Aká je ideálna výška a váha pre trojročné dieťa?
Ahojte, koľko vážia a merajú caše ratolesti? my máme ochvíľku 3 roky a výšku 88cm a váhu približne 12-13kíl. Príde mi to menej ako rovesníci v škôlke.
@diana_1212 chlapec? Dievca? Ty si idealna? Btw toto je vaha 1,5 rocneho chlapca.
Aj ty mas tri roky???
U Dr co povedali na poradni?
Nasi idu vzdy pekne v krivke.
Teraz najmensia ma 1r8m a ma 13kg a oblecenie nosi 92. Takze cca ako u vas.
Moji na 3roky zvykli mat 14-15kg.
Ale vela robi aj genetika. 😉 to samozrejme
Dcera mala tiez taku vysku, narastla na 154cm... ak sa ti nieco nezda, pytaj sa pediatricky... ona berie uz roky lieky na stitnu zlazu... ano je to nizke dieta na ten vek... moj 1,5 rocny ma 83cm a to sme malinky rodicia...len vtedy som to nemala s kym porovnat, tak mi to tak neprislo...
idealna neexistuje, zavisi od genetiky. ak niekto povie, ze je idelane mat vysoky vzrast, logicky taky nemusi mat dieta nizkych rodicov a teda aj napriek tomu je toto dieta zdrave a rastie ako ma.
existuje len stredna vyska v ktorej rastie najviac deti, no ani diet arastuce na okraji grafu nemusi byt chore, ci je hore, alebo dole v grafe.
stredna vyska je medzi 25-75%, tam rastie teda az 50% deti.
pre dievca je to okolo 94-99,5cm
pre chlapca okolo 95-101cm
vychadzam z ceskeho grafu RustCZ - podla mna je najpresnejsi a zohralnuje rastove obdobia roznej ryhclosti,c o v inych grafoch zvycajne nie je.
co sa tyka hmotnosti, tak ta sa nikdy nevztahuje k veku,a el k vyske.
kamoska ma 2 dcery. jedna mala v 2r sotva 76cm ( mala potvrdenu poruchu rastu ) a druha 101cm. tieto deti koli veku v ziadnom pripade nemozu vazit rovnako, preto sa ma hmmotnost vztahovat k vyske.
ked som uviedla rozmedzei vysky pre dievca spodna hranica 94cm a na tu vysku ej hmotnost medzi 25-75%, cize tma bde rozmedzie niekolko g/kg. a na hornu hrnoacu bude to iste. na kazdu vysku bude dalsie rozmedzie hmotnosti, preto sa to takto neda uplne rozpisat, resp bolo by to moc obsiahle.
najlepsie je hodnotit konkretne dieta vzhladom a vysku rodicov,pohlavie a vek,c o sa tyka hmotnosti, vzhladom na jeho vysku. pri raste nie ej dolezite riesit len poziciu, ale aj rastove tempo ( kolko rocne narastie )
pre zaujimavost, moja dcera ma tiez poruchu rastu a pichame RH ( rastovy hormon), preto som si pri jej vyske za tie roky presla vselicom a vselico som sa naucila.
a teda v 3r mala 87cm a 11,5kg.
dcera tej kamosky, ktora mala tiez poruchu rastu a pichali RH 9r, v 3r mala 85,5cm a teraz neviem hmotnost asi aj podobnu. toto uz neviem.
no ta jej druha dcera mala teda v 2r 101cma 18-19kg. v 3r neviem,a el o ost viac.
jej dcery su uz velke, maju ukoncene rastove obdobie, ta mladsia uz RH nepicha a dosiahla vysku ktore je jej geneticky dana okolo 160cm - takuto vysku ma cele rodina jejmamy, okrem mamy a okrem deda + cela rodina jej otca.
starsia ma 174cm a ona dosiahla vysku podla mamy ( ma 170cm ) a ich deda. cize preto je dolezite aka je genetika. aj u surodencov moze byt rozdielna.
a takychto rpipadov poznam aj viac - aj ja smojimi surodencami, prakticky aj ta kamoska so svojou sestrou a zbytkom rodiny,okrem spominaneho deda, tiez kolegyna ma jednu dceru modelku a druha uplne primerne vysoka.
@diana_1212 neexistuje ziadna idealna vyska a vaha ani ziadna tabulka... zalezi od rodicov, vahy pri narodeni, pribudajucich kilach atd... moja dcera mala v troch rokoch 10 kil a nosila 86 max aj to mala oversize.. my sme nizky.. nema byt po kom vysoka.. kamoskina mala je dodnes o celu hlavu aj s krkom od mojej vyssia, nohu ma o 4 cisla vacsiu, moja v 10 tich nosi este 122 leginy, jej 164... ziaden idealny stav neexistuje... ak mas pochybnosti, obrat sa na pediatra
@diana_1212 ak chces, napis mi ( mozes aj v sprave )
- vysku rodicov,
- velkost pri narodeni,
- v ktorom tt sa dieta narodilo
- pohlavie dietata - dolezity udaj, elbo su v tom rozdiellnosti
- tiez vysky - ako rastolo. staci v 1r, 2r, + pripadne plus hmotnost.
uribim ti taku analyzu.
inak mame skupinu - moje dieta rastie pod 3%, urcite do nej patrite.
Ja len pre upresnenie, názov témy nebol, aka je ideálna váha a výška dieťaťa... to sa zas admini činili.
K otázke, mam 2,5r dieta ktoré ma 98cm, 14kg a nosí 98/104 veľkosť. V škôlke kde sú 2,5r -3r deti je jeden z najmenších vyzorovo.
este pozeram, ze v profile mas dieta 2r+9m. to nei je 3r dieta. je tento udaj spravny?
ak ano, treba rozlisovat.
ak jeho vysku dam na 3r, vyjde mu, ze je na 1%, no ak ju dam na 2r+9m uz je vyssie na 2%. nie je tosice velky rozdiel, ale teda moze narast este 2cm a ked porovnavas rocny narast dietata za rok a za 9m, logicky vyjde tomu za 9m menej, pritom rocny rast sa hodnoti za 12m. cize tu uz by bol skresleny udaj o rocnom naraste a toto ej doelzite cislo.
este podotknem, ze tvoj syn je drobnucky, ale teda tento vek je prelomovy. prave teraz sa zacina prejaovat genetika dokonca existuju dovody, preco aj vysoky rodic moze mat dieta nizko rastuce. pricom v dospelosti moze a nemusi mat vysku ako rodicia.
druha vec je, ez oficialne by sa malo dieta do 2r merat poleziacky a potom uz postojaci. leziace dieta sa viac dokaze natiahnut, postojacky uraduje gravitacia, cize toot mu casto uberie nejake cm. pricom za rok mozno to dieta ani zle nenarastlo,a l gravitacia urobi svoje a uz to vyzera horsie, opat skresleny udaj. tak preto je toto taky prelomovy vek.
a este - dita treba merat na jednom metri, resp porovnavat vysky a v doobednych hodinach. vecer je telo unavene, moze sa anmerat menej.
co sa tyka metrov, su v roznych mabulanciach, ci doma rozne, keby si merala v jeden den vo viacerych, mozu vyjst ine cisla.
aj dieta sa ti nemusi vzdy rovnako psotavit mame makke tkaniva, raz sa natiahneme viac, raz menej. cize neikedy to nemusi byt tak cierne,a ko sa zda na prvy pohlad.
este k hmotnosti. uz som nasla aj to, ze nema 3r.
na jeho vysku je 12kg na 8%,c o ej malo, tam uz sa neda zohladnovat uplne genetika, predsa na urcitu vysku tela by mala byt urcita hmotnost,a le su aj deti, ktore su vlemi stihle a zdrave.
ak ma 13Kg, tak je na 15%,c o uz je clekom v pohode, aj ked mierne pod normu.
@diana_1212 chlapec? Dievca? Ty si idealna? Btw toto je vaha 1,5 rocneho chlapca.
Aj ty mas tri roky???
@really8 dobre vieš ako som to myslela, s tým "my". Mám chlapčeka, ja mam okolo 168cm a muž 175cca
U Dr co povedali na poradni?
Nasi idu vzdy pekne v krivke.
Teraz najmensia ma 1r8m a ma 13kg a oblecenie nosi 92. Takze cca ako u vas.
Moji na 3roky zvykli mat 14-15kg.
Ale vela robi aj genetika. 😉 to samozrejme
@maryetta malý nebol u lekára min. pol rok, kedže nebýva často chorý ale kedže má ochvilku 3 roky, ideme na kontrolu
@diana_1212 neexistuje ziadna idealna vyska a vaha ani ziadna tabulka... zalezi od rodicov, vahy pri narodeni, pribudajucich kilach atd... moja dcera mala v troch rokoch 10 kil a nosila 86 max aj to mala oversize.. my sme nizky.. nema byt po kom vysoka.. kamoskina mala je dodnes o celu hlavu aj s krkom od mojej vyssia, nohu ma o 4 cisla vacsiu, moja v 10 tich nosi este 122 leginy, jej 164... ziaden idealny stav neexistuje... ak mas pochybnosti, obrat sa na pediatra
@krasneleto malý sa narodil s váhou 3850g čiže až taký malý nebol...len ho teraz všetci prerastajú
@really8 dobre vieš ako som to myslela, s tým "my". Mám chlapčeka, ja mam okolo 168cm a muž 175cca
@diana_1212 mne to pride malo. Ale to nic nemusi znamenat. O pol roka/rok sa moze potiahnut a vsetych dobehnut.
