az mi slzy vyhrkli:(
Deti sú často agresívne a zle, keď ich rodičia podceňujú nepochvalia.Moja suseda na 10r syna povie pred nim, ze je taky trulko nic nespravi bezomna, vo všetkom mu musím pomáhať stále len zerie🙂je to vzdelaná múdra žena, ale majú strašný slovník a ten jej syn je chlap ako hora, ale svoju frustrovanost si vybíja na deťoch v skole je zákerný a chvalenar pomstychtivy
Už si jeho správanie všimla aj triedna učiteľka.Niekedy nevedome ublizujeme svojim deťom a znizujeme im sebavedomie
Uplne suhlasim s eliska13,je to vela nanho psychicky tak sa chudatko tak brani,vo vnutri krici.Tak urcite nie tresty ,bitka alebo hrozne potupne stolicka hanby.Ked ho mojkas rob to dalej,a ukazuj mu ze je pre teba dolezity.Aj ja mam tri a poznam to.A zabera to.Tak prajem vela trpezlivosti.🙂
@miriell napisala ste to naozaj tak ako to citim aj ja, tym co mne moja matka robila sa snazim byt ina, samozrejme sa aj u nas 2x stala situacia ktora skoncila jednou po zadku a velmi ma to mrzelo potom hned som si v danej chvili predstavila seba ako malu v kute kde ma matka zbila a odisla.Hrozne ma to zoziera aj zozieralo ze som vybuchla v tej chvili a odvtedy sa snazim kazdu situaciu mat "pod kontrolou" lebo naozaj - ja som dospela mam sa vediet ovladat- dieta niekedy nevie ako dat najavo emociu a proste ju len vypusti a caka odozvu a ked je odozva - bitka tak to len buduje v nom ten strach a pocit menej cennosti.
Vsetky maminky co ste tu vas absolutne obdivujem a davam vam za pravdu vo vsetkom - bitka problem neriesi bitka problem zatlaci do uzadia a ten vypukne neskor v horsej forme. Klobuk dole pred vami 😊
@miriell Áno, toto som aj ja videla. Stále to vravím, deti sú naše zrkadlo.
@timea7 ahaa jasné, už vidím.
Tak potom sa ospravedlňujem.
@katuskad to čo opisuješ dobre poznám, lebo najstarší syn sa občas správal podobne. Chcem ti len napísať, že si myslím, že postupuješ správne, a tiež by som skúsila psychológa. Nám tiež veľmi pomohla filiálna terapia - skús si to pohľadať na nete. Nieje to nič zložité, ide o to, že aspoň raz do týždňa sa venuješ 1 hodinu len jemu...hráte sa spolu tak ako chce on. Držím palce.
@eliska13 teda az na jednu vec, s ktorou nesuhlasimx a to ze som sla skoro do prace. Mal rok a pol, nepride mi to skoro, ja som uplne mimo toho ze sa zena 3 roky nemoze pohnut od dietata. Moja mamina odisla v 6m, moje kamosky v zahranici v rozmedzi 4-12m v zavislosti od krajiny a deti nemaju traumu. Jasne, u nas sa stalo vela, ale nimto si to nevybral, pracujeme na naprave, ale skory odchod do prace ma nemrzi, aspon som si oddychla pred druhou materskou.
@andre_a Toto sa mi páči, si za zlú matku, lebo to a ono. Niekto ti povedal, že si zlá alebo je to len tvoja dedukcia? Ja som tiež chcela ísť, ale nakoniec som rada, že som sa tak nerozhodla a s malou sme spolu, užívam si to a každý sa má rozhodovať za seba a hlavne podľa toho aké má doma dieťa. Sú deti, ktoré to v pohode nezvládajú a sú také, ktorým je to šumák. A hlavne porovnávať to so zahraničím je trochen mimo, keďže tam si oni často vyberať nemôžu, ak chlap dostatočne nezarába pokiaľ viem. Buďme rady za to, že tu sa dá byť s dieťaťom tie tri roky alebo aj menej. Nemusí to takto byť stále.
@monikaparson ale jasne, ved presne o to ide, aby si kazdy robil ako uzna za vhodne
@nikomutonepoviem ja som syna nenechala v nemocnici, ale bola som v nemocnici s najmenším lebo ho operovali po pôrode a starší bol doma so sestrou a otcom, doma všetko šlapalo, len syn so mnou prestal komunikovať asi kvôli tomu že som bola tak dlho v nemocnici a všetko sa točilo okolo malého a nie jeho.....

@eliska13 Tak toto som nečítala, že rozvod a iný muž a autorka bude tvrdiť, že nevie, čo sa mohlo stať prečo je taký aký je. Fakt sila.