Aká je situácia v školách vzhľadom na vek rodičov?
Ahoj, aka je teraz situacia v skolach a skolkach z hladiska vekoveho priemeru rodicov? Zvyknu mat deti starsich rodicov problemy?
A myslim teraz, sucastnost. Nie pred 30rokmi.
@michaela329 Tak v prvom rade mám rozdiel medzi mnou a súrodencami 7,5 a pomaly 16 ročný rozdiel.
Už tam je vidieť dosť veľký rozdiel, že vek rodičov s tým nič nemá.Stačí iný prístup už je dieťa lenivé, nesamostatné.
Za ďalšie prichádzam do kontaktu s deťmi, pubertiakmi od 5 do 15 rokov.
Ako zodpovedajúca osoba od 5 do cca 13 rokov.
Ak je matka prvorodička po 40tke tak sa jej nedá vysvetliť, že jej dieťa je už veľké a všetko zvládne.
Keď je mladá tak dieťaťu dovolí všetko.
Ale nie je to o veku to je o povahe rodiča o jeho pedantnosti, trpezlivosti.
Deti sú rôzne aj povahovo, zrelosťou.Nedá sa to hodnotiť len zo zopár skúseností.
10 rodičov v rovnakom veku by sa odlišovalo.
@medda_beda ešte raz - 12 rokov s nimi robím, som z dediny. Tých ľudí poznám, a ten rozdiel tam je a vnímam tú laxnost hlavne u mladších rodičov. Pričom ročník za ročníkom viac.
@michaela329 Ale to je o ľuďoch nie o veku.
Ja si neviem predstaviť mať doma dieťa ktoré si v 6 rokoch nevie šnúrky zaviazať, nevie sa správať v reštaurácií a nikto ho neupozorní, bude drzé k učiteľom.
Ja sama nerozumiem tým rodičom takže takú výchovu mať ani nechcem.
Takže vekom to asi nebude.Len ich nezrelosťou.
@medda_beda tak potom ako mi vysvetlis, ze tato povaha sa vyskytuje u rodičov mojich prvakov pod 33 a nie u tých, čo majú tesne pred alebo tesne po 40? Áno - nezrelost, vek je veľmi dôležity faktor zrelosti. Nehnevaj sa, ale stále ide o nejaké Tvoje dojmy. No ja si každý školský rok nájdem v triede xy nových detí a nových - čoraz mladších rodičov.
Mala som dieta v 34 a deti v skole mali poznamky, ze kolko rokov ma jej mama. 😁
Po 40 by som ani neskusala. Uz vobec nie v 46 ako bol prvy koment. To je brutal.
Mali sme klientku, co bola u nas s dietatom a my sme si mysleli, ze je to babka. Ale zrejme je taky trend. Tiez niekedy neviem, ci je na ihrisku otec, alebo to je dedko.
@michaela329 Ale to je tvoj okruh ľudí.
Ja mám zase skúsenosť, že mi doniesli 2 deti ktoré jedli jedlo zo zeme, ruky si neumývali, nepočúvali non stop niečo vystrájali otecko mal po 40tke a ešte prišiel po deti naliaty.
3 dieťa doma.
Mladá matka je v mojom okolí 35+
Inak sú to vždy starší rodičia čo majú 5/6 ročné deti.
30tky v mojom okolí majú deti do 3 rokov.
@medda_beda jeden otecko nad 40? Ok... moje skúsenosti môžu ísť do kelu.
@michaela329 Ja nesúhlasím s tým, že je to o veku.
Jednoducho ti chodia také deti a neovplyvníš to.
Možno tí čo mali deti v 20tke a potom v 40tke tak áno tam môže byť tá mentalita iná, ale ten kto má prvé dieťa v 40tke môže mať tak isto prístup k výchove ako niekto mladší lebo nemá skúsenosti.
Deti nevedia odhadnut vek. Dospelakov vnimaju skor pocitovo.
@medda_beda ja môžem akceptovať, že Ty nesúhlasíš. Ty zas to, že mám skúsenosti. Mňa tu presviedčať nemusíš, ja si v septembri opäť budem môcť porovnať akým smerom mi tie deti idú.
@michaela329 Opísala som ti príklad.
Nie rodičov 200 detí denne za x rokov.
Ja nepracujem v školstve.Denne som v kontakte s viac ako 200 deťmi a ich rodičmi rôznych vekových kategórií.
A neprišla som si sem porovnávať skúsenosti.Deti sa inak správajú v škole a inak mimo nej a tak isto rodičia.
Ty máš síce skúsenosti, ale asi len ťažko môžeš povedať aký prístup budem mať ja ako matka len vzhľadom na vek.
Takže nie nesúhlasím s tým, že je to vekom, ale povahou rodičov a áno môže sa zdať, že majú menej vychované deti pretože veľa z nich skúseností s deťmi nemá.
@michaela329 Lenže tie skúsenosti nemá ani môj manžel čo sa týka výchovy ako takej takže kto bude lepší rodič.On čo je starší alebo ja mladšia ktorá som pri deťoch vyrastala a viem okolo nich viac.