Ahoj,my to mame skoro identicky: ja 167cm muz 175 cm, syn v 3 rokoch meral 91cm. Chodime na endokrinologiu lebo je to percentil 3. Je to ale momentalne dane geneticky lebo aj jeho otec rastol pomalsie a az v puberte sa vytiahol.Vcera sme boli na kontrole ma 5 rokov a 2 mesiace a 106.5cm - prvykrat vyskocil na percentil 7 (ale prepocitane na vek ma vysku dietata vo veku 4.1 roka) Ale proste je aj bude nizsi,on ma ale rastovy hormon v poriadku. Isla by som pre svoj pokoj na endokronologiu aby mu vzali krv - skontroluju napr aj celiakiu atď (to moze byt tiez dovod nizkeho rasti), urcite to treba skontrolovat.
ze narastol od 19mesiaca 5 cm je malo podla mna.
@diana_1212 takze predpokladana vyska pri sposlocnom prepocte je pre vasich synov 178cm a v pasme medzi 172-184cm.
no ak to odlisime podla rodica tak podla otca 175cm plus minus par cm, mozno aj 4cm ( zazvam aj taketo dochylky ) cize medzi 171-179cm. a podla teba 181cm cize moze byt medzi 177-185cm.
su deti co narastu aj ovela vyssie,a le to zhladom na yvsku tvojho syna asi riesit nemusime. to je dost malo pravdepodobne.
Ahoj,my to mame skoro identicky: ja 167cm muz 175 cm, syn v 3 rokoch meral 91cm. Chodime na endokrinologiu lebo je to percentil 3. Je to ale momentalne dane geneticky lebo aj jeho otec rastol pomalsie a az v puberte sa vytiahol.Vcera sme boli na kontrole ma 5 rokov a 2 mesiace a 106.5cm - prvykrat vyskocil na percentil 7 (ale prepocitane na vek ma vysku dietata vo veku 4.1 roka) Ale proste je aj bude nizsi,on ma ale rastovy hormon v poriadku. Isla by som pre svoj pokoj na endokronologiu aby mu vzali krv - skontroluju napr aj celiakiu atď (to moze byt tiez dovod nizkeho rasti), urcite to treba skontrolovat.
ze narastol od 19mesiaca 5 cm je malo podla mna.
@amelia89 suhlasim.
dovo na endokrino vysetrenie
1. rast mimo pasma podla rodicov - toto je neiste, idem to poriet,a le asi bude mimo pasma.
2.spomaleie rastu - 5cm/14m je velmi malo, aj keby sa genetika rpejavovala, tto je velke spomalenie, do 2r mala narast takych 4-5cm a teraz az 9m aspon 7cm, cize s prizmurenim oci 11cm, keby zauraduje genetika tam moze aj menej,a le 5cm ej jednoducho malo.
3. rast pod 3%, co tiez splnate.
mám v poznámkach že v 19. mesiaci meral 83cm...kedže má onedlho 3 roky, narástol od vtedy 5cm..to je v poriadku?
@diana_1212 takze mm je na 22% a ty si na 55%. vas syn je tusim som pisala na 2%.
ak by na tejto pozicii zostal do dospelosti, tak bude mat vysku 166cm, co je rozhodne mimo vasich vysok.
cize prakticky splnate vsetky 3 kriteria na vysetrenie u enrokrino.
no je tu jedna vec. pred 3-4r moc nechcu deti yvsetrovat prave koli tomu, ze niekedy v tomto obdobi nastava zvrat v raste,a le teda najskor byt vami, poriesim vylucenie celiakie.
protilatky vie urobit aj pediatrika, ale casto robia aj tie nevhodne protilatky. treba skontrolovat antitransglutaminazu IgA, ale aj IgG.
pediatri casto nespravne robia antigliadin. ten tusim moze mat vyznam do 2r, ale vseobecne su to nepresne protilatky.
este sa da urobit aj Deaminovany gliadin IgA a IgG: aj to moze pedina.
nalepsie oboje Antitrasglutaminaza a Deamonovany gliadi a to aj IgA a aj IgG.
pri imunodeficite celkovych IgA byvaju protialtky na celiakiu v IgA falosne neativne, preto su vhodne aj IgG.
aj TSH na stitnu zlazu by pedina vedela vysetrit. aj pri hypothyreoze byva porucha rastu.
@diana_1212 záleží aj od vašej výšky
Moja čoskoro 17 mes má 11 kg a okolo 85 CM
Staršia bola vždy väčšia na svoj vek a aj malá je ...no my sme obaja vysoký
@diana_1212 takze mm je na 22% a ty si na 55%. vas syn je tusim som pisala na 2%.
ak by na tejto pozicii zostal do dospelosti, tak bude mat vysku 166cm, co je rozhodne mimo vasich vysok.
cize prakticky splnate vsetky 3 kriteria na vysetrenie u enrokrino.
no je tu jedna vec. pred 3-4r moc nechcu deti yvsetrovat prave koli tomu, ze niekedy v tomto obdobi nastava zvrat v raste,a le teda najskor byt vami, poriesim vylucenie celiakie.
protilatky vie urobit aj pediatrika, ale casto robia aj tie nevhodne protilatky. treba skontrolovat antitransglutaminazu IgA, ale aj IgG.
pediatri casto nespravne robia antigliadin. ten tusim moze mat vyznam do 2r, ale vseobecne su to nepresne protilatky.
este sa da urobit aj Deaminovany gliadin IgA a IgG: aj to moze pedina.
nalepsie oboje Antitrasglutaminaza a Deamonovany gliadi a to aj IgA a aj IgG.
pri imunodeficite celkovych IgA byvaju protialtky na celiakiu v IgA falosne neativne, preto su vhodne aj IgG.
@majamat boli sme na gastre. (kvoli byvalym problem s kakanim) tam zistili len alergiu na bielkovinu krav. mlieka
Naša "malá" mala vo veku 3 roky 105 cm a 16 kg. Vzhľadom na skutočnosť, že pri pôrode mala 60 cm a 4430 g je to normálny vývoj. Teraz má 11 rokov a podľa poslednej kontroly pred 2 týždňami má 166,5 cm a 70 kg. Postupne nám vyrástla mimo grafov. 😀 Našťastie máme pediatričku, ktorá sleduje individuálne krivky a nie štatistické tabuľky a zohľadňuje aj genetiku (ja 173 cm a manžel / otec 195 cm).
Naša "malá" mala vo veku 3 roky 105 cm a 16 kg. Vzhľadom na skutočnosť, že pri pôrode mala 60 cm a 4430 g je to normálny vývoj. Teraz má 11 rokov a podľa poslednej kontroly pred 2 týždňami má 166,5 cm a 70 kg. Postupne nám vyrástla mimo grafov. 😀 Našťastie máme pediatričku, ktorá sleduje individuálne krivky a nie štatistické tabuľky a zohľadňuje aj genetiku (ja 173 cm a manžel / otec 195 cm).
@tanyan tak vy ste aj s muzim vysoky. Ja sama mam 50kil a 23rokov 😁
Na gastre ti tiez nie automaticky pozru vsetky trosku specifickejsie problemy s travenim... bielkoviny, tuky, cukry, enzymy, zavisi, co vam robili, nevyluc ani toto este uplne... inak ako majamat pise, narastol prilis malo, ide mimo vysky rodicov, vysetrenia su na mieste.
@majamat boli sme na gastre. (kvoli byvalym problem s kakanim) tam zistili len alergiu na bielkovinu krav. mlieka
@diana_1212 nestiham citat na 2 frontoch 😀 nevadi. uzb viem aku alergiu.
ako dlho dietuje?
@diana_1212 moja 4,5 ročná 15kg.
Moja dcera mala v 2r a 9m 89,5cm a 11,3kg. Viem to presne, pretoze to trackujem do appky. Tiez nam doktorka povedala, ze je nizka a chuda, ale ze to len budeme sledovat na krivke. Teraz ma presne 4r a 98cm a 13.3kg. Krivka "sedi". Ja som nestresovala, lebo presne mi hovorili aj moji rodicia, ze som ako dieta bola vzdy u doktorky "prilis chuda". Dcerka je jedna z najmensich v triede.

No a zasa moj 3,5 rocny ma 117cm a 23kg (nosi oblecenie pre 7r)😀 vsak zalezi aki velki ste vy rodicia, prarodicia.
Moj 2,5 rocny ma nieco cez 100cm a 16kg.
Lekarka co hovori?