To sa nedá predpovedať.
Mám 13 ročného syna.V jeho triede sme najmladší rodičia zo vsetkych.
Pri 8 ročnej dcére sme druhý najmladší z rodičov.
Máme 34 a 36 rokov s muzom
Pri starších deťoch som bola najmladsia mamička /čo je vidieť aj na stužkovej deti/a pri malom 3tom, patrím k tým 40tnickam. Nevychovane deti mi vadilo aj vtedy, aj teraz. A hlavne odpadavam od zúfalstvo z novodobých mamičiek a ich výchovy a je jedno, či majú 20, alebo 40. Proste je to vidieť, či je to ich prvé dieťa, alebo tretie je to jedno. Ale aj tak nechápem tejto diskusii. A pozor, šikana sa vyskytuje už v škôlkach.
Ja mam syna v druhej triede a mam 52 rokov...nikyo to nikdy netiesil, a deti uz vobec nie...a popravde nie som jedina pätdesiatnicka v nasej triede
@benit radost? Ja len aby si sa niekde nestrapnila...
Co s tym mam ja? 🤦
@doriiis ty vies vek vsetkych rodicov? Odkial?
@babulkomale ....žijem v obci,kde pozná každý každého.A mňa pozná každý.🤦🏻♀️U nás je v triedach tak 15 - 16 deti.
@babulkomale ...a inak zistiť v dnešnom svete a v dobe digitalizácie všetkého vek niekoho je otázka 3 kliknutí.Staci poznať celé meno alebo adresu,kde býva.😄
Súčasnosť, nie súčasTnosť.
V našej škôlke má väčšina rodičov cca medzi 35 - 40. Závisí trochu aj od lokality. Pogoogli priemerný vek prvorodičiek a zistíš ako je to u vás. No tie rozdiely v regiónoch asi nebudú nejaké dramatické.
V škôlke aj v škole sme sa ako rodičia už ako tak poznali, ale nikdy som nevedela v detských kútikoch odhadnúť, či sú tam s dieťaťom rodičia alebo starí rodičia. Veľakrát som myslela, tutovka, že dedko a bol z neho ocko. Ja mám prvú dcérku v 27, teraz druhorodené budem mať v 36 a čo sa pozerám na jeho budúcich spolužiakov v škôlke, tak to áno, budú to rodičia od nás mladší o 10 - 12 rokov cca. a my s manželom tam budeme najstarší rodičia, keď náš syn nastúpi do škôlky, ja 39 a on 42 🤔 bavíme sa o škôlke v malej dedine, tak sa tu poznáme.
@doriiis aha.
K tomu veku...,keď som išla s dcérou na zápis do škôlky moja mama bola šokovaná, že to je mama či babka?Môj muž, keď ide na rodičovské gymnazistke tak tvrdí, že tam je snáď najmladší.Este sme si z neho uťahovali nech si nefandi.Ked som videla rodičov naozaj som mala dojem, že sú od nás o 10 r starší a možno aj sú a mali deti neskôr a možno majú toľko rokov ako my a vyzerajú starsie.V podstate to je jedno, ale tu je vidieť, že moja mama bola babka v 50 tke a dnes majú ľudia v tom veku ešte malé deti.
V škôlke som mala ženu doktorku, ktorá mala dieťa v 45 r aj mladé maminy 23 r.a deti boli veľmi šikovné, múdre.Neda sa to pausalizovat
Podľa mňa toto deti ešte nevnímajú.
Skôr si to všimne rodič, či som naivná?
Keď pozerám fotky zo štuzkovych nájdu sa aj 60 aj 35 rodičia.
A čo?
A čo je vlastne účelom tejto debaty?
Patris ty alebo partner k rodičom, ktorý sa stali rodičom vo vyššom veku a trápi ťa, že tvojmu dieťaťu sa budú smiat alebo vo co gou?
Ja mám 14r. syna a väčšina rodičov je v mojom veku (38). Tak okolo štyridsiatky alebo skôr menej. Len na mamu jednej spolužiačky mi syn raz doma povedal, že vypadá ako babka. Netuším, koľko má jej mama rokov, ale od nás ostatných vyzerá naozaj staršie.
@kristiii možno je to naozaj jeho babka a vychovávaho😉
@mareka49 Vnímajú čo by nie :D môj brat chodil do škôlky keď rodičom povedal, že sú starí.

@medda_beda a na akej vzorke to vidís? Lebo ja napríklad robím s prvostupniarmi 12 rokov. A tie nedostatky v sebaobslužných činnostiach nie sú o tom, že by mladé matky boli uzkostlive, ale obvykle nemajú trpezlivosť a nervy tie deti k niečomu viesť - nie všetky, ale je ich hodne. Ja mám skúsenosti skôr s matkami nad 40, ktoré ak majú menšie deti, sú to deti tretie, štvrté a vycepovane sa obliecť, vedia v čom do školy prišli, prirodzene po sebe upratať, uviazať šnúrky...a dokonca aj spláchnuť